Friday, 16 June 2017

JIWA PATRIOTIK NUSANTARA (208) AKU BERSASTERA KERANA-MU ALLAH


JIWA PATRIOTIK NUSANTARA (208) AKU BERSASTERA KERANA-MU ALLAH


JALAN HIDUP PENUH BERLIKU TAPI KITA TETAP MENUJU JALAN YANG SATU JALAN MENUJU SYURGA-NYA ALLAHU AKBAR AAMIIN
SEJARAH BANI JAWI
Sejarah mencatatkan, terdapat 3 bani keturunan Nabi Ibrahim AS iaitu Bani Arab, Bani Israel dan Bani Jawi. Bani Israel tahu bahawa riwayat Bani mereka akan ditamatkan oleh Bani Jawi. Pemimpin Bani Jawi adalah gabungan benih Bani Arab dan Bani Jawi iaitu al Mahdi. Justeru Bani Israel berusaha bermati-matian mencari al Mahdi.
...Teruskan Membaca
Sociedad Argentina de Horticultura telah menambah 2 foto baru — bersama Pilar Sebastian Toribio Anoya dan 37 yang lain.
Rio "Dragón Azul", Portugal.
Sociedad Argentina de Horticultura
Desde 1936 al Servicio de la Comunidad
2 TAHUN YANG LALU PADA HARI INI
AKU BERSASTERA KERANA-MU ALLAH
Your Notifications
MARHABAN YA RAMADHAN TAK AKAN TERPISAH PERSAUDARAAN KITA KITA KERANA SAYA MEMERLUKAN SAUDARA SEPERTI ANDA HARI INI, ESOK DAN SELAMANYA
Your Notifications
Ahmeng Shah, Rumput Terbang and 7 others like your post in Melayu bani jawi: "Admin jadi ke tutup grup melayu bani...".
...Teruskan Membaca
Datuk Haji Faiz
السلام عليكم...ان شاء الله ،
 1 hari lagi NAFAS menjadi TASBIHH.
 1 hari lagi TIDUR menjadi IBADAH.
 1 hari lagi DOA di IJABAH.
 1 hari lagi PAHALA di lipat gandakan.
Tapi, Itu semua tak akan terjadi tanpa maaf tulus dlm keikhlasan dari hati.
Izinkan kedua telapak tangan bertangkup memohon maaf utk;
 Lisan yg terlanjur.
 Janji yg terabaikan.
 Hati yg berprasangka. dan
 Semua sikap yg menyakitkan...
Tegur saya jika mulai sombong.
Tegur saya jika mulai angkuh.
Tegur saya jika salah.
 Krn saya masih memerlukan saudara sperti Anda hari ini, esok dan selamanya.
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا
 كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
Marhaban ya Ramadhan...😊
KARYA DISIARKAN DI WALL DYMM SULTAN HASANAL BOLKIAH SEBAGAI TANDA PERSAHABATAN ANTARA DUA BENUA MALAYSIA & BRUNEI DARUSSALAM
1 Jun 2013
Like · · Promote
SULTAN HASANAL BOLKIAH
April 19
Aamiin-kan doa ini:
Ya Allah,
baguskan agamaku karena ia menjadi peganganku.
Baguskan duniaku karena disitulah kehidupanku dan baguskan akhiratku karena ia itu tempat aku kembali.
Jadikan kehidupanku ini sebagai kesempatan untuk memperbanyak amal soleh dan jadikanlah kematianku sebagai tempat istirahat dari semua keburukan.
(HR. Muslim)
968240115Unlike · · Share
SULTAN HASANAL BOLKIAH
December 18, 2012 via mobile
Rabbi najjinii minal qaumazhzhaalimiin.( QS:28/21)
ARTINYA;
Wahai Tuhanku,selamatkanlah aku dari orang2 yg zhalim
Rabbi innii limaa anzalta ilayya min khairin faqiir. (QS: 28/24)
ARTINYA :
Ya Tuhanku ,sesungguhnya ǎku sangat memerlukan sesuatu kebaikan yg Engkau turunkan kepadaku.
58110676Unlike · · Share
SULTAN HASANAL BOLKIAH
December 15, 2012 via mobile
Allaahumma innii auudzu bika min ‘ilmin laa yanfa’,
wa min qalbin laa yakhsya’, wa min nafsin laa tasya’,
wa min da’watin laa yustajaabulahaa”
artinya:
“Ya Allah,
aku berlindung kepada-MU dari ilmu yang tidak bermanfaat,
hati yang tidak khusyu,
jiwa yang tidak pernah puas, dan doa yang tidak terkabulkan”
̇Aamiin
Yaa Rabbal 'alamiin
5178356Unlike · · Share
SULTAN HASANAL BOLKIAH
December 5, 2012 via mobile
Allahumma innii as a'luka 'ilman naa fi'aa ,wa rizqon thayyibaa,wa 'amalaam mutaqabbalaa.
ARTINYA
Ya Allah ,sesungguhnya saya memohon kepada Mu ilmu yg bermanfaat,rezeki yg baik , dn amal yg diterima.
( HR.Ibnu Majah )
(PETIKAN DARIPADA WALL WANGSA MAHKOTA SELANGOR , DYMM SULTAN HASANAL BOLKIAH & RATU RIMBA NIAGARA)
2 Jun 2013
June 14 at 12:12am
Dewata Majnun likes your comment: "Perbezaan pendapat itu biasa tapi...".
Dewata Majnun likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "KOLEKSI PUISI PERANG ENAM HARI DI BUMI...".
KH. Abdullah Gymnastiar
·
Pastikan kita selalu berterimakasih atas sehalus apapun kebaikan orang, dan jangan berharap terimakasih atas sebesar apapun amal kita
PETIKAN WALL GRUP KEBANGKITAN BANI JAWI NUSANTARA & GRUP PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA
PETIKAN GALERI & PERPUSTAKAAN RATU RIMBA NIAGARA
TOH PUAN RATU KENCANA SARI @ SRIKANDI SASTERA RAJA-SULTAN NUSANTARA @ PUJANGGA SERIBU ZAMAN @ PUJANGGA NUSANTARA CINTA 5 BENUA MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND,
202 NEGARA DUNIA & SELURUH DUNIA KECUALI ISRAEL
30 SYAABAN 1436H
17 JUN 2015
RAJA DAN RAKYAT BERPISAH TIADA
Bertolong-tolonglah kamu dalam berkebajikan kerana
itulah bekalan untuk dibawa ke alam akhirat...
itulah harta yang abadi kamu punya....
Teruskan Membaca
JOHOR Southern Tigers
MESEJ UNTUK RAKYAT MALAYSIA
Kebelakangan ini, saya hanya menyuarakan pandangan supaya mereka yang diberikan amanah jangan salahkan rakyat kerana hilang keyakinan dan kepercayaan terhadap anda, tetapi fikirkanlah mengapa rakyat telah hilang keyakinan dan kepercayaan terhadap anda. Nampaknya teguran saya secara baik ini telah mendapat maklum balas yang kasar daripada seorang menteri. Kalau saya mendapat jawapan sedemikian, apa harapan untuk teguran rakyat lain didengar?
Anda seorang menteri, bukannya tuhan dari syurga yang tidak boleh ditegur. Jangan fikir rakyat negara ini wujud untuk memberikan anda jawatan dan kekayaan, tetapi jawatan tersebut wujud supaya anda memberikan khidmat kepada rakyat. Apabila saya bersuara, saya melakukannya sebagai pemimpin rakyat saya, rakyat Johor dan Malaysia. Saya hanya mengingatkan para pemimpin negara ini bahawa mereka mempunyai tanggungjawab untuk berkhidmat kepada rakyat, dan nampaknya oleh sebab itu saya diserang.
Dalam aturan dunia yang baru, saya membayangkan masa depan di mana setiap orang mempunyai hak menyuarakan pendapat masing-masing. Namun, keadaan di Malaysia pada hari ini tidaklah begitu, menteri-menteri pantang ditegur. Saya rela dicemuh untuk mempertahankan perkara yang benar, daripada disanjung untuk membela perkara yang salah.
Saya bukan ahli politik. Saya hanya bertanggungjawab kepada Allah, Sultan saya, dan rakyat Johor. Saya bukannya menjalankan suruhan seperti boneka. Johor hanya mempunyai tempat bagi mereka yang mahu berkhidmat kepada rakyat, bukan untuk mereka yang mahu meraih undi demi kepentingan peribadi.
Akan tiba suatu masa, di mana rakyat Johor perlu membuat keputusan demi kebaikan masa depan kita dan generasi yang akan datang. Kita akan bersatu dan membuat keputusan tersebut sebagai Bangsa Johor, untuk menempa masa depan kita. Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh. Saya berdiri untuk rakyat saya, bukan untuk merebut kuasa, bukan untuk menumbangkan kerajaan, tetapi untuk menjaga kesejahteraan rakyat saya.
Saya tidak pernah menyuruh sesiapa berundur atau meletak jawatan, hanya sekadar memberi ingatan kepada ahli politik berkenaan peranan dan tanggungjawab mereka. Sekiranya perkara seperti itu pun anda tidak boleh terima, jelaslah kepada seluruh rakyat betapa angkuh dan sombongnya anda.
Alhamdulillah, saya telah dikurniakan dengan kehidupan yang selesa. Kalau hendak diikutkan, saya boleh hidup dalam dunia saya sendiri tanpa menghiraukan permasalahan rakyat, tetapi saya di sini berdiri teguh bersama mereka. Jadi kepada mereka yang ingin mencemar imej saya dan menjadikan saya musuh awam nombor satu, sesungguhnya rakyat lebih bijak dan mampu menilai sendiri.
Jangan gunakan saya untuk mengalihkan tumpuan daripada isu-isu nasional yang lain. Negara ini memerlukan ahli politik yang bersih dan telus, yang menjalankan tanggungjawab mereka dengan keikhlasan dan integriti.
-DYAM Brigadier Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor.
------
MESSAGE FOR MALAYSIANS
Of late, I just voiced out my opinion and a reminder that people who has been entrusted with the responsibility to not blame the people for losing trust and confidence in them, but think of why the people no longer have the confidence and trust in them. Apparently my gentle reminder has been met with a rather hostile response from a minister. If I got such a reply, then what chances does the rest of the rakyat have?
You are a minister, not a God from the heavens who lord above everybody. Do not think the people of this country exist to provide you with position and wealth, but the position exists for you to serve the people. When I voice out, I do it as the leader of my rakyat, on behalf of Johoreans and Malaysians. All I did is to remind the leaders of the country that they have a responsibility to serve the people, and for this, I am attacked.
In the new world order, I envision a future that every person has a right to voice their opinions. However, that is not the case in Malaysia today, where ministers think they are untouchable. I am willing to be cursed for standing up for what is right, rather than be loved for defending what is wrong.
I am not a politician. I am only answerable to Allah, my Sultan and the people of Johor. I do not do the bidding of some puppet-master who pulls the strings. Johor only has place for those who want to serve the people, not for those who want to garner votes for their own interests.
There will come a time, when the Johorean people must decide what is best for us and our future generations. Decide and unite we will, as Bangsa Johor, to forge our future. United we stand strong, divided we fall. I stand for my rakyat, not to joust for power, not to topple the government, but to ensure the well-being of my people.
I never told anybody to step down or resign, only to remind politicians of their roles and responsibilities. If you cannot deal with that, it just shows your arrogance to the people. Alhamdulillah, I have been blessed with a comfortable life, and I can just live my own life and be oblivious to the worries of my people, but here I am, standing firm by their side. So for those wanting to tarnish my image and make me public enemy number one, the people are smarter than that, and they can think for themselves.
Do not use me to divert the attention from national issues. This country needs politicians who are clean and transparent, who carry out their duties with sincerity and integrity.
-HRH Brigadier General Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, The Crown Prince of Johor.
KURNIAAN ALLAH YANG TAK TERBATAS
Saya tegur datuk sombong kerana tak sudi like dan komen karya saya....sedangkan datuk terpilih daripa ribuan yang ingin menjadi rakan fb saya tapi habuk pun tak ada....bukan aje datuk seorang semua rakan fb saya seramai 17 orang sama seperti datuk sepikan karya saya...kasihan karya saya berkarya seorang di fb tapi seorang pun tak ada yang like dan komentar sedangkan mereka saya anggap seperti pejuang sastera saya....membuatkan saya makan hati berulam jantung....nak telan mati bapak nak luah mati emak...maafkan saya ye...jika saya terus terang kerana dengan izin datuk juga agar dapat menegur datuk maka saya tegurlah ye agar persahabatan kita tidak ada unsur prasangka andainya tempat datuk digantikan dengan pejuang sastera yang lain datuk jangan berasa hati ya...dari hujung rambut hingga ke hujung kaki saya minta maaf...dan begitu juga rakan fb yang lain, lagian saya belum meninggal lagi dan rakan fb saya masih hidup lagi cuma kita masih dipinjamkan usia untuk saling bersilaturrahim di alammaya dimana dengan izin Allah temukan kita sebagai rakan fb . Moga berkat silaturrahim kita di fb mendapat keberkhatan dari Ilahi dunia akhirat. Aamiin
Marhaban Ya Ramadhan...
Saya tegur datuk sombong kerana tak sudi like dan komen karya saya....sedangkan datuk terpilih daripa ribuan yang ingin menjadi rakan fb saya tapi habuk pun tak ada....bukan aje datuk seorang semua rakan fb saya seramai 17 orang sama seperti datuk sepikan karya saya...kasihan karya saya berkarya seorang di fb tapi seorang pun tak ada yang like dan komentar sedangkan mereka saya anggap seperti pejuang sastera saya....membuatkan saya makan hati berulam jantung....nak telan mati bapak nak luah mati emak...maafkan saya ye...jika saya terus terang kerana dengan izin datuk juga agar dapat menegur datuk maka saya tegurlah ye agar persahabatan kita tidak ada unsur prasangka andainya tempat datuk digantikan dengan pejuang sastera yang lain datuk jangan berasa hati ya...dari hujung rambut hingga ke hujung kaki saya minta maaf...dan begitu juga rakan fb yang lain, lagian saya belum meninggal lagi dan rakan fb saya masih hidup lagi cuma kita masih dipinjamkan usia untuk saling bersilaturrahim di alammaya dimana dengan izin Allah temukan kita sebagai rakan fb . Moga berkat silaturrahim kita di fb mendapat keberkhatan dari Ilahi dunia akhirat. Aamiin
Marhaban Ya Ramadhan...
Datuk Haji Faiz
السلام عليكم...ان شاء الله ،
 1 hari lagi NAFAS menjadi TASBIHH.
 1 hari lagi TIDUR menjadi IBADAH.
 1 hari lagi DOA di IJABAH.
 1 hari lagi PAHALA di lipat gandakan.
Tapi, Itu semua tak akan terjadi tanpa maaf tulus dlm keikhlasan dari hati.
Izinkan kedua telapak tangan bertangkup memohon maaf utk;
 Lisan yg terlanjur.
 Janji yg terabaikan.
 Hati yg berprasangka. dan
 Semua sikap yg menyakitkan...
Tegur saya jika mulai sombong.
Tegur saya jika mulai angkuh.
Tegur saya jika salah.
 Krn saya masih memerlukan saudara sperti Anda hari ini, esok dan selamanya.
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا
 كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
Marhaban ya Ramadhan...😊
Makanya grup melayu bani jawi tak boleh ditutup jika mahu beroleh kejayaan...
rayuan terakhir untuk admin Nazib Hashim moga dipertimbangkan....hehehe

MARHABAN YA RAMADHAN TAK AKAN TERPISAH PERSAUDARAAN KITA KITA KERANA SAYA MEMERLUKAN SAUDARA SEPERTI ANDA HARI INI, ESOK DAN SELAMANYA
Your Notifications
Ahmeng Shah, Rumput Terbang and 7 others like your post in Melayu bani jawi: "Admin jadi ke tutup grup melayu bani...".
3 minutes ago
Raja Piramida Pramaya and Zulkarnain Bisa also commented on a photo in Melayu bani jawi.
5 minutes ago
Ezu Ddin and Alam Pren Adni Mpn like your comment: "Baru berada di medan juang alammaya...".
10 minutes ago
Ezu Ddin and Alam Pren Adni Mpn like your comment: "Grup ini ditutup juga maka hancur...".
10 minutes ago
Yunus Othman likes your post in Melayu bani jawi: "Tiada maaf bagimu jika ditutup grup...".
11 minutes ago
Firman Amb and Abdye Kartiando asked to join Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia.
11 minutes ago
Yunus Othman likes your post in Melayu bani jawi: "Ya Allah lembutkan hati admin untuk...".
11 minutes ago
Adam Harris and Abdullah Ibnu Mariam like your post in Melayu bani jawi: "Marhaban Ya Ramadhan
maaf kepada semua...".
19 minutes ago
Mat Daud Bakar likes your comment: "Kat luar mana sama dengan grup melayu...".
27 minutes ago
Mat Daud Bakar and Nazib Hashim also commented on a post in Melayu bani jawi.
28 minutes ago
Mohammad Yusuf Tarmizi, Nur Hasfazli and 4 others like your post in Melayu bani jawi: "Saya tegur datuk sombong kerana tak...".
29 minutes ago
Hazmi Tamwarlock likes your comment: "Ya Allah lembutkan hati admin untuk...".
33 minutes ago
Ahmad Meddie Billhaqqih, 남상일 and 10 others asked to join *Rumpun Melayu Bersatu*.
33 minutes ago
Dhiyaulhaq Hamzah and Alam Pren Adni Mpn commented on your post in Melayu bani jawi.
38 minutes ago
Mauzatul Hasanah asked to join THMD TAKKAN HILANG MELAYU DIBUMI prkumplan anak melyu sdunia.
39 minutes ago
Norazman Bin Rosnin, Zen Kai Solitario and Zie Bechik like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Makanya grup melayu bani jawi tak boleh...".
41 minutes ago
Hendri To, Ameera Khirana Meera and 7 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "JALAN HIDUP PENUH BERLIKU TAPI KITA...".
49 minutes ago
Datuk Faiz, Faith Survival and Che Norma also commented on Datuk Faiz's post.
49 minutes ago
Alam Pren Adni Mpn likes your comment: "Lihatlah komen-komen yang diberikan...".
about an hour ago
Alam Pren Adni Mpn, Linda Zara and 5 others also commented on a post in Melayu bani jawi.
about an hour ago
AkuDarah AnakMelayu, Alam Pren Adni Mpn and NO Indentity Johor like your comment: "YA ALLAH ENGKAU MAHA BESAR BANTULAH...".
about an hour ago
Alam Pren Adni Mpn, Mohd Shaiful Mohd Sarif and 3 others like your post in Melayu bani jawi: "YA ALLAH ENGKAU MAHA BESAR BANTULAH...".
about an hour ago
Abas Ahamid, Sairah Kejora and 7 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Tika masih hidup kita tak sedar pun...".
about an hour ago
Khairuddin Nasti, Khaifan Syahputra Ifan and Mutiara Kejora posted in Batu Bara Mengayak (BBM).
about an hour ago
Duan Osman, Alam Pren Adni Mpn and 4 others like your post in Melayu bani jawi: "RAJA DAN RAKYAT BERPISAH TIADA ...".
2 hours ago
Duan Osman and Alam Pren Adni Mpn like your comment: "Jika tak setuju bermakna semua di sini...".
2 hours ago
Alam Pren Adni Mpn likes your comment: "Jika rakyat perlukan raja ...raja pun...".
2 hours ago
Alam Pren Adni Mpn likes your comment: "Betul3".
2 hours ago
Datuk Faiz likes your post: "Saya tegur datuk sombong kerana tak...".
2 hours ago
Datuk Faiz likes your post: "Saya tegur datuk sombong kerana tak...".
2 hours ago
Datuk Faiz likes your post: "KURNIAAN ALLAH YANG TAK TERBATAS!..".
2 hours ago
Datuk Faiz likes your post: "KURNIAAN ALLAH YANG TAK TERBATAS".
2 hours ago
Datuk Faiz likes your post: "RAJA DAN RAKYAT BERPISAH TIADA ...".
2 hours ago
Datuk Faiz likes your post: "KARYA DISIARKAN DI WALL DYMM SULTAN...".
2 hours ago
Datuk Faiz likes your comment: "Saya tegur datuk sombong kerana tak ...".
2 hours ago
8 people like your comment: "DOAKAN NENDA SEJAHTERA ABADI DI ALAM...".
2 hours ago
Alam Pren Adni Mpn and Vishal Salvi like your post in pren Berunai kren: "JALAN HIDUP PENUH BERLIKU TAPI KITA...".
2 hours ago
Alam Pren Adni Mpn posted in pren Berunai kren.
2 hours ago
Alam Pren Adni Mpn commented on your post in Melayu bani jawi.
2 hours ago
RazaliBawi Bawi commented on your post in Melayu bani jawi.
3 hours ago
Zen Kai Solitario commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
3 hours ago
Muhammad Afdholluddin Abdullah, Selendang Merdeka and Zie Bechik like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Saya tegur datuk sombong kerana tak...".
3 hours ago
Reyki Khan and Chandra Aref like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "JALAN HIDUP PENUH BERLIKU TAPI KITA...".
3 hours ago
Muhammad Fadhil, AkuDarah AnakMelayu and 2 others like your post in Melayu bani jawi: "Makanya grup melayu bani jawi tak boleh...".
3 hours ago
Azrin Azira, Duan Osman and 3 others like your post in Melayu bani jawi: "JALAN HIDUP PENUH BERLIKU TAPI KITA...".
3 hours ago
Alam Pren Adni Mpn posted a photo in Melayu hangtua jagab indonesia pancasila nasional intrnasional.
3 hours ago
Dedi Sutendi Harahap commented on your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara.
3 hours ago
Telemetric Sight posted in SIDANG MELAYU, JAWI & ISLAM.
3 hours ago
Dedi Sutendi Harahap likes your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "Saya tegur datuk sombong kerana tak...".
3 hours ago
Mansor Shah approved your request to join the group SIDANG MELAYU, JAWI & ISLAM.
4 hours ago
Akang Agung, Erdawati Princess Firhony and 4 others are following you.
4 hours ago
Doni Hidayat, Afrional Darmawanto and 7 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "Tika masih hidup kita tak sedar pun...".
4 hours ago
Okta Hakim Bumi Lebu likes your post in KomonitasPecintaPesonaKebudayaAgungBhinekTunggalIka Benteng Kesatuan Bangsa: "JALAN HIDUP PENUH BERLIKU TAPI KITA...".
4 hours ago
7 people like your comment: "SOLAT ITU MEMUDAHKAN URUSAN DUNIA...".
5 hours ago
Muhammad Syakir, Alam Pren Adni Mpn and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "MOGA DENDAM MELAYU BERAKHIR SUDAH Ratu...".
5 hours ago
Deni Priyadi likes your post in KALBAR BERSATU MAJU: "JALAN HIDUP PENUH BERLIKU TAPI KITA...".
5 hours ago
Eko Ismadi Ismadi Shpn commented on your post in Komunitas Kedatun Keagungan Cinta Budaya.
5 hours ago
Umi Kalsum commented on your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN.
5 hours ago
Rahmat Gabila and Alam Pren Adni Mpn like your post in ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA: "JALAN HIDUP PENUH BERLIKU TAPI KITA...".
5 hours ago
AkuDarah AnakMelayu, Rosdi Sdi Sdi and RazaliBawi Bawi like your comment: "Ayam mana ada aku darah anak...".
6 hours ago
Zaiza Haji Ali, Syed Mohamad Khaliff and 7 others also commented on a post in Melayu bani jawi.
6 hours ago
Alam Pren Adni Mpn likes your comment: "Ok jugak tu...asalkan apapun grup atas...".
6 hours ago
Alam Pren Adni Mpn and Syed Alif Danial like your comment: "Ok jugak tu...asalkan apapun grup atas...".
6 hours ago
Alam Pren Adni Mpn and Ahmeng Shah like your comment: "Belum cuba belum tahu maka di cubalah...".
6 hours ago
Alam Pren Adni Mpn likes your comment: "Dah puas dipujuk-pujuk admin agar tak...".
6 hours ago
Alam Pren Adni Mpn likes your comment: "Ahmeng Shah, kak tak mahu dikatakan...".
6 hours ago
Alam Pren Adni Mpn likes your comment: "Wajah satu biasa tapi jadi talam dua...".
6 hours ago
Azrin Azira, Puteh Emas and 8 others like your post in Melayu bani jawi: "SALAM RAMADAN DAN SALAM KEMAAFAN BUAT...".
7 hours ago
Khairulilham Fansuri likes your comment: "Terima kasih ya Khairulilham Fansuri...".
7 hours ago
RazaliBawi Bawi and Harith Abd Rahman also commented on a post in Melayu bani jawi.
7 hours ago
Bajang Laut, Suhadi Lukas and 2 others like your post in Melayu bani jawi: "JALAN HIDUP PENUH BERLIKU TAPI KITA...".
8 hours ago
Suttan Seghayo posted in Komunitas Kedatun Keagungan Cinta Budaya.
8 hours ago
Khairuddin Nasti, كايرول اساعيل كومبيق and 3 others posted in Batu Bara Mengayak (BBM).
8 hours ago
Bajang Laut and Abgmed Aziz like your comment: "SALAM RAMADAN DAN SALAM KEMAAFAN BUAT...".
9 hours ago
Aidah Aisyah Mei Lin, Zali Bakar and Nazib Hashim also commented on a post in Melayu bani jawi.
9 hours ago
RazaliBawi Bawi commented on your post in Melayu bani jawi.
9 hours ago
Ahmeng Shah and Alam Pren Adni Mpn commented on your post in Melayu bani jawi.
9 hours ago
RazaliBawi Bawi, Harith Abd Rahman and 3 others also commented on a post in Melayu bani jawi.
10 hours ago
Simo SimoVision Schawky, Reyhanna Rey and 27 others commented on a photo that you're tagged in.
10 hours ago
Noor Yanto Oke likes your post in BERSATU untuk KETAPANG: "MOGA ILMU YANG DIPELAJARI, DITULIS DAN...".
10 hours ago
Noor Yanto Oke likes your post in KALBAR BERSATU MAJU: "MOGA ILMU YANG DIPELAJARI, DITULIS DAN...".
10 hours ago
Blarek Sineret commented on your post in Sri Pemangku Adat.
11 hours ago
Blarek Sineret likes your post in Sri Pemangku Adat: "JALAN HIDUP PENUH BERLIKU TAPI KITA...".
11 hours ago
AgoesAgoesagoes likes your post in KALBAR BERSATU MAJU: "AKAN KURENJISKAN TINTA BERDARAH DI LIMA...".
11 hours ago
Dewata Majnun likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "JALAN HIDUP PENUH BERLIKU TAPI KITA...".
12 hours ago
May Angkar Dee likes your post in BERSATU untuk KETAPANG: "MENYAHUT SERUAN KASIH SAYANG-NYA MAAF...".
15 hours ago
Des Tarie Kaban, Sri Wahyuni and 8 others like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "Tika masih hidup kita tak sedar pun...".
16 hours ago
Hamdani Rozali likes your post in ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA: "PERBEZAAN PENDAPAT ITU BIASA TAPI...".
16 hours ago
Hamdani Rozali, DieGo Genit Comell and 5 others like your post in ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA: "MOGA ILMU YANG DIPELAJARI, DITULIS DAN...".
16 hours ago
Hamdani Rozali, DieGo Genit Comell and 5 others like your post in ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA: "Tika masih hidup kita tak sedar pun...".
16 hours ago
Dhenny Ramones, Zulfahmi Anwar and 3 others like your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "Tika masih hidup kita tak sedar pun...".
17 hours ago
Vishal Salvi, Hang Tuah and 79 others poked you.
18 hours ago
Vishal Salvi likes your post in pren Berunai kren: "SAHABAT KAU TERLALU BERHARGA BAGAIKAN...".
18 hours ago
Vishal Salvi likes your post in pren Berunai kren: "KARYA SASTERA RATU RIMBA NIAGARA...".
18 hours ago
Glen Andesgen, Aan Carter and 4 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "MOGA DENDAM MELAYU BERAKHIR SUDAH Ratu...".
18 hours ago
Glen Andesgen, Aan Carter and 2 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "MENYAHUT SERUAN KASIH SAYANG-NYA MAAF...".
19 hours ago
Helga Rusmilin SE, Noor Yanto Oke and 2 others like your post in KALBAR BERSATU MAJU: "Tika masih hidup kita tak sedar pun...".
19 hours ago
Muhammad Hanafi and Alam Pren Adni Mpn like your post in THMD TAKKAN HILANG MELAYU DIBUMI prkumplan anak melyu sdunia: "AKU RELAWAN PANCASILA YANG TAK DICARI...".
19 hours ago
YanaLisya DaniManda, Rosdi Sdi Sdi and 14 others also commented on a post in Melayu bani jawi.
19 hours ago
Oyoung Mukhairi, Alam Pren Adni Mpn and 3 others like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "MENYAHUT SERUAN KASIH SAYANG-NYA MAAF...".
20 hours ago
Azhar Subatul Alam commented on your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara.
20 hours ago
Yuddy Azrhy also commented on a post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN.
20 hours ago
Eka Baelah, Erwansyah and 9 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "KAMI ANAK BANGSA MELAYU MAKA JANGAN ADA...".
20 hours ago
Eka Baelah also commented on a post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN.
20 hours ago
Yuddy Azrhy likes your comment: "Karya ditulis demi kasih dan sayang,...".
20 hours ago
Yuddy Azrhy likes your comment: "Sireh dimakan bersama pinang,
Diminum...".
21 hours ago
Rosli Erham, Alam Pren Adni Mpn and Abdul Rahman Raduan like your post in Melayu bani jawi: "Tika masih hidup kita tak sedar pun...".
23 hours ago
Azrin Azira, Perindu Hidayah and 23 others like your post in Melayu bani jawi: "MAAF DIPOHON KEPADA ADMIN DAN SELURUH...".
23 hours ago
Azrin Azira, RazaliBawi Bawi and Alam Pren Adni Mpn like your post in Melayu bani jawi: "MOGA ILMU YANG DIPELAJARI, DITULIS DAN...".
23 hours ago
Embi Adrianz commented on your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN.
23 hours ago
Idham Hashim, Mohd Hezi and 10 others like your post in Melayu bani jawi: "ADMIN GRUP MELAYU BANI JAWI HERO MELAYU...".
23 hours ago
RazaliBawi Bawi commented on your post in Melayu bani jawi.
23 hours ago
Manda Yanti and Rachida Alkilani commented on Suttan Seghayo's photo of you.
23 hours ago
Rachida Alkilani also commented on Suttan Seghayo's memory.
23 hours ago
Aan Carter and Ameera Khirana Meera like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "MOGA ILMU YANG DIPELAJARI, DITULIS DAN...".
Yesterday at 6:28pm
Afiq Wafiy, Suhadi Lukas and 6 others like your post in Melayu bani jawi: "Sayang sekali beliau ni hebat tapi tak...".
Yesterday at 6:19pm
Khairul Anuar, AkuDarah AnakMelayu and 10 others also commented on a post in Melayu bani jawi.
Yesterday at 5:34pm
Kamjuzar Ska likes your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "KAABAH ANUGERAH TERINDAH UNTUK SEMUA...".
Yesterday at 5:27pm
Abdullah Aboen Abdullah Aboen and Alam Pren Adni Mpn like your comment: "Fatin tiada yang indah jika menyambut...".
Yesterday at 4:18pm
Alam Pren Adni Mpn and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "MOGA ILMU YANG DIPELAJARI, DITULIS DAN...".
Yesterday at 4:16pm
Alam Pren Adni Mpn and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "MOGA ILMU YANG DIPELAJARI, DITULIS DAN...".
Yesterday at 4:15pm
Alam Pren Adni Mpn, Dewata Majnun and Zie Bechik like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "MENYAHUT SERUAN KASIH SAYANG-NYA MAAF...".
Yesterday at 4:15pm
Alam Pren Adni Mpn also commented on a post in Melayu bani jawi.
Yesterday at 4:09pm
Alam Pren Adni Mpn likes your comment: "Ini bukan latif atau alam pren adni ini...".
Yesterday at 4:09pm
Mimy Honey, Alam Pren Adni Mpn and 3 others commented on your post in Melayu bani jawi.
Yesterday at 3:41pm
Suhadi Lukas, Mohd Hezi and 10 others like your post in Melayu bani jawi: "Duhai admin grup Melayu Bani Jawi lihat...".
Yesterday at 3:26pm
Suhadi Lukas, Mohd Hezi and 5 others like your post in Melayu bani jawi: "MOGA ILMU YANG DIPELAJARI, DITULIS DAN...".
Yesterday at 3:26pm
Alam Pren Adni Mpn likes your post in GRUP SUMATRA NASIONAL PENJURU DUNIA: "ALLAH IZINKAN AKU BERSASTERA MOGA ALLAH...".
Yesterday at 3:18pm
Alam Pren Adni Mpn, Zawahir Riza and Khairulilham Fansuri like your comment: ""Sayang sekali beliau ni hebat tapi tak...".
Yesterday at 2:58pm
Alam Pren Adni Mpn mentioned you in a comment in Melayu bani jawi.
Yesterday at 2:53pm
Alam Pren Adni Mpn, Solah Yahaya and 8 others like your post in Melayu bani jawi: "Semua ahli hendak tahu apakah sebab...".
Yesterday at 2:36pm
Alam Pren Adni Mpn and Abie Hamdani Nad like your comment: "Moga grup ini terus dikekalkan sehingga...".
Yesterday at 2:35pm
Alam Pren Adni Mpn likes your post in Melayu bani jawi: "MOGA ILMU YANG DIPELAJARI, DITULIS DAN...".
Yesterday at 2:35pm
Alam Pren Adni Mpn commented on your post in Melayu bani jawi.
Yesterday at 2:35pm
Alam Pren Adni Mpn and Abdul Rahman Raduan like your post in Melayu bani jawi: "MENYAHUT SERUAN KASIH SAYANG-NYA MAAF...".
Yesterday at 2:33pm
Alam Pren Adni Mpn and RazaliBawi Bawi commented on your post in Melayu bani jawi.
Yesterday at 2:33pm
Alam Pren Adni Mpn, Neo Exypnos and 2 others commented on your post in Melayu bani jawi.
Yesterday at 2:33pm
Alam Pren Adni Mpn and Jay Iskandar also commented on a post in Melayu bani jawi.
Yesterday at 2:32pm
Hamba Yang Penyayang also commented on a post in Melayu bani jawi.
Yesterday at 2:30pm
Alam Pren Adni Mpn, Des Tarie Kaban and Oyoung Mukhairi like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "KAMI ANAK BANGSA MELAYU MAKA JANGAN ADA...".
Yesterday at 2:22pm
Alam Pren Adni Mpn, Selayang Pandang and Reyki Khan like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "MOGA DENDAM MELAYU BERAKHIR SUDAH Ratu...".
Yesterday at 2:22pm
Alam Pren Adni Mpn, Reyki Khan and 2 others like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "MOGA ILMU YANG DIPELAJARI, DITULIS DAN...".
Yesterday at 2:22pm
Alam Pren Adni Mpn likes your comment: "Tika masih hidup kita tak sedar pun...".
Yesterday at 2:20pm
Alam Pren Adni Mpn likes your comment: "Nazib Hashim tabik spring lah siarkan...".
Yesterday at 2:20pm
Tok Leh commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
Yesterday at 2:10pm
Alam Pren Adni Mpn likes your post in GRUP.BATU BARA .cerdas selusi: "KAMI ANAK BANGSA MELAYU MAKA JANGAN ADA...".
Yesterday at 2:07pm
Alam Pren Adni Mpn commented on your post in THMD TAKKAN HILANG MELAYU DIBUMI prkumplan anak melyu sdunia.
Yesterday at 1:38pm
Naura Qalby Nadhifa likes your post in Sri Pemangku Adat: "Tika masih hidup kita tak sedar pun...".
Yesterday at 12:31pm
Khairuddin Nasti likes your comment: "Ya Allah berilah aku kesabaran. Aamiin.".
Yesterday at 12:30pm
Khairuddin Nasti mentioned you in a comment in Batu Bara Mengayak (BBM).
Yesterday at 12:29pm
Fatin Hamamah Abu Bakar, Halila Ila and 4 others also commented on a post in Melayu bani jawi.
Yesterday at 12:14pm
Seraabut NO asked to join *Rumpun Melayu Bersatu*.
Yesterday at 11:39am
Hendri To, Bintangsatyo Ochowk Cullen and 2 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "AKAN KURENJISKAN TINTA BERDARAH DI LIMA...".
Yesterday at 11:18am
Suttan Seghayo likes a photo you are tagged in.
Yesterday at 11:16am
Suttan Seghayo added a photo with you.
Yesterday at 11:13am
Munawir Batubara shared your post.
Yesterday at 11:10am
Mata Hati replied to your comment on drtuah's photo.
Yesterday at 11:10am
Chiq Tiqah, Megat Aria Dewa and Mat Daud Bakar like your comment: "Tutuplah jika itu membuat admin rasa...".
Yesterday at 11:07am
Reyki Khan commented on your post in *Rumpun Melayu Bersatu*.
Yesterday at 11:04am
1 person likes your comment: "MENYAHUT SERUAN KASIH SAYANG-NYA MAAF...".
Yesterday at 10:39am
Adam Harris, Abdul Rahman Raduan and 2 others like your post in Melayu bani jawi: "Duhai admin grup Melayu Bani Jawi lihat...".
Yesterday at 10:37am
Zie Bechik commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
Yesterday at 10:22am
Bajang Laut, Suhadi Lukas and 3 others like your post in Melayu bani jawi: "MOGA DENDAM MELAYU BERAKHIR SUDAH Ratu...".
Yesterday at 9:53am
Mohammad Yusuf Tarmizi, Aniq Rukaini and 4 others also commented on a post in Melayu bani jawi.
Yesterday at 9:38am
Ka Ryu commented on your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN.
Yesterday at 9:11am
Shalis Rabiq, NO Indentity Johor and 4 others like your post in Melayu bani jawi: "Admin Nazib Hashim sering kali...".
Yesterday at 9:06am
Fahmi Effendi and Muhammad Rizky like your post in Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia: "KAMI ANAK BANGSA MELAYU MAKA JANGAN ADA...".
Yesterday at 8:56am
Fahmi Effendi likes your post in Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia: "MOGA ILMU YANG DIPELAJARI, DITULIS DAN...".
Yesterday at 8:55am
Adiey Putera, Ayidy Ayid and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "ADMIN GRUP MELAYU BANI JAWI HERO MELAYU...".
Yesterday at 8:31am
Aniq Rukaini, RazaliBawi Bawi and Neo Exypnos also commented on a post in Melayu bani jawi.
Yesterday at 8:17am
Telemetric Sight and Abie Hamdani Nad also commented on a post in Melayu bani jawi.
Yesterday at 8:11am
Nashrul Kamaruddin, RazaliBawi Bawi and Ves AG commented on a post you are following in Melayu bani jawi.
Yesterday at 6:20am
Mohd Makkawy, Duan Osman and 2 others like your post in Melayu bani jawi: "KAMI ANAK BANGSA MELAYU MAKA JANGAN ADA...".
Yesterday at 3:17am
Zawahir Riza and Shah Ejam commented on your post in Melayu bani jawi.
Yesterday at 2:58am
Norbaini Hassan mentioned you in a comment in Melayu bani jawi.
Yesterday at 1:29am
Calon Walikota Medan Bertuhan posted in PEMBARA ALAM "Pemuda dan Masyarakat Batubara Beralamat Medan".
Yesterday at 1:17am
Calon Walikota Medan Bertuhan updated the description of the group PEMBARA ALAM "Pemuda dan Masyarakat Batubara Beralamat Medan".
Yesterday at 1:17am
Mohd Hezi likes your comment: "Admin Nazib Hashim sering kali...".
Yesterday at 12:56am
Kuni Zahid, Isa Sulaiman and 2 others also commented on a post in Melayu bani jawi.
Yesterday at 12:51am
Blarek Sineret likes your post in Sri Pemangku Adat: "MOGA DENDAM MELAYU BERAKHIR SUDAH Ratu...".
Yesterday at 12:49am
Sufian Harisan, Rizal Hikman MG and 2 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "AKAN KURENJISKAN TINTA BERDARAH DI LIMA...".
Yesterday at 12:36am
Sufian Harisan, Amirul Fikri and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "KAMI ANAK BANGSA MELAYU MAKA JANGAN ADA...".
Yesterday at 12:35am
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "KAMI ANAK BANGSA MELAYU MAKA JANGAN ADA...".
Yesterday at 12:30am
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "KAMI ANAK BANGSA MELAYU MAKA JANGAN ADA...".
Yesterday at 12:30am
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "Duhai admin grup Melayu Bani Jawi lihat...".
Yesterday at 12:30am
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "MOGA DENDAM MELAYU BERAKHIR SUDAH Ratu...".
Yesterday at 12:30am
Datuk Jem Abd Rahman likes your post: "ADMIN GRUP MELAYU BANI JAWI HERO MELAYU...".
FROM NOTIFICATIONS
Rabeah Binti Mohd Ali shared Datuk Faiz's post.
Saya tegur datuk sombong kerana tak sudi like dan komen karya saya....sedangkan datuk terpilih daripa ribuan yang ingin menjadi rakan fb saya tapi habuk pun tak ada....bukan aje datuk seorang semua rakan fb saya seramai 17 orang sama seperti datuk sepikan karya saya...kasihan karya saya berkarya seorang di fb tapi seorang pun tak ada yang like dan komentar sedangkan mereka saya anggap seperti pejuang sastera saya....membuatkan saya makan hati berulam jantung....nak telan mati bapak nak luah mati emak...maafkan saya ye...jika saya terus terang kerana dengan izin datuk juga agar dapat menegur datuk maka saya tegurlah ye agar persahabatan kita tidak ada unsur prasangka andainya tempat datuk digantikan dengan pejuang sastera yang lain datuk jangan berasa hati ya...dari hujung rambut hingga ke hujung kaki saya minta maaf...dan begitu juga rakan fb yang lain, lagian saya belum meninggal lagi dan rakan fb saya masih hidup lagi cuma kita masih dipinjamkan usia untuk saling bersilaturrahim di alammaya dimana dengan izin Allah temukan kita sebagai rakan fb . Moga berkat silaturrahim kita di fb mendapat keberkhatan dari Ilahi dunia akhirat. Aamiin
Marhaban Ya Ramadhan...
Datuk Faiz
السلام عليكم...ان شاء الله ،
 1 hari lagi NAFAS menjadi TASBIH.
 1 hari lagi TIDUR menjadi IBADAH.
 1 hari lagi DOA di IJABAH.
 1 hari lagi PAHALA di lipat gandakan.
Tapi, Itu semua tak akan terjadi tanpa maaf tulus dlm keikhlasan dari hati.
Izinkan kedua telapak tangan bertangkup memohon maaf utk;
 Lisan yg terlanjur.
 Janji yg terabaikan.
 Hati yg berprasangka. dan
 Semua sikap yg menyakitkan...
Tegur saya jika mulai sombong.
Tegur saya jika mulai angkuh.
Tegur saya jika salah.
Krn saya masih memerlukan saudara sperti Anda hari ini, esok dan selamanya.
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا
كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
Marhaban ya Ramadhan...��
Like · Comment
5 people like this.
Alam Pren Adni Mpn semangat selalu bunda...biarlah liku liku hidup ini menore rasa dijiwa kite....semua lambat laut selesai juga,di dalam kesuksesan sastera bunda rabeah..di doakan sukses...amin
Rabeah Binti Mohd Ali Terima kasih nanda. AAmiin.
"Admin jadi ke tutup grup melayu bani jawi jika nak tutup pun tunggulah habis ramadhan boleh ke...kerana karya-karya saya banyak lagi hendak disiarkan di grup ini.....jika karya saya tak ada yang berminat nak like dan komen barulah tutup ya.....hehehe"
PETIKAN WALL GRUP MELAYU BANI JAWI & PUJANGGA RATU RIMBA
CINTA 5 BENUA
30 SYAABAN 1436H
16 JUN 2015
Datuk Haji Faiz
السلام عليكم...ان شاء الله ،
 1 hari lagi NAFAS menjadi TASBIHH.
 1 hari lagi TIDUR menjadi IBADAH.
 1 hari lagi DOA di IJABAH.
 1 hari lagi PAHALA di lipat gandakan.
Tapi, Itu semua tak akan terjadi tanpa maaf tulus dlm keikhlasan dari hati.
Izinkan kedua telapak tangan bertangkup memohon maaf utk;
 Lisan yg terlanjur.
 Janji yg terabaikan.
 Hati yg berprasangka. dan
 Semua sikap yg menyakitkan...
Tegur saya jika mulai sombong.
Tegur saya jika mulai angkuh.
Tegur saya jika salah.
Krn saya masih memerlukan saudara sperti Anda hari ini, esok dan selamanyaa.
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا
 كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
Marhaban ya Ramadhan...😊
SukaTunjukkan lagi reaksi
Komen
Komen
RAJA DAN RAKYAT BERPISAH TIADA
Bertolong-tolonglah kamu dalam berkebajikan kerana
itulah bekalan untuk dibawa ke alam akhirat...
itulah harta yang abadi kamu punya.
Moga dimurahkan rezeki melimpah ruah atas kebajikan
yang diberikan kepada rakyat. Aamiin Ya Rabbal A'Lamiin.
Syukur Alhamdulillah Raja kami dimurahkan rezeki melimpah
ruah berkat doa rakyat atas keperihatinan membela nasib rakyat.
Kuasa raja yang diKurniakan Allah adalah untuk dimanfaatkan
kepada rakyat. Syukur kami dikurniakan raja berjiwa rakyat.
RAJA & RAKYAT BERPISAH TIADA.
DAULAT TUANKU!
Ya Allah murahkan rezeki kerabat diRaja Johor
atas niat suci membela nasib rakyat yang memerlukan.
Turunkan Rahmat Kasih-Mu sehingga ke akhir hayat raja dan juga rakyat .
Aamiin Ya Rabbal A'Lamiin.
Karya Ratu Rima Niagara
30 Syaaban 1436H
17 Jun 2015
RAJA MEMERINTAH ADIL DAN SAKSAMA
Negeri Bersultan Rakyat Beraja,
Kekal Subur Sepanjang Masa,
Bukan Hanya Simbol Biasa,
Raja Berperanan Menyatukan Warga,
Raja Dilihat Sebagai Dewata,
Raja Memerintah Adil dan Saksama
Diiktiraf Sebagai Ketua Agama.
Memberikan Panduan Disandarkan Harapan,
Raja Diiktiraf Memiliki Segala Kelebihan,
Keberanian dan jua Berpengetahuan,
Mengatasi Cabaran Memberi Naungan,
By: Wangsa Mahkota Selangor
RAJA DAN RAKYAT SENTIASA SEHATI SEJIWA
Daulat Tuanku...Daulat Tuanku...Daulat Tuanku diRaja,
Patik sekalian rakyat mengadap ke Bawah Duli Tuanku,
Menyanjungi mengaku taat setia kepada Tuanku diRaja,
Rakyat Selangor aman sejahtera di bawah pemerintahan Tuanku.
Raja memerintah adil saksama,
Bertitah mengajak rakyat bersatu padu,
Mensejahterakan negara sentiasa berkerjasama,
Titah dijunjung ke bawah Duli Tuanku.
Raja adil raja didaulatkan rakyat,
Raja zalim rakyat derita minta dikasihani,
Tak akan berpisah raja dan rakyat,
Telah tersurat raja dan rakyat saling mengasihi.
Institiusi diRaja sentiasa dimartabatkan,
Tak akan dibiarkan rakyat derhaka,
Telah tercatat sejak zaman berzaman,
Bermula kesultanan melayu di Melaka.
Rakyat derhaka akan diambil tindakan,
Dibuang negara seringan hukuman,
Sebagai ikhtibar atas kesalahan,
Kerana mulut membawa kemusnahan.
Di mana bumi dipijak di situ langit dijunjung,
Jika mengaku warganegara diperintah Raja,
Makanya Institusi diRaja sentiasa disanjung,
Demi menjaga keharmonian rakyat dan Raja.
Raja tidak menyebelahi mana-mana parti politik,
Tugas baginda Raja memerintah rakyat semuanya,
Mempastikan rakyat tidak dizalimi oleh politik,
Politik membela rakyat itu disokong Raja .
Kuasa Raja melebihi pemimpin,
Kerana baginda Raja pemerintah negara,
Tiada Raja tiada pemimpin,
Raja dan pemimpin bersatu demi negara.
Negara kita milik semua,
Diperintah oleh raja bijaksana,
Bersatu hatilah kita semua,
Sejahtera negara di bawah naungan Raja.
Raja pemimpin rakyat tiga serangkai,
Bersatu hati merealisasi keamanan negara,
Saling hormat menghormati ikatan sejati,
Negara kekal merdeka dalam aman sejahtera.
Raja dan rakyat berpisah tiada,
Saling sehati senada seirama,
Rakyat dibela agar bahagia semuanya,
Rahmat Allah datang sejahtera selamanya.
Karya Ratu Rimba Niagara
12 Jun 2013
(Karya Ilham Ratu Rimba Niagara Misi dan Visi Memartabatkan Institusi diRaja &
Pahlawan diRaja SeNusantara)
(PETIKAN DARIPADA WALL KESULTANAN JOHOR, WARISAN MAHKOTA SELANGOR & RATU RIMBA NIAGARA)
RAJA RAKYAT PEMIMPIN TIGA SERANGKAI TAK DAPAT DIPISAHKAN!
Sejarah adalah sejarah
Sejarah raja tetap ada di setiap pewarisnya
Biarpun sudah berkurun lamanya pergi meninggalkan yang hidup
Tapi darjatnya tetap hidup dihidupkan oleh pewarisnya
Tapi darjat yang ada bukanlah bertujuan untuk
Rasa mendabik dada akulah ,
"Keturunan Raja...
Darah yang mengalir ditubuhku ini adalah moyangku yang berketurunan raja aku punya segala keistimewaan yang patut
diakur oleh semua rakyat nusantara...sesiapa yang menderhaka
akan kena daulatku.."
Adakah raja begitu yang hendak rakyat sanjung?
Kerana berdarah raja sewenang-wenangnya memperlekehkan rakyat... sedangkan rakyat selalu menyanjungi institusi diRaja
setia sesetia Hang Tuah...biarpun dia diperintah dibunuh oleh raja
tapi tetap setia pada raja kerana tidak mahu menjadi rakyat derhaka.
Kalau dulu iya daulat raja akan terkena pada rakyat kerana raja yang zalim telah mengaku kesilapannya pada rakyat dan mahu berazam lebih pentingkan rakyat daripada kepentingan sendiri...maknanya raja tersebut telah benar-benar berubah mahu menjadi hamba Allah yang benar-benar soleh ...memiliki kuasa dan darjat untuk membela rakyat dan berbakti kepada rakyat jelata. Rakyat pula hanya akan menyanjungi dan memartabatkan raja yang berjiwa hamba Allah swt...
yang ego dan sombong suka mengeluarkan bahasa mengherdik, menghina, sombong akan darjat, kekuasaan dan harta yang dimiliki sejujurnya rakyat akan tidak memandang sebelah mata pun pada raja yang sombong.
Setiap takdir seseorang itu telah tercatat sejak azali.
Sudah tercatat sejak azali dia bergelar raja biarpun dia bukan keturunan raja
Raja cumalah gelaran manusia kepada ketua mereka yang digelar raja.
Raja manusia hanyaLah Allah swt selainnya tidak ada....
Yang ada di muka bumi ini hanyalah gelaran saja....
Semuanya boleh menggelarkan dirinya raja...
tapi jika asalnya berketurunan darah diraja itu adalah tiket
untuk dia menjadi ketua memerintah rakyatnya
berkuasa pada rakyatnya bukan untuk menguasai tapi untuk saling
menyanjungi pengorbanan
rakyat menyanjungi raja
raja menyanjungi rakyat
rakyat membela raja
raja membela rakyat
rakyat pula adalah pemimpin
Pemimpin dan rakyatlah
yang akan memartabatkan
Institusi diRaja
bukan untuk kepentingan raja itu sendiri
tapi untuk kepenting rakyat seluruhnya
jika raja faham apa yang dimahukan rakyat
makanya Institusi diRaja itu dipandang mulia
dan patut dimartabatkan sepanjang zaman
barulah sumpah keramat
Laksamana Hang Tuah...
TAK AKAN HILANG MELAYU DI DUNIA
menjadi kenyataan
dan tak akan berani sesiapa pun memadamkan dalam sejarah melayu
MELAYU ITU UJUD SELAGI ADA BULAN DAN MATAHARI
SELAGI DUNIA BELUM QIAMAT
In Shaa Allah Aamiin
Makanya
RAJA PEMIMPIN RAKYAT
TIGA SERANGKAI YANG TAK DAPAT DIPISAHKAN
DARI ALAM NYATA
KERANA RAJA ITU RAKYAT
RAKYAT ITU PEMIMPIN
PEMIMPIN ITU ADALAH KHALIFAH ALLAH DI MUKA BUMI INI
YANG SEIA SEKATA
SENADA SEIRAMA
SALING BEKERJASAMA MAHU MENYIAPKAN BEKALAN
UNTUK DIBAWA PULANG KE NEGERI ABADI
DAN BEKALAN ITULAH MATLAMAT SEMUA
YANG BERGELAR KHALIFAH ALLAH DI MUKA BUMI INI
RATU RIMBA NIAGARA
16 April 2013
(PETIKAN DARIPADA WALL GROUP TENTERA FISABILILLAH & RATU RIMBA NIAGARA & GROUP RAJA AND SULTANATE OF NUSANTARA NASIONAL GATHERING)
16 April 2013
PANTUN MENGHAYATI RUKUN NEGARA
1) KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN
Semua benda ada penciptanya,
Tuhanku Pencipta Semesta Alam;
Apa dicipta penuh bijaksana,
Demi kebaikan seisi alam.
2) KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGARA
i) Ampun tuanku beribu ampun,
khilaf patik harap diampun;
Di setiap karya patik nyatakan,
Rakyat kasihi tuanku sampai bila-bila pun.
ii) Kucinta negaraku sepenuh hati,
Rela berkorban nyawa demi negaraku;
Pemimpin dan rakyat bersatu hati,
1Malaysia sayangkan negaraku.
3) KELUHURAN PERLEMBAGAAN
Di parlimen tempat besidang,
Para pemimpin pilihan rakyat;
Masalah rakyat dan negara semua dicadang,
Diselesaikan masalah selari kehendak rakyat.
4) KEDAULATAN UNDANG-UNDANG
Negara aman ketangkasan polis bertindak,
Menggadai nyawa membanteras jenayah;
PDRM & ATM berjiwa patriotik,
Apabila berjuang tidak pernah mengalah.
5) KESOPANAN DAN KESUSILAAN
i) Apabila bicara tentang Ketuhanan,
Jiwa tenang setenang air di kali ;
Seruan yang indah kata yang santun,
Pasti membaca berulang kali.
ii) 1Malaysia idea Perdana Menteri,
Galakkan rakyat bersatu padu;
Pelbagai kaum hormat menghormati,
Agar negara terus di mercu.
KARYA RATU RIMBA NIAGARA
16 April 2013
PEMASYURAN SEBAGAI SERI PADUKA BAGINDA YANG DI-PERTUAN AGONG X1V
AL-MU'TASIM BILLAHI TUANKU AL-HAJ ABDUL HALIM MU'AZZAM SHAH IBNI ALMARHUM SULTAN BADLISHAH
Wangsa Mahkota Selangor added a photo from June 2, 2013 to his timeline.
Daulat Tuanku...Daulat Tuanku... Daulat Tuanku...
Merafak Sembah Sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan Rasmi Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Al-Mu'tasim Billahi Tuanku al-Haj Abdul Halim Mu'azzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah atas pemasyuran Sebagai Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XIV – 2 Jun 2013 Bersamaan 12 Rejab 1433 Hijrah.
Patek sekalian Editor Wangsa Mahkota Selangor Merafakkan sembah penuh taat penuh setia, bertekad memelihara kemuliaan pemerintahan Beraja, memperkukuhkan tradisi negeri bersultan rakyat beraja; tradisi diwarisi turun temurun, agar terus subur dan segar kekal sepanjang zaman, merentas peredaran waktu merentas peralihan masa.
Semoga Tuanku dan Raja Permaisuri dilanjutkan usia dalam keafiatan dan senantiasa berada dalam lindungan ILAHI, Hidup dengan penuh kebahagiaan dan kerukunan serta dianugerahkan segala taufik dan hidayah, kewibawaan dan kebesaran, kehormatan dan kemuliaan, darjat dan daulat, bersemayam di atas takhta singgahsana sebagai Amirulmukminin dengan penuh keberkatan fid-dunia wal-akhirat. Aamiin....
Sembah Takzim daripada:
Wangsa Mahkota Selangor
2 Jun 2013
Biar apa pun sistem Raja itu dilandaskan peranan Raja bukanlah semata-mata sekadar menjadi simbol untuk melaksanakan tugas-tugas keraian dan istiadat. Raja bukanlah monumen hiasan yang kaku - tanpa nyawa - tanpa jiwa.
Raja mampu menyatukan warga, membina sebuah negara bangsa berdaulat. Persepakatan Raja dan rakyat perlu dimartabatkan kerana Payung yang dipayungkan oleh rakyat bagi memastikan payung itu menjadi Penyuluh Seri di dalam Negeri dan Negara agar permuafakatan yang telah lama terpahat di antara Sang Sapurba dan Demang Lebar Daun di julang untuk melestarikan kesinambungan tamadun, malah meletakkan identiti negara bangsa, lambang Kedaulatan Negara..
Daulat Tuanku...Daulat Tuanku... Daulat Tuanku... Merafak Sembah Sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan Rasmi Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Al-Mu'tasim Billahi Tuanku al-Haj Abdul Halim Mu'azzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah atas pemasyuran Sebagai Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XIV – 2 Jun 2013 Bersamaan 12 Rejab 1433 Hijrah. Patek sekalian Editor Wangsa Mahkota Selangor Merafakkan sembah penuh taat penuh setia, bertekad memelihara kemuliaan pemerintahan Beraja, memperkukuhkan tradisi negeri bersultan rakyat beraja; tradisi diwarisi turun temurun, agar terus subur dan segar kekal sepanjang zaman, merentas peredaran waktu merentas peralihan masa. Semoga Tuanku dan Raja Permaisuri dilanjutkan usia dalam keafiatan dan senantiasa berada dalam lindungan ILAHI, Hidup dengan penuh kebahagiaan dan kerukunan serta dianugerahkan segala taufik dan hidayah, kewibawaan dan kebesaran, kehormatan dan kemuliaan, darjat dan daulat, bersemayam di atas takhta singgahsana sebagai Amirulmukminin dengan penuh keberkatan fid-dunia wal-akhirat. Aamiin.... Sembah Takzim daripada: Wangsa Mahkota Selangor 2 Jun 2013 Biar apa pun sistem Raja itu dilandaskan peranan Raja bukanlah semata-mata sekadar menjadi simbol untuk melaksanakan tugas-tugas keraian dan istiadat. Raja bukanlah monumen hiasan yang kaku - tanpa nyawa - tanpa jiwa. Raja mampu menyatukan warga, membina sebuah negara bangsa berdaulat. Persepakatan Raja dan rakyat perlu dimartabatkan kerana Payung yang dipayungkan oleh rakyat bagi memastikan payung itu menjadi Penyuluh Seri di dalam Negeri dan Negara agar permuafakatan yang telah lama terpahat di antara Sang Sapurba dan Demang Lebar Daun di julang untuk melestarikan kesinambungan tamadun, malah meletakkan identiti negara bangsa, lambang Kedaulatan Negara..
Unlike · · Share · 1822 · 53 minutes ago ·
You and 17 others like this.
2 shares
Idham Mustafa Daulat Tuanku
Like · Reply · 43 minutes ago
SELAMAT MENYAMBUT HARI KEPUTERAAN DULI YANG MAHA MULIA SERI PADUKA BAGINDA YANG DI-PERTUAN AGONG KE-14 SULTAN ABDUL HALIM MU'ADZAM SHAH
Ampun Tuanku sembah patik harap diampun...
Tuanku Yang DiSanjungi Lagi Dihormati,
patik dari Rimba Niagara
dan wakil dari seluruh Rakyat Rimba Niagara
mengucapkan selamat menyambut
Hari Keputeraan Seri Paduka Baginda Yang di-Peruan Agong Ke- 14
Sultan Abdul Halim Mu'Adzam Shah
moga Tuanku dan seluruh rakyat Malaysia...
DiRahmati Allah Azzawajallah Aamiin
Ampun Tuanku sembah patik harap diampun...
Tuanku Yang Di Sanjungi Lagi Dihormati,
patik mengambil kesempatan ini mengucapkan tahniah kerana
di sepanjang Tuanku Memerintah Malaysia...
rakyat Malaysia hidup dalam aman dan damai
dan bersyukur dengan nikmat rezeki Kurniaan Allah Azzawajallah
di bumi bertuah Malaysia dapat dinikmati oleh semua rakyat tanpa
terkecuali, pemerintahan Tuanku yang adil lagi saksama kepada
rakyat Malaysia membuatkan setiap rakyat Malaysia rasa dihargai dalam penuh kesyukuran kerana diKurniakan Allah SWT seorang Raja yang taat kepada Allah SWT dan amat utamakan kepentingan rakyat baginda.
Ampun Tuanku sembah patik harap diampun...
Tuanku Yang DiSanjungi Lagi Dihormati...
Pemerintahan Tuanku yang penuh kasih dan sayang
kepada rakyat Malaysia menjadi idola kepada semua Raja-Raja Melayu
yang ada di Seluruh Rumpun Melayu Nusantara.
Moga Rahmat dan Kasih Allah Robbul Idzati
DiLimpahi ke atas Tuanku sekeluarga dan seluruh rakyat Malaysia.
Aamiin Aamiin Aamiin Ya Rabbal A'Lamin
DAULAT TUANKU! DAULAT TUANKU! DAULAT TUANKU!
Dengan Ingatan tulus ikhlas daripada patik:
Ratu Rimba Niagara @ Puteri Nilam Purnama
Pujangga Ratu Rimba Cinta 5 Benua
MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND
1 Jun 2013
PANTUN PERTABALAN DULI YANG MAHA MULIA SERI PADUKA BAGINDA YANG DI-PERTUAN AGONG KE-14 SULTAN ABDUL HALIM MU'ADZAM SHAH
Sekalung tahniah di atas pertabalan,
Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah Yang di-Pertuan Agong;
Rakyat 1Malaysia meraikan penuh kesyukuran,
Ke bawah Duli Yang di-Pertuan Agong.
Yang di-Pertuan Agong ke-14 berjiwa rakyat,
Sayangkan rakyat melebihi diri sendiri;
Budi baik baginda sentiasa di hati rakyat,
Moga Tuanku dilanjutkan usia dan diRedhai.
Masalah rakyat masalah baginda juga,
Baginda fikirkan hingga tak lena beradu;
Pertahankan negara dan rakyat hingga ke akhirnya,
Rakyat hargai segala budi baik Tuanku.
Rakyat sentiasa menjunjung kasih,
Ke bawah Duli Yang di-Pertuan Agong,
Rakyat sentiasa berterima kasih,
Bersyukur kepada Allah Yang Maha Agong.
Agong kami Raja yang penyayang,
Sayangkan rakyat sayangkan negara;
Mahukan rakyat bersatupadu dalam kasih sayang,
Saling bantu membantu demi negara tercinta.
Raja dan rakyat berpisah tiada,
Sehati sejiwa mempertahankan negara;
Rakyat 1Malaysia mempertahankan institusi di-Raja,
Raja-Raja sentiasa di hati rakyat Malaysia tercinta.
Daulat Tuanku! Daulat Tuanku! Daulat Tuanku!
Karya Ratu Rimba Niagara
13 Disember 2011
(Bersempena Pertabalan Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Ke-14 Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah)
PANTUN SULTAN & TYT KESAYANGAN RAKYAT 1MALAYSIA
Sultan Abdul Halim Muadzam Shah Agong berwibawa,
Memerintah negara adil saksama;
Rela berkorban demi rakyat tercinta,
Ke mana pergi disayangi rakyat jelata.
Sultan Kelantan berhemah tinggi,
Memerintah Kelantan adil saksama;
Rakyat Kelantan takkan rugi,
Raja dan rakyat berkerjasama.
Negeri Sembilan Raja Berdaulat,
Kepentingan rakyat amat dirasai;
Raja Negeri Sembilan kesayangan rakyat,
Sejak generasi dahulu hingga kini.
DYM Sultan Selangor Raja dihormati,
Disanjungi rakyat kerana banyak berbudi;
Budi disemai Allah berkati,
Moga amalan dibalas di akhirat nanti.
Sultan Ahmad Shah Sultan Pahang,
Kebajikan rakyat amat diutamakan;
Bertuah sungguh rakyat Pahang,
Mempunyai Raja sentiasa membuat kebajikan.
Sultan Azlan Shah berjiwa rakyat,
Galakkan rakyat berjiwa patriotik;
Berbudi pekerti tinggi mensyukuri nikmat,
Tuanku disanjungi dan disayangi rakyat Perak.
Pemangku Sultan Kedah amat dihormati,
Menabur budi tidak terhingga;
Ke mana pergi rakyat mentaati,
Rakyat Kedah amat berbangga.
Tuanku Syed Sirajuddin Raja prihatin,
Kepentingan rakyat amat dijaga;
Masalah rakyat diberi perhatian,
Bersyukurnya rakyat Perlis tidak terhingga.
Sultan Kelantan berhemah tinggi,
Memerintah Kelantan adil saksama;
Rakyat Kelantan takkan rugi,
Raja dan rakyat berkerjasama.
Intitusi di-Raja dekat di hatiku,
Rakyat Malaysia amat menyanjungi;
Program bersama rakyat dekat di hati Tuanku,
Rakyat Johor terharu lagi menyayangi.
Negeri Terengganu pesat membangun,
Di bawah pemerintahan Raja penuh kebijaksanaan;
Tuanku Mizan suka beramal kebajikan,
Kepada rakyat Terengganu tidak pernah dilupakan.
Bertuah sungguh rakyat Sabah,
Punyai TYT yang amat memahami;
Denyut nadi rakyat Sabah,
Maju Sabah dan dihormati.
TYT Negeri Sarawak baik budi,
Semua rakyat Sarawak menyayangi;
Tutur kata sebaik budi,
Akan dikenang hingga ke mati.
Melaka negeri penuh bersejarah,
Diperintah oleh TYT yang berkarisma;
Ramai pelancong datang berhijrah,
Menjadi Pusat Perlancongan Sejarah yang ternama.
Tuan Yang Terutama Tun Dato' Seri Utama Abdul Rahman Abbas,
Yang Di-Pertua Negeri Pulau Pinang;
Berjiwa patriotik dan berhati ikhlas,
Memerintah Pulau Pinang penuh kasih dan sayang.
KARYA RATU RIMBA NIAGARA
1 Jun 2013
(KARYA DISIARKAN SEMPENA MENYAMBUT HARI KEPUTERAAN DULI YANG MAHA MULIA SERI PADUKA BAGINDA YANG DI-PERTUAN AGONG KE-14 SULTAN ABDUL HALIM MU'ADZAM SHAH PADA 1 JUN 2013 UNTUK TATAPAN SEMUA RAJA & RAKYAT SENUSANTARA TERCINTA)
KARYA DISIARKAN DI WALL PERDANA MENTERI SEMPENA HARI KEPUTERAAN DULI YANG MAHA MULIA SERI PADUKA BAGINDA YANG DIPERTUAN AGONG KE-14 SULTAN ABDUL HALIM MU'ADZAM SHAH PADA 1 JUN 2013
1 Jun 2013
KARYA DISIARKAN DI WALL DYMM SULTAN HASANAL BOLKIAH SEBAGAI TANDA PERSAHABATAN ANTARA DUA BENUA MALAYSIA & BRUNEI DARUSSALAM
1 Jun 2013
Like · · Promote
SULTAN HASANAL BOLKIAH
April 19
Aamiin-kan doa ini:
Ya Allah,
baguskan agamaku karena ia menjadi peganganku.
Baguskan duniaku karena disitulah kehidupanku dan baguskan akhiratku karena ia itu tempat aku kembali.
Jadikan kehidupanku ini sebagai kesempatan untuk memperbanyak amal soleh dan jadikanlah kematianku sebagai tempat istirahat dari semua keburukan.
(HR. Muslim)
968240115Unlike · · Share
SULTAN HASANAL BOLKIAH
December 18, 2012 via mobile
Rabbi najjinii minal qaumazhzhaalimiin.( QS:28/21)
ARTINYA;
Wahai Tuhanku,selamatkanlah aku dari orang2 yg zhalim
Rabbi innii limaa anzalta ilayya min khairin faqiir. (QS: 28/24)
ARTINYA :
Ya Tuhanku ,sesungguhnya ǎku sangat memerlukan sesuatu kebaikan yg Engkau turunkan kepadaku.
58110676Unlike · · Share
SULTAN HASANAL BOLKIAH
December 15, 2012 via mobile
Allaahumma innii auudzu bika min ‘ilmin laa yanfa’,
wa min qalbin laa yakhsya’, wa min nafsin laa tasya’,
wa min da’watin laa yustajaabulahaa”
artinya:
“Ya Allah,
aku berlindung kepada-MU dari ilmu yang tidak bermanfaat,
hati yang tidak khusyu,
jiwa yang tidak pernah puas, dan doa yang tidak terkabulkan”
̇Aamiin
Yaa Rabbal 'alamiin
5178356Unlike · · Share
SULTAN HASANAL BOLKIAH
December 5, 2012 via mobile
Allahumma innii as a'luka 'ilman naa fi'aa ,wa rizqon thayyibaa,wa 'amalaam mutaqabbalaa.
ARTINYA
Ya Allah ,sesungguhnya saya memohon kepada Mu ilmu yg bermanfaat,rezeki yg baik , dn amal yg diterima.
( HR.Ibnu Majah )
(PETIKAN DARIPADA WALL WANGSA MAHKOTA SELANGOR , DYMM SULTAN HASANAL BOLKIAH & RATU RIMBA NIAGARA)
2 Jun 2013
June 14 at 12:12am
Dewata Majnun likes your comment: "Perbezaan pendapat itu biasa tapi...".
Dewata Majnun likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "KOLEKSI PUISI PERANG ENAM HARI DI BUMI...".
KH. Abdullah Gymnastiar
·
Pastikan kita selalu berterimakasih atas sehalus apapun kebaikan orang, dan jangan berharap terimakasih atas sebesar apapun amal kita
PETIKAN WALL GRUP KEBANGKITAN BANI JAWI NUSANTARA & GRUP PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA
PETIKAN GALERI & PERPUSTAKAAN RATU RIMBA NIAGARA
TOH PUAN RATU KENCANA SARI @ SRIKANDI SASTERA RAJA-SULTAN NUSANTARA @ PUJANGGA SERIBU ZAMAN @ PUJANGGA NUSANTARA CINTA 5 BENUA MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND,
202 NEGARA DUNIA & SELURUH DUNIA KECUALI ISRAEL
30 SYAABAN 1436H
17 JUN 2015
JOHOR Southern Tigers
MESEJ UNTUK RAKYAT MALAYSIA
Kebelakangan ini, saya hanya menyuarakan pandangan supaya mereka yang diberikan amanah jangan salahkan rakyat kerana hilang keyakinan dan kepercayaan terhadap anda, tetapi fikirkanlah mengapa rakyat telah hilang keyakinan dan kepercayaan terhadap anda. Nampaknya teguran saya secara baik ini telah mendapat maklum balas yang kasar daripada seorang menteri. Kalau saya mendapat jawapan sedemikian, apa harapan untuk teguran rakyat lain didengar?
Anda seorang menteri, bukannya tuhan dari syurga yang tidak boleh ditegur. Jangan fikir rakyat negara ini wujud untuk memberikan anda jawatan dan kekayaan, tetapi jawatan tersebut wujud supaya anda memberikan khidmat kepada rakyat. Apabila saya bersuara, saya melakukannya sebagai pemimpin rakyat saya, rakyat Johor dan Malaysia. Saya hanya mengingatkan para pemimpin negara ini bahawa mereka mempunyai tanggungjawab untuk berkhidmat kepada rakyat, dan nampaknya oleh sebab itu saya diserang.
Dalam aturan dunia yang baru, saya membayangkan masa depan di mana setiap orang mempunyai hak menyuarakan pendapat masing-masing. Namun, keadaan di Malaysia pada hari ini tidaklah begitu, menteri-menteri pantang ditegur. Saya rela dicemuh untuk mempertahankan perkara yang benar, daripada disanjung untuk membela perkara yang salah.
Saya bukan ahli politik. Saya hanya bertanggungjawab kepada Allah, Sultan saya, dan rakyat Johor. Saya bukannya menjalankan suruhan seperti boneka. Johor hanya mempunyai tempat bagi mereka yang mahu berkhidmat kepada rakyat, bukan untuk mereka yang mahu meraih undi demi kepentingan peribadi.
Akan tiba suatu masa, di mana rakyat Johor perlu membuat keputusan demi kebaikan masa depan kita dan generasi yang akan datang. Kita akan bersatu dan membuat keputusan tersebut sebagai Bangsa Johor, untuk menempa masa depan kita. Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh. Saya berdiri untuk rakyat saya, bukan untuk merebut kuasa, bukan untuk menumbangkan kerajaan, tetapi untuk menjaga kesejahteraan rakyat saya.
Saya tidak pernah menyuruh sesiapa berundur atau meletak jawatan, hanya sekadar memberi ingatan kepada ahli politik berkenaan peranan dan tanggungjawab mereka. Sekiranya perkara seperti itu pun anda tidak boleh terima, jelaslah kepada seluruh rakyat betapa angkuh dan sombongnya anda.
Alhamdulillah, saya telah dikurniakan dengan kehidupan yang selesa. Kalau hendak diikutkan, saya boleh hidup dalam dunia saya sendiri tanpa menghiraukan permasalahan rakyat, tetapi saya di sini berdiri teguh bersama mereka. Jadi kepada mereka yang ingin mencemar imej saya dan menjadikan saya musuh awam nombor satu, sesungguhnya rakyat lebih bijak dan mampu menilai sendiri.
Jangan gunakan saya untuk mengalihkan tumpuan daripada isu-isu nasional yang lain. Negara ini memerlukan ahli politik yang bersih dan telus, yang menjalankan tanggungjawab mereka dengan keikhlasan dan integriti.
-DYAM Brigadier Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor.
------
MESSAGE FOR MALAYSIANS
Of late, I just voiced out my opinion and a reminder that people who has been entrusted with the responsibility to not blame the people for losing trust and confidence in them, but think of why the people no longer have the confidence and trust in them. Apparently my gentle reminder has been met with a rather hostile response from a minister. If I got such a reply, then what chances does the rest of the rakyat have?
You are a minister, not a God from the heavens who lord above everybody. Do not think the people of this country exist to provide you with position and wealth, but the position exists for you to serve the people. When I voice out, I do it as the leader of my rakyat, on behalf of Johoreans and Malaysians. All I did is to remind the leaders of the country that they have a responsibility to serve the people, and for this, I am attacked.
In the new world order, I envision a future that every person has a right to voice their opinions. However, that is not the case in Malaysia today, where ministers think they are untouchable. I am willing to be cursed for standing up for what is right, rather than be loved for defending what is wrong.
I am not a politician. I am only answerable to Allah, my Sultan and the people of Johor. I do not do the bidding of some puppet-master who pulls the strings. Johor only has place for those who want to serve the people, not for those who want to garner votes for their own interests.
There will come a time, when the Johorean people must decide what is best for us and our future generations. Decide and unite we will, as Bangsa Johor, to forge our future. United we stand strong, divided we fall. I stand for my rakyat, not to joust for power, not to topple the government, but to ensure the well-being of my people.
I never told anybody to step down or resign, only to remind politicians of their roles and responsibilities. If you cannot deal with that, it just shows your arrogance to the people. Alhamdulillah, I have been blessed with a comfortable life, and I can just live my own life and be oblivious to the worries of my people, but here I am, standing firm by their side. So for those wanting to tarnish my image and make me public enemy number one, the people are smarter than that, and they can think for themselves.
Do not use me to divert the attention from national issues. This country needs politicians who are clean and transparent, who carry out their duties with sincerity and integrity.
-HRH Brigadier General Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, The Crown Prince of Johor.
SukaTunjukkan lagi reaksi
Komen
Komen
PABILA DIA MEMBALAS CINTA

Duhai kasih...di daunan kasih kuukir namamu

Tapi di kalbu tertera nama-Nya
DIA kupuja
Kau kusayang
DIA kurindui
Kau kuingati

Kerana-Nya aku menyayangimu
Kerana-Nya ku jatuh cinta padamu

Jika kasihmu tiada kepada-Nya
Jangan kau coba mendekati aku
Bukan aku tak sudi
Tapi hatiku tiada ke kamu
Bila tiada hati cinta tak bererti
Cinta akan jadi mati
Cinta terus terhenti

Makanya cintailah DIA
Kerna DIA Pencipta cinta paling sempurna

Ketahuilah kamu duhai kasihku
Kasihku ada ke kamu
Jika cintamu pada-Nya mengatasi segala-Nya
Maka disitulah kunci cintaku padamu
Jika kau tak sudi menghargai kunci cintaku ini
Makanya undurkanlah cintamu
Biarkan aku bahagia bersama
Cinta yang pabila Dia membalas cinta
Bahagia dunia akhiratku
Insya-Allah Aamin.

Karya Putri Rimba.
29 April 2012
pada 15hb Jun 2012 jam 1.23 ptg
SukaTunjukkan lagi reaksi
Sunting
June 12 at 7:04am
Dewata Majnun likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "KOLEKSI PUISI PERANG ENAM HARI DI BUMI...".
KH. Abdullah Gymnastiar
·
Pastikan kita selalu berterimakasih atas sehalus apapun kebaikan orang, dan jangan berharap terimakasih atas sebesar apapun amal kita
PETIKAN WALL GRUP KEBANGKITAN BANI JAWI NUSANTARA & GRUP PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA
PETIKAN GALERI & PERPUSTAKAAN RATU RIMBA NIAGARA
TOH PUAN RATU KENCANA SARI @ SRIKANDI SASTERA RAJA-SULTAN NUSANTARA @ PUJANGGA SERIBU ZAMAN @ PUJANGGA NUSANTARA CINTA 5 BENUA MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND,
202 NEGARA DUNIA & SELURUH DUNIA KECUALI ISRAEL
26 SYAABAN 1436H
13 JUN 2015
  GUBAHAN BUNGA SASTERA RATU RIMBA NIAGARA,
Bunga-bunga sastera kuterbangkan di sudut hatimu.
Ingin kutempa sasteraku menjadi serpihan hati lalu menelusuri jiwamu.
Jika kau mula memahami dan merasai di situlah mulanya dunia sasteraku dalam jiwamu. Andainya ada yang tidak berkenan di hatimu dalam dunia sasteraku tegurlah dengan kata-kata nan indah kerana kata-kata nan indah itulah yang akan menghidupkan dunia sasteraku.
Setiap hari aku dilimpahi ilham yang tak putus-putus dariNya kerana keterujaan itu, kuingin berkongsi dengan seluruh penghuni dunia, tiada niat sebesar zarrah pun untuk berbangga diri.
Setiap kali aku mengarang mengenai Ketuhanan, roh, alam barzah, kemanusiaan, peperangan,kesatria ,cintai negara, alam rimba, dan lain-lain bukan niat mengajar sesiapa, itu adalah muhasabah untuk diriku sendiri yang lupa tanggungjawabku sebagai khalifahNya di muka bumiNya ini.
Jika kau masih lagi tidak memahami dunia sasteraku maka jangan cemuh sasteraku biarkan sasteraku kesendirian, barangkali sasteraku tidak dapat bertahta di hatimu, namun begitu dunia sasteraku tidak akan mengalah akan terus bersastera, akan
kubiarkan curahan ilhamku mengalir ke dunia sasteraku tanpa ada sekatan daripada mereka yang tidak memahaminya kerana itu adalah dunia sasteraku.
Aku yakin suatu saat nanti akan hadir pembaca karyaku yang memahami dan merasai keindahan dunia sasteraku.
Pengakhirannya akan ada hanya satu matlamat kenapa aku bersastera kerana aku mahu mendapat keredhaanNya agar bersama membina Jambatan ke Syurga . Insya-Allah AAmiin.
Karya Ratu Rimba Niagara
2 RabiulAkhir 1438H
1 Januari 2017
Ratu Rimba Niagara berkongsi kenangan.
Impianku karya-karyaku yang kusiarkan di alammaya berjaya dibukukan dan dijadikan bahan bacaan di sudut perpustakaan di kediaman peminat sasteraku di seluruh dunia Insya-Allah Aamiin.
Hati Pendidik
Zullfikaqe Zullfikaq Semuga di rahmati segala usaha mu....
Ratu Rimba Niagara Aamiin. Terima kasih sahabat moga dirimu begitu juga Aamiin.
Aktiviti Terkini


       
Habib MA Assaggaf telah mengemaskini foto kumpulan itu .

Foto Habib MA Assaggaf.

Suka
                                           Komen
Komen
Ratu Rimba Niagara GRUP PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA

Terima kasih Habib MA Assaggaf


Duhai Habib
Yang berbintang Leo
Kau memang cerdik
Kau memang pandai
Kau memang kreatif

Apa yang kumahukan
Apa yang kuimaginasikan
Semuanya kau laksanakan 
Dengan begitu baik sekali
Setiap yang kau lakarkan
Ada makna yang tersurat dan tersirat

Grup yang ada di mindaku 
Sejak berkurun lamanya
Kau jelmakan dalam realiti
Hebat kamu!
Imaginasi yang tinggi
Kau realitikan dengan imaginasimu
Pemikiran tahap minda mu 
Kuberikan taraf 5 bintang 5 benua
Kerana apa yang kumahu
Kau lakarkan di kanvas 
Grup PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA
Kau lakarkan dengan jelas 
Tanpa satu pun tercicir

Biarlah grup
PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA
yang di bina
Atas dasar mencintai 
Sastra Sampai Mati
Menjadi wadah perjuangan
Semua pencinta-pencinta
Sastra SeNusantara
5 Benua 5 Samudra
Dapat dipadukan
Dengan jayanya
Dengan rasa jiwa
Yang terlalu hamba
Tiada mahu mendabik dada
Akulah yang terhebat bersastra

Yang ada di Grup
PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 Benua
Adalah menjadi moyang yang 
Pengasih Pengayang
Kepada Anak Cucu
SeNunsantara
Kerana 
Sastra SeNusantara
Moyang tinggalkan 
Untukmu duhai 
Cucunda tersayang!
Kenangilah moyang-moyangmu
Di grup
PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA
Dalam doamu...

KARYA RATU RIMBA NIAGARA
20 Sept 2012
(ADMIN GRUP PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA)
September 20 at 11:57am · Like
pada 5hb Oktober 2012 jam 12.00 ptg
SukaTunjukkan lagi reaksi
                                   
1
Khaifan Syahputra Ifan
Khaifan Syahputra Ifan 😍
6 jam
                                   
SAAT ITULAH KELOPAK CINTA BERTABURAN
Cinta....
Aku mencoba memberanikan diri bicara cinta....
menyatunya hasrat dan asa dalam peraduan berselambu sutra,
Bagai diri yang tegak tanpa bayang.....
Tapi sayang ada kalanya hasrat dan asa saling meninggikan,..
saat itulah kelopak cinta bertaburan.....
Karenanya, tanpa memahami hasrat dan asa maka cinta ibarat
Kuntum bunga yang kehilangan harumnya....
Cinta.....
By: Laksamana Mas
ANTARA CINTA DAN CITA-CITA
Oh! Cinta ....
Antara cinta dan cita-cita
Aku cuba menafikan cinta demi cita-cita
Lantas aku terdera dalam cinta demi cita-cita
Moga cintaku seiring dengan cita-cita
Dan dia sentiasa mengerti
Cuma aku menunggu takdir-Nya
Cinta milik aku dan dia
Moga Allah meredhoi...
Karya: Putri Rimba Niagara
29 Mei 2012
Laksamana Mas:
Maafkan aku Kanda,..bertaburan kelopak bunga itu manakala hasrat dan asa saling meninggikan tapi yang sudah terjadi adalah takdir, semoga takdir yang baru akan lebih baik, sehingga kuntum bunga itu tak kehilangan harumnya,.
Putri Rimba Niagara:
Kelopak bunga cinta sudah kutaburkan di hati semua mereka yang tersayang
moga cinta aku dan mereka semua sentiasa mewangi biarpun aku telah tiada di dunia ini....itulah lambang cinta sejatiku...pada mereka yang terkasih sepenuh jiwa dan ragaku...dinda Laksamana Mas.
KARYA : PUTRI RIMBA NIAGARA & LAKSAMANA MAS
29 Mei 2012

WARNA KULIT TIDAK SEKALI MEMBEZAKAN KITA!
PERBEZAAN PENDAPAT ITU BIASA TAPI MATLAMATNYA TETAP SAMA
AGAR KITA SAMA PERTAHANKAN KEMERDEKAAN INI SEHINGGA KE TITISAN DARAH TERAKHIR.
JADILAH KITA SEPERTI POHONAN YANG MENJULANG TINGGI UNTUK MERENDANGI POHONAN YANG RENDAH DAN JANGAN JADI SEPERTI RUMPUT SESUKA HATI DIPIJAK ORANG! BARULAH ANAK BANGSA 
BERBANGGA DENGAN PERJUANGAN LELUHUR MOYANG MEREKA KERANA TIADA AKAN BERLAKU KEZALIMAN OLEH BANGSA ASING YANG CUBA MERAMPAS KUASA!
Foto Sociedad Argentina de Horticultura.
Sociedad Argentina de Horticultura bersama Mariola Tyniec dan 40 yang lain.
Buenos días amigos de SAH!
Sociedad Argentina de Horticultura
Desde 1936 al Servicio de la Comunidad
        
        
        
        
        
SETULUSNYA KASIH PADA SEMUA
Kita bertinta seolah kita mahu mati esoknya
Kita bertinta untuk mengundang Rahmat Kasih Ilahi
Kita bertinta agar sahabat-sahabat kita menyayangi kita kerna-Nya
Indahnya jika
Kita dapat mengalunkan bahasa indah
Bahasa yang mententeramkan roh dan jasad
Bahasa yang mendamaikan jiwa
Tika menulisnya tenang
Yang membacanya pun tenang
Setenang air di kali Syurga
Moga tinta-tinta nan indah
Permai kita terus mengalir
Seperti air terjunan Niagara
Sama-sama menghilangkan
Dahaga iman yang yang kian tandus
Ditelan kesibukan masa pesona dunia
Bersamalah kita mencerna
Bahasa-bahasa
Yang mengundang rindu
Mengundang Rahmat Kasih-Nya
Agar di dunia kita dapat bersama
Di Syurga menanti
Aamin Ya Rabbal A'Lamin
Setulusnya Kasih Pada Semua
Putri Rimba Niagara
18 Mei 2012
        
        
        
        
        
AKU MENULIS BUKAN UNTUK MENCIPTA NAMA
Aku menulis sejak dulu,
Karyaku tersimpan di galeriku,
Bila kutiada untuk generasiku,
Lambang cinta abadi dariku untukmu.
Aku menulis bukan kerana nama,
Tapi mahukan karyaku ternama,
Aku dan pembaca saling bekerjasama,
Agar penulisanku senada seirama.
Karya Ratu Rimba Niagara,
20 Mac 2012

Foto Checkinntv.
Checkinntv

KITA BERSAHABAT UNTUK BERSAMA MENCARI JALAN-JALAN PULANG KE PANGKUAN-NYA
Wajahmu wajahku bersama memandang Wajah Allah Azzawajallah di Syurga Aamiin Ya Rabbal A'Lamiin berkat persahabatan atas niat suci murni kerana -Nya.
Aamin YRA. Allahu Akbar..
Ya Allah ...redhakan persahabatan kami ini
Moga persahabatan kami seperti persahabatan ahli-ahli Syurga
Tiada akan ada kerapuhan kasih dan sayang
Semakin hari semakin sayang
Bukan semakin hari semakin rapuh
Tiada apa yang ingin kami fokuskan dalam persahabatan yang suci ini
Melainkan ingin mencari jalan-jalan pulang bertemu-Mu
Menyebarluaskan ilmu dunia akhirat agar hanya Engkaulah
Menjadi tumpuan semua hambaMu
Untuk Meng-AgungkanMu
Di sebilang masa dan ketika...
Ya Allah...Jauhkan kami...
Daripada segala yang membuatkan
Hatiku terluka
Hatinya terluka
Suburkan hati kami
Saling bekerjasama dalam
Melakukan segala kerja kebajikan
Yang Kau redhai tanpa ada niat sebesar zarahpun atas
Kerja kebajikan dilakukan
Biarlah kami tidak dikenali di dunia ini
Asalkan hanya Engkau sajahalah yang tahu
Biarlah sampai kami mati pun tidak diketahui
Kerana bukan nama untuk mempopularkan kami
Biarlah kami melenyap di bumi ini tanpa dikesan
Asalkan cita-cita kami untuk menjayakan perjuangan suci ini
Kau makbulkan...Kami sepenuh yakin pertemuan kami ini adalah atas KehendakMu maka kami Syukuri dan hargai sehingga akhir nafas kami...kami tak mahu berpisah hanya kematian yang memisahkan kami
Andainya salah seorang di antara kami yang pergi dulu bertemuMu kami sebagai kumpulan persahabatan ini akan terus menerus menyambungkan perjuangan suci murni ini tanpa henti agar dapat diwariskan kepada generasi pelapis
sehingga dunia ini sampai waktunya tamat
Ya Allah dengan niat persahabatan ini hanyalah keranaMu
kerana mahu menuju jalan-jalan pulang bertemuMu
Kau simpulmatikan persahabatan ini
dengan wangian cinta dari SyurgaMu
agar sentiasa mewangi di hati kami
Aamiin Ya Rabbal A'Lamiin.
Aamin YRA. Illahi anta maqsudi waredho kamatlubi.. Ya Tuhan hanya Engkaulah tujuanku dan hanya keredhaanMu yang sentiasa menjadi cita-citaku. Berkatilah persahabatan ini wahai kekasihku Yang Satu lindungilah kami didunia dan diakhirat.
Aamiin Ya Rabbal A'Lamiin
Hakikatnya dengan persahabatan ini kita telah ditemukan sejak Azali lagi.
Sahabat Dunia Akhiratmu,
Ratu Rimba Niagara
16 Sya'ban 1438H
13 Mei 2017
AKU DICIPTAKAN UNTUKMU
Allah ciptakan aku untuk kamu syukuri
Allah ciptakan kamu untuk aku syukuri
sama-sama menghargai.
KurniaanNya persahabatan yang indah ini
sama-sama harumkan hati
semurni hati Syurgawi
sama-sama berjanji
merealisasikan
hasrat murni
mahu hidup dan mati
sentiasa Allah redhai
agar bila sampai saatnya nanti
dijemputi Ilahi
dalam jiwa dan roh yang tenang diredhai Ilahi
Aamiin moga Allah kabuli
doa ini
Subhanallah indahnya persahabatan ini
semuanya suci ikhlas kerana Ilahi.
Aku diciptakan untukmu,
Ratu Rimba Niagara
16 Sya'ban 1438H
13 Mei 2017
WAHAI JIWA YANG TENANG
Surah Al Fajr
“Yaa ayatuhan nafsul mutma’inah, irji’i ila Rabiki radiyatan mardiyah, fadhuli fi ‘ibadi, wadhuli Jannati..”
Wahai jiwa yang tenang (27), Kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang puas lagi diredhai-Nya (28). Maka masuklah ke dalam jemaah hamba-hamba-Ku (29) dan masuklah ke dalam Syurga-Ku (29) - (Al Fajr:27, 28, 29)

SukaTunjukkan lagi reaksi
                                                   Komen
Komen
PETIKAN GALERI & PERPUSTAKAAN RATU RIMBA NIAGARA
TOH PUAN RATU KENCANA SARI @ SRIKANDI SASTERA RAJA-SULTAN NUSANTARA @ PUJANGGA SERIBU ZAMAN @
PUJANGGA NUSANTARA CINTA 5 BENUA MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND,
202 NEGARA DUNIA & SELURUH DUNIA KECUALI ISRAEL
27 REJAB 1436H
16 MEI 2015
(SELAMAT HARI GURU KEPADA SEMUA GURU-GURU DI DUNIA NYATA MAHUPUN DI DUNIA MAYA TERIMA KASIH CIKGU YANG TIDAK JEMU MEMBERI ILMU DUNIA AKHIRAT KEPADA KAMI MOGA ALLAH SWT MERAHMATI HIDUP DUNIA AKHIRAT CIKGU AAMIIN)

Foto Najib Razak.
Najib Razak
"Penat lelah jerih payah guru hanyalah kerana mereka menginginkan yang terbaik bagi kita." http://najibrazak.com/…/ucapan-hari-guru-yab-perdana-mente…/

SukaTunjukkan lagi reaksi
                                                    Komen
Komen
SALAM ISRAK MIKRAJ 27 REJAB 1438H & SELAMAT HARI GURU KEPADA SEMUA GURU-GURU DI DUNIA NYATA MAHUPUN DI DUNIA MAYA TERIMA KASIH CIKGU YANG TIDAK JEMU MEMBERI ILMU DUNIA AKHIRAT KEPADA KAMI MOGA ALLAH SWT MERAHMATI HIDUP DUNIA AKHIRAT CIKGU AAMIIN)
BANGUNLAH SATU DUNIA DI MANA SEMUA BANGSA HIDUP DALAM DAMAI DAN PERSAUDARAAN' BUNG KARNO
PETIKAN PAGE PRINCE ABDUL MALIK , WALL RATU RIMBA NIAGARA &
GROUP PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA
14 REJAB 1436H
3 MEI 2015
PETIKAN GALERI & PERPUSTAKAAN RATU RIMBA NIAGARA
SRIKANDI SASTERA RAJA-SULTAN NUSANTARA @
TOH PUAN RATU KENCANA SARI @ PUJANGGA SERIBU ZAMAN @
PUJANGGA NUSANTARA CINTA 5 BENUA MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND,
202 NEGARA DUNIA & SELURUH DUNIA KECUALI ISRAEL
14 REJAB 1436H
3 MEI 2015Lagu: Adai-Adaina Laila Cinta Pengantin Diraja Ciptaan: Pg Hj Mohd Khairul Amilin bin Pg Hj Yahya Senikata: Hajah Aminah binti Haji Momin Susunan muzik: Pg H...
YOUTUBE.COM
PETIKAN GALERI & PERPUSTAKAAN RATU RIMBA NIAGARA
SRIKANDI SASTERA RAJA-SULTAN NUSANTARA @
PUJANGGA SERIBU ZAMAN @ PUJANGGA NUSANTARA CINTA 5 BENUA MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND,
202 NEGARA DUNIA & SELURUH DUNIA KECUALI ISRAEL
22 JAMADIL'AKHIR 1436H
12 APRIL 2015Now this is how you do a wedding, you guys. The Sultan of Brunei's youngest son, Prince Abdul Mal...
EONLINE.COM

SukaTunjukkan lagi reaksi
                                                                                 Komen
AKU CINTA KAMU MERAH PUTIH  BHG 4
                   
                                         
Ratu  Rimba Niagara mengirim dalam 5 kumpulan.

Foto Garudaku, Garudamu, Garudakita.
 • GARUDAKU, GARUDAMU,GARUDAKITA
  GARUDAKU
  GARUDAMU
  GARUDAKITA
  BIARPUN BERBEDA PENDAPAT
  CITA-CITA TETAP SAMA
  DISAMAKAN OLEH IKATAN
  JARINGAN LABA-LABA
  SALING BEKERJASAMA
  MENDUKUNGI CITA CITA ANAK BANGSA
  GENERASI DULU, KINI DAN AKAN DATANG
  DISATUKAN CITA-CITA DAN HASRAT MURNI
  MEMBINA JARINGAN LABA-LABA NAN INDAH
  PENUH STRATEGI DALAM KEINDAHAN
  KASIH SAYANG
  DIPADAMKAN SEGALA KEEGOAN
  SEKALIPUN PUNYA SEGALA
  BARULAH SEMPURNA JARINGAN
  LABA- LABA NAN INDAH
  BARULAH
  GARUDAKU
  GARUDAMU
  GARUDAKITA
  BISA TERBANG
  MENGGAPAI BINTANG
  DI LANGIT KE TUJUH
  INSYA-ALLAH AAMIIN
  KARYA RATU RIMBA NIAGARA
  PUJANGGA NUSANTARA CINTA 5 BENUA
  MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND,
  202 NEGARA DUNIA & SELURUH DUNIA
  26 JAMADILAWAL 1435H
  28 MARET 2014

  SukaTunjukkan lagi reaksi
                                                                                 

Ratu Rimba Niagara mengirim dalam 5 kumpulan.

Foto Garudaku, Garudamu, Garudakita.

AKU CINTA KAMU MERAH PUTIH  BHG 3
                   
                                         
PUISI DISIARKAN SEMPENA MERAIKAN HARI KEMERDEKAAN INDONESIA KE-71 TAHUN

Foto Rashid Kocai.
Rashid Kocai
KHAS UNTUK SAHABAT SEBERANG
Selamat hari merdeka. Selamat mencipta mimpi dan membuka jalan bagi harapan-harapan. 📷)Terima kasih


Foto Dinda Astri.
                                                                    
14 JAMADIL'AKHIR 1436H
4 APRIL 2015

Foto Veterinaria.

SukaTunjukkan lagi reaksi
                                                                                              Komen
Komen
Siti Hajar, Amnah Majid dan Saniah Masri menyukai siaran anda dalam Meja Ekspresi Puisi: "PERANCANGAN ALLAH YANG TERINDAH MOGA..."
pada 23hb Mac jam 4.02 pagi
Abe Lie Lie menyukai kiriman anda dalam 💓💞~BICARA HTI K€ HTI~💞💓.: "ALLAH DI KALA AKU DISEPIKAN KAU TAK..."
pada 23hb Mac jam 2.29 pagi
Aisha Jeanny menyukai kiriman anda dalam Sri Pemangku Adat.: "ALLAH DI KALA AKU DISEPIKAN KAU TAK..."
pada 23hb Mac jam 12.24 pagi
Amnah Majid menyukai kiriman anda dalam Meja Ekspresi Puisi.: "SAHABAT YANG SUDI LIKE DAN KOMENTAR..."
pada 23hb Mac jam 12.11 pagi
Bambang Ahmad telah menambah satu foto di Sahabat Setia Sehati Sejiwa pada hari Selasa: "Selamat malam".
pada 22hb Mac jam 11.09 ptg
TAK ADA KEJADIAN KEBETULAN SEMUA HANYA BISA TERJADI DENGAN IZIN ALLAH
"HIKMAH"
Tak ada kejadian kebetulan
Tak ada kejadian sia-sia
Semua hanya bisa terjadi dengan izin Allah
Dan semuanya pasti penuh hikmah
Hikmah tak akan terbaca
Oleh orang yg sarat emosi
Sibuk memanjakan perasaan
Cinta dunia, senang dengan penilaian makhluk
Langka berzikir
Tak mau sungguh-sungguh tafakur
Hikmah yg terbaca
akan merubah suasana hati
Akan mudah merubah perilaku
Dari pedih menjadi syukur
Dari melankolis menjadi semangat
Hikmah mudah terbaca oleh orang yang berhati bersih,
Buah dari kecerdasan akal, Ketulusan hati Dan kesungguhan mencintai Allah diatas segalanya.
JIKA KITA LETAKKAN KEBAHAGIAAN PADA ALLAH KITA AKAN BAHAGIA DUNIA DAN AKHIRAT TAPI JIKA KITA LETAKKAN KEBAHAGIAAN PADA MANUSIA DIA SENDIRI TIDAK BISA MENJAMINKAN BAHAGIA UNTUKNYA APA TAH LAGI KITA .
ALLAH SENTIASA ADA BERSAMA DAN MEMBANTU KITA WALAUPUN DI SAAT KITA DISISIHKAN OLEH SEMUA MANUSIA. BILAMANA ALLAH MEMBANTUMU TIADA SIAPA YANG DAPAT MENGHALANG-NYA SAMADA DI DUNIA ATAU DI AKHIRAT YAKINLAH JANJI ALLAH ITU PASTI !
SEJAK AZALI LAGI KITA SERASI BERSAMA HINGGA KE SYURGAWI KERANA KAULAH PERMATA SYURGA KURNIAAN-NYA YANG AKU SYUKURI. INDAHNYA PERSAHABATAN KITA SEINDAH PELANGI DI MALAM HARI TERIMA KASIH KERANA SUDI HADIR DALAM DUNIA SASTERAKU UNTUK MERIMBUN DAN MELEBATKAN BUAH PEPOHON SASTERAKU DUNIAKU AKHIRATKU AKHIRATMU IN SHAA ALLAH KITA BERSAMA DI SYURGA MENYATUKAN CINTA KITA BERSAMA CINTA ALLAH DAN CINTA RASULULLAH AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.
'CINTA RASULULLAH KEPADA UMMATNYA TERPATRI SAMPAI SYURGA,'
MUHAMMAD RASULULLAH KEKASIH ALLAH
'INDAHNYA BUDI BERBUNGA IMAN'
As Syakuur الشكور = Yang Maha Pembalas Budi (Menghargai)
WAHAI JIWA YANG TENANG
Surat Al-Fajr ayat 27 - 30
“Yaa ayatuhan nafsul mutma’inah, irji’i ila Rabiki radiyatan mardiyah, fadhuli fi ‘ibadi, wadhuli Jannati..”
(wahai jiwa yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan ikhlas dan diridhoi, masuklah kedalam golongan HambaKU, dan Masuklah kedalam SyurgaKU…).
YA ALLAH DENGAN AMALAN YANG SEDIKIT INI TAK LAYAK KAMI MENJADI KEKASIH-MU TAPI BERILAH KAMI PELUANG UNTUK BERBUAT AMALAN SOLEH YANG YANG ENGKAU REDHAI SEHINGGA MATINYA KAMI DALAM KEADAAN KAU SUKA DAN REDHAI AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN
"SALAM MAAL HIJRAH 1438H BUAT SEMUA YANG MENGENALI DIRI INI DI ALAMMAYA MAHUPUN DI DUNIA NYATA DENGAN UCAPAN MAAF ZAHIR BATIN KUSAYANG KALIAN DEMI-NYA MOGA PERTEMUAN KITA BERAKHIR DENGAN PERTEMUAN DI SYURGA BERSAMA MELIHAT WAJAH ALLAH AZZAWAJALLAH BERDEKATAN DENGAN RASULULLAH ITULAH MATLAMAT KITA AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN,"
Maharaja Kutai Mulawarman with Muhammad Isma Asri and 5 others.
September 30, 2015
Napasmu Menghembus di 5 Benua Mengukir untaian Kata Seribu Makna Kujulang Tinggi Rasa Terima Kasih Kepada Sang Ratu Rimba Niagara Yang Disanjung Sebagai Ibunda Pemilik Jiwa Yang Iklas Berjuang dengan Kasih Sayang Dan Cinta..........................................
Rusli Saleh lebat sungguh ceri di lembah
pulau pauh di tngah lautan
hebat sungguh Ratu Rimba Niagara
merantau jauh ke Kalimantan, ,(,salut,,dgn saudari)
Ratu Rimba Niagara Terima kasih sahabatku Rusli Saleh yang tak jemu memberi sokongan kepada hamba untuk terus bersastera.


PETIKAN GALERI & PERPUSTAKAAN RATU RIMBA NIAGARA,
TOH PUAN RATU KENCANA SARI @ SRIKANDI SASTERA RAJA-SULTAN NUSANTARA @ PUJANGGA SERIBU ZAMAN @
PUJANGGA NUSANTARA CINTA 5 BENUA MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND,
202 NEGARA DUNIA & SELURUH DUNIA KECUALI ISRAEL
21 Ramadan  1438H
16 Jun 2017
  

0 comments:

Post a Comment

 
;