Friday, 24 June 2016

HAMBA-MU (290) CAHAYA HIDAYAH ILAHI


HAMBA-MU (290) CAHAYA HIDAYAH ILAHI
ALLAH MENCINTAI-MU TAK AKAN MENYESAL SELAMANYA
Suka
Komen

Suapan Berita

Assalamualaikum wbt Dunia Allah On Line Hit Like And Type MA SHAA ALLAH. ALKAH HU AKBAR ‪#‎SUBHANALLAH‬
— berasa menakjubkan.
Suka
Komen
Komen

Noorfaizah Thani ALLAH MAHA BESAR
SukaBalasan3 jam

Nur Kasih Subhanallah
SukaBalasan3 jam

Rabeah Binti Mohd Ali ALLAH MENCINTAI-MU TAK AKAN MENYESAL SELAMANYA.
SukaBalasan3 jam
PUTRI RIMBA NIAGARA
25 Jun 2012
Ini tidak akan menunjukkan dalam Suapan Berita orang lain melainkan anda berkongsi
SUBHANALLAH
ALLAHU ROBBI
BISMILLAH
ASSALAMUALAIKUM
ALHAMDULILLAH
TERIMA KASIH YA ALLAH
AKU BISA BERSAMAMU LAGI
SALAM RAMADHAN KE 20
SukaTunjukkan lagi reaksi
Komen
Komen
Rabeah Binti Mohd Ali INDAH MENULIS KERANA-MU ALLAH.

CAHAYA HIDAYAH ILAHI
"Cukuplah Al-Quran Dan As-sunnah peganganku"
UNTUK MENDAPAT BALASAN SYURGA DARI ALLAH MESTI MENJADI HAMBA-NYA YANG BERIMAN DAN BERTAKWA. MOGA KITA TERGOLONG DI KALANGAN HAMBA-NYA YANG BERIMAN DAN BERTAKWA. AAMIIN.
...Teruskan Membaca
SukaTunjukkan lagi reaksi
Komen

Suapan Berita

Kenangan Anda di Facebook
Rabeah, kami prihatin tentang anda dan kenangan yang anda kongsi di sini. Kami fikir anda ingin melihat kembali selepas ini dari 4 tahun lalu.
YA ALLAH KAMI YAKIN SEYAKIN YAKIN-NYA
Ya Allah
Mati itu pasti
Seksa kubur itu pasti
Alam barzah itu pasti
Alam akhirat itu pasti
Siratul mustaaqim itu pasti
Syurga itu wujud
Neraka itu wujud
Semuanya benar tiada yang tak benar melainkan benar
Semuanya kami yakin
Yakin seyakin yakinnya
Maka terimalah taubatku
Terimalah amalanku
Agar aku
Mati dalam keadaan tenang
Dihindari seksa kubur
Menempuhi alam akhirat yang bahagia selamanya
Meniti siratul mustaqim dengan mudah tanpa azab sengsara
Masuk ke Syurga bersama-sama dengan hamba-Mu
Yang terselamat daripada segala azab sengsara neraka.
Aamiin Ya Rabbal A'Lamin
BERKATNYA TALI SILATURRAHIM YANG MAHU
KE JALAN-JALAN KETUHANAN
IKATAN UKHUWAH PERSAHABATAN DI DUNIA DIPATRIKAN HINGGA KE SYURGA INSYA-ALLAH AAMIIN.
MOGA SETIAP YANG HADIR DALAM HIDUPKU KASIH DAN CINTA-NYA SESEJUK EMBUN DI WAKTU PAGI...PASTI JIWAKU PUN SESEJUK EMBUN DI WAKTU PAGI SETENANG AIR DI KALI SYURGA SETENANG JIWA YANG INGIN TENANG TIKA BERTEMU DENGAN TUHANKU AAMIIN YA RABBAL A'LAMIN.
Doa setulus ikhlas untuk semua rakan fbku , rakan grupku dan semua pembaca setia karyaku di alam maya.
Moga Allah Azzawajallah makbulkan . Aamiin Ya Rabbal A'Lamin
PUTRI RIMBA NIAGARA
25 Jun 2012
Ini tidak akan menunjukkan dalam Suapan Berita orang lain melainkan anda berkongsi

BERSANGKA BAIK PADA ALLAH SWT SEJAK BERADA DALAM KANDUNGAN IBU LAGI
Norhamimal Ashraf Mngkin baby ni fikir dan berdoa.krn dia tau hidup di dunia teruk dr berada dlm perut.
Rabeah Binti Mohd Ali baby ini berdoa kerana dia selamat dilahirkan ke dunia agar dapat menjadi hamba Allah untuk menunaikan sumpah setianya ketika roh ditiupkan di usia tiga bulan didalam kandungan ibunya...Wallahualam.
Suka
Komen
YA ALLAH JADIKAN KAMI HAMBA-MU PENCINTA KALAMULLAH-MU KERANA KALAMULLAH-MU PETUNJUK JALAN KEBENARAN DAN PENYELAMAT DUNIA AKHIRAT. AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN
YA ALLAH JAUHKAN AKU DARIPADA MEREKA YANG MEMBUATKAN HARI AKHIRATKU MERANA PENYESALAN .AAMIIN.
GOLONGAN SEHATI SEJIWA KE ARAH AKHIRAT
...Teruskan Membaca
CAHAYA HIDAYAH ILAHI
"Cukuplah Al-Quran Dan As-sunnah peganganku"
UNTUK MENDAPAT BALASAN SYURGA DARI ALLAH MESTI MENJADI HAMBA-NYA YANG BERIMAN DAN BERTAKWA. MOGA KITA TERGOLONG DI KALANGAN HAMBA-NYA YANG BERIMAN DAN BERTAKWA. AAMIIN.
CAHAYA HIDAYAH ILAHI
08 RAMADHAN 2015
1. Allah swt walaupun tak nampak tapi dapat dirasakan kewujudan-Nya.
Bilamana Nabi Musa as ingin melihat Wajah Allah Azzawajallah hancur gunung kerana terlalu takut. Wajah Allah Azzawajallah cuma dapat dilihat di Syurgawi ketika itu semua ahli Syurga dapat melihat bagaimana jelasnya bulan dipandang begitulah jelasnya memandang Wajah Allah Azzawajallah, jika dapat melihat ... sehingga ahli Syurga terlupa nikmatnya berada di Syurga. Allahu Akbar moga kita dan seluruh keluarga kita diberi peluang bersama mendapat memandang Wajah Allah Azzawajallah berdekatan dengan Rasulullah. AAmiin AAmiin AAmiin Ya Rabbal A'Lamiin.
TUJUH PETALA CINTA BERSAMA MEREALITIKAN CINTA-NYA
SEJAK AZALI LAGI KITA SERASI BERSAMA HINGGA KE SYURGAWI
KERANA KAULAH PERMATA SYURGA KURNIAAN-NYA YANG AKU SYUKURI
INDAHNYA PERSAHABATAN KITA SEINDAH PELANGI DI MALAM HARI
TERIMA KASIH KERANA SUDI HADIR DALAM DUNIA SASTERAKU UNTUK MERIMBUN DAN MELEBATKAN BUAH PEPOHON SASTERAKU DUNIAKU AKHIRATKU AKHIRATMU IN SHAA ALLAH KITA BERSAMA DI SYURGA MENYATUKAN CINTA KITA BERSAMA CINTA ALLAH DAN CINTA RASULULLAH
AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.
RATU RIMBA NIAGARA
8 Ramadan 1436H
25 Jun 2015
Cahaya Hidayah Ilahi
04 RAMADHAN 2015
MENGENALI TENTERA TENTERA ALLAH S.W.T
SIAPA MEREKA ?
Tentera-tentera Allah
1) SUJAUL AQRA adalah ular dari neraka untuk menyeksa umat yang tidak solat. -Lebarnya besar tengkuk unta dan panjangnya sebulan perjalanan.
2) HURAISY adalah Kala Jengking dari neraka Jahannam, yang mana panjangnya ialah jarak antara langit dan bumi dan lebarnya pula dari timur hingga ke barat.
Apabila ia keluar maka malaikat Jibril a.s berkata, "Wahai Huraisy, kamu hendak ke mana dan kamu hendak mencari siapa?"
Lalu berkata Huraisy : "Aku mencari lima jenis orang ."
- Orang yang tidak mengerjakan solat.
- Orang yang tidak mahu mengeluarkan zakat.
- Orang yang mendurhakai kedua orang tuanya.
- Orang yang suka minum arak.
- Orang yang sangat suka bercakap-cakap dalam masjid hal dunia.
3) MALAIKAT ZABANIAH ialah tentera Allah yang sangat gagah dan bengis yang ditugaskan menyeksa umat manusia di neraka. Khilaf berpendapat bahawa bilangan Malaikat adalah 19 dan pendapat yang lain mengatakan bilangan malaikat Zabaniah adalah 70,000. Malaikat Zabaniah juga antara yang ditugaskan menghukum dan memukul Iblis dengan rantai dari neraka.
4) HAMALATUL ARSY ialah 4 malaikat penanggung Arasy, ada pendapat mengatakan bilangannya bertambah kepada 8 malaikat di hari kiamat kelak. Makhluk ALLAH yang paling besar. Sejarah Malaikat makhluk Allah yang besar:
-Peristiwa Israk dan Mikraj menampakkan Rasulullah kepada rupa asal para malaikat iaitu Malaikat Jibril, Mikail dan Hamalatul Arsy. Semua malaikat memiliki sayap.
a. Satu sayap Jibril seluas permukaan bumi, pendapat kedua mengatakan satu sayap seluas langit pertama. Malaikat Jibril punyai 600 sayap.
b. Satu sayap Mikail seluas 600 sayap Jibril. Mikail mempunya 1000 sayap.
c. Satu sayap Hamalatul Arsy seluas 1000 sayap Mikail. Malaikat penanggung Arasy mempunyai 1000 sayap.
5) ABABIL iaitu burung dari neraka, apabila datangnya tentera itu dilangit seperti awan hitam yang besar datang menutup bumi dengan laju.
Surat Al-Fill menceritakan kisah tentara bergajah yang menyerang kota Mekkah di tahun kelahiran nabi Muhammad s.a.w. Dalam kitab At-Tafsiru Kabir karya Fahru razy menjelaskan, nama pemimpin pasukan itu adalah Abrahah bin As-Shabah Al-Ashrami, raja Yaman.tujuannya ingin meruntuhkan Ka'bah lalu mengalihkan peribadatan haji orang-orang arab ke kuil besar(Gereja) bernama Al-Qulais yang baru dibangun di kota San'a. Tafsir itu juga secara terperinci menyebutkan bahawa ada 9 atau 12 ekor gajah yang ikutserta dalam penyerangan,yang terbesar bernama mahmud. Namun rencana itu gagal kerana datangnya burung-burung yang melemparkan pasukan tersebut dengan batu-batu kecil sampai binasa.
Dihuraikan dari pendapat bahawa Tentera Ababil membawa 3 ketul batu terbakar, 1 di paruhnya dan 2 di kedua2 kakinya. Ada pendapat lain mengatakan bahawa batu2 itu dari neraka. Mereka melemparkan batu berapi itu ke arah pasukan bergajah yang mahu meruntuhkan Ka'abah. Yang terkena batu dari arah kepalanya, akan terus keluar dari duburnya. Yang terkena dari depan, batu itu keluar dari punggungnya. Akibatnya ,tubuh gajah dan orang-orang itu berlubang seperti daun yang dimakan ulat.
TENTERA ALLAH – NYAMUK
Namruz mempunyai tentera sebanyak 700,000 penunggang kuda dengan senjata yang lengkap. Dia dengan megah dan sombongnya berkata kepada nabi Ibrahim : “Hai Ibrahim, jika tuhanmu mempunyai malaikat, kirimlah kepadaku untuk berperang denganku. Jika sanggup (kuat) rampaslah kerajaanku ini”
Nabi Ibrahimpun bermunajat kepada Allah dan berkata : “Ya Illahi, sesungguhnya Namrud dan tenteranya menunggu kedatangan tenteramu, maka kirimlah kepada mereka selemah-lemah makhlukmu iaitu nyamuk”
Ketika tentera Namrud berkumpul di padang yang luas, Allah memerintahkan nyamuk keluar dari lautan. Maka keluarlah nyamuk hingga menutupi permukaan bumi dan langit. Kemudian nyamuk berkata : “Wahai Tuhan kami, apakah yang harus kami laksanakan ?” Allah SWT berfirman : “Aku telah menjadikan rezeki kamu semua pada hari ini berbentuk daging tentera Namruz”
Allah telah memberi kekuatan kepada nyamuk, lalu ia menyerang dan menghisap darah-darah mereka. Allah memerintahkan menunda penyiksaan ke atas Namruz supaya ia dapat melihat kemusnahan tenteranya oleh tentera Allah. Maka nyamuk-nyamuk itu membiarkan Namruz sehingga ia dapat pulang ke istananya.
Nabi Ibrahim AS merasa hairan dan takjub melihat peristiwa tersebut. Kemudian Allah berfirman : “Wahai Ibrahim, demi kemuliaan dan keagunganKu, sekiranya engkau tidak meminta kepadaKu mengutus tentera nyamuk, tentu Aku akan mengirim yang lebih halus daripada nyamuk, jika 1000 jumlahnya berkumpul menjadi satu, tidak mencapai sebesar nyamuk, tentu aku musnahkan juga mereka itu dengannya”
Kemudian Allah memerintahkan seekor nyamuk untuk menyiksa Namruz. Nyamuk tersebut telah mengelilingi sepohon pokok selama 3 hari dan setelah itu diapun masuk ke dalam kepada Namruz melalui hidungnya lalu memakan otaknya selama 40 hari. Akhirnya Namruzpun mati kerana seekor nyamuk, betapa hebatnya tentera ALLAH.......
Like · Comment
18 people like this.
Mohd Azlan Ibrahim Tuhan palsu mati dengan nyamuk.
Man Taro Mohon shared
Rabeah Binti Mohd Ali Tidak diizinkan share selagi gambar kaki ditukarkan gambar lain, pokok ke bunga ke sebab lebih sopan dan beradab jika tak tukar gambar cukup sampai di sini saja man taro....sejujurnya saya tak suka berkomunikasi dengan tapak kaki, bunga, pokok, gunung atau gambar palsu bukan gambar sebenar kerana berkomunikasi pada benda kaku yang palsu moga faham.
Shah Ejam Hahahahaha..... aku x mahu share...
Rizal Reezal aduh sakitnya tuh disini Man Taro
Rabeah Binti Mohd Ali Shah Ejam tak mahu share tak apa sebab kamu baby ye....baby mana faham...hehehe
Rabeah Binti Mohd Ali Rizal Reezal tq kerana faham 100% ye hehehe
Shah Ejam iya Rabeah Binti Mohd Ali. Baby itu kan insan sunyi. walaupun enggak faham. tapi punya hidayah.
Rabeah Binti Mohd Ali Baby emang punya hidayah cuma bapa baby gunakan gambar baby bukan gambar sendiri kasihan baby digunakan bapanya untuk berkomunikasi di grup yang terdiri daripada orang dewasa berfikiran matang (waras).
Shah Ejam Lebih enak guna gambar baby ini dr sendiri. kerana hati manusia itu berbalik2. Bila wujud marah pasti ada dengki, bila dengki jadi dendam, bila dendam buat pekerjaan iblis.. jadi dr di elak perkara x baik. baik aku x tunjuk rupa....
Biar la aku seperti NUR MUHAMMAD di belakang JASAD ADAM.
Rabeah Binti Mohd Ali Baby mana tahu berprasangka buruk pada orang. Apapun terpulang kamu Shah Ejam. Bererti selepas ini kamu gak bisa berkomunikasi denganku lagi ok moga sama-sama faham. Maaf lahir bathin.
Shah Ejam Jika kamu muslim Rabeah Binti Mohd Ali. Kamu tahu apa hukum muslim putuskan silaturohim??
Rabeah Binti Mohd Ali Jika kamu tahu Islam tak akan berperasangka buruk pada orang dengan mengatakan orang dengki kepada kamu . Mengguna gambar palsu . Islam berani kerana benar ok bye.
Shah Ejam huhu kelakar la kamu ni Rabeah Binti Mohd Ali. mcm anak kecil. enggak faham apa aku maksudkan.
Rabeah Binti Mohd Ali Karena kamu anak kecil yang sombong aku undur dari kamu. Moga kamu dan bapa kamu diberikan hidayah-Nya. Aamiin.
Rabeah Binti Mohd Ali Man Taro otak jika letak di lutut tak ok inikan letak di kaki , bahasa pun bahasa kaki silap haribulan kita ditendangnya sebelum kita ditendang lebih baik kita undur diri sebab ini bulan ramadan. Moga dijauhkan daripada orang letak otak di kaki dan baby sombong lagi biadap dengan orang tua.
SEBAB KENAPA SAYA TAK SUKA BERKAWAN DAN BERKOMUNIKASI DENGAN YANG PALSU
1. Mereka yang menggunakan gambar pokok, gunung, bukit, kaki, keris, topeng, binatang, gambar palsu (gunakan gambar orang lain) seperti kita berkata dengan benda kaku dan yang menggunakan gambar palsu tiada identiti sebenar penakut, pengecut dan bila berkata sesuka hati senang hendak menfitnah, mengeji, menghina orang. Sudahlah gambar palsu, nama pun palsu.
Berani kerana benar.
2. Maka dari itu jika saya tidak like dan berkomunikasi dengan yang palsu maafkan saya.
BERKOMUNIKASI BUKAN YANG PALSU
Man Taro Mohon shared
Rabeah Binti Mohd Ali Tidak diizinkan share selagi gambar kaki ditukarkan gambar lain, pokok ke bunga ke sebab lebih sopan dan beradab jika tak tukar gambar cukup sampai di sini saja man taro....sejujurnya saya tak suka berkomunikasi dengan tapak kaki, bunga, pokok, gunung atau gambar palsu bukan gambar sebenar kerana berkomunikasi pada benda kaku yang palsu moga faham.
RATU RIMBA NIAGARA (NAMA PENA DALAM KARYA)
8 RAMADAN 1436H
25 JUN 2015
PEPOHON SASTERAKU DUNIAKU AKHIRATKU AKHIRATMU
SEJAK AZALI SERASI BERSAMA SEHINGGA KE SYURGAWI
TEMAN ALAMMAYAKU...
KITA TIDAK PERNAH MENGENAL
KERANA KAU HARGAI SASTERAKU
KITA SALING MENGENAL
ENGKAU KENAL AKU
AKU KENAL ENGKAU
KAU SAPA SASTERAKU
PASTI AKU CERIA
KAU DAN SASTERAKU
SALING BERKOMUNIKASI
SEBARIS AYAT KAU SAPA
BERBARIS-BARIS ILHAM DATANG
SASTERAKU PUISIKU
ILHAM PUN
BERTAMBAH-TAMBAH BERCAMBAH-CAMBAH
DAUNAN-DAUNAN KERING SASTERA
TERUS MENGHIJAU
BERTUNAS-TUNAS
BERBUNGA-BUNGA
BERBUAH-BUAH
MELEBAT BUAH SASTERA
SEHINGGA MENCECAH BUMI
PEHONAN SASTERAKU
BERDAUN LEBAT
BERBUNGA LEBAT
BERBUAH LEBAT
SEHINGGA MENCECAH BUMI
LALU DIPETIK PENGHUNI BUMI
BILA SEORANG MEMETIK
BUAH PEPOHON SASTERAKU
LAGI BERBUAH TIDAK BERKURANGAN SEDIKITPUN
SUDAHLAH BERBUAH LEBAT
BERBUAH SEPANJANG MUSIM
BIARPUN YANG MENANAM YANG MEMBAJAI YANG MENYIRAMI
TIADA DI DUNIA INI
PEPOHON SASTERA TETAP HIDUP TERUS MERIMBUN
MALAH BERANAK PINAK DI SERATA BUMI
SELURUH PENGHUNI BUMI BOLEH MENIKMATI
BUAH PEPOHON SASTERA
LEBIH MENGAGUMKAN
AKAR PEPOHON SASTERA
MENJALAR KE TUJUH PETALA BUMI
MENJALAR KE TUJUH PETALA LANGIT
SUBHANALLAH ALHAMDULILLAH ALLAHU AKBAR
PENGHUNI BUMI MENIKMATI DALAM IMAN
PENGHUNI ROH MENSYUKURI DALAM KERAHMATAN-NYA
BENARLAH RAHMAT KASIH ALLAH TIADA BATAS TIADA PENGHUJUNG-NYA
KARYA RATU RIMBA NIAGARA
8 RAMADAN 1436H
25 JUN 2015
(PETIKAN WALL GRUP MELAYU BANI JAWI &
PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA)
8 RAMADAN 1436H
25 JUN 2015
SukaTunjukkan lagi reaksi
Komen
K

PUTRI RIMBA NIAGARA
25 Jun 2012
Ini tidak akan menunjukkan dalam Suapan Berita orang lain melainkan anda berkongsi
SUBHANALLAH
ALLAHU ROBBI
BISMILLAH
ASSALAMUALAIKUM
ALHAMDULILLAH
TERIMA KASIH YA ALLAH
AKU BISA BERSAMAMU LAGI
SALAM RAMADHAN KE 20
SukaTunjukkan lagi reaksi
Komen


CAHAYA HIDAYAH ILAHI
"Cukuplah Al-Quran Dan As-sunnah peganganku"
UNTUK MENDAPAT BALASAN SYURGA DARI ALLAH MESTI MENJADI HAMBA-NYA YANG BERIMAN DAN BERTAKWA. MOGA KITA TERGOLONG DI KALANGAN HAMBA-NYA YANG BERIMAN DAN BERTAKWA. AAMIIN.
...Teruskan Membaca
Sociedad Argentina de Horticultura bersama Kesley Keune dan 43 yang lain.
Buen día amigos de SAH!
Sociedad Argentina de Horticultura
Desde 1936 al Servicio de la Comunidad
CAHAYA HIDAYAH ILAHI

"Cukuplah Al-Quran Dan As-sunnah peganganku"

UNTUK MENDAPAT BALASAN SYURGA DARI ALLAH MESTI MENJADI HAMBA-NYA YANG BERIMAN DAN BERTAKWA. MOGA KITA TERGOLONG DI KALANGAN HAMBA-NYA YANG BERIMAN DAN BERTAKWA. AAMIIN.
TAZKIRAH RAMADAN - 1
(Petikan Penceramah Ustaz Solat Terawih)
BERAMAL KERANA INGINKAN SYURGA SIA-SIA KERANA ALLAH YANG MENCIPTAKAN SYURGA BALASAN KEPADA HAMBA-NYA YANG BERAMAL SOLEH IKHLAS KERANA-NYA
Jarak antara satu tingkatan Syurga dari bumi ke bintang
ahli Syurga tingkatan yang ke bawah akan berasa menyesal kenapa tidak berbuat amalan sebanyaknya sehingga boleh mendiami Syurga tertinggi.
Di Syurga terdapat sungai-sungai antaranya,
1. Sungai arak tapi tidak memabukkan
2. Sungai susu
3. Sungai madu
Luas sungai di Syurga saujana mata memandang panjangnya sungai di Syurga 70 tahun perjalanan masih jauh lagi ...1 hari di akhirat bersamaan 1000 tahun di di dunia
Hanya orang yang yakin akan adanya hari akhirat akan merebut peluang selagi nyawa ada di jasad.
Keyakinan Adanya hari akhirat umpama seorang guru membagikan tiga kumpulan, Setiap kumpulan disuruh masuk ke dalam sebuah gua yang gelap gelita ambil apa saja yang terdapat di dalam gua.
Kumpulan satu yang masuk ke gua mengambil apa yang terdapat di gua kerana percaya akan kata-kata guru mereka di dalam gua banyak barang yang berharga.
Kumpulan dua yang masuk ke gua ambil sekadarnya
Kumpulan ketiga masuk ke gua tidak mengambil apa-apa kerana tidak percaya akan kita gurunya yang dianggap dongengan.
Kumpulan pertama terperanjat dan gembira kerana mendapat intan berlian, emas dengan banyak sekali kerana percaya akan kata-kata gurunya
Kumpulan kedua menyesal kerana ambil ala kadar sahaja sedangkan dia ada poket bisa menambahkan lagi harta berharga.
Kumpulan ketiga menyesal tak sudah kerana tidak mengambil satu pun gara-gara tidak mempercaya akan kata-kata gurunya.
Begitulah diumpamakan alam akhirat . Jika semasa hidup kita lepaskan peluang beramal sebanyak mana yang mampu bahagia dunia akhirat.
Untuk beramal perlukan keikhlasan. Keiklasan tidak nampak tapi dapat dirasakan
umpama semut hitam berjalan di atas batu hitam di malam yang gelap gelita.
UNTUK MENDAPAT BALASAN SYURGA DARI ALLAH MESTI MENJADI HAMBA-NYA YANG BERIMAN DAN BERTAKWA. MOGA KITA TERGOLONG DI KALANGAN HAMBA-NYA YANG BERIMAN DAN BERTAKWA. AAMIIN.
Manusia yang telah mati ingin dihidupkan kembali agar dapat berbuat amalan soleh tapi tidak diperkenankan oleh Allah swt.
Mujahid yang syahid rela mati seratus kali sekalipun kerana kenikmatan
mendapat balasan Syurga dari Allah bilamana berjanji pasti dikotakan.
8 RAMADAN 1436H
25 JUNI 2015
TAZKIRAH RAMADAN - 1
(Petikan Penceramah Ustaz Solat Terawih)
BERAMAL KERANA INGINKAN SYURGA SIA-SIA KERANA ALLAH YANG MENCIPTAKAN SYURGA BALASAN KEPADA HAMBA-NYA YANG BERAMAL SOLEH IKHLAS KERANA-NYA
Jarak antara satu tingkatan Syurga dari bumi ke bintang
ahli Syurga tingkatan yang ke bawah akan berasa menyesal kenapa tidak berbuat amalan sebanyaknya sehingga boleh mendiami Syurga tertinggi.
Di Syurga terdapat sungai-sungai antaranya,
1. Sungai arak tapi tidak memabukkan
2. Sungai susu
3. Sungai madu
Luas sungai di Syurga saujana mata memandang panjangnya sungai di Syurga 70 tahun perjalanan masih jauh lagi ...1 hari di akhirat bersamaan 1000 tahun di di dunia
Hanya orang yang yakin akan adanya hari akhirat akan merebut peluang selagi nyawa ada di jasad.
Keyakinan Adanya hari akhirat umpama seorang guru membagikan tiga kumpulan, Setiap kumpulan disuruh masuk ke dalam sebuah gua yang gelap gelita ambil apa saja yang terdapat di dalam gua.
Kumpulan satu yang masuk ke gua mengambil apa yang terdapat di gua kerana percaya akan kata-kata guru mereka di dalam gua banyak barang yang berharga.
Kumpulan dua yang masuk ke gua ambil sekadarnya
Kumpulan ketiga masuk ke gua tidak mengambil apa-apa kerana tidak percaya akan kita gurunya yang dianggap dongengan.
Kumpulan pertama terperanjat dan gembira kerana mendapat intan berlian, emas dengan banyak sekali kerana percaya akan kata-kata gurunya
Kumpulan kedua menyesal kerana ambil ala kadar sahaja sedangkan dia ada poket bisa menambahkan lagi harta berharga.
Kumpulan ketiga menyesal tak sudah kerana tidak mengambil satu pun gara-gara tidak mempercaya akan kata-kata gurunya.
Begitulah diumpamakan alam akhirat . Jika semasa hidup kita lepaskan peluang beramal sebanyak mana yang mampu bahagia dunia akhirat.
Untuk beramal perlukan keikhlasan. Keiklasan tidak nampak tapi dapat dirasakan
umpama semut hitam berjalan di atas batu hitam di malam yang gelap gelita.
UNTUK MENDAPAT BALASAN SYURGA DARI ALLAH MESTI MENJADI HAMBA-NYA YANG BERIMAN DAN BERTAKWA. MOGA KITA TERGOLONG DI KALANGAN HAMBA-NYA YANG BERIMAN DAN BERTAKWA. AAMIIN.
Manusia yang telah mati ingin dihidupkan kembali agar dapat berbuat amalan soleh tapi tidak diperkenankan oleh Allah swt.
Mujahid yang syahid rela mati seratus kali sekalipun kerana kenikmatan
mendapat balasan Syurga dari Allah bilamana berjanji pasti dikotakan.
Your Notifications
Khairuddin Nasti, Rahmadsyah and 6 others posted in Batu Bara Mengayak (BBM).
5 minutes ago
Baweel Selamanya, Adnan Hassan and 4 others asked to join *Rumpun Melayu Bersatu*.
6 minutes ago
Rahma Dani Nose likes your post in ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA: "GUGUSAN ORKID SASTERA NAN INDAH...".
7 minutes ago
Fitri Ulfa, Anisa Wati and 2 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "GUGUSAN ORKID SASTERA NAN INDAH...".
28 minutes ago
Artika Sari, Reyki Khan and 3 others like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "TUJUH PETALA CINTA BERSAMA MEREALITIKAN...".
45 minutes ago
Jayanti Anggraini, Dani Krenz and Guntur Hamonangan Rambe asked to join Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia.
53 minutes ago
Pii Syafii, Sri Santi and 2 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "TUJUH PETALA CINTA BERSAMA MEREALITIKAN...".
58 minutes ago
Bajang Laut, AL Jinbara and 3 others like your post in Melayu bani jawi: "AWAL RAMADAN MENDAPAT RAHMAT KASIH...".
about an hour ago
Bajang Laut, Zabarjad Delima and 3 others like your post in Melayu bani jawi: "TUJUH PETALA CINTA BERSAMA MEREALITIKAN...".
about an hour ago
ﺍﻣﻠﻲ ﺍﻭﺳﻤﻦ, Mohd Azlan Ibrahim and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "BERSYUKUR PADA ILAHI".
about an hour ago
Siti Haliza and Blarek Sineret like your post in Sri Pemangku Adat: "GUGUSAN ORKID SASTERA NAN INDAH...".
about an hour ago
Aidi Suryadarma commented on your post in KALBAR BERSATU MAJU.
about an hour ago
Shah Ejam posted a photo in SIDANG MELAYU, JAWI & ISLAM.
about an hour ago
Ismail Ahmad, Rafiq Hariri Yahya and 14 others like your post in Melayu bani jawi: "ALLAHU AKBAR ALLAH MAHA BERKUASA DI...".
2 hours ago
Reyki Khan and Umar Al Rasyid like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "GUGUSAN ORKID SASTERA NAN INDAH...".
2 hours ago
Blarek Sineret commented on your post in Sri Pemangku Adat.
2 hours ago
Nasu Zura, Ashabul Kahfi and Albo Zulkepli like your post in Melayu bani jawi: "GUGUSAN ORKID SASTERA NAN INDAH...".
2 hours ago
Ki'darpa Sura, Suttan Seghayo and Kgs M Rasyid like your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "GUGUSAN ORKID SASTERA NAN INDAH...".
2 hours ago
Zie Bechik, Dewata Majnun and Arin Balboll like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "TUJUH PETALA CINTA BERSAMA MEREALITIKAN...".
3 hours ago
Zie Bechik commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
3 hours ago
Zie Bechik, Albo Zulkepli and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "GUGUSAN ORKID SASTERA NAN INDAH...".
3 hours ago
Zie Bechik and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "BERSYUKUR PADA ILAHI".
3 hours ago
Zie Bechik and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "BERSYUKUR PADA ILAHI".
3 hours ago
Rahmah Saleh likes your post in KALBAR BERSATU MAJU: "GUGUSAN ORKID SASTERA NAN INDAH...".
3 hours ago
Suttan Seghayo commented on your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara.
3 hours ago
Ãďx Böhäÿ, Supryadi Sibarani and 2 others asked to join THMD TAKKAN HILANG MELAYU DIBUMI prkumplan anak melyu sdunia.
3 hours ago
Dewata Majnun likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "BERSYUKUR PADA ILAHI".
4 hours ago
Dewata Majnun likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "BERSYUKUR PADA ILAHI".
4 hours ago
Arin Balboll likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Tok Janggut pejuang fisabilillah".
5 hours ago
Arin Balboll likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Sahabat dunia akhirat adalah permata...".
5 hours ago
Arin Balboll likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Ini barulah hero melayu noh....hehehe ...".
5 hours ago
Arin Balboll likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Dengan membaca kalimah...".
5 hours ago
Arin Balboll likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Daripada Malaysia dikuasai DAP lebih...".
5 hours ago
Arin Balboll, Angnila Anggada and 2 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "BUDI YANG DIBERI RACUN BERBISA YANG...".
5 hours ago
Arin Balboll, Bahrul Bahrul and 4 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "AWAL RAMADAN MENDAPAT RAHMAT KASIH...".
5 hours ago
Man Taro and Mohd Azlan Ibrahim commented on your post in Melayu bani jawi.
5 hours ago
Andika likes your cover photo.
8 hours ago
Tamrin Ude also commented on a post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
9 hours ago
Suprihatin Alif, Dha Johans and 6 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "AWAL RAMADAN MENDAPAT RAHMAT KASIH...".
11 hours ago
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA.
11 hours ago
Fairuz Dolah, Oyoung Mukhairi and 4 others like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "AWAL RAMADAN MENDAPAT RAHMAT KASIH...".
11 hours ago
Oyoung Mukhairi and Reyki Khan like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "KSATRIAKU ENGKAULAH RELUNG ISTANA...".
11 hours ago
Syahril Sandy likes your post in ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA: "DIA SENTIASA MEMBALAS CINTA, KASIH DAN...".
13 hours ago
Siti Haliza likes your post in Sri Pemangku Adat: "TAHNIAH BUAT TANAH AIR KU SATU...".
13 hours ago
Laboratorium Tempur Melodi commented on your post in Melayu bani jawi.
13 hours ago
Laboratorium Tempur Melodi and Hishamrie Izwan like your post in Melayu bani jawi: "TAHNIAH BUAT TANAH AIR KU SATU...".
13 hours ago
Laboratorium Tempur Melodi, Budi Setia and 4 others like your post in ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA: "KSATRIAKU ENGKAULAH RELUNG ISTANA...".
13 hours ago
Nesch Wana, Susi Emuet and 6 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "BUDI YANG DIBERI RACUN BERBISA YANG...".
13 hours ago
Laboratorium Tempur Melodi likes your post in GRUP SUMATRA NASIONAL PENJURU DUNIA: "MARHABAN YA RAMADAN ,' GERINDRA...".
13 hours ago
Laboratorium Tempur Melodi likes your post in GRUP SUMATRA NASIONAL PENJURU DUNIA: "KSATRIAKU ENGKAULAH RELUNG ISTANA...".
13 hours ago
Laboratorium Tempur Melodi likes your post in Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia: "MARHABAN YA RAMADAN, 'SALAM RAMADAN...".
13 hours ago
Laboratorium Tempur Melodi likes your post in Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia: "MARHABAN YA RAMADAN ,' GERINDRA...".
13 hours ago
Laboratorium Tempur Melodi likes your post in Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia: "IKRAR DI LAUHMAHFUZ ALLAH TUHANKU AKAN...".
13 hours ago
Laboratorium Tempur Melodi likes your post in Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia: "KITA PUNYA IMPIAN YANG SAMA UNTUK...".
13 hours ago
Laboratorium Tempur Melodi likes your post in Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia: "KSATRIAKU ENGKAULAH RELUNG ISTANA...".
13 hours ago
Laboratorium Tempur Melodi likes your post in Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia: "Moga percintaan bapak susilo bambang...".
13 hours ago
Laboratorium Tempur Melodi likes your post in Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia: "MULAI DETIK INI BERMULANYA KARYA PERANG...".
13 hours ago
Seruling Merdu, Azizah A Soh and Almisri Muhktar Ali also commented on Datuk Jem Abd Rahman's photo.
14 hours ago
Zie Bechik and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "TAHNIAH BUAT TANAH AIR KU SATU...".
14 hours ago
Zie Bechik commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
14 hours ago
Rosidah Lamin likes your comment: "kasihan pada rakyat, kerajaan...".
15 hours ago
Rosidah Lamin and Datuk Jem Abd Rahman like your comment: "TAHNIAH BUAT TANAH AIR KU SATU...".
15 hours ago
Reyki Khan commented on your post in *Rumpun Melayu Bersatu*.
15 hours ago
Raja Mamboli posted in GEMA GONG PERDAMAIAN DUNIA KEDATON KRATON WAHYU UTAMA CHYA KEDAMAIAN DUNIA.
15 hours ago
Imah Halimah also commented on Datuk Jem Abd Rahman's post.
16 hours ago
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "TAHNIAH BUAT TANAH AIR KU SATU...".
16 hours ago
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "TAHNIAH BUAT TANAH AIR KU SATU...".
16 hours ago
Kepp Poul, Nurdin Jiwanq and 2 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "Kekayaan Budaya yang Tersimpan dalam...".
17 hours ago
Kepp Poul, Indra Laksamana and 3 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: ""Cintai rakyat kamu, dan gunakan akal...".
17 hours ago
Datuk Jem Abd Rahman likes your post: "TAHNIAH BUAT TANAH AIR KU SATU...".
17 hours ago
Datuk Jem Abd Rahman replied to your comment on his post.
17 hours ago
Iwo Dian, Nuraini Yahya and 3 others like your post in Batu Bara Mengayak (BBM): "KSATRIAKU ENGKAULAH RELUNG ISTANA...".
17 hours ago
Heri Rinaldi, Ide Kosha and 7 others posted in Batu Bara Mengayak (BBM).
19 hours ago
Khairuddin Nasti and Adlin Glandesteln commented on your post in Batu Bara Mengayak (BBM).
20 hours ago
Zie Bechik and Bahrul Bahrul like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "KSATRIAKU ENGKAULAH RELUNG ISTANA...".
20 hours ago
Buedak Egois, Syarifah Farida ALatthas and Sahyd Ghenjhio T like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "KSATRIAKU ENGKAULAH RELUNG ISTANA...".
22 hours ago
Putra Gerindra likes your post in KALBAR BERSATU MAJU: "KSATRIAKU ENGKAULAH RELUNG ISTANA...".
22 hours ago
Kamaruddin Saad Jr. commented on a post you are following in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
22 hours ago
Dzulqarnain, Oyoung Mukhairi and 7 others like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: ""Cintai rakyat kamu, dan gunakan akal...".
22 hours ago
Kamaruddin Saad Jr., I'zah Musfirah and 3 others are following you.
Yesterday at 10:48am
Faizal Sirr, Imran Rani and 4 others like your post in Melayu bani jawi: ""Cintai rakyat kamu, dan gunakan akal...".
Yesterday at 10:28am
Tuah Bugis, EmanEja IkmalIrfan MyaNiadhia and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "AYUH BERSATU DEMI ALLAH, AGAMA BANGSA...".
Yesterday at 9:53am
Lalu Lukman Hakim, Raden Pangestu and 11 others like your post in Komunitas Kedatun Keagungan Cinta Budaya: "Kekayaan Budaya yang Tersimpan dalam...".
Yesterday at 9:49am
Fauzi Sakdon White Lion, Safuwan Fauzi and 19 others like your post in Melayu bani jawi: "BILAMANA KITA BERCAKAP TETANG POLITIK...".
Yesterday at 8:05am
Suttan Seghayo posted in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA.
Yesterday at 6:57am
Suttan Seghayo posted in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara.
Yesterday at 6:55am
Suttan Seghayo posted in Komunitas Kedatun Keagungan Cinta Budaya.
Yesterday at 6:54am
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "Subhanallah indah memukau jiwa".
Yesterday at 6:39am
Dzulkapli Mdnor, Bani Jawi and 14 others like your post in Melayu bani jawi: "MELAYU YANG MEMBUAT KEPUTUSAN SAMADA...".
Yesterday at 6:04am
Asholatyah Firdaus, Yoss Ajjah and 6 others like your post in KALBAR BERSATU MAJU: "Moga percintaan bapak susilo bambang...".
Yesterday at 5:59am
Selayang Pandang, Jie Ajjhe and 3 others like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "BUDI YANG DIBERI RACUN BERBISA YANG...".
Yesterday at 5:05am
Salim Aziz likes your post in KomonitasPecintaPesonaKebudayaAgungBhinekTunggalIka Benteng Kesatuan Bangsa: "MOGA DI BULAN RAMADAN DAPAT MENDIDIK...".
Yesterday at 5:01am
Junaidah Ahmad and Suttan Seghayo also commented on Suttan Seghayo's Festival Keraton/ Kedatun Nusantara album.
Yesterday at 2:41am
Nabil Tomo likes your post on Maharaja Kutai Mulawarman's timeline: "MARHABAN YA RAMADAN ,'KARYA SASTERA...".
Yesterday at 2:14am
Rozie Zie also commented on Datuk Faiz's post.
Yesterday at 2:13am
Ateng Sahir, Fairuz Bin Kamarulzaman and 8 others like your post in Melayu bani jawi: "WATAK DINOSAUR WUJUD DALAM KARYA...".
Yesterday at 1:34am
Abu Kashim, Surya and 2 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Moga percintaan bapak susilo bambang...".
Yesterday at 1:24am
Abu Kashim, Surya and 2 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Rakyat Indonesia sentiasa tak sabar...".
Yesterday at 1:24am
Abu Kashim, Ezal Zureen and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "BILAMANA KITA BERCAKAP TETANG POLITIK...".
Yesterday at 1:22am
Abu Kashim and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "TUHAN BERIKAN KAMI CAHAYA KEIMANAN AGAR...".
Yesterday at 1:22am
Abu Kashim and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "WATAK DINOSAUR WUJUD DALAM KARYA...".
Yesterday at 1:22am
Glend Castelo replied to your comment on Datuk Faiz's post.
Yesterday at 12:57am
Glend Castelo and Datuk Faiz like your comment: "BUDI YANG DIBERI RACUN BERBISA YANG...".
Yesterday at 12:56am
Suttan Seghayo and Adi Fa like your comment: "Kekayaan Budaya yang Tersimpan dalam...".
Yesterday at 12:41am
Azrin Azira and Muhamad HAnafi Ismail like your post in Melayu bani jawi: "AYUH BERSATU DEMI ALLAH, AGAMA BANGSA...".
Yesterday at 12:15am
Azrin Azira, Faizal Sirr and Mohd Azlan Ibrahim like your post in Melayu bani jawi: "BUDI YANG DIBERI RACUN BERBISA YANG...".
Yesterday at 12:14am
Surianto Surianto, Lalu Subhan Hadi and Faisal Chikal like your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "Dengan membaca kalimah...".
June 23 at 11:56pm
Suttan Seghayo commented on your post in Komunitas Kedatun Keagungan Cinta Budaya.
June 23 at 11:38pm
PrincessofSunlight Tengku Abdullah likes your post in Komunitas Kedatun Keagungan Cinta Budaya: "BUNGA-BUNGA SASTERA ANUGERAH ILAHI...".
June 23 at 11:12pm
Tee Oh Bengh Fhanash posted in Bahasa- eropa-melayu-arab-cina-sumatra utara indonesia.
June 23 at 10:55pm
Surya likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "KITA PUNYA IMPIAN YANG SAMA UNTUK...".
June 23 at 10:45pm
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: ""Cintai rakyat kamu, dan gunakan akal...".
June 23 at 10:20pm
Yangshim Tu, Pais Is and 7 others commented on your post in Melayu bani jawi.
June 23 at 9:37pm
Putri Pubian and Suttan Seghayo like your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "Moga percintaan bapak susilo bambang...".
June 23 at 8:53pm
Putri Pubian likes your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "Kekayaan Budaya yang Tersimpan dalam...".
June 23 at 8:52pm
Putri Pubian likes your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "Kekayaan Budaya yang Tersimpan dalam...".
June 23 at 8:51pm
Putri Pubian likes your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "KITA PUNYA IMPIAN YANG SAMA UNTUK...".
June 23 at 8:22pm
Syafiq Affuan, Dewata Majnun and Dauss Kwa Azman also commented on a post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
June 23 at 8:17pm
Dewata Majnun likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): ""Cintai rakyat kamu, dan gunakan akal...".
June 23 at 8:11pm
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "AYUH BERSATU DEMI ALLAH, AGAMA BANGSA...".
June 23 at 6:57pm
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "AYUH BERSATU DEMI ALLAH, AGAMA BANGSA...".
June 23 at 6:57pm
Datuk Faiz likes your post on his timeline: "AYUH BERSATU DEMI ALLAH, AGAMA BANGSA...".
June 23 at 6:25pm
Datuk Faiz likes your comment: "AYUH BERSATU DEMI ALLAH, AGAMA BANGSA...".
June 23 at 6:18pm
Datuk Faiz likes your comment: "MELAYU YANG MEMBUAT KEPUTUSAN SAMADA...".
June 23 at 6:18pm
Dewata Majnun likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Kekayaan Budaya yang Tersimpan dalam...".
June 23 at 6:16pm
Ashabul Kahfi, Nasarudin Othman and Bajang Laut like your post in Melayu bani jawi: "TUHAN BERIKAN KAMI CAHAYA KEIMANAN AGAR...".
June 23 at 6:03pm
Ashabul Kahfi, Imran Rani and Faizal Sirr like your post in Melayu bani jawi: "Kekayaan Budaya yang Tersimpan dalam...".
June 23 at 5:57pm
Shook Nawi and Gemok Tinggi also commented on a post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
June 23 at 5:36pm
Datuk Faiz also replied to his comment on his photo.
June 23 at 5:20pm
Datuk Faiz likes your comment: "Sama-sama moga tetap tabah menjadi...".
June 23 at 5:20pm
Lihat Ratna Kartika Dewi replied to your comment on Susilo Bambang Yudhoyono's photo.
June 23 at 5:02pm
1 person likes your comment: "Moga percintaan bapak susilo bambang...".
June 23 at 5:01pm
Khir Azril commented on your post in Melayu bani jawi.
June 23 at 4:46pm
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "Kekayaan Budaya yang Tersimpan dalam...".
June 23 at 3:35pm
Hishamrie Izwan, Adiey Putera and 76 others like your post in Melayu bani jawi: "Daripada Malaysia dikuasai DAP lebih...".
June 23 at 3:26pm
Dauss Kwa Azman and Dewata Majnun like your comment: "Kejadian alam ciptaan Tuhan sebelum 2-5...".
June 23 at 2:48pm
Hajjah Lily Hashim, Ragdoll Bukhari and 5 others like your post in Melayu bani jawi: "Teringat masa zaman kecik2 dulu mencari...".
June 23 at 2:41pm
Dewata Majnun likes your comment: "Semasa Allah Swt ciptakan Nabi Adam as...".
June 23 at 2:24pm
Shalis Rabiq commented on your post in Melayu bani jawi.
June 23 at 2:14pm
Shalis Rabiq likes your comment: "mcam sama jer dengan citer saya dengan...".
June 23 at 2:14pm
Buedak Egois, Mok Hbm and 16 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "Moga percintaan bapak susilo bambang...".
June 23 at 1:59pm
Buedak Egois, Deska Peri and 2 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "TUHAN BERIKAN KAMI CAHAYA KEIMANAN AGAR...".
June 23 at 1:58pm
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "Subhanallah kejadian ciptaan Allah...".
June 23 at 1:31pm
Dewata Majnun and Zie Bechik like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "BUDI YANG DIBERI RACUN BERBISA YANG...".
June 23 at 1:17pm
Dewata Majnun likes your comment: "WATAK DINOSAUR WUJUD DALAM KARYA...".
June 23 at 1:17pm
Mohd Shaiful Mohd Sarif, Al Ameen and 16 others like your post in Melayu bani jawi: "Dengan membaca kalimah...".
June 23 at 1:06pm
Zawahir Riza, Jahari Muhammad and 3 others commented on a post you are following in Melayu bani jawi.
June 23 at 1:06pm
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "WATAK DINOSAUR WUJUD DALAM KARYA...".
June 23 at 1:03pm
Zie Bechik commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
June 23 at 12:31pm
Zie Bechik mentioned you in a comment in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
June 23 at 12:30pm
Zie Bechik commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
June 23 at 12:21pm
Hamdi Saad, سيريه امس and 2 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Saya selalu dikeluarkan daripada grup...".
June 23 at 12:01pm
Blarek Sineret likes your post in Sri Pemangku Adat: "BUDI YANG DIBERI RACUN BERBISA YANG...".
June 23 at 11:47am
Ezal Zureen, Adiey Putera and 3 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Daripada Malaysia dikuasai DAP lebih...".
June 23 at 10:17am
Datuk Faiz likes your post: "Rakyat Indonesia sentiasa tak sabar...".
June 23 at 9:07am
Nenk Meysa, Puja Sembilan Sembilan and Putra Gerindra like your post in KALBAR BERSATU MAJU: "Rakyat Indonesia sentiasa tak sabar...".
June 23 at 7:18am
Al Ameen likes your comment: "BARANGKALI KELAHIRAN YANG DINANTIKAN...".
June 23 at 6:51am
Al Ameen likes your comment: "LIHAT SAJA APA YANG BERLAKU UMMAT ISLAM...".
June 23 at 6:51am
Al Ameen likes your comment: "YANG BOLEH MENYELAMATKAN MALAYSIA HANYA...".
June 23 at 6:51am
Al Ameen likes your comment: "JIKA MALAYSIA INI KUAT KENAPA DAP...".
June 23 at 6:51am
Nasarudin Othman and Azrin Azira like your post in Melayu bani jawi: "KITA PUNYA IMPIAN YANG SAMA UNTUK...".
June 23 at 6:51am
Ashabul Kahfi, Bajang Laut and 3 others like your post in Melayu bani jawi: "DIA SENTIASA MEMBALAS CINTA, KASIH DAN...".
June 23 at 6:50am
Al Ameen commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
June 23 at 6:08am
Khairuddin Nasti and Suttan Seghayo like your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "BILAMANA KITA BERCAKAP TETANG POLITIK...".
June 23 at 5:59am
Suttan Seghayo commented on your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA.
June 23 at 5:46am
Anheett Dean, Kepp Poul and 4 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "Rakyat Indonesia sentiasa tak sabar...".
June 23 at 5:23am
Puja Sembilan Sembilan likes your post in BERSATU untuk KETAPANG: "MULAI DETIK INI BERMULANYA KARYA PERANG...".
June 23 at 4:54am
Zainazly Hj Zainal, Abdul Aziz Abdul Hamid and 4 others also commented on a post in Melayu bani jawi.
June 23 at 2:19am
Ezal Zureen, Kamil Molding and 10 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "MELAYU YANG MEMBUAT KEPUTUSAN SAMADA...".
June 23 at 1:54am
Kedaton Kraton Wahyu Utama commented on a photo you shared.
June 23 at 1:42am
Kedaton Kraton Wahyu Utama likes your photo on his timeline: "RATU RIMBA NIAGARA PUJANGGA MELAYU 1001...".
June 23 at 1:42am
Azuwandi Andi, Aan Carter and 16 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "DIA SENTIASA MEMBALAS CINTA, KASIH DAN...".
June 23 at 1:10am
Oyoung Mukhairi and Reyki Khan like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "MULAI DETIK INI BERMULANYA KARYA PERANG...".
June 23 at 12:15am
Oyoung Mukhairi and Reyki Khan like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "Moga percintaan bapak susilo bambang...".
June 23 at 12:15am
Oyoung Mukhairi, Reyki Khan and Tengku Ariiskandar like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "Rakyat Indonesia sentiasa tak sabar...".
June 23 at 12:15am
Fuad Hasan and Zuber Assatram commented on your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN.
June 22 at 11:58pm
Sri Perkasa Alam, Mohdzulazmi Mi and 4 others commented on your post in Melayu bani jawi.
June 22 at 11:30pm
Sri Perkasa Alam, Ahmad Albab and 2 others commented on your post in Melayu bani jawi.
June 22 at 11:28pm
Sri Perkasa Alam and RazaliBawi Bawi also commented on a post in Melayu bani jawi.
June 22 at 11:22pm
Ikhmal Mohd and Tebu Etam like your comment: "Pemimpin UMNO cakap jer lebih, depan...".
June 22 at 11:03pm
Bajang Laut, RazaliBawi Bawi and Azrin Azira like your post in Melayu bani jawi: "MULAI DETIK INI BERMULANYA KARYA PERANG...".
June 22 at 10:50pm
Bajang Laut, Azrin Azira and 2 others like your post in Melayu bani jawi: "Ini barulah hero melayu noh....hehehe ...".
June 22 at 10:40pm
Lela Rentaka, Rosamizam Bin Said Miza and 2 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Teringat masa zaman kecik2 dulu mencari...".
June 22 at 10:01pm
Ashabul Kahfi, Bajang Laut and Abdul Rahman Raduan like your post in Melayu bani jawi: "Rakyat Indonesia sentiasa tak sabar...".
June 22 at 9:32pm
Al Ameen commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
June 22 at 9:08pm
Rosamizam Bin Said Miza, سيريه امس and 2 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Ini barulah hero melayu noh....hehehe ...".
June 22 at 8:58pm
Rosamizam Bin Said Miza, Dewata Majnun and 5 others commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
June 22 at 8:56pm
Penjejak Badai shared your post.
June 22 at 8:15pm
سيريه امس, Dewata Majnun and Zaid Razmal like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Dengan membaca kalimah...".
June 22 at 8:14pm
Lyd Singgam commented on your post in Melayu bani jawi.
June 22 at 8:05pm
سيريه امس and Dewata Majnun like your comment: "APA APA KEISTIMEWAAN DAN HAK ORANG...".
June 22 at 7:54pm
Abah Rahmad and Aidi Suryadarma commented on your post in KALBAR BERSATU MAJU.
June 22 at 7:43pm
ابو ليلى, Alya Rohani and 5 others like your post in ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA: "DIA SENTIASA MEMBALAS CINTA, KASIH DAN...".
June 22 at 7:17pm
سيريه امس and Dewata Majnun like your comment: "Ini barulah hero melayu noh....hehehe".
June 22 at 7:15pm
سيريه امس, Lan Pon Ok and Dewata Majnun like your comment: "Gambar ini menunjukkan melayu sudah...".
June 22 at 7:15pm
سيريه امس and Dewata Majnun like your comment: "Teringat masa zaman kecik2 dulu mencari...".
June 22 at 7:14pm
RazaliBawi Bawi, Norazlan Abdul Manap and 23 others also commented on a post in Melayu bani jawi.
June 22 at 7:07pm
Muhammad Rizky and Haris Fadilah like your post in Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia: "Moga percintaan bapak susilo bambang...".
June 22 at 12:14am
Idon Rizal commented on your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN.
June 20 at 8:52pm
Nesch Wana, Glen Andesgen and 4 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "IKRAR DI LAUHMAHFUZ ALLAH TUHANKU AKAN...".
KH. Abdullah Gymnastiar
·
Pastikan kita selalu berterimakasih atas sehalus apapun kebaikan orang, dan jangan berharap terimakasih atas sebesar apapun amal kita
PETIKAN GALERI & PERPUSTAKAAN RATU RIMBA NIAGARA
TOH PUAN RATU KENCANA SARI @ SRIKANDI SASTERA RAJA-SULTAN NUSANTARA @ PUJANGGA SERIBU ZAMAN @ PUJANGGA NUSANTARA CINTA 5 BENUA MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND,
202 NEGARA DUNIA & SELURUH DUNIA KECUALI ISRAEL
8 RAMADAN 1436H
25 JUN 2015
SukaTunjukkan lagi reaksi
Komen
1

JADILAH ADAM & HAWA SEJATI AGAR MENJADI HAMBA ALLAH SEJATI BERTAKWA.

"Jangan berjanji jika kita tidak ada keupayaan untuk mengotakan janji
orang yang tidak mengotakan janji termasuk dalam golongan manusia munafik,"

"Berkata biarlah seiring hati jangan sesuka hati berjanji kerana jika tidak ditepati akan dituntut di akhirat nanti,"

"Lebih baik diam daripada mudah menabur janji palsu."

"Bilamana kepercayaan sudah diberi jangan sesekali membuatkan orang hilang kepercayaan."

"Jangan sampai orang yang dikenali merasa menyesal berkenalan dengan kita sedangkan di awal perkenalan atas dasar kejujuran dan keikhlasan kerana Allah SWT."

Madah Pujangga : Ratu Rimba Niagara,
20 Ramadan 1437H
25 Jun 2016
His Majesty Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah

Foto H.H Haji Hassanal Bolkiah.

SukaTunjukkan lagi reaksi
              Komen
256 Comments
Komen
Rabeah Binti Mohd Ali

Tulis komen...

Rabeah Binti Mohd Ali MAKRIFAT CINTA...

Makrifat cinta bermakna saling menyayangi kerana Allah SWT membuatkan hati ada taman berbunga iman menjadi hamba-Nya yang bertaqwa.

Ikatan silaturrahim dalam persahabatan sentiasa ikhlas dengan niat bersama menuju jalan-jalan ke SyurgaNya. 

Sentiasa redha apa jua takdirNya percaya setiap takdir pasti ada hikmahNya yang indah.

Jika hati dilukai tak akan ada rasa kecewa kerana yakin Allah akan menggantikan yang lebih baik.

Lalui hidup dengan sentiasa bersangka baik dengan Allah Azzawajallah kerana Allah SWT mengikut prasangka hambaNya

Memahami apa rencanaNya di situlah adanya Makrifat Cinta

"ALLAH TIDAK MEMBERI APA YANG KITA MAHUKAN TAPI ALLAH MEMBERI APA YANG KITA PERLUKAN,"

TAK ADA KEJADIAN KEBETULAN SEMUA HANYA BISA TERJADI DENGAN IZIN ALLAH

"HIKMAH"

Tak ada kejadian kebetulan
Tak ada kejadian sia-sia
Semua hanya bisa terjadi dengan izin Allah
Dan semuanya pasti penuh hikmah
Hikmah tak akan terbaca
Oleh orang yg sarat emosi
Sibuk memanjakan perasaan
Cinta dunia, senang dengan penilaian makhluk
Langka berzikir
Tak mau sungguh-sungguh tafakur
Hikmah yg terbaca
akan merubah suasana hati
Akan mudah merubah perilaku
Dari pedih menjadi syukur
Dari melankolis menjadi semangat
Hikmah mudah terbaca oleh orang yang berhati bersih,
Buah dari kecerdasan akal, Ketulusan hati Dan kesungguhan mencintai Allah diatas segalanya.

JIKA KITA LETAKKAN KEBAHAGIAAN PADA ALLAH KITA AKAN
BAHAGIA DUNIA DAN AKHIRAT TAPI JIKA KITA LETAKKAN KEBAHAGIAAN PADA MANUSIA DIA SENDIRI TIDAK BISA MENJAMINKAN KEBAHAGIAAN UNTUKNYA APA TAH LAGI KITA .

ALLAH SENTIASA ADA BERSAMA DAN MEMBANTU KITA WALAUPUN DI SAAT KITA DISISIHKAN OLEH SEMUA MANUSIA.
BILAMANA ALLAH MEMBANTUMU TIADA SIAPA YANG DAPAT MENGHALANG-NYA SAMADA DI DUNIA ATAU DI AKHIRAT YAKINLAH JANJI ALLAH ITU PASTI !

SEJAK AZALI LAGI KITA SERASI BERSAMA HINGGA KE SYURGAWI
KERANA KAULAH PERMATA SYURGA KURNIAAN-NYA YANG AKU SYUKURI. INDAHNYA PERSAHABATAN KITA SEINDAH PELANGI DI MALAM HARI TERIMA KASIH KERANA SUDI HADIR DALAM DUNIA SASTERAKU UNTUK MERIMBUN DAN MELEBATKAN BUAH PEPOHON SASTERAKU DUNIAKU AKHIRATKU AKHIRATMU IN SHAA ALLAH KITA BERSAMA DI SYURGA MENYATUKAN CINTA KITA BERSAMA CINTA ALLAH DAN CINTA RASULULLAH AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.

'CINTA RASULULLAH KEPADA UMMATNYA TERPATRI SAMPAI SYURGA,'

MUHAMMAD RASULULLAH KEKASIH ALLAH

'INDAHNYA BUDI BERBUNGA IMAN'

As Syakuur الشكور = Yang Maha Pembalas Budi (Menghargai)

WAHAI JIWA YANG TENANG
Surat Al-Fajr ayat 27 - 30
“Yaa ayatuhan nafsul mutma’inah, irji’i ila Rabiki radiyatan mardiyah, fadhuli fi ‘ibadi, wadhuli Jannati..”
(wahai jiwa yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan ikhlas dan diridhoi, masuklah kedalam golongan HambaKU, dan Masuklah kedalam SyurgaKU…).

BERBAIK SANGKA DENGAN ALLAH AZZAWAJALLAH
Artinya: Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w: "Berfirman Allah Azzawajallah: 'Aku berkuasa untuk melakukan apa yang hamba-Ku sangkakan terhadap-Ku. Dan Aku berserta dengannya ketika ia menyebut-Ku (Berzikir kepada-Ku)
(Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

DUNIA YANG HINA
Artinya: Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda: "Bukankah dunia ini dilaknati melainkan zikrullah dan apa yang berkaitan dengannya, dan orang yang berilmu atau orang yang menuntut ilmu."
(Riwayat al-Tirmizi)

Fatimah Ismail menyintaiMu lebih dari itu..mengharapkan bunga dari syurga jatuh ke telapak tangan..tatkala berdoa..semuga harumnya merentasi benua....amin.

Ratu Rimba Niagara :Aamin Ya Rabbal A'Lamin

YA ALLAH DENGAN AMALAN YANG SEDIKIT INI TAK LAYAK KAMI MENJADI KEKASIH-MU TAPI BERILAH KAMI PELUANG UNTUK BERBUAT AMALAN SOLEH YANG YANG ENGKAU REDHAI SEHINGGA MATINYA KAMI DALAM KEADAAN KAU SUKA DAN REDHAI AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN

"SALAM RAMADHAN 1437H BUAT SEMUA YANG MENGENALI DIRI INI DI ALAMMAYA MAHUPUN DI DUNIA NYATA DENGAN UCAPAN MAAF ZAHIR BATIN KUSAYANG KALIAN DEMI-NYA MOGA PERTEMUAN KITA BERAKHIR DENGAN PERTEMUAN DI SYURGA BERSAMA MELIHAT WAJAH ALLAH AZZAWAJALLAH BERDEKATAN DENGAN RASULULLAH ITULAH MATLAMAT KITA AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN,"
18 Ramadan 1437H
23 Jun 2016

SukaBalasan11 min
Rabeah Binti Mohd Ali ALLAH MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG
kasih sayangNya kepada hambaNya melebihi kasih sayang
seorang ibu kepada anaknya Masya-Allah memang patutlah kita mesti menyayangi Allah SWT tempat pertama Rasulullah tempat kedua kemudian barulah kepada keluarga.

Setiap ahli keluarga yang hadir dalam hidup kita cumalah sebagai untuk menambah saham akhirat dan tanggungjawab yang akan dipertanggungjawabkan.

Di hari akhirat setiap ahli keluarga saling menuntut pahala kebaikan yang pernah dilakukan walaupun sebesar zarah tapi masing-masing sibuk menjaga pahala kebaikan untuk diri sendiri kerana terlalu berharganya pahala kebaikan walaupun sebesar zarah untuk menghadapi huru hara Hari Akhirat Yang Maha Dahsyat untuk dihadapi dengan rasa cemas dengan harapan pahala yang sebesar zarah dapat menyelamatkan daripada api neraka . Masya-Allah Allahu Akbar. Moga seluruh ahli keluarga kita terselamat daripada azab huru hara Hari Akhirat di padang Masyar.

Beruntungnya di padang masyar jika kita termasuk golongan yang mendapat minum Air Telaga Al-Khauthar daripada Rasulullah yang jika di minum akan menghilangkan dahaga buat selamanya. Tapi golongan yang dapat minum adalah mereka yang semasa hidup di dunia mengamalkan Al-Quran dan Sunnah.
SUBHANALLAH ALHAMDULILLAH ALLAHU AKBAR moga kita termasuk golongan yang mengamalkan apa yang terdapat dalam Al-Quran dan Sunnah. Aamiin Ya Rabbal A'Lamiin.

17 Ramadan 1437H
22 Jun 2016

KARYA RATU RIMBA NIAGARA DISIARKAN DI PAGE KDYMM SULTAN HASSANAL BOLKIAH SEMPENA MERAIKAN HARI NUZUL AL-QURAN 1437H DENGAN DIIRINGI DOA MOGA ALLAH SWT MERAHMATI DUNIA AKHIRAT SILATURRAHIM NAN INDAH INI AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.

SukaBalasan42 min
Rabeah Binti Mohd Ali
السلام عليكم...ان شاء الله ،
 1 hari lagi NAFAS menjadi TASBIH.
 1 hari lagi TIDUR menjadi IBADAH.
 1 hari lagi DOA di IJABAH.
 1 hari lagi PAHALA di lipat gandakan.
Tapi, Itu semua tak akan terjadi tanpa maaf tulus dlm keikhlasan dari hati.
Izinkan kedua telapak tangan bertangkup memohon maaf utk;
 Lisan yg terlanjur.
 Janji yg terabaikan.
 Hati yg berprasangka. dan
 Semua sikap yg menyakitkan...
Tegur saya jika mulai sombong.
Tegur saya jika mulai angkuh.
Tegur saya jika salah.
Krn saya masih memerlukan saudara sperti Anda hari ini, esok dan selamanya.
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا
كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
Marhaban ya Ramadhan...

Rabeah Binti Mohd Ali

Tulis balasan...

H.H Haji Hassanal Bolkiah Salam,
15 Ramadan and Nuzul Quran.Please Aaaamin for the betterment of all Ummah, and for the next remaining Ramadan.
Let us start as 'ROYALTIES' may Allah S W T grant us to share with all Citizens with our Dignity Contagious,a and protect us with Pea
...Lihat Lebih Banyak
Lihat Terjemahan
SukaBalasan5221 jam

Mohamad Shawal menyukai kiriman anda dalam SAHABAT HATI BERBICARA.: "SUBHANALLAH INDAHNYA MALAM NUZUL QURAN ..."
4 jam yang lalu
Waka Wm,Kaseh RohAya dan 5 yang lain menyukai siaran anda di TEAM SUTERA BIDADARI CINTA ALLAH S.W.T DAN RASULULLAH S.A.W: "SAHABAT YANG AKU CARI Yang kucari..."
4 jam yang lalu
Waka Wm menyukai kiriman anda dalam TEAM SUTERA BIDADARI CINTA ALLAH S.W.T DAN RASULULLAH S.A.W.: "SUBHANALLAH INDAHNYA MALAM NUZUL QURAN ..."
4 jam yang lalu
Waka Wm menyukai kiriman anda dalam TEAM SUTERA BIDADARI CINTA ALLAH S.W.T DAN RASULULLAH S.A.W.: "SUBHANALLAH INDAHNYA MALAM NUZUL QURAN ..."
Gymnastiar
·Pastikan kita selalu berterima kasih atas sehalus apapun kebaikan orang, dan jangan berharap terimakasih atas sebesar apapun amal kita
PETIKAN GALERI & PERPUSTAKAAN RATU RIMBA NIAGARA
TOH PUAN RATU KENCANA SARI @ SRIKANDI SASTERA RAJA-SULTAN NUSANTARA @ PUJANGGA SERIBU ZAMAN @ PUJANGGA NUSANTARA CINTA 5 BENUA MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND,
202 NEGARA DUNIA & SELURUH DUNIA KECUALI ISRAEL
17 RAMADAN 1437H
22 JUN 2016
BILAMANA ALLAH MEMBANTUMU TIADA SIAPA YANG DAPAT MENGHALANG-NYA SAMADA DI DUNIA ATAU DI AKHIRAT YAKINLAH JANJI ALLAH ITU PASTI !
SEJAK AZALI LAGI KITA SERASI BERSAMA HINGGA KE SYURGAWI
KERANA KAULAH PERMATA SYURGA KURNIAAN-NYA YANG AKU SYUKURI. INDAHNYA PERSAHABATAN KITA SEINDAH PELANGI DI MALAM HARI TERIMA KASIH KERANA SUDI HADIR DALAM DUNIA SASTERAKU UNTUK MERIMBUN DAN MELEBATKAN BUAH PEPOHON SASTERAKU DUNIAKU AKHIRATKU AKHIRATMU IN SHAA ALLAH KITA BERSAMA DI SYURGA MENYATUKAN CINTA KITA BERSAMA CINTA ALLAH DAN CINTA RASULULLAH AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.
'CINTA RASULULLAH KEPADA UMMATNYA TERPATRI SAMPAI SYURGA,'
MUHAMMAD RASULULLAH KEKASIH ALLAH
'INDAHNYA BUDI BERBUNGA IMAN'
As Syakuur الشكور = Yang Maha Pembalas Budi (Menghargai)
WAHAI JIWA YANG TENANG
Surat Al-Fajr ayat 27 - 30
“Yaa ayatuhan nafsul mutma’inah, irji’i ila Rabiki radiyatan mardiyah, fadhuli fi ‘ibadi, wadhuli Jannati..”
(wahai jiwa yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan ikhlas dan diridhoi, masuklah kedalam golongan HambaKU, dan Masuklah kedalam SyurgaKU…).
BERBAIK SANGKA DENGAN ALLAH AZZAWAJALLAH
Artinya: Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w: "Berfirman Allah Azzawajallah: 'Aku berkuasa untuk melakukan apa yang hamba-Ku sangkakan terhadap-Ku. Dan Aku berserta dengannya ketika ia menyebut-Ku (Berzikir kepada-Ku)
(Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)
DUNIA YANG HINA
Artinya: Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda: "Bukankah dunia ini dilaknati melainkan zikrullah dan apa yang berkaitan dengannya, dan orang yang berilmu atau orang yang menuntut ilmu."
(Riwayat al-Tirmizi)
Fatimah Ismail menyintaiMu lebih dari itu..mengharapkan bunga dari syurga jatuh ke telapak tangan..tatkala berdoa..semuga harumnya merentasi benua....amin.
Ratu Rimba Niagara :Aamin Ya Rabbal A'Lamin
KARYA RATU RIMBA NIAGARA DISIARKAN DI PAGE KDYMM SULTAN HASSANAL BOLKIAH SEMPENA MERAIKAN HARI NUZUL AL-QURAN 1437H DENGAN DIIRINGI DOA MOGA ALLAH SWT MERAHMATI DUNIA AKHIRAT SILATURRAHIM NAN INDAH INI AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.
Ini adalah makam baginda Nabi Adam As.. yg mengetik 'aamiin' semoga bertemu Nabi di Surga AAMIIN..JANGAN LUPA SAHARE KANIni adalah makam baginda Nabi Adam As.. yg mengetik 'aamiin' semoga bertemu Nabi di Surga AAMIIN..JANGAN LUPA SAHARE KAN
6B0AAEC521A3.DENVERHOTELDISCOUNTS.COM

Suka
                Komen
Komen
Siti Rosilah Amin
Tak SukaBalasan12 min


YA ALLAH JADIKANLAH KARYA SASTERAKU MENGALIR SEPERTI AIR TERJUN NIAGARA YANG MENGALIR TERUS MENGALIR MENYATU HINGGA KE SUNGAI-SUNGAI SYURGA-MU

AKU MENULIS KERANA-MU
ILHAM YANG AKU TULIS DATANG DARI-MU
KAU HADIRKAN ILHAM TANPA HENTI PADAKU ATAS KEHENDAK-MU, AKU BERSYUKUR ILHAM DATANG TANPA HENTI-NYA , ALHAMDULILLAH SYUKUR YA ALLAH TANPA IZIN-MU AKU TIDAK DAPAT MENULIS BIARPUN SEBARIS AYAT, ALLAHU AKBAR KEKUASAAN-MU MENGATASI SEGALA-NYA.

YA ALLAH KERANA KARYA SASTRA YANG KUTULIS ADALAH DARI-MU JADIKANLAH AKU DAN YANG MEMBACA KARYAKU
HAMBA-MU YANG SENTIASA REDHO ATAS TAKDIR-MU
PERCAYA SETIAP YANG DITAKDIRKAN ITU ADA HIKMAH DI SEBALIK-NYA

YA ALLAH JADIKAN KARYA SASTERA YANG KUTULIS SESUAI DENGAN ZAMAN WALAUPUN ZAMAN TERUS BERUBAH TAPI KARYAKU SENTIASA ADA DI JIWA SEMUA MANUSIA YANG MENGHAYATINYA KERANA SASTERAKU ADALAH ILHAM DARI-MU, JIKA ILHAM DARI-MU PASTI MEMBERI KEBAIKAN PADA DIRIKU DAN PADA SEMUA YANG MEMBACA KARYAKU.
AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.

'SASTERAKU ILHAM DARI-NYA'

NAMA PENAKU INI ILHAM DARI-NYA JUGA
ADA YANG TERSIRAT DI SEBALIK YANG TERSURAT
ATAS NAMA PENAKU INI

RATU SEORANG RAJA/RATU ATAU PEMIMPIN ITU YANG TERSURAT YANG TERSIRAT MEMARTABATKAN INSTITUSI DIRAJA NUSANTARA

RIMBA AGAR SENTIASA RASA MERENDAH DIRI MEMERINTAH DI KERAJAAN RAKYAT RIMBA JADI TIADA SIAPA HENDAK CEMBURU KERANA BUKAN MEMERINTAH KERAJAAN MANUSIA ,
TERSIRATNYA MAHU DAPATKAN INSPIRASI UNTUK MENJIWAI WATAK
RAJA DAN PEMERINTAH UNTUK DITUANGKAN ILHAM DALAM KARYA SASTERA.

NIAGARA KARYA SASTRA YANG DIHASILKAN SEPERTI AIR TERJUN NIAGARA SENTIASA MENGALIR, SENTIASA BERSASTRA TANPA HENTI SEHINGGA TERHENTI NAFAS TERHENTILAH PENA, BIARPUN NAFAS TERHENTI SASTRA YANG DITINGGALKAN TERUS-TERUSAN DIBACA OLEH YANG MASIH HIDUP ,

MOGA ILMU SASTRA YANG DITINGGALKAN TERUS MASUK KE AKAUN SAHAM AKHIRATKU SEPERTI MENGALIR AIR TERJUNAN NIAGARA MENYATU TERUS KE SUNGAI-SUNGAI SYURGAWI
INSYA-ALLAH AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN

KH. Abdullah Gymnastiar
·
Pastikan kita selalu berterima kasih atas sehalus apapun kebaikan orang, dan jangan berharap terimakasih atas sebesar apapun amal kita

PETIKAN GALERI & PERPUSTAKAAN RATU RIMBA NIAGARA
TOH PUAN RATU KENCANA SARI @ SRIKANDI SASTERA RAJA-SULTAN NUSANTARA @ PUJANGGA SERIBU ZAMAN @ PUJANGGA NUSANTARA CINTA 5 BENUA MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND,
202 NEGARA DUNIA & SELURUH DUNIA KECUALI ISRAEL
19 RAMADAN 1437H
24 JUN 2016

0 comments:

Post a Comment

 
;