Wednesday, 22 June 2016

HAMBA-MU (264) NALURI SELARI KEHENDAK-NYA

HAMBA-MU (264) NALURI SELARI KEHENDAK-NYA
Kekayaan Budaya yang Tersimpan dalam Lubuk Hati terdalam, hanya Bangsa yang Agung dapat melestarikan dan mengembangkan serta Memetik Hikmahnya yang tinggi" oleh karena itu wajarlah generasi kini menghargainya untuk diwarisi generasi akan datang.
Subhanallah kejadian ciptaan Allah indah sekali
The fruit gained commercial acceptance due to its good production, flavor, relative disease resistance, and attractive color.
PARADISE-KASHMIR.BLOGSPOT.COM
WATAK DINOSAUR WUJUD DALAM KARYA IMAGINASI RATU RIMBA NIAGARA
The Patriots
TRIVIA DINOSAUR: SPINOSAURUS MALAYENIACUS, GERGASI ALAM MELAYU
Penemuan fosil dinosaur di Pahang telah merungkaikan misteri yang lama terbuku dalam hati peminat-peminat paleontologi Malaysia. Akhirnya, disahihkan bahawa geografi negara ini pernah diterokai dinosaur. Ditambah pula dengan sinaran kebarangkalian tinggi sebagai spesis belum pernah ditemui lagi. Spesimen yang ditemui hanyalah sebatang gigi bergerigi, bersaizkan 2.3cm panjang dan 1cm lebar. Setelah meneliti ciri-cirinya yang lain, gigi ini menepati satu keluarga dinosaur reptilia, iaitu Spinosauridae.
“Spinosauridae” merujuk kepada keluarga pemangsa besar bermuncung panjang, dimana gigi-gigi mereka berbentuk tirus (seperti bentuk kon), dan ada yang bergerigi. Setelah dikaji kadar isotop okisgen yang terdapat pada tulang-tulang mereka, Spinosauridae didapati mengamalkan cara hidup separa-akuatik dengan komposisi isotop seakan-akan sama seperti seekor buaya. Ini juga menjelaskan tujuan muncungnya, yang sungguh efektif untuk menangkap ikan. Tarikan utama keluarga Spinosauridae adalah tulang belakangnya yang tersembut dari kulit seperti sebuah layar.
Pertama sekali, spesimen Spinosauridae Malaysia tidak boleh terus disamakan dengan gergasi “Spinosaurus Aegyptiacus” dalam Jurassic Park 3, atas pelbagai faktor yang utamanya kerana spesis yang belum diketahui.
Untuk memahami perbezaan “keluarga” dan “spesis”, harusla dilihat hubungan harimau bintang (panthera pardus) dan citah (acinonyx jubatus). Walaupun berkongsi rupa paras, mereka sebenarnya berbeza spesis dibawah keluarga “Felidae”, bersama kucing (felis catus), harimau (panthera tigris) dan singa (panthera leo).
Berikutlah perkaitan yang dapat diaplikasikan untuk memudahkan pemahaman hubungan “Spinosauridae” dan “Spinosaurus Aegyptiacus”. Persamaan mereka ibaratkan menyekutukan “Felidae” bersama “felis catus”. Memandangkan belum ada bukti untuk mengatakan spesimen ini kepunyaan spesis baru akibat kekurangan fosil, harus diperkatakan juga spesimen ini tidak menepati mana-mana spesis dalam keluarga Spinosauridae yang telah diketahui.
Jadi, perkara ini membuka tirai kepada kebarangkalian gigi ini adalah milik spesis baru, secara tidak rasmi “Spinosaurus Malayeniacus” (Spinosaurus Malaya). Ini kerana jangkaan usia gigi ini menurut pentarikhan radiokarbon, gigi ini mempunyai jangkaan usia 75 juta tahun.
Pengetahuan inilah yang menyingkirkan kesemua spesis-spesis dalam keluarga Spinosauridae atas faktor masa dan geografi. Meskipun Ichtyovenator berkongsi asal usul yang berhampiran iaitu Asia Tenggara (Laos), bukti-bukti semasa meletakkan hidup Ichtyovenator dalam lingkungan antara 100-140juta tahun dahulu. Dan Siamosaurus juga tidak dapat digunapakai untuk kajian atas kekurangan fosil, satu-satunya fosil yang ditemui adalah gigi saja, sama seperti (secara tidak rasmi) Spinosaurus Malayeniacus.
Ini juga bermakna “Spinosaurus” yang sudah dilagendakan dalam filem Jurassic Park turut tidak layak untuk dikatakan pernah menerokai Alam Melayu, kerana gergasi ini didapati pupus 97 juta tahun dahulu di Afrika Utara.
Maka hanya satu perkara saja yang dapat memecahkan kebuntuan ini – lebih banyak penemuan perlu dibuat, kerana data yang diperlukan untuk merasmikan “Spinosaurus Malayeniacus” masih lagi belum mencukupi.
-- AFDS --
Gambar: Spinosaurus Aegyptiacus, hak cipta National Geographic.
The Patriots
TRIVIA DINOSAUR: SPINOSAURUS MALAYENIACUS, GERGASI ALAM MELAYU
Penemuan fosil dinosaur di Pahang telah merungkaikan misteri yang lama terbuku dalam hati peminat...
Lihat Lagi

Rabeah Binti Mohd Ali telah berkongsi foto Sociedad Argentina de Horticultura.
BUDI YANG DIBERI RACUN BERBISA YANG DIBALAS MEMBUATKAN AKU BERSEDIH TAPI BILAMANA MENGENANGKAN KESEDIHAN DUNIA INI CUMA SEMENTARA AKU TERSENYUM REDHA BAHAWA DI SYURGA TIADA LAGI KESEDIHAN. ALLAHU AKBAR AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.
Your Notifications
Ahmad Fahmie Ibnu Othman, Faizal Sirr and 72 others like your post in Melayu bani jawi: "Daripada Malaysia dikuasai DAP lebih...".
...Teruskan Membaca
Sociedad Argentina de Horticultura berkongsi kiriman Rabeah Binti Mohd Ali.
BUDI YANG DIBERI RACUN BERBISA YANG DIBALAS MEMBUATKAN AKU BERSEDIH TAPI BILAMANA MENGENANGKAN KESEDIHAN DUNIA INI CUMA SEMENTARA AKU TERSENYUM REDHA BAHAWA DI SYURGA TIADA LAGI KESEDIHAN. ALLAHU AKBAR AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.
Your Notifications
Ahmad Fahmie Ibnu Othman, Faizal Sirr and 72 others like your post in Melayu bani jawi: "Daripada Malaysia dikuasai DAP lebih...".
...Teruskan Membaca
Sociedad Argentina de Horticultura telah menambah 3 foto baru — bersama Luna Chin dan 82 yang lain.
Passiflora parritae.
Sociedad Argentina de Horticultura
Desde 1936 al Servicio de la Comunidad

Datuk Haji Faiz berkongsi kiriman Rabeah Binti Mohd Ali.
AYUH BERSATU DEMI ALLAH, AGAMA BANGSA NEGARA DAN DEMI MASA DEPAN ANAK CUCU KITA DI MASA HADAPAN NANTI
MULAI DETIK INI BERMULANYA KARYA PERANG SARAF MINDA UNTUK KEKALKAN KEMERDEKAAN
MELAYU YANG MEMBUAT KEPUTUSAN SAMADA BERUBAH ATAU TEWAS DI TANGAN DAP
Dulu DAP bergabung dengan PAS dan PKR agar dapat menumbangkan UMNO dengan mudah. Sebenarnya PAS dan PKR tidak tahu muslihat DAP . Bila DAP sudah kuat atas gabungan Parti PKR dan PAS, DAP sengaja mencari helah untuk berpisah daripada kedua-dua parti maka dibubarkan penyatuan 3 Parti kerana DAP yakin menang 100% tanpa gabungan 3 Parti. DAP tidak perlukan tongkat lagi untuk menang malah Parti PAS dan PKR cumalah kambing hitamnya saja.
Yang peliknya kenapa PAS dan PKR rela bergabung dengan DAP daripada bergabung dengan UMNO, yang UMNO atas parti BN di mana ada MCA (Cina) luaran sokong BN bila mengundi pangkah DAP. Sebab itulah DAP yakin menang kerana cina sudah pastilah sokong cina , melayu BN pun sokong cina manalah DAP yakin boleh menang di semua kerusi kerana Melayu sudah berpecah belah sibuk merebut kuasa tapi kuasa dimiliki oleh DAP. Melayu sesama melayu bercakaran sesama sendiri cina jugak yang untung.
DAP gila kuasa demi bangsanya dan suku sakatnya
Melayu gila kuasa demi kepentingan sendiri
Cina bila kalah boleh balik ke tanah nenek moyangnya
Melayu bila kalah dihumban ke laut
Dulu cina datang menjadi mengemis di tanah melayu dengan tongkang sekarang melayu hendak dibuang kelaut dengan tongkang
macam mana tu.....
Cina pastinya beragama buddha . lihat saja apa yang dilakukan oleh buddha kepada muslim rohingya...dibakar hidup-hidup dizalimi diseksa tanpa perikemanusiaan ...dihalau dari kampung halaman sendiri...begitulah yang akan dilakukan DAP kepada melayu di Malaysia. Malaysia bukan lagi Malaysia tapi ditukar kepada Tanah China ke 2. Jika sehingga ke tahap inilah yang terjadi...adakah semua melayu masih lagi hendak berdiam diri????
UMNO kalah
PAS kalah
PKR kalah
semua parti yang berjenama melayu kalah....
sudahlah pastilah 100% Malaysia dikuasai oleh DAP (cina)
cina tongkang sudah menjadi pemerintah di tanah melayu
dulu cina merempat di tanah melayu
sekarang berkuasa di tanah melayu
kerana melayu sesama melayu gilakan kuasa untuk tombolok sendiri...
Memandangkan Malaysia sudah genting di ambang kejatuhan
mahu tak mahu
melayu mesti bersatu
UMNO, PAS DAN PKR
bersatu...barulah melayu boleh menang kalahkan DAP,
jika keras hati juga tak mahu bersatu
bubarkan saja semua parti di Malaysia...
biarlah Malaysia ini diterajui oleh kuasa raja-raja melayu
dan tentera , ini saja yang dapat menyelamatkan bangsa melayu
daripada dijajah oleh DAP.
Kita memang sayangkan pemimpin mana-mana parti
tapi nak buat macam mana mereka keras hati tak mahu bersatu
maka atas dasar keras hati mereka itu
rakyat rela kehilangan pemimpin daripada kehilangan Malaysia,
Jika kuasa raja-raja melayu yang menjadi tampuk pemerintahan Malaysia pasti semua sekolah jenis kebangsaan cina dan tamil dihapuskan diwujudkan sekolah satu aliran saja bahasa melayu menjadi bahasa wajib lulus mana rakyat yang tidak boleh berkomunisi dengan bahasa melayu dibuang kerakyatan dihantar ke negeri asal mereka cina atau india. Barulah cina tahu langit tinggi rendah kuasa raja-raja barulah tahu pemimpin melayu terkunci gigi dan tergari kuasanya tiada banyak kerenahnya lagi melobi sana melobi sini ...
Sama-samalah kita fikirkan samada apa yang ditulis ini lojik ke tidak jika tak lojik jadilah bahan bacaan sebagai gurauan senda yang tidak memberi apa-apa kesan di jiwa melayu ....
Pencinta Melayu Demi-Nya,
Ratu Rimba Niagara,
YB Sukarelawan Nusantara,
Pujangga Nusantara,
5 Ramadan 1436H
22 Jun 2015
1 hr · Edited · Like · 1
Ro Ya terbaek Rabeah Binti Mohd Ali. inilah baru namanya karya agung dari ratu rimba like emoticon
1 hr · Unlike · 1
Ro Ya Fatin Hamamah Abu Bakar
1 hr · Unlike · 1
Zawahir Riza Kita dijajah lebih 500 tahun. Alhamdulillah krn Islam kita bersatu dan selamat smpi skrg.
1 hr · Edited · Unlike · 2
Fatin Hamamah Abu Bakar Ye terbaik ro ya
1 hr · Unlike · 2
Rabeah Binti Mohd Ali Ro Ya sebab itu kita ditemukan Allah swt di di grup melayu bani jawi untuk sama dengan pejuang-pejuang melayu di seluruh nusantara.
Allahu Akbar , kita semarakkan semangat cintakan bangsa melayu demi anak cucu kita agar generasi melayu tidak menjadi perempat di negara sendiri. Moga Allah swt makbulkan niat suci murni kita semua. Aamiin.
1 hr · Like · 1
(PETIKAN WALL GRUP MELAYU BANI JAWI & GRUP PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA)
6 RAMADAN 1436H
23 JUN 2015
Like · Reply · 3 mins
AYUH BERSATU DEMI ALLAH, AGAMA BANGSA NEGARA DAN DEMI MASA DEPAN ANAK CUCU KITA DI MASA HADAPAN NANTI
MULAI DETIK INI BERMULANYA KARYA PERANG SARAF MINDA UNTUK KEKALKAN KEMERDEKAAN
BILAMANA KITA BERCAKAP TETANG POLITIK BUKAN MENUNJUKKAN KITA INI HEBAT BERPOLITIK TAPI BILAMANA ORANG-ORANG POLITIK SENDIRI MASIH BERDIAM DIRI APABILA TERANG DAN NYATA DAP HENDAK BERKUASA DI MALAYSIA INI KITA MASIH LAGI BILANG TUNGGU DAN LIHAT APA AKAN TERJADI. MEMANG SIKAP MELAYU SUKA MENUNDING JARI DAN TAK AMBIL KISAH PUN. TAPI BILA SUDAH TERJADI BARU NAK SEDAR SUDAH TERLAMBAT. DAP MEMERINTAH KEJADIAN 13 MEI LEBIH DAHSYAT LAGI BERLAKU DI SELURUH NEGARA, BUMI MALAYSIA BERMANDIKAN DARAH!
JIKA MALAYSIA INI KUAT KENAPA DAP BERANI BERKATA SEDEMIKIAN? INI KERANA DIA YAKIN AKAN MENUMBANGKAN SEMUA PARTI DI PRU 14.
YANG BOLEH MENYELAMATKAN MALAYSIA HANYA SATU PAS BERGABUNG DENGAN UMNO JUGA PKR. YANG MEMBERI KEMENANGAN KEPADA DAP SETELAH BERGABUNG DENGAN PAS DAN PKR. KENAPA TIDAK PAS. UMNO DAN PKR BERGABUNG PASTI MENANG. JIKA MASING MASING MASIH MEMENTINGKAN PARTI BUKAN NEGARA LEBIH BAIK BERIKAN KUASA KEPADA RAJA DAN TENTERA . BARULAH MALAYSIA INI AMAN DARIPADA SEGALA ANCAMAN DAP, BILA NEGARA SUDAH AMAN BARULAH UMMAT ISLAM TIDAK TERTINDAS DAN TERANIAYA. MENGUJUDKAN NEGARA BERKEBAJIKAN PASTI AKAN MENGUNDANG RAHMAT DAN BERKAT DARI ILAHI. ALLAHU AKBAR AAMIIN. .
(PETIKAN WALL GRUP KEBANGKITAN BANI JAWI NUSANTARA & GRUP PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA)
6 RAMADAN 1436H
23 JUN 2015.
Datuk Haji Faiz
FAKTA : BN sekarang tengah berpecah kerana Tun Mahadhir & Dato' Sri Najib, dengan pergolakkan pimpinan MIC dan sekarang PR pulak dimasa yang sama berpuak-puak dengan perpecahan PAS, PKR & DAP .... puncanya agak-agak apa? ...tak lain dan tak bukan ialah tiadanya MUAFAKAT dan kesepakatan sesama sendiri dan masing masing taknak beralah... agak-agak anda akan ada tak yang akan menangguk di air yang keruh bila perpecahan ini berlaku dan campurtangan musuh dari luar di saat perpecahan ini berlaku?...cuba respond sikit persoalan ini !
SukaTunjukkan lagi reaksi
Komen
wwww

BUDI YANG DIBERI RACUN BERBISA YANG DIBALAS MEMBUATKAN AKU BERSEDIH TAPI BILAMANA MENGENANGKAN KESEDIHAN DUNIA INI CUMA SEMENTARA AKU TERSENYUM REDHA BAHAWA DI SYURGA TIADA LAGI KESEDIHAN. ALLAHU AKBAR AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.
Your Notifications
Ahmad Fahmie Ibnu Othman, Faizal Sirr and 72 others like your post in Melayu bani jawi: "Daripada Malaysia dikuasai DAP lebih...".
9 minutes ago
Ana Mimi Hj Dzul, Azrin Azira and 15 others like your post in Melayu bani jawi: "BILAMANA KITA BERCAKAP TETANG POLITIK...".
20 minutes ago
Ezal Zureen, Adiey Putera and 3 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Daripada Malaysia dikuasai DAP lebih...".
40 minutes ago
Pais Is, Nizam Chelsea Tamingsari and 6 others commented on your post in Melayu bani jawi.
47 minutes ago
Nur Aini asked to join THMD TAKKAN HILANG MELAYU DIBUMI prkumplan anak melyu sdunia.
about an hour ago
Suttan Seghayo likes your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "Moga percintaan bapak susilo bambang...".
about an hour ago
Ezal Zureen and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "BILAMANA KITA BERCAKAP TETANG POLITIK...".
about an hour ago
Deska Peri, Nurdin Jiwanq and Mamat Zaein like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "TUHAN BERIKAN KAMI CAHAYA KEIMANAN AGAR...".
about an hour ago
Datuk Faiz likes your post: "Rakyat Indonesia sentiasa tak sabar...".
about an hour ago
Tengku Diana, Jamalfmc Negri Jamal and 2 others asked to join *Rumpun Melayu Bersatu*.
about an hour ago
Shalis Rabiq commented on your post in Melayu bani jawi.
about an hour ago
Nasarudin Othman and Bajang Laut like your post in Melayu bani jawi: "TUHAN BERIKAN KAMI CAHAYA KEIMANAN AGAR...".
2 hours ago
Ragdoll Bukhari, Shalis Rabiq and 4 others like your post in Melayu bani jawi: "Teringat masa zaman kecik2 dulu mencari...".
2 hours ago
Nenk Meysa, Puja Sembilan Sembilan and Putra Gerindra like your post in KALBAR BERSATU MAJU: "Rakyat Indonesia sentiasa tak sabar...".
3 hours ago
Al Ameen likes your comment: "BARANGKALI KELAHIRAN YANG DINANTIKAN...".
4 hours ago
Al Ameen likes your comment: "LIHAT SAJA APA YANG BERLAKU UMMAT ISLAM...".
4 hours ago
Al Ameen likes your comment: "YANG BOLEH MENYELAMATKAN MALAYSIA HANYA...".
4 hours ago
Al Ameen likes your comment: "JIKA MALAYSIA INI KUAT KENAPA DAP...".
4 hours ago
Nasarudin Othman and Azrin Azira like your post in Melayu bani jawi: "KITA PUNYA IMPIAN YANG SAMA UNTUK...".
4 hours ago
Ashabul Kahfi, Bajang Laut and 3 others like your post in Melayu bani jawi: "DIA SENTIASA MEMBALAS CINTA, KASIH DAN...".
4 hours ago
Al Ameen commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
4 hours ago
Khairuddin Nasti and Suttan Seghayo like your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "BILAMANA KITA BERCAKAP TETANG POLITIK...".
4 hours ago
Mok Hbm, Rozian Fitri Anggria and 15 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "Moga percintaan bapak susilo bambang...".
5 hours ago
Suttan Seghayo commented on your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA.
5 hours ago
Wiesye Tryodha, Hery Sanugraha and 3 others like your post in KALBAR BERSATU MAJU: "Moga percintaan bapak susilo bambang...".
5 hours ago
Khairuddin Nasti, كايرول اساعيل كومبيق and 3 others posted in Batu Bara Mengayak (BBM).
5 hours ago
Anheett Dean, Kepp Poul and 4 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "Rakyat Indonesia sentiasa tak sabar...".
5 hours ago
Puja Sembilan Sembilan likes your post in BERSATU untuk KETAPANG: "MULAI DETIK INI BERMULANYA KARYA PERANG...".
6 hours ago
Lalu Subhan Hadi and Faisal Chikal like your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "Dengan membaca kalimah...".
7 hours ago
Zainazly Hj Zainal, Abdul Aziz Abdul Hamid and 4 others also commented on a post in Melayu bani jawi.
8 hours ago
Zawahir Riza, Jahari Muhammad and 3 others commented on a post you are following in Melayu bani jawi.
8 hours ago
Ezal Zureen, Kamil Molding and 10 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "MELAYU YANG MEMBUAT KEPUTUSAN SAMADA...".
9 hours ago
Maharaja Melayu, Khairul Azmi and Siti Al-Amin are following you.
9 hours ago
Al Ameen, Endas Endasmu and 15 others like your post in Melayu bani jawi: "Dengan membaca kalimah...".
9 hours ago
Kedaton Kraton Wahyu Utama commented on a photo you shared.
9 hours ago
Kedaton Kraton Wahyu Utama likes your photo on his timeline: "RATU RIMBA NIAGARA PUJANGGA MELAYU 1001...".
9 hours ago
Azuwandi Andi, Aan Carter and 16 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "DIA SENTIASA MEMBALAS CINTA, KASIH DAN...".
9 hours ago
Oyoung Mukhairi and Reyki Khan like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "MULAI DETIK INI BERMULANYA KARYA PERANG...".
10 hours ago
Oyoung Mukhairi and Reyki Khan like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "Moga percintaan bapak susilo bambang...".
10 hours ago
Oyoung Mukhairi, Reyki Khan and Tengku Ariiskandar like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "Rakyat Indonesia sentiasa tak sabar...".
10 hours ago
Fuad Hasan and Zuber Assatram commented on your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN.
11 hours ago
Sri Perkasa Alam, Mohdzulazmi Mi and 4 others commented on your post in Melayu bani jawi.
11 hours ago
Sri Perkasa Alam, Ahmad Albab and 2 others commented on your post in Melayu bani jawi.
11 hours ago
Sri Perkasa Alam and RazaliBawi Bawi also commented on a post in Melayu bani jawi.
11 hours ago
Ikhmal Mohd and Tebu Etam like your comment: "Pemimpin UMNO cakap jer lebih, depan...".
11 hours ago
Bajang Laut, RazaliBawi Bawi and Azrin Azira like your post in Melayu bani jawi: "MULAI DETIK INI BERMULANYA KARYA PERANG...".
12 hours ago
Bajang Laut, Azrin Azira and 2 others like your post in Melayu bani jawi: "Ini barulah hero melayu noh....hehehe ...".
12 hours ago
Tee Oh Bengh Fhanash posted in Bahasa- eropa-melayu-arab-cina-sumatra utara indonesia.
12 hours ago
Lela Rentaka, Rosamizam Bin Said Miza and 2 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Teringat masa zaman kecik2 dulu mencari...".
12 hours ago
Ashabul Kahfi, Bajang Laut and Abdul Rahman Raduan like your post in Melayu bani jawi: "Rakyat Indonesia sentiasa tak sabar...".
13 hours ago
Al Ameen commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
13 hours ago
Rosamizam Bin Said Miza, سيريه امس and 2 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Ini barulah hero melayu noh....hehehe ...".
14 hours ago
Rosamizam Bin Said Miza, Dewata Majnun and 5 others commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
14 hours ago
سيريه امس, Zie Bechik and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Saya selalu dikeluarkan daripada grup...".
14 hours ago
Penjejak Badai shared your post.
14 hours ago
سيريه امس, Dewata Majnun and Zaid Razmal like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Dengan membaca kalimah...".
14 hours ago
Lyd Singgam commented on your post in Melayu bani jawi.
14 hours ago
Gemok Tinggi also commented on a post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
14 hours ago
Tentera Panji-Panji Hitam, Ashabul Kahfi and 12 others like your post in Melayu bani jawi: "MELAYU YANG MEMBUAT KEPUTUSAN SAMADA...".
14 hours ago
سيريه امس and Dewata Majnun like your comment: "APA APA KEISTIMEWAAN DAN HAK ORANG...".
15 hours ago
سيريه امس and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Moga percintaan bapak susilo bambang...".
15 hours ago
سيريه امس and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Rakyat Indonesia sentiasa tak sabar...".
15 hours ago
Abah Rahmad and Aidi Suryadarma commented on your post in KALBAR BERSATU MAJU.
15 hours ago
ابو ليلى, Alya Rohani and 5 others like your post in ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA: "DIA SENTIASA MEMBALAS CINTA, KASIH DAN...".
15 hours ago
سيريه امس and Dewata Majnun like your comment: "Ini barulah hero melayu noh....hehehe".
15 hours ago
سيريه امس, Lan Pon Ok and Dewata Majnun like your comment: "Gambar ini menunjukkan melayu sudah...".
15 hours ago
سيريه امس and Dewata Majnun like your comment: "Teringat masa zaman kecik2 dulu mencari...".
15 hours ago
RazaliBawi Bawi, Norazlan Abdul Manap and 23 others also commented on a post in Melayu bani jawi.
15 hours ago
Muhammad Rizky and Haris Fadilah like your post in Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia: "Moga percintaan bapak susilo bambang...".
16 hours ago
Megat Aria Dewa, Muhd Nazrin Ibrahim and Hamdan Irdan like your post in Sri Pemangku Adat: "MELAYU YANG MEMBUAT KEPUTUSAN SAMADA...".
17 hours ago
Ashrafilambiya Aulia Akrapovič, Azrin Azira and 11 others like your post in Melayu bani jawi: "Saya selalu dikeluarkan daripada grup...".
17 hours ago
Dewata Majnun likes your comment: "Dengan membaca kalimah...".
18 hours ago
Siti Al-Amin, RazaliBawi Bawi and 3 others like your post in Melayu bani jawi: "YA ALLAH JADIKAN ILMU KURNIAAN-MU...".
18 hours ago
Datuk Faiz and Tengku Syafeenez like your photo on Datuk Faiz's timeline: "HANYA MEREKA YANG BERJIWA CINTAKAN...".
18 hours ago
Datuk Faiz mentioned you in a comment.
18 hours ago
Datuk Faiz likes your comment: "Moga Pertubuhan Permuafakan Malaysia...".
18 hours ago
Datuk Faiz likes your comment: "HANYA MEREKA YANG BERJIWA CINTAKAN...".
18 hours ago
Faizal Selamenye commented on your post in Melayu bani jawi.
18 hours ago
Dewata Majnun likes your comment: "Jika dia anti DAP kenapa dia tak like...".
18 hours ago
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "Saya selalu dikeluarkan daripada grup...".
19 hours ago
Arin Balboll, Sufian Harisan and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "SELAMAT DATANG RAMADAN SEMOGA RAMADAN...".
19 hours ago
Arin Balboll, Sufian Harisan and 3 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Sahabat dunia akhirat adalah permata...".
19 hours ago
Arin Balboll and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "KITA PUNYA IMPIAN YANG SAMA UNTUK...".
19 hours ago
Arin Balboll, Sufian Harisan and 2 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "DIA SENTIASA MEMBALAS CINTA, KASIH DAN...".
19 hours ago
Arin Balboll, Sufian Harisan and Zie Bechik like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "YA ALLAH JADIKAN ILMU KURNIAAN-MU...".
19 hours ago
Arin Balboll, Taufiq Said and 2 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "KITA PUNYA IMPIAN YANG SAMA UNTUK...".
19 hours ago
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "HANYA MEREKA YANG BERJIWA CINTAKAN...".
19 hours ago
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "Teringat masa zaman kecik2 dulu mencari...".
19 hours ago
Dewata Majnun, Arin Balboll and Mohd Azlan Ibrahim like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "HANYA MEREKA YANG BERJIWA CINTAKAN...".
19 hours ago
Dewata Majnun and Hmi Mat Isa like your comment: "Saya selalu dikeluarkan daripada grup...".
19 hours ago
Dewata Majnun likes your comment: "Biasalah melayu cuma berani berlantang...".
19 hours ago
Dewata Majnun likes your comment: "Kita berhujah di sini bukan menunjuk...".
19 hours ago
Dewata Majnun likes your comment: "Mohd Azlan Ibrahim siapa kita untuk...".
19 hours ago
Dewata Majnun likes your comment: "Melayu sudah dipijak-pijak pun melayu...".
19 hours ago
Dewata Majnun commented on a photo you are following in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
19 hours ago
Dewata Majnun likes your comment: "Lebih sedap lagi jika sempena...".
19 hours ago
Dewata Majnun likes your comment: "Daripada Malaysia dikuasai DAP lebih...".
19 hours ago
Aan Carter likes your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "BERDOALAH SEKALIPUN NYAWA SAMPAI DI...".
20 hours ago
Aan Carter likes your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "YANG AKU CARI Yang kucari sahabat...".
20 hours ago
Aan Carter, Wakboyz Ekamatra and 7 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "YANG AKU CARI Yang kucari sahabat...".
20 hours ago
Khairuddin Nasti, Akhyar Erol and 5 others posted in Batu Bara Mengayak (BBM).
20 hours ago
Aan Carter, Kepp Poul and 4 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "KITA PUNYA IMPIAN YANG SAMA UNTUK...".
20 hours ago
Hamdan Irdan likes your post in Sri Pemangku Adat: "KARYA-KARYA MARHABAN YA RAMADAN MOGA...".
21 hours ago
Dewata Majnun mentioned you in a comment in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
21 hours ago
Dewata Majnun likes your comment: "Kenangan ini pasti tak dapat diulangi...".
21 hours ago
Zawahir Riza and Abgmed Aziz like your comment: "PANGLIMA ISLAM TERTULIS DARAH...".
22 hours ago
Zawahir Riza likes your comment: "KAMI YB ALAMMAYA RELA BERKHIDMAT UNTUK...".
22 hours ago
Zawahir Riza and Abgmed Aziz like your comment: "DENGAN ADANYA PEJUANG BERANI MATI DI...".
22 hours ago
Zawahir Riza and Abgmed Aziz like your comment: "DUHAI BANGSAKU MARILAH BERSAMA KITA...".
22 hours ago
Zawahir Riza and Abgmed Aziz like your comment: ""mengikut kata orang2 DAP tadi MCA &...".
22 hours ago
Tamrin Ude also commented on a photo in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
22 hours ago
Megat Faris likes your post in Sri Pemangku Adat: "MULAI DETIK INI BERMULANYA KARYA PERANG...".
22 hours ago
Muji Hutomo likes your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "KITA PUNYA IMPIAN YANG SAMA UNTUK...".
22 hours ago
Ina Rina, Abdullah Aby and 30 others like your post in Melayu bani jawi: "Tok Janggut pejuang fisabilillah".
Yesterday at 10:26am
Namaku Skarang Eneng Behell, Khaerunnisa and Ahmad SuLaiman asked to join Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia.
Yesterday at 10:23am
RazaliBawi Bawi commented on your post in Melayu bani jawi.
Yesterday at 10:13am
Ferryzhal Utama, Zafar Shariff Shah and 2 others commented on a post that you're tagged in.
Yesterday at 9:44am
Dewata Majnun and Zie Bechik like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "MULAI DETIK INI BERMULANYA KARYA PERANG...".
Yesterday at 9:20am
Zie Bechik commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
Yesterday at 8:56am
Abgmed Aziz, Sri Ratu and Norazlan Abdul Manap like your comment: "Kenapa isu ini tidak dibawa ke Dewan...".
Yesterday at 8:16am
Abgmed Aziz, Sri Ratu and 2 others like your comment: "Letak jawatan tak sesuai menjadi...".
Yesterday at 8:15am
Abgmed Aziz likes your comment: "TERIMA KASIH MALAYSIA Terima kasih...".
Yesterday at 8:04am
Abgmed Aziz likes your comment: "MAKANYA MELAYU HARUS SEDAR DAN KAUM...".
Yesterday at 8:03am
Abgmed Aziz likes your comment: "MULAI DETIK INI BERMULANGNYA PERANG...".
Yesterday at 8:03am
Abgmed Aziz likes your comment: "DUHAI BANGSA MELAYU KU MARI BERSAMA...".
Yesterday at 8:00am
Abgmed Aziz likes your comment: "Salam nusantara disambut indah,
Kabar...".
Yesterday at 7:59am
Abgmed Aziz likes your comment: "YA ALLAH AKU DATANG KEPADA-MU YA ALLAH...".
Yesterday at 7:59am
Abgmed Aziz likes your comment: "DI BUMI INI AKAN KURENJISKAN DARAH...".
Yesterday at 7:59am
Abgmed Aziz likes your comment: "“Janganlah kalian kira orang-orang yang...".
Yesterday at 7:59am
Abgmed Aziz and Ro Ya like your comment: "Ro Ya sebab itu kita ditemukan Allah...".
Yesterday at 7:57am
Suttan Seghayo added a photo of you.
Yesterday at 6:57am
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "MELAYU YANG MEMBUAT KEPUTUSAN SAMADA...".
Yesterday at 6:14am
Ro Ya mentioned you in a comment in Melayu bani jawi.
Yesterday at 5:58am
Ro Ya likes your comment: "MELAYU YANG MEMBUAT KEPUTUSAN SAMADA...".
Yesterday at 5:57am
Raja Muzaffar Kamar commented on Sri Perabu Bumi Kusuma's photo of you.
Yesterday at 12:29am
Idon Rizal likes your comment: "TUHAN SENTIASA ADA MEMBALAS SERUAN...".
Yesterday at 12:14am
Idon Rizal commented on your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN.
Yesterday at 12:13am
Suttan Seghayo likes your comment: "SELAMAT DATANG RAMADAN SEMOGA RAMADAN...".
June 21 at 11:49pm
Siti Haliza commented on your post in Sri Pemangku Adat.
June 21 at 11:29pm
Pais Is commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
June 21 at 11:27pm
Siti Haliza likes your post in Sri Pemangku Adat: "DIA SENTIASA MEMBALAS CINTA, KASIH DAN...".
June 21 at 11:26pm
Siti Haliza likes your post in Sri Pemangku Adat: "KITA PUNYA IMPIAN YANG SAMA UNTUK...".
June 21 at 11:23pm
Bajang Laut and Azrin Azira like your post in Melayu bani jawi: "KITA PUNYA IMPIAN YANG SAMA UNTUK...".
June 21 at 10:47pm
Alang Bi, Reyki Khan and 5 others like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "SELAMAT DATANG RAMADAN SEMOGA RAMADAN...".
June 21 at 9:44pm
Sufian Harisan and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "YA SAYA NAK BERJAYA DAN BAHAGIA DUNIA...".
June 21 at 9:16pm
Albo Zulkepli, Nanycute Shila and 5 others like your post in Melayu bani jawi: "Bersyukur rezeki Kurnian-Nya.".
June 21 at 8:51pm
Albo Zulkepli, سيريه امس and 4 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Bersyukur rezeki Kurnian-Nya.".
June 21 at 8:51pm
Iwo Dian likes your post in Batu Bara Mengayak (BBM): "MARHABAN YA RAMADAN ,' GERINDRA...".
June 21 at 8:41pm
Puja Sembilan Sembilan likes your post in BERSATU untuk KETAPANG: "KITA PUNYA IMPIAN YANG SAMA UNTUK...".
June 21 at 8:08pm
Pradita Fia commented on your post.
June 21 at 7:54pm
Ferryzhal Utama, Maria Tricu and 3 others also commented on Suttan Seghayo's photo.
June 21 at 7:42pm
Blarek Sineret commented on your post in Sri Pemangku Adat.
June 21 at 6:47pm
Blarek Sineret likes your post in Sri Pemangku Adat: "YA ALLAH JADIKAN ILMU KURNIAAN-MU...".
June 21 at 6:47pm
Galih Witama, Bang Emis and Suttan Seghayo like your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "KITA PUNYA IMPIAN YANG SAMA UNTUK...".
June 21 at 6:42pm
Hisam Md Salleh, Ijan Waktol and 15 others like your post in Melayu bani jawi: "Sahabat dunia akhirat adalah permata...".
June 21 at 6:27pm
Armila Wanda, Oyoung Mukhairi and 3 others like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "KITA PUNYA IMPIAN YANG SAMA UNTUK...".
June 21 at 5:59pm
Sairah Kejora and Ro Ya commented on your post in Melayu bani jawi.
June 21 at 5:50pm
Zie Bechik commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
June 21 at 5:33pm
Muhammad Rizky likes your post in Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia: "KITA PUNYA IMPIAN YANG SAMA UNTUK...".
June 21 at 5:22pm
Zie Bechik commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
June 21 at 5:02pm
Suttan Seghayo posted in Komunitas Kedatun Keagungan Cinta Budaya.
June 21 at 4:44pm
Datuk Faiz likes your post: "KITA PUNYA IMPIAN YANG SAMA UNTUK...".
June 21 at 4:35pm
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "YA SAYA NAK BERJAYA DAN BAHAGIA DUNIA...".
June 21 at 4:07pm
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "SELAMAT DATANG RAMADAN SEMOGA RAMADAN...".
June 21 at 4:07pm
Mohd Azlan Ibrahim likes your post in Melayu bani jawi: "SELAMAT DATANG RAMADAN SEMOGA RAMADAN...".
June 21 at 2:25pm
Sri Raja Nata Buana and Suttan Seghayo commented on a photo that you're tagged in.
June 21 at 1:21pm
Shalis Rabiq, Arerich Kdn and Megat Mansur Ul-Hak commented on your post in Melayu bani jawi.
June 21 at 12:56pm
drtuah likes your comment: "YA SAYA NAK BERJAYA DAN BAHAGIA DUNIA..." (1 total likes).
June 21 at 12:37pm
Blarek Sineret likes your post in Sri Pemangku Adat: "YA SAYA NAK BERJAYA DAN BAHAGIA DUNIA...".
June 21 at 12:21pm
Blarek Sineret likes your post in Sri Pemangku Adat: "SELAMAT DATANG RAMADAN SEMOGA RAMADAN...".
June 21 at 12:21pm
Siti Haliza and Blarek Sineret commented on your post in Sri Pemangku Adat.
June 21 at 12:20pm
Dewata Majnun, Hasriyanti Hafsah and Zie Bechik like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Sahabat dunia akhirat adalah permata...".
June 21 at 11:53am
Blarek Sineret likes your post in Sri Pemangku Adat: "Sahabat dunia akhirat adalah permata...".
June 21 at 11:13am
Erland Herianto and Diyan Yan like your post in KALBAR BERSATU MAJU: "Sahabat dunia akhirat adalah permata...".
June 21 at 11:07am
RazaliBawi Bawi likes your comment: "SUBHANALLAH ALHAMDULILLAH ALLAHU AKBAR".
June 21 at 10:41am
Andjelko Beli likes your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "JALAN HIDUP PENUH BERLIKU TAPI KITA...".
June 21 at 10:32am
Andjelko Beli likes your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "MARHABAN YA RAMADAN AKU PENCINTA ALAM...".
June 21 at 10:32am
Andjelko Beli and Ahmad Arifin like your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "Moga bahagia sampai Jannah. Aamiin".
June 21 at 10:32am
Aidi Suryadarma mentioned you in a comment in KALBAR BERSATU MAJU.
June 21 at 10:25am
RazaliBawi Bawi commented on your post in Melayu bani jawi.
June 21 at 10:16am
Zie Bechik commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
June 21 at 10:05am
Pradita Fia likes your post: "Sahabat dunia akhirat adalah permata...".
June 21 at 10:00am
Pradita Fia also commented on her post.
June 21 at 10:00am
Aidi Suryadarma mentioned you in a comment in KALBAR BERSATU MAJU.
June 21 at 9:36am
Aidi Suryadarma commented on your post in KALBAR BERSATU MAJU.
June 21 at 9:26am
Ahmad Albab and Abdul Rauf Anuar also commented on a post in Melayu bani jawi.
June 21 at 9:23am
Abdul Rauf Anuar likes your comment: "Berkat keyakinan dengan kalimah ...".
June 21 at 9:12am
Abdul Rauf Anuar and Suhadi Lukas like your post in Melayu bani jawi: "BERDOALAH SEKALIPUN NYAWA SAMPAI DI...".
June 21 at 8:39am
Abdul Rauf Anuar commented on your post in Melayu bani jawi.
June 21 at 8:36am
Tuah Bugis, سيريه امس and 4 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Tok Janggut pejuang fisabilillah".
June 21 at 8:35am
Dewata Majnun and Zach Naughtyhamster like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "KARYA-KARYA MARHABAN YA RAMADAN MOGA...".
June 21 at 5:53am
8 people like your comment: "Alhamdulillah
Jika kita tergolong...".
June 21 at 5:07am
Sokhy, Muhammad Rizky and Abank Akonk like your post in ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA: "YANG AKU CARI Yang kucari sahabat...".
June 21 at 4:52am
Ki'darpa Sura and Yona Raes like your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "YANG AKU CARI Yang kucari sahabat...".
June 21 at 2:23am
Zach Naughtyhamster, Arin Balboll and 5 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "YA ALLAH BERILAH KU KEKUATAN BILAMANA...".
June 21 at 1:41am
Zach Naughtyhamster, Ah Chen and 6 others like your post in Melayu bani jawi: "YA ALLAH BERILAH KU KEKUATAN BILAMANA...".
Nesch Wana, Glen Andesgen and 4 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "IKRAR DI LAUHMAHFUZ ALLAH TUHANKU AKAN...".
KH. Abdullah Gymnastiar
·
Pastikan kita selalu berterimakasih atas sehalus apapun kebaikan orang, dan jangan berharap terimakasih atas sebesar apapun amal kita
PETIKAN GALERI & PERPUSTAKAAN RATU RIMBA NIAGARA
TOH PUAN RATU KENCANA SARI @ SRIKANDI SASTERA RAJA-SULTAN NUSANTARA @ PUJANGGA SERIBU ZAMAN @ PUJANGGA NUSANTARA CINTA 5 BENUA MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND,
202 NEGARA DUNIA & SELURUH DUNIA KECUALI ISRAEL
6 RAMADAN 1436H
23 JUN 2015
SukaTunjukkan lagi reaksi
Komen
1
BUDI YANG DIBERI RACUN BERBISA YANG DIBALAS MEMBUATKAN AKU BERSEDIH TAPI BILAMANA MENGENANGKAN KESEDIHAN DUNIA INI CUMA SEMENTARA AKU TERSENYUM REDHA BAHAWA DI SYURGA TIADA LAGI KESEDIHAN. ALLAHU AKBAR AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.
Your Notifications
Ahmad Fahmie Ibnu Othman, Faizal Sirr and 72 others like your post in Melayu bani jawi: "Daripada Malaysia dikuasai DAP lebih...".
...Teruskan Membaca
Datuk Haji Faiz
khianati oleh saudara2nya...
2. Andaikata ibubapa kamu, atau mereka yg kamu kasihi, menentang kamu ketika kamu berjalan di atas jalan kebenaran, usah bersedih. Ingatlah peristiwa Ibrahim as, yg dihumban ke dalam api oleh ayahandanya...
3. Andaikata kamu buntu di dalam permasalahan dan tidak nampak jalan keluar, usah bersedih. Ingatilah kisah Yunus as, yg terperangkap di dlm perut ikan.
4. Andaikata kamu didatangi penyakit, dan seluruh anggota badan kamu di landa kesakitan, usah bersedih. Ingatilah kisah Ayub as, yg ditimpa kesakitan dan pelbagai penyakit, disamping kehilangan ahli keluarganya.
5. Andaikata kamu melihat akan adanya kekurangan atau kelemahan pada diri kamu, usah bersedih. Ingatlah kisah Musa as, yg tidak dapat bertutur dgn sempurna.
6. Andaikata kamu difitnah dan dicaci oleh manusia di sekelilingmu, usah bersedih. Ingatilah kisah Aisyah ra, yg sabar setelah difitnah sehingga satu kota memperkatakannya...
7. Andaikata kamu rasa kesunyian dan keseorangan serta tiada yg membantu, usah bersedih. Ingatilah kisah Adam as, yg diturunkan ke muka bumi bersendirian sebelum bertemu kembali Hawa.
8. Andaikata kamu rasakan tidak ada kewajaran akan apa yg perlu kamu lakukan, serta detikan hati tertanya mengapa ianya terjadi, usah bersedih. Ingatilah kisah Nuh as, yg tanpa keluh dan tanpa tahu sebabnya, terus membina bahtera yg besar tanpa soal...
9. Andaikata kamu diherdik dan dicerca oleh saudara mara kamu lantaran kamu memilih agama dan kehidupan akhirat berbanding kehidupan dunia, usah bersedih. Ingatilah kisah Muhammad saw, yg dipulaukan dan diperangi oleh keluarganya yg terdekat...
Subhanallah... Masyaallah.. Allahuakbar...
Allah swt mewujudkan personaliti yg hebat2 ini sebelum kita, dan mendatangi mereka dgn pelbagai ujian dan cabaran, dgn tujuan agar satu hari nanti, manusia spt saya dan kamu, bila mana berhadapan dgn sebarang musibah dan tribulasi, tidak perlu berkata "KENAPA AKU?"
BILAMANA KITA BERCAKAP TETANG POLITIK BUKAN MENUNJUKKAN KITA INI HEBAT BERPOLITIK TAPI BILAMANA ORANG-ORANG POLITIK SENDIRI MASIH BERDIAM DIRI APABILA TERANG DAN NYATA DAP HENDAK BERKUASA DI MALAYSIA INI KITA MASIH LAGI BILANG TUNGGU DAN LIHAT APA AKAN TERJADI. MEMANG SIKAP MELAYU SUKA MENUNDING JARI DAN TAK AMBIL KISAH PUN. TAPI BILA SUDAH TERJADI BARU NAK SEDAR SUDAH TERLAMBAT. DAP MEMERINTAH KEJADIAN 13 MEI LEBIH DAHSYAT LAGI BERLAKU DI SELURUH NEGARA, BUMI MALAYSIA BERMANDIKAN DARAH!
JIKA MALAYSIA INI KUAT KENAPA DAP BERANI BERKATA SEDEMIKIAN? INI KERANA DIA YAKIN AKAN MENUMBANGKAN SEMUA PARTI DI PRU 14.
YANG BOLEH MENYELAMATKAN MALAYSIA HANYA SATU PAS BERGABUNG DENGAN UMNO JUGA PKR. YANG MEMBERI KEMENANGAN KEPADA DAP SETELAH BERGABUNG DENGAN PAS DAN PKR. KENAPA TIDAK PAS. UMNO DAN PKR BERGABUNG PASTI MENANG. JIKA MASING MASING MASIH MEMENTINGKAN PARTI BUKAN NEGARA LEBIH BAIK BERIKAN KUASA KEPADA RAJA DAN TENTERA . BARULAH MALAYSIA INI AMAN DARIPADA SEGALA ANCAMAN DAP, BILA NEGARA SUDAH AMAN BARULAH UMMAT ISLAM TIDAK TERTINDAS DAN TERANIAYA. MENGUJUDKAN NEGARA BERKEBAJIKAN PASTI AKAN MENGUNDANG RAHMAT DAN BERKAT DARI ILAHI. ALLAHU AKBAR AAMIIN. .
Erwan Mazri Mohamed Khairi
Aku post bukan aku nak tengok berapa orang yang nak like posting aku ni tetapi aku nak supaya orang Melayu bangsa aku ni share posting macamni supaya mereka semua tahu dan reti bagaimana nak bersatu padu menentang musuh kita.
Tolak ketepi fahaman sempit kepartian. Ayuh bersatu demi Allah...bangsa...agama...negara dan demi masa depan ANAK CUCU kita di masa hadapan nanti.
Kalau betul kamu ni pejuang...maka sebarkanlah agar Melayu dan Islam itu kembali bertaut dan bersatu.
Fikirkan dan Renungkan. As-Salamu'Alaikum.

KARENA-NYA KITA BERJUANG - 135 KERAJAAN SE-NUSWANTARA
135 Kerajaan se-Nuswantara
Salam hormat kami haturkan,.
" Takdir Para Ksatria "
By: Laksamana Mas
14 Juni 2012
BANGKITLAH MERAH PUTIH
Bangkitlah merah putih
Bangkitlah dari lenamu yang panjang
Ibu Pertiwi Nusantara
Kegalauan kini
Jiwanya parah membarah
Pabila perjuangan kasatria terdahulu
Tidak diperjuangkan dan dipertahankan
Karena sudah berada di ambang telur di ujung tanduk
Jika masih lagi berleka dengan pesona dunia
Makanya merah putih
Tidak akan berkibar
Tanpa rela ibu pertiwi
Akan diturunkan oleh musuh durjana
Kalo itu tejadi makanya
Tsunami akan menggulungkan
Seluruh Se-Nuswantara tanpa ehsan!
Karena dimakan sumpah oleh
Kasatria terdahulu yang memperjuangkan
Kemerdekaan Nusantara mempertaruh nyawa
Di setiap penjuru waktu seluruh hidupnya
Alangkah malangnya jika itu terjadi
Makanya dari itu
Seluruh kasatria Nusantara
Tak akan ijinkan itu berlaku
Dengan segala kodrat pemikiran dan tenaga yang ada
Akan pertaruhkan demi kemerdekaan
Ibu Pertiwi Se-Nuswantara
Dipertahankan di setiap penjuru waktu
Biarpun nyawa jadi taruhan!
Itulah sumpah para
Kasatria se-Nuswantara
Dulu kini dan selamanya
Maka dari itu Merah putih
Akan terus berkibar dan berkibar
Dengan teguh!Gagah!Megah!
Semegah seluruh rakyat Nuswantara!
KARYA PUTRI RIMBA NIAGARA
14 Jun 2012
Thursday at 7:27pm · Like
ANUGERAH GADING KENCANA & SELENDANG MERAH PUTIH
KEPADA PARA KASATRIA SE-NUSWANTARA
Jika para kasatria datang ke Istana Rimba Niagara
Salam hormat penuh sanjungan dihaturkan oleh seluruh rakyat
penghuni Rimba Niagara
Tarian Rimba Syair Gurindam Puisi akan bergema di seluruh benua
menyambut semua para kasatria Nuswantara
dan Putri Rimba Niagara Kesayangan Penghuni Rimba akan
mengurniakan semua kesatria GADING KENCANA dan dikalungkan selendang merah putih kepada semua para kesatria sebagai menghargai jasa bakti yang dicurahkan kepada ibu pertiwi Se-Nuswantara...makanya sorakan tepukkan paling gemuruh daripada seluruh penghuni cakarawala yang ada di alam semesta ciptaaan-Nya.
Kenangan yang paling indah itu diabadikan di setiap purnama malam pelangi cinta dan bila diabadikan di purnama malam pelangi cinta akan mendapat tepukan gemuruh daripada anak cucu pula.
Ahhh! Indahnya kenangan itu
Ahhh! Bahagia abadi selamanya tuk semua kasatria dan anak cucu....
Hanya DIA yang tahu betapa kebenaran imajinasi seorang pujangga kesatria pabila KUN FAYAKUN terjadi maka terjadilah!
KARYA PUTRI RIMBA NIAGARA
14 Jun 2012
SETANGKAI MELATI PUTIH
Aku akan membawa berita gembira untuk panjenengan
Ketika beberapa waktu yang lalu panjenengan
Dengan tulus telah membantu ku
Maka aku pun memperjuangkannya dengan kesungguhan
Cinta kasih yang telah panjenengan berikan
Aku ingin mengataka indahnya sesuatu pada mu
Tentang Setangkai Melati Putih
Ia tumbuh dalam Taman Sari Istana Relung Hati
Ia hidup dari kidung puja-puji pada Dzat Yang Maha Tinggi
Setangkai Melati Putih
Ia bisa kita temukan pada insan
yang telah Menemukan ingsun sejati
Setangkai Melati Putih
Kan ku ronce wangi kembangnya untuk mu
Setangkai Melati Putih
Bersama ronce wangi kembangnya
Trimalah Salam Rindu Tercinta ku pada mu 'Adinda Dewi.....
LAKSAMANA MAS,-
WANGIAN MELATI PUTIH DIRENJISKAN HARUMAN SETANGGI SYORGA
Setangkai Melati Putih
Ia tumbuh dalam Taman Sari Istana Relung Hati
Ia hidup dari kidung puja-puji pada Dzat Yang Maha Tinggi
Terus mewangi dan wangi hingga ke akhir zaman
Senantiasa direnjiskan haruman setanggi Syorga
Mempasakkan iman di setiap kalbu
Lalu berbunga-bungalah melati putih
Sepanjang musim tanpa henti
Hingga ke akhir zaman
Hingga qiamat terjadi
Setangkai melati putih
Dipatrikan cinta ibu pertiwi
Hingga ke Syorgawi
Begitu hebatnya cinta
Melati putih
Merah putih
Pada ibu pertiwi
Tak akan padam
Dan sentiasa membara-bara
Dengan wangian cinta sejati
Pada ibu pertiwi tak pernah mati
Abadi selamanya
Di Syorga menyatu kesemua cinta-cinta
Melati putih
Merah putih
KARYA PUTRI RIMBA NIAGARA
14 Jun 2012
(KARYA LAKSAMANA MAS & PUTRI RIMBA NIAGARA)
14 Jun 2012
Thursday at 7:32pm · Like
KARENA-NYA KITA DITUNTUT BERJUANG
Jika kau tanyakan cinta di tegah palagan
Maka jawabnya adalah hebatnya Aji2 kasaktian
Dan gemerlapnya tuah2 dari pusaka2 sakti para senopati
Miris kau akan mengusap luka2 kekasih pujaan hati apalagi
Mendekapnya dalam pelukan hangat mu
Tapi bukan berarti aku tak mengerti akan arti cinta
Jika kau ingini aku bisa merangkai kata cinta yang ada
Di bumi ini merangkaikannya menjadi seikat kembang untukmu
Tapi apakah kita tidak malu dengan keadaan dan kondisi yang
lainnya yang tidak tahu lagi akan warna kehidupannya saat ini
Ego yang timbul dari keinginan telah menyertai kita sejak
Kita dilahirkan dan jika kita mementingkannya maka kehidupan
Akan melangkah mundur kebelakang,.......'sayang............
Realitas kehidupan hari ini adalah sebagai pijakan kebahagiaan
Masa yang akan datang karenanyalah kita dituntut berjuang
Untuk dan demi cinta dalam kebahagiaan hidup
Yang sama2 sejahtera satu dan yang lainnya
Dan bukan hidup yang tidak peduli dengan
sekitarnya dan percayalah, 'sayang......
Cinta kita akan lebih bermakna
: Takdir Para Ksatria "
By: Laksamana Mas
14 Jun 2012
PERTAHANKAN CINTA DEMI-NYA
Salam cinta untuk mereka yang suka akan cinta kepada:
Allah SWT
Nabi Muhammad SAW
Negara
Sesama insan
Semua yang diciptakan Ilahi di langit dan di bumi
Cinta setulus hati karena-Nya
Barulah sempurnanya cinta
Dan indahnya cinta
Cinta itu indah jika
Tiada apa yang ditakuti
Tuk mempertahankan cinta
Demi-Nya
KARYA PUTRI RIMBA NIAGARA
14 Jun 2012
Thursday at 7:45pm · Like
NGOPI DULU
Kan sudah saya bilang
Jangan ajarin Harimau ngaum
Nanti nerkam looo,.......
Ngopi dulu ach,.......sruupuutttt,.....
By : Laksamana Mas
14J un 2012
KAN SUDAH KU BILANG
Kan sudah ku bilang
Jangan menyahut harimau ngaum
Nanti haru biru gelora rindumu padaku....
Terima kasih pelawaan ngopimu itu srapuuttt....
hehehehehe
Karya Putri Rimba Niagara
14 Jun 2012
Laksamana Mas:
Kanda Putri Rimba Niagara , Injih...haha ada orang yang coba ngukur dalam hati para ksatria kanda,...hehe...belum tahu dia,.......xixixi
Putri Rimba Niagara:
Para ksatria coma insan biasa...tapi dalam bab jiwang-jiwang mereka bisa ngukur kok....hihihihi
Laksamana Mas:
Kanda Putri Rimba Niagarai , Injih...haha benar2 bab jiwang2 kita cari meteran ye wkwkwk
KARYA PUTRI RIMBA NIAGARA & LAKSAMANA MAS
14 Jun 2012
Thursday at 8:00pm · Like
NURANI KUJADIKAN TEMPAT PERTIMBANGAN
Aku berpikir dengan logika bukan dengan perasaan
Nurani kujadikan tempat pertimbangan
Jangan takut karena akupun bukan amatiran
Ngopi lagi yuk,...termin kedua..........
By Laksamana Mas
14 Jun 2012
Bratasena Mbedah:
Rasa kadang ada hal di luar logika yang nyata kebenarannya kangmas...
Laksamana Mas:
Dimas Bratasena Mbedah Rasa , Injih....wah tiga dimensi tuu,...hehe...Intuisi,...datangnya tanpa penjelasan/logika tetapi kebenarannya ada,..panjenengan benar,....nuwun
Bratasena Mbedah:
Rasa hehehehe
monggo ses ipun kangmas Laksamana Mas . . .
Laksamana Mas:
Dimas Bratasena Mbedah Rasa , Injih....sampurna mild mawon,...seng enteng wkwkwkwk..nuwun
KOPI CINTA
Duhai bakal bidadariku...
Kau kata
Padaku
Jika ikatan kita sudah terpatri cincin cinta Syurga
Setiap hari kau akan menyediakan aku
Secawan kopi cinta
Itu adalah lambang cintamu yang takkan pudar padaku
Semakin hari semakin cinta
Semakin hari semakin sayang
Semakin hari semakin rindu
Tak perlu lagi ditunggu ungkapan
Cinta sayang dan rindu di ombak rindu
Tak perlu ditungggu tak perlu dilaungkan lagi
Setiap kata-katamu membuatkan
Aku teruja untuk memilikimu
Menyangimu mencintaimu seumur hidupku
Andai kata aku tidak memilikimu
Mahu rasanya kopi cinta itu
Terbayang-bayang wajahmu
Terbayang-bayang candamu yang menghiburkan
Terbayang kata-kata yang memukau kalbu
Kau mengujakan aku untuk terus memiliki cintamu
Tapi kau bilang...
Jika ingin memiliki cintamu...
Aku haruslah meletakkan cinta Allah Tempat Teratas
Barulah kau akan terima cintaku
Kau bilang cinta mu ada ke aku
Kiranya cintaku pada Allah Yang Pertama
Tersyahdu aku terkedu aku
Yang selama ini mengujakan cinta seorang wanita
Tapi kau mentarbiyahkan aku mencintai Allah
Mengatasi segala-Nya
Cintamu sekadar apa adanya...
Dan kau mencintai aku lebih adanya
Kata-katamu itu menusuk di kalbuku
Aku muhasabah diriku
Apakah selama ini
Aku terlalu taksub dengan pesona cinta dunia?
Ya Allah aku bersyukur pada-Mu
Kau Kurniakan
Cinta-Mu dengan
Hadirnya dia
Untuk kami terus-terusan mencintai-Mu
Mencari jalan-jalan redho-Mu
Hingga ke akhir hayat kami
Dan patrikan cinta kami
Hingga ke Syurgawi
Karya Putri Rimba Niagara
14 Jun 2012
Laksamana Mas:
Kanda Putri Rimba Niagara , Injih....wah2..cocok sekali itu Yunda wahai Sang Pujangga Sastra Melayu,..salam mormat dan trimakasih dari kedalaman sanubariku,.....hehe mantab.....nuwun
Bratasena Mbedah Rasa:
AKU TAK NYINGKIR WAE? TUKANG KEPRUK DI SUGUHI CINTA? ORA MUDHENG! hehehehe
Bratasena Mbedah Rasa:
AKU TAK NYINGKIR WAE? TUKANG KEPRUK DI SUGUHI CINTA? ORA MUDHENG! hehehehe
2 hours ago via mobile · Like
Laksamana Mas: Dimas Bratasena Mbedah Rasa , Injih...wkwkwk..onok2 wae njenengan iku,..yo wis lintingane wae seng enek klembak menyane ben sueger,....hahaha
2 hours ago · Like
Bratasena Mbedah Rasa:
NEK WIS NGENE IKI,SENENGANE DULUR LANANG RPCW. hehehe
Laksamana Mas:
Dimas Bratasena Mbedah Rasa , Injih..hahaha...nuwun
Bratasena Mbedah Rasa:
HAHAHAHAHAHAHA
KOK NGERTOS,MENAWI KULO REMEN TENGWE?
Putri Rimba Niagara:
Duhai dinda...menjadi hobi kanda berbagi ilmu kepenyairan kepada semua yang sudi menghayatinya...kerana dunia puisi itu indah...indah yang terarah ke Syurgawi balasan cinta dari-Nya yang tiada noktah itulah cinta yang didambakan semua hamba-Nya yang mahukan cinta abadi setulus ikhlas karena-Nya. Jika cinta sesama hanya untuk balasan di dunia hanya di dunia saja yang kita dapat tapi cinta di dunia ini bernoktah. Di Syurga tidak bernoktah...makanya tanya hati tanya iman mana satu pilihan cinta anda...???? Karena tiada paksaan dalam bercinta semuanya lahir dari hati nan ikhlas...
Laksamana Mas"
Dimas Bratasena Mbedah Rasa , Injih...haha masalahe ambune kita2 podo..mambu menyan..wkwkwkwk peace
Laksamana Mas:
Kanda Putri Rimba Niagarai , injih...amin...nuwun
Raden Panji Cokro Wibowo:
oh cinta... jangan kau cintai aku dengan cinta. karna ku takut tak bisa menerima cinta. ku jua tak punya cinta untuk cinta.
Bratasena Mbedah Rasa:
WEZZ... PUJANGGA SUFI KUMPUL... TAK MLAYU NANG OMAHE KANGMAS ALIFAS WAE WEH...
HAHAHAHAHAHA
Laksamana Mas:
Dimas Raden Panji Cokro Wibowo , Injih...dalem...hehe nuwun
Laksamana Mas:
Dimas Bratasena Mbedah Rasa , Injih..hehe mpun nyawiji njih,....monggo2....nuwun
Putri Rimba Niagara:
Jika kau tak punya cinta untuk cinta makanya berdoalah agar pintu hatimu dibuka untuk menerima cinta demi-Nya.
Insya-Allah hidupmu pasti berbunga pelangi cinta..kudoakan untukmu duhai Raden Panji Cokro Wibowo. Sahabat dindaku Laksamana Mas ksatria Nusantara Rumpun Melayu yang disanjungi lagi dihormati...!!
Raden Panji Cokro Wibowo:
apakah masih merasa memiliki,jika diri yang hina inipun mlik NYA? cinta yg disematkan pun cintanya? aku mencintai aku dengan cintaku.
Laksamana Mas:
Kanda Puri Rimba Niagarai , Injih...kanda benar...nuwun
Laksamana Mas:
Dimas Raden Panji Cokro Wibowo , Injih....waduh bahasanya,...Hemm,...aku masuk kedalam kaca karena bayangannya ada diluarnya,....ketika ingin ku rengkuh dengan kasihku, dimanakah aku,........
Raden Panji Cokro Wibowo:
Akankah kita cari bukti terangnya lamu jika lampu telah berpijar?
aku ada di tempatku.
Laksamana Mas:
Aku ada di dalam rahsa mu duhai sahabat..........
Raden Panji Cokro Wibowo:
Rasa ini rasa NYA pula duhah sodaraku. jika kucabut rasaku apa yang bira mahluk perbuat?
Laksamana Mas:
Sahabat benar tapi aku hanya memiliki sifat dariNYA,...semua benar adalah milikNya, tapi ketika aku ku masih berada dalam raga maka harus ada batasan yang jelas dengan Sang Pemilik semua tentang aku ku, dan aku tidak boleh meng-AKU-AKU,.......rahayu rahayu rahayu
Raden Panji Cokro Wibowo:
memang tidak boleh meng AKU. maka dari itu jangan di ambil mentah2 jika tak ingin tersesat. hilang keAKUan diri bukan berarti diri ini AKU.
Anne Dealova:
Berfikir dengan rasio
Menimbang dengan hati nurani
Memutuskan dengan logika
Lebih baik diam tapi mengamati
Daripada bicara tapi tak mengerti
Laksamana Mas:
Dimas Raden Panji Cokro Wibowo , Injih...saya hanya sedikit memahami tentang sareat-tarekat-hakekat-mak
BERSAMBUNG
Thursday at 8:25pm · Like
Laksamana Mas:
Dimas Raden Panji Cokro Wibowo , Injih...sy hanya sedikit memahami tentang sareat-tarekat-hakekat-makrifat,..dimana ati sirih-ati puat-ati maknawi-ati sanubari sbagaimana jga piranti Dzat-sifat-asmo-apngal dimana brtempat wujud-ngelmu-nur-suhud untk menentukan papan-saban-presaban-enggon,...nuwun
Raden Panji Cokro Wibowo:
Saya malah ga paham sama sekali kangmas? yang saya paham,sejatine kawulo gusti.
Laksamana Mas:
Yunda Anne Dealova , Injih...panjenengan benar, rasio/akal budi dan logika yang bisa ditrima akal, hehe..nuwun
Anne Dealova:
Memang tidak semua orang bisa melakukan itu,karena pendidikan,pengalaman,wawasan&lingkungan,yang secara tedak sadar telah membentuk kita.
Laksamana Mas:
Yunda Anne Dealova , Injih....semoga kedepan semua akan lebih baik,...amin..nuwun
Putri Rimba Niagara:
Setiap yang baik itu datangnya dari Allah Azzawajallah yang kurang itu adalah dari kelemahan diri sendiri. Manusia tiada ada yang sempurna yang sempurna itu hanyalah Allah SWT. Makanya Allah SWTdengan sifat-Nya Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang sentiasa memberi peluang untuk hamba-Nya memohon ampun atas ketidaksempurnaan hamba-Nya selagi mana nyawa masih berada di kerongkong.
(PETIKAN DARIPADA WALL LAKSAMANA MAS)
14 Jun 2012
Thursday at 8:29pm · Like
" Suatu Senja Di Kaki Gunung "
Entah mengapa setiap kali aku melihat senja
Aku selalu teringat satu senja yang telah terlewat
Yang masih menyisakan desir lembutnya sebuah rahsa
Rahsa dari senja ke senja yang semakin memilukan dan pedih
Tapi entah mengapa aku masih ingin menggenggam
Rahsa ini, seakan aku ingin hanyut dan larut pada rahsa ini
Ach,.....haruskah aku belajar mengihklaskan petikan takdir ini
Pada sebuah Senja nan Indah di Kaki Gunung,...................
By: Laksamana Mas
14 Jun 2012
KANDA REDHO KARENA INI TAKDIR-NYA
Ahh! Indahnya senja di kaki gunung
merungkaikan rahsa dari kalbu yang pedih perih
Pada kabus dipuncak gunung
tangisan sendu memerah rindu yang perih
Jika takdir cinta ksatria
Penuh duka dan lara
Biarkan kujahit lukamu dengan benang cintaku
Jika cintamu berada dalam
Bara gelombang ombak mengganas
Biar kuserukan tiupan angin
Penuh kasih dan sayang
Untuk meredakan bara cintamu itu
Jika takdir cinta
Mengundang kegalauan di hatimu yang luka perih
Izinkan aku undurkan diri daripada
Deritamu deritanya
Karna ingin kutamatkan sebuah
Derita cinta terluka dilukai....
KARYA PUTRI RIMBA NIAGARA
14 Jun 2012
Laksamana Mas:
Kanda Putri Rimban Niagarai , Injih...Kanda luar biasa dalam waktu tidak terlalu lama Kanda bisa merangkaikan kata untuk membuat suasana dua sastra seperti berpantun,...waw,...salut,..Duhai Pujangga sastra melayu,...hehe.nuwun
Putri Rimba Niagara:
Hari ni mengutip gedung ilmu sastramu sasteraku untuk khazanah Seni Warisan bangsa daripada satria sastrawan melayu Nusantara Laksamana Mas....hehehehe
Laksamana Mas:
Kanda ku Putri Rimba Niagarai , Nun injih....manalah ada duhai kanda terkasih gudang sastra ku,..selain dari kepedulian ku kepada rakyat Nuswantara, benar hari ini modernisasi telah berkembang luar biasa tapi, di tengah2nya ada pedihnya kemiskinan yang juga luar biasa Kanda ku terkasih,.maka itulah aku mendharmakan hidup ku untuk menjalankan Titah Paduka Yang Mulia untuk membangun sosial ekonomi masyarakat Nuswantara bersama saudara2 ku yang lainnya,..mohon doa Kanda nan berhati jelita,.....nuwun
Laksamana Mas:
Kenapa hati yang jiwang2 menjadi diam,....qiqiqiq
Putri Rimba Niagara:
Duhai dindaku Laksamana Mas...
Sudah ditakdirkan setiap darah
Yang mengalir ditubuhmu itu
Adalah perjuangan rakyat Nuswantara
Makanya kau takkan bisa padamkan
Api perjuanganmu itu sampai kapanmu!
Begitu juga teman-teman ksatriamu yang lain
Biarpun kanda jauh di sini hanya di balik khashaf
Alam maya ...Insya-Allah kanda dapat memahami setiap jerih perih para ksatria berjuang untuk membela kehidupan seluruh rakyat nuswantara.
Jikalah kanda ditakdirkan menjadi salah seorang ksatria bersama para pejuang di sana...
Ahh pasti bahagia...
Tapi kanda kena redho bukan itu takdirnya
Dan kanda mesti redho ini adalah takdirnya kanda memerah sehabis daya kodrat pemikiran untuk bertinta seolah kanda juga berjuang bersama ksatria nuswantara ..moga sudi terima perjuangan kanda apa adanya ini. Coma inilah yang mampu kanda korbankan demi cinta kanda kepada seluruh rakyat nuswantara tercinta dari lubuk jiwa yang teramat dalam.
Salam sepenuh kasih daripada kanda untuk
semua pejuang ksatria dan rakyat se-nuswantara...
Kanda...
Putri Rimba Niagara
Malaysia
14 Jun 2012
Laksamana Mas :
Kanda Putri Rimba Niagarai , Injih....kami terima dengan segala kerendahan hati dan perasaan yg bahagia Kanda menerima salam sepenuh kasih dari Kakanda,...nuwun
Putri Rimba Niagara:
Terima kasih dinda dan kepada semua ksatria seluruh nuswantara...terharu kanda... dinda... nangis kanda... dinda... saat ini mujurlah ada si kunta si kunte memujuk kanda dengan daunan kasih rimba niagara...ha sekarang baru boleh senyum ...mereka pun senyum juga dinda...mungkin dinda juga tersenyum ....hehehehe
Laksamana Mas :
Kanda Putri Rimba Niagara , Injih....nuwun
KARYA LAKSAMANA MAS & PUTRI RIMBA NIAGARA
14 Jun 2012
(PETIKAN DARIPADA WALL LAKSAMANA MAS)
14 Jun 2012
Thursday at 9:25pm · Like
SEMOGA APA YANG DILAFAZKAN MENJADI DOA AAMIIN
Kehidupan ini di isi oleh banyak warna,
Kita tidak boleh membenci satu warna hanya karna
Kita tidak suka karena sejatinya warna itu adalah milik dari cahaya, dan.........
Kadangkala kita menyampaikan sesuatu itu
Dengan kelembutan agar tidak terasa menyakitkan
Karena meski benar yg kita sampaikan, tetapi
Jika cara menyampaikannya kurang tepat maka akan
Berakibat kurang baik pula
Meski aku tahu sesuatu, tapi...
Apakah pernah ku katakan kepada mu ??? Tidak....
Karena aku katup rapat2 di dalam hati ku
Supaya menjadi doa, smoga akan lebih baik ke depannya
Amin...
MAHA PENYAYANG-NYA ALLAH KEPADA HAMBA-NYA
Setiap yang baik itu datangnya dari Allah Azzawajallah yang kurang itu adalah dari kelemahan diri sendiri. Manusia tiada ada yang sempurna yang sempurna itu hanyalah Allah SWT. Makanya Allah SWT dengan sifat-Nya Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang sentiasa memberi peluang untuk hamba-Nya memohon ampun atas ketidaksempurnaan hamba-Nya selagi mana nyawa masih berada di kerongkong.
MAHA PENYAYANG-NYA ALLAH MASIH LAGI MAHU MEMBERI RAHMAT KASIH-NYA PADA HAMBA-NYA
Malaikat memberitahu Allah SWT bahawa roh tersebut solatnya tidak sempurna tapi Allah menyuruh malaikat siasat adakah roh tersebut mengerjakan solat sunat , malaikat mengatakan ada,,, makanya roh tersebut sempurnalah solatnya yang tak sempurna ditampung oleh solat sunat. Begitulah penyayangnya Allah....masih lagi ingin memberi rahmat kasih-Nya tanpa batas. SUBHANALLAH ALLAHDULILLAH ALLAHU AKHBAR MAHA PENYAYANG-NYA ALLAH PADA HAMBA-NYA coma kita saja yang tidak mahu merebut peluang ketika masih ada nyawa di kandung badan untuk beramal soleh.
Ukiran daunan kasih dunia akhirat daripada:
PUTRI RIMBA NIAGARA untuk semua yang tersayang dunia akhirat
14 Jun 2012
Laksamana Mas:
Kanda Putri Rimba Niagara , Injih..amin..nuwun
KARYA PUTRI RIMBA NIAGARA & LAKSAMANA MAS
14 Jun 20
Thursday at 9:37pm · Like
TAK TERGAPAI OLEH PANCA INDRA
PASTIKAN NALURIMU SELARI DENGAN KEHENDAK-NYA
Tenang saja, telepatiku masih bagus bagus koq
Meski dalam jangkauan jarak tak tergapai oleh panca indra
Jika pernah bersentuhan /meski hanya berjabat tangan
dengan ku,
Aku bisa merasakan energinya dan energi2 di sekitarnya
Lantas apa yang bisa ku bantu duhai rahsa.........
Tolong sampaikan kepada ku
" Takdir Para Ksatria "
By : Laksamana Mas
14 Jun 2012
Putri Rimba Niagara:
Apa yang kau yakin dengan naluri ilmu yang sudah terpasak di kalbumu
dan nalurimu itu selari dengan kehendak-Nya..Insya-Allah akan tenang jiwamu.. setenang air di kali Syorga. Aamin
ALHAMDULILLAH
Alhamdulillah
Jika kita tergolong hamba-Nya
Yang bersujud kerana-Nya
Alhamdulillah
Jika kita
Bila sampai waktu
Bertemu dengan-Nya
Dalam redho lagi diredhai
Alhamdullilah
Moga doa kita
Dimakbulkan Allah
Aamin Ya Rabbal A'Lamin
PUTRI RIMBA NIAGARA
10 Jun 2012
surat Al-Fajr 27-30
“Yaa ayatuhan nafsul mutma’inah, irji’i ila Rabiki radiyatan mardiyah, fadhuli fi ‘ibadi, wadhuli Jannati..”
(wahai jiwa yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan ikhlas dan diridhoi, masukah kedalam golongan HambaKu..dan masuklah ke dalam SyurgaKu.
PANTUN NUR HIDAYAH KASIH
Allah Allah Allah Kau yang kuPuja,
Allah Allah Allah Kau yang kuAgungkan;
Di mana saja Kau tak kulupa,
CintaMu Maha Agung sentiasa dizikirkan.
Allah Maha Besar Sebesar BesarNya,
KuasaMu mengatasi segala yang ada;
Rugi dunia akhirat jika melupakanNya,
Yang diburu saham akhirat sebagai membalas cintaNya.
Maha Suci Allah,
Kau wujudkan daripada tiada kepada ada;
Tiada yang mustahil bagiMu Ya Allah,
Aku pasrah atas segala ketentuanNya.
Allah dan Muhammad nama yang kupuja,
Dari lubuk hati bawa ke mati;
Moga Kalimah Laa ilaaha illallah setiasa dijaga,
Kerana kalimah itu membawamu ke Syurga nanti.
Laa ilaaha illallah kumohon keredhaanMu,
Ya Allah lancarkan lidah mengucapkan di hari nazakku;
Agar dapat kutinggalkan jasadku dalam redhoMu,
Rohku tenang bertemuMu Ya Allah Perkenankan doaku.
Segala ada di langit di bumi kepunyaan Allah,
Janji Allah semuanya benar;
Tetapi manusia melupakan Allah,
Sampai di negeri akhirat baru tahu benar.
Ya Rasullullah Ya Kekasih Allah,
Kurindumu terbawa dalam mimpi;
Perjuanganmu tidak pernah mengalah,
Terimalah aku mendapat syafaatmu nanti.
Wangian cintamu pada umatmu seharum kasturi,
Cintamu pada kami tidak akan dilupai;
Kasihmu pada kami akan terpatri,
Dunia dan akhirat menjadi saksi.
Kelihatan bebayang masjid di tapak tanganku,
Air wuduk disapukan ke wajahku:
Moga Nur Hidayah KasihMu terpancar diwajahku,
Aku bersyukur dalam sujudku.
Di bumi ini aku bersujud padaNya,
Dengan penuh keinsafan terimalah taubatku;
Segala Kerajaan Bumi dan Langit Kau yang punya,
Di bumi ini juga aku kembali kepadaMu.
Tika aku bersujud padaMu,
Serasa Kau hampir denganku;
Kubersujud penuh kusyuk,
Moga Kau terima solatku.
Takbir rukuk dan sujudku keranaMu,
Kusahut panggillanMu pabila sampai waktu;
Berkata-kata denganMu roh dan jasadku,
Moga Kau terimaku menjadi kekasihMu.
Berzikir memujiMu mengundang rindu,
Semakin kulafaz ZatMu meresap di qalbu;
Rohku syahdu dalam sendu,
Jasadku bersyukur dalam qalbu.
Membaca KalamMu hatiku pilu,
Mengalunkan KalamMU penuh syahdu;
Seolah berada di Taman SyurgaMU,
Berkata-kata denganMu rasa tak jemu.
Setelah solat kuberdoa padaMu,
Mohon Kau perkenankan doaku;
Kuterus merayu dalam doaku,
Agar Kau terimaku menjadi kekasihMu.
Di pagi yang hening ini,
Munajatku dengan linangan air mata;
Kutahu Kau mendengar rintihanku ini,
Kupohon hidayah KasihMu selagi hayatku ada.
Al-Quran sentiasa di sampingnya,
Dibaca berulang kali tanpa jemu,
Setiap surah dihafal dalam mindanya,
Menjadi peguam bela di kuburmu.
Tunas pepohon iman dewasa dalam iman,
Hidup dan mati dipasrahkan kepadaNya;
Tiada apa yang berharga melainkan kemanisan iman,
Apabila cinta padaNya mengatasi segalaNya.
Wajah berseri bak penghuni Syurga,
Senyuman ikhlas menawan iman;
Hidupmu ke dunia seperti ahli Syurga,
Mengundang Hidayah Kasih dalam keimanan.
Ceriakan hidupmu setiap hari,
Jadikan sahabat terbaik untuk sahabatmu;
Setiap hari saling ingat mengingati,
Hingga ke mati dikenang jasamu.
Duhai yang dihormati sahabatku,
Kau menyampaikan ilmu tanpa jemu;
Moga ilmumu mengusik qalbu,
Qalbu jasad dan roh rakan-rakanmu.
Ya Allah Kau Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang,
Kasih sayangMu tidak terbatas;
Suburkan hati kami saling sayang menyayang,
Hanya semata keranaMu kasih yang Teratas.
Karya: Putri Rimba Niagara
13 Jun 2012
KALBUKU HANYA TERPANA DZAT CINTANYA
Kalbu hanya terpana Dzat CintaNya,
Segala yang didengar dipandang hanyalah Dia;
Beruntunglah para pencintaNya,
MencintaiNya abadi tanpa hentiNya.
MencintaiNya abadi tanpa hentiNya,
Degupan jantung seiring zikir padaNya;
Bicara seiring kalbu moga dikabulkanNya,
Hidup dan mati hanyalah untukNya.
Hidup dan mati hanyalah untukNya,
Tiada yang berharga melainkan cintaNya;
Siang dan malam pagi dan petang memikirNya,
Bertahta di hati hanya cintaNya.
Bertahta di hati hanya cintaNya,
MelupakanNya seakan terhenti degupan jantung;
Jasad dan roh tenang bila mengingatiNya,
Balaslah cintaku duhai Yang Maha Penyayang.
Balaslah cintaku duhai Yang Maha Penyayang,
Tangisanku ini takkan berhenti selagi Kau tidak membalasNya;
Saat ini dan tika ini jiwaku melayang,
Bersama rindukanku padamu tanpa hentinya.
Bersama rinduku padamu tanpa hentinya,
Apalah erti hidup ini,
Jika Kau menolak cinta sedihnya,
Sedihnya aku muhasabahlah diri sendiri.
Sedihnya aku muhasabah diri sendiri,
Aku hambamu yang banyak kelalaian;
Duhai Yang Maha Pengampun ampuni aku ini,
Pengampunanmu sentiasa kuharapkan.
Pengapunanmu sentiasa kuharapkan,
Kan kuperbaiki segala yang kurang;
Kulakukan demimu Ya Tuhan,
Agar Kau Balas Cintaku Duhai Yang Maha Penyayang.
Agar Kau Balas Cintaku Duhai Yang Maha Penyayang,
Dengan KekuasaanMu bukakan Khashaf CintaMu;
Agar seluruh hidupku tertumpu hanyalah Kau Yang Maha Penyayang,
Tiada apa yang lebih bermakna jika kumiliki Khashaf CintaMu.
Tiada apa yang lebih bermakna jika kumiliki Khashaf CintaMu,
Biarpun sepenuh bumi emas kau berikan padaku;
Kalbuku tetap terpana dalam Dzat CintakanMu,
Cinta sepenuh bumi sepenuh kalbu hanyalahMu.
Dengan RahmatMu Yang Maha Agong Ya Allah ,
Mulianya kalimah SyurgaMu:
LaaillaahaillaAllah MuhammadaurRasulullah,
Kau balaslah cintaku cinta para pecintaMu.
Amin Ya Rabbal A'Lamin
Karya: Putri Rimba Niagara
13 Jun 2012
surat Ar-Rad : 28:
“Yaa ayatuhan nafsul mutma’inah, irji’i ila Rabiki radiyatan mardiyah, fadhuli fi ‘ibadi, wadhuli Jannati..”
(wahai jiwa yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan ikhlas dan diridhoi, masukah kedalam golongan HambaKU, dan Masuklah kedalam SyurgaKU…).
BERBAIK SANGKA DENGAN ALLAH AZZAWAJALLAH
Artinya: Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w: "Berfirman Allah Azzawajallah: 'Aku berkuasa untuk melakukan apa yang hamba-Ku sangkakan terhadap-Ku. Dan Aku berserta dengannya ketika ia menyebut-Ku (Berzikir kepada-Ku)
(Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)
DUNIA YANG HINA
Artinya: Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda: "Bukankah dunia ini dilaknati melainkan zikrullah dan apa yang berkaitan dengannya, dan orang yang berilmu atau orang yang menuntut ilmu."
(Riwayat al-Tirmizi)
UKIRAN DAUNAN KASIH DARIPADA PUTRI RIMBA NIAGARA KEPADA KESEMUA KSATRIA NUSWANTARA YANG DIKASIHI DUNIA AKHIRAT
MOGA APA YANG DIPERJUANGKAN DITERIMA SEBAGAI AMAL SOLEH AAMIIN YA RABBAL A'LAMIN
14 Jun 2012
Thursday at 10:02pm · Like
DALAM UNTAIAN TAKDIRNYA IA ADALAH SENOPATI PEREMPUAN
Dinda Sri Kandi...
coba kau bentang busur mu...
mari Kanda ajari memanah...
(dalam untaian takdirnya ia adalh senopati perempuan)
Dinda Sri Kandi...
inilah saat kita ke tengah palagan,
berperanglah dengan gagah brani
meski perempuan Dinda adalah Senopati...
Kanda akan selalu ada di samping mu...
dengan ribuan anak panah dan busur sakti ini,
Kandapun akan berperang bersama mu dan akan
melindungi mu dengan sgala kesaktian dan kadigjayaan ku,
ayo jangan ragu....
LAKSAMANA MAS,-
IBU PERTIWIMU IBU PERTIWIKU
Kanda Laksamana Mas
Di segenap penjuru
Ke mana dinda berada
Ribuan anak panah
Bersiap sedia dilepaskan
Keseluruh tubuh dinda
Hinggakan dinda rasakan
Dunia ini tiada yang selamat
Untuk dinda bersembunyi
Jika salah satu anak panah itu
Terkena ke jantung dinda
Ketika berdetak kencang
Dalam bara api perjuangan yang meledak
Dinda sudah bersedia ke arah itu
Karena ini adalah jalan yang dinda pilih
Jalan yang seiring kehendak rakyat Nusantara tercinta
Rela dinda pertaruhkan airmata, darah dan nyawa
Demi ibu pertiwimu dan ibu pertiwiku tercinta
Jika kehadiran kanda sudah terlambat
Untuk bersama dinda menghadapi musuh durjana
Atas kesibukan kanda itu...
Dinda amat memahaminya
Setidak-tidaknya kanda sudi
Melindungi dinda dengan segala kesaktian yang ada
Pada kanda...
Moga di hari kematian dinda nanti...
Jangan sekali diratapi
Dengan airmatamu kanda
Tapi kirimkan doamu untukku kanda...
Kunantikan doamu di tugu
Ibu pertiwimu ibu pertiwiku
Dan bawalah anak panah dan busur sakti
Dan letakkan di pusara ku nanti
Sebagai lambang kau menghargai
Jasa baktiku pada ibu pertiwimu!
KARYA PUTRI RIMBA NIAGARA
24 Mei 2012
KARYA PUTRI RIMBA NIAGARA & LAKSAMANA MAS)
24 Mei 2012
(PETIKAN DARIPADA WALL LAKSAMANA MAS & PUTRI RIMBA NIAGARA)
16 Jun 2012
7 hours ago · Like
MAKANYA DI PERSEMBAHKAN BANGSAWAN DIRAJA CINTA PATUNG PUTERI CENDANA TATAPAN GURINDAM JIWA UNTUK PARA KASATRIA
PUTERI CENDANA
Duyungku menguis buihbiuh ombak
agar tidak meninggalkan jejakjejak sang nelayan
biarkan ia terhilang di persisiran pantai
sewaktuwaktu ombak hadir membadai....
~ Puteri Cendana ~
10.06.12
KEKASIHKU SI PUTERI CENDANA
Sewaktu ombak hadir membadai
duyung akan pergi jauh meninggalkan pantai
terpaksa berpisah dengan kekasihnya
Si Puteri Cendana
bukan
tak cinta
tak rindu
tak sayang
tapi apa nak buat
bercinta antara dua alam
alam duyung alam manusia
manakan sama
tapi hatimu hatiku
telah berpadu cinta
makanya usahlah kau
bimbang dan ragu
biarpun kita
berlainan alam
kau tetap
kucinta seumur hidupku
percayalah
lafaz ini lahir
dari lubuk hatiku yang dalam
Lihatlah keindahan pantai itu
airnya tenang membiru
ombak kecil tak jemu
mengheret pepasir putih
di persisir pantai
Bagimana ombak tak jemu mengheret
pepasir putih di persisir pantai nan indah
begitulah cintaku pada mu duhai kekasihku Si Puteri Cendana
begitu jugalah aku tak jemu-jemu merinduimu dan
mencintaimu seumur hidupku
Indah deretan pepohon kelapa di persisir pantai
melambai-lambai dituip angin sepoi-sepoi bahasa
begitulah indahnya cintaku padamu
duhai Si Puteri Cendana
Setialah menantiku
di persisir pantai pasirnya yang memutih itu
bila sampai waktu dengan izin-Nya jua
aku akan melamarmu
menjadi bidadari dunia akhiratku
pasti cincin permata Syurga
yang kau impikan itu
menjadi milikmu
Insya-Allah sayang
kekasihku Si Puteri Cendana
yang cantik jelita mempesonakan imanku
cantiknya kamu bak Bidadari Syurga
KARYA PUTRI RIMBA NIAGARA
12 Jun 2012
Kembara Sirua:
Diambang batas sang waktu
Dia masih berdiri kaku
Sambil terpaku
Memandang laut yang tak kunjung beku
Menanti dalam diam dan bisu
Putri Rimba Niagara:
Nama pun patung cendana
Sebab itu kaku dan bisu
Kalo sudah habis sumpahan
Barulah hilang segala kebisuan yang kaku
Dan diapun mengerti...
Apa pun terima kasih pada Kembara Sirua kerana sudi berpuisi
Bersama hamba...si patung cendana yang tak bisu tapi bersuara...hehehe
Kembara Sirua:
Retas segala badai yang menghadang
Sibak semua tabir yang jadi penghalang
Agar kian jelas rahasia siang dan malam
Agar tak ada lagi galau dalam kebisuan
Agar hati tetap memendarkan cahya dalam gulita
Lewat untaian syair..
Lewat bait bait puisi
Lewat nada nada kasih
Antara Hamba dengan Pencipta
Putri Rimba Niagara:
IKRAR JANJI SEORANG HAMBA KEPADA PENCIPTA-NYA
Duhai rakan sastra yang tersanjung di hatiku
Kau sumber inspirasiku
Di kala hati ini berduka
Kau sapukan airmataku
Dengan sapu tangan kasih setulus hatimu
Di kala aku disepikan
Kau saja yang sudi menyahut puisiku berlagu rindu
Lalu aku rindu serindunya padamu
Di kala bulan memunculkan dirinya
Wajahmu ada di situ
Senyum padaku
Dan kudengar jelas
Gurindam puisimu berlagu rindu
Dan tanganmu kau hulurkan padaku
Menjemputku ke bulan
Bersamamu
Berlagu puisi
Puisi tentang rindu
Puisi tentang rindu pada-Nya
Dan kita sama-sama memuji-Nya
Tanpa henti dalam linangan airmata
Syahdu...
Bahagianya kita di kala itu
Kerana bulan
Tak jemu
Mengajar kita
Tentang rindu
Tentang cinta
Dan kita berkasih sayang
Sesama semata kerana-Nya
Bukan kerana harta dan pangkat
Kerana itu tidak dibawa ke
Padang Mahsyar
Yang akan dibawa
Cinta dalam Redha Ilahi
Di Mahsyar kita sendirian
Dibakar terik mentari sejengkal kepala
Merenangi lautan peluh yang berpeluh-peluh
Untuk menjawab segala ikrar janji seorang hamba
Pada Pencipta-Nya
Tiada siapa yang dapat membantu kita
Di kala itu biarpun orang yang kita sayangi di dunia dulu
Yang menjadi peneman setia di kala itu
Dan amat berharga untuk menebus diri
Adalah amalan yang di terima-Nya
Jika terlepas kita di Mahsyar
Makanya
Pintu Syurga menanti
Terbuka seluas-Nya
Untuk kita yang bahagia
Dari segala azab sengsara
Dan ketika itulah
Cinta kita yang kita Agungkan
Kerana-Nya akan bertaut kembali
Dan ku bersyukur dengan
Hubungan kasih sayang kita
Setulusnya kerana-Nya
Tanpa syarat kebendaan harta
Untuk menjalinkan kasih kita
Akhirnya membawa kita
Ke Syurga Ilahi
Aamin Aamin Aamin Ya Rabbal A'Lamin
KARYA PUTRI RIMBA NIAGARA
12 Jun 2012
Kembara Sirua:
Dalam jejakku
Dalam langkahku...
Dalam Pijakku...Dalam setiap tarikan nafasku..
Rindu itu selalu terbawa
Rindu itu selalu kurasa
Rindu itu selalu kuasah
Kurangkai dalam untaian nada
Kurajut dalam jalin lagu
Lagu sendu penuh syahdu
Sebagai pelipur rindu yang mendayu kalbu
Putri Rimba Niagara:
7 hours ago · Like
BAYANGAN RINDU DI AMBANG SENJA
Senja akan datang
Setiap kali senja
Aku menanti mu di ombak rindu
Aku akan terdera rindu pabila di ambang senja
Kerana bayangan yang kurindu akan hilang
Ditelan kabus senja
Aku redho kalau itu hukum alam
Tapi sampai bila aku harus
Terdera rindu pabila setiap kali
Di ambang senja?
Makanya...
Biarlah ini senja yang terakhir
Kumelihat bayangmu hilang
Ditelan kabus senja
Selamat tinggal bayangan rindu
Dengan pelepasan rindu bayangan cintamu ini
Aku sudah tidak terdera rindu
Rindukan bayangan cinta yang menghilang entah di mana?
Bayangan cinta ...
Adakah kau sakit?
Adakah kau tidak cintai aku lagi?
Sedangkan kau sendiri kata
Di mana ada bayanganmu
Di situ ada cinta kamu untukku
Ahh! Teganya kau sepikan cintaku
Janji mana yang hendak kupercayakan lagi padamu
Cukup ....cukup sudah
Kau kecewakan aku
Aku sudah letih untuk dikecewakan lagi
Makanya izinkan aku
Sendirian bersama lukaku
Yang kurawat sendiri
Dengan pasrahku pada-Nya
KARYA PUTRI RIMBA NIAGARA
12 Jun 2012
KARYA PUTRI RIMBA NIAGARA & PUTERI CENDADA & KEMBARA SIRUA
14 Jun 2012
PERSEMBAHAN BANGSAWAN DIRAJA GURINDAM JIWA UNTUK PARA KSATRIA PERMATA SYURGA-MU
Bunda...
Nanda rindukan ayahanda
Sabarlah nanda...
Ayahandamu pergi di medan juang
Membela ibu pertiwi
Nanda...
Sudah dewasa nanti jadilah seperti
Ayahanda membela nusa dan bangsa
Demi kesejahteraan rakyat jelata
Bunda...
Adakah nanda dilahirkan kedunia ini
Untuk menjadi kasatria seperti ayahanda
Iya nanda...
Sudah dewasa nanti
Nanda mesti jadi seperti ayahanda
Seorang kasatria berjiwa rakyat
Kehidupannya didambakan untuk rakyat
Bunda...
Tidakkah bunda rasa kesepian
Tanpa ayahanda dan nanda nanti
Jika nanda juga jadi kasatria
Seperti ayahanda...bunda...
Duhai nanda...
Karna ayahandamu
Seorang kasatrialah
Bunda jatuh cinta padanya
Bunda...
Apakah itu namanya cinta bunda...
Ditinggalkan seperti tidak dimiliki cinta bunda...
Nanda...
Itulah namanya cinta sejati
Biarpun terpisah jauh dengan ayahanda
Tapi hatinya telah menyatu di hati bunda
Hingga ke nafas terakhir ...nanda....
Bunda...
Sungguh suci hati bunda...
Bertuah ayahanda
Memiliki cinta seperti bunda
Yang meletakkan cinta kepada
Kehidupan rakyat mengatasi segalanya
Percayalah bunda cinta bunda...
Nanda janji tidak akan nanda
Persiakan...nanda bersumpah akan
Meneruskan percintaan bunda
Mematrikan cinta bunda dan ayahanda
Dengan kehidupan nanda juga seperi ayahanda
Akan nanda dambakan kepada
Kehidupan rakyat yang harus dibela
Selagi jantung kasatria nanda berdetak
Sehingga ke tetesan darah terakhir!
Itulah lambang cinta bunda pada ayahanda?
Nanda...
Nandalah sebenarnya lambang cinta
Bunda dan ayahanda
Makanya nandalah
Permata Syurga
Kurniaan Allah
Tuk ayahanda dan bunda
Syukur Ya Alllah
Atas Kurniaan
Permata Syurga-Mu
Tuk semua keluarga kasatria
Di bumi-Mu ini
KARYA PUTRI RIMBA NIAGARA
10 Jun 2012
MENYAHUT PANGGILAN SEMBOYAN PERJUANGAN IBU PERTIWI MU!
Duhai nanda pertiwiku
Biarpun bunda bukan lahir di bumi bertuah Indonesia
Tapi bunda ditakdirkan untuk menyayangi negaramu
Bunda tak tahu kenapa
Darah yang mengalir ditubuh bunda ini
Serasa denyut nadinya seiring dengan ibu pertiw mu
Serasa roh pertiwimu memanggil-manggil bunda
Untuk menyahut semboyan perjuangan di bumimu
Roh-roh suci pejuang negaramu yang telah lama bersemadi
Hidup dalam jiwa bunda
Mahu bunda teruskan perjuangan mereka
Bersama-sama dengan para pejuang di bumimu
Mahu bunda lupakan panggilan semboyan perjuangan itu
Lagi bunda ingin memadamkan
Lagi membara-bara gelora api perjuangan
Biarpun bunda tidak ditakdirkan lahir di bumi Indonesia
Tapi bunda ditakdirkan untuk menyahut panggilan ibu pertiwimu
Dan bunda redho karena itu takdir-Nya
Biarpun bunda tidaklah segagah pahlawan-pahlawan di medan juang
Izinkan bunda berpena bertintakan darah dan air mata bunda
Untuk sama-sama berbakti kepada ibu pertiwimu
Moga perjuangan suci bunda ini jangan sekali disalah artikan
Dan sudilah terima perjuangan suci bunda ini sesuci perjuangan
Para pejuangmu yang masih hidup atau yang telah mati di medan juang!
Karya Putri Rimba Niagara
24 Mei 2012
Andi Surya:
Bundaku adalah ibu pertiwi
Digenggam rembulan dan matahari
Tak pamrih memberi
Inspirasi dan motivasi
Membangun negari
Hingga kini
Di sini
Di hati
Pertiwi...
JADILAH RAJA YANG UTAMAKAN RAKYAT LEBIH DARIPADA KEPENTINGAN SENDIRI
Teungku Sayyid Deqy
Ibu...
Maafkan putramu...
Aku sedang berada di titik nadir hidupku,
Aku sedang terbuang dan terhina oleh dunia ini,
Namun...mengapa aku pun tersisihkan dari hatimu?
Semua ini sungguh membuatku lemah,
Ibu kusayang...
Putramu hanya ingin istirahat sejenak di rumahmu...
Izinkanlah dihari-hari terakhirku ini,
Dan ketika kuberpulang pada NYA, aku dalam hangat pelukanmu.
Putri Rimba Niagara:
Duhai nanda putra kesayanganku...
Napa nanda berkata demikian rupa
Hancur lulur hati bunda
Sebak hati bunda ...
Adakah selama ini bunda abaikan kasih sayang bunda...
Katakan putra kesayangan bunda...
Puluhan tahun bunda mendidik dan membesarkan nanda
Tidak cukupkah kasih sayang bunda pada nanda selama ini....
Bukan kasih sayang saja yang bunda berikan pada nanda
Malah nyawa bunda pun sanggup jadi taruhan demi nanda tercinta...
Jika pelukan bunda ini boleh menenangkan jiwa nanda
Marilah ke mari bunda dodoikan gurindam dan syair
Yang selalu bunda dendangkan semasa nanda bayi lagi...
"Duhai putra bunda tersayang...
Buah hati bunda pengarang jantung bunda
Bunda kasih ...bunda sayang sangat-sangat...
Tidurlah lena...jangan nakal-nakal...
Besar nanti jadilah anak yang soleh lagi beriman
Jadi Raja yang utamakan rakyatnya daripada kepentingan sendiri...
Jadilah Raja yang adil Raja yang pemurah
Raja yang ingin hidup mencari jalan-jalan redhoNya
Nanda diberi darjat yang tinggi bukan untuk membangga diri
Tapi adalah amanah yang akan dipertanggungjawabkan...
Makanya jadilah Raja yang disayangi rakyat bukan dibenci rakyat
Ingatlah pesanan bunda ini nanda...
Bunda sangat-sangat sayang pada nanda
Nandalah saham dunia akhirat bunda
Tiada bunda nanti di dunia ini
Kirimkan doa untuk bunda jangan dilupakan
Itulah tanda kasih sayang nanda pada bunda...
Di pintu Syurga bunda menantimu penuh kerinduan..."
Masihkah nanda ingat dengan gurindam yang bunda dendangkan
padamu ? Inilah gurindam yang ditiup suburkan dijiwamu agar
terpasak dalam sanubarimu nanda...
Makanya jangan nanda berkata seolah ingin pergi dulu
daripada bunda....
Memanglah kita tidak tahu siapa yang pergi dulu....
Tapi biarlah bunda yang pergi dulu...
Nanda muda lagi dan tenaga nanda masih segagah pahlawan perkasa...
Bunda dalam usia begini sudah terlalu uzur dan lemah ....
Cumanya semangat saja yang menguatkan bunda meneruskan
Pengembaraan di dunia ini....
Makanya bunda berharap sangat Tuhan panjangkan usia nanda...
Bunda doakan Allah SWT sentiasa memberi kekuatan pada nanda
Untuk meneruskan perjuangan bunda dan nanda bahagia ....
Justeru jangan ragui cinta dan kasih sayang bunda pada nanda lagi...
bunda kasih dan sayangkan nanda dari dunia ini di bawa hingga ke SyurgaNya....
Aaamin Ya Rabbal A'Lamin
Ikhlas daripada:
Bunda Permaisuri Rimba Niagara
Malaysia
1 April 2012
(PETIKAN DARIPADA WALL PUTRI RIMBA NIAGARA & LAKSAMANA MAS)
14 Jun 2012
Like · · Unfollow Post · June 17 at 12:24am
Naga Pamungkas and 2 others like this.
(PETIKAN DARIPADA WALL DIALOG RUMAH SASTRA BORNEO)
23 Jun 2012


H.H Haji Hassanal Bolkiah kemas kini gambar profil mereka.
His Majesty Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah
SukaTunjukkan lagi reaksi
 
Komen
255 Comments
Komen
Rabeah Binti Mohd Ali
Tulis komen...
Rabeah Binti Mohd Ali ALLAH MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG
kasih sayangNya kepada hambaNya melebihi kasih sayang
seorang ibu kepada anaknya Masya-Allah memang patutlah kita mesti menyayangi Allah SWT tempat pertama Rasulullah tempat kedua kemudian barulah kepada keluarga.

Setiap ahli keluarga yang hadir dalam hidup kita cumalah sebagai untuk menambah saham akhirat dan tanggungjawab yang akan dipertanggungjawabkan.

Di hari akhirat setiap ahli keluarga saling menuntut pahala kebaikan yang pernah dilakukan walaupun sebesar zarah tapi masing-masing sibuk menjaga pahala kebaikan untuk diri sendiri kerana terlalu berharganya pahala kebaikan walaupun sebesar zarah untuk menghadapi huru hara Hari Akhirat Yang Maha Dahsyat untuk dihadapi dengan rasa cemas dengan harapan pahala yang sebesar zarah dapat menyelamatkan daripada api neraka . Masya-Allah Allahu Akbar. Moga seluruh ahli keluarga kita terselamat daripada azab huru hara Hari Akhirat di padang Masyar.

Beruntungnya di padang masyar jika kita termasuk golongan yang mendapat minum Air Telaga Al-Khauthar daripada Rasulullah yang jika di minum akan menghilangkan dahaga buat selamanya. Tapi golongan yang dapat minum adalah mereka yang semasa hidup di dunia mengamalkan Al-Quran dan Sunnah.
SUBHANALLAH ALHAMDULILLAH ALLAHU AKBAR moga kita termasuk golongan yang mengamalkan apa yang terdapat dalam Al-Quran dan Sunnah. Aamiin Ya Rabbal A'Lamiin.

17 Ramadan 1437H
22 Jun 2016

KARYA RATU RIMBA NIAGARA DISIARKAN DI PAGE KDYMM SULTAN HASSANAL BOLKIAH SEMPENA MERAIKAN HARI NUZUL AL-QURAN 1437H DENGAN DIIRINGI DOA MOGA ALLAH SWT MERAHMATI DUNIA AKHIRAT SILATURRAHIM NAN INDAH INI AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.
S


H.H Haji Hassanal Bolkiah kemas kini gambar profil mereka.
His Majesty Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah
SukaTunjukkan lagi reaksi
 
Komen
256 Comments
Komen
Rabeah Binti Mohd Ali
Tulis komen...
Rabeah Binti Mohd Ali MAKRIFAT CINTA...

Makrifat cinta bermakna saling menyayangi kerana Allah SWT membuatkan hati ada taman berbunga iman menjadi hamba-Nya yang bertaqwa.

Ikatan silaturrahim dalam persahabatan sentiasa ikhlas dengan niat bersama menuju jalan-jalan ke SyurgaNya. 

Sentiasa redha apa jua takdirNya percaya setiap takdir pasti ada hikmahNya yang indah.

Jika hati dilukai tak akan ada rasa kecewa kerana yakin Allah akan menggantikan yang lebih baik.

Lalui hidup dengan sentiasa bersangka baik dengan Allah Azzawajallah kerana Allah SWT mengikut prasangka hambaNya

Memahami apa rencanaNya di situlah adanya Makrifat Cinta

"ALLAH TIDAK MEMBERI APA YANG KITA MAHUKAN TAPI ALLAH MEMBERI APA YANG KITA PERLUKAN,"

TAK ADA KEJADIAN KEBETULAN SEMUA HANYA BISA TERJADI DENGAN IZIN ALLAH

"HIKMAH"

Tak ada kejadian kebetulan
Tak ada kejadian sia-sia
Semua hanya bisa terjadi dengan izin Allah
Dan semuanya pasti penuh hikmah
Hikmah tak akan terbaca
Oleh orang yg sarat emosi
Sibuk memanjakan perasaan
Cinta dunia, senang dengan penilaian makhluk
Langka berzikir
Tak mau sungguh-sungguh tafakur
Hikmah yg terbaca
akan merubah suasana hati
Akan mudah merubah perilaku
Dari pedih menjadi syukur
Dari melankolis menjadi semangat
Hikmah mudah terbaca oleh orang yang berhati bersih,
Buah dari kecerdasan akal, Ketulusan hati Dan kesungguhan mencintai Allah diatas segalanya.

JIKA KITA LETAKKAN KEBAHAGIAAN PADA ALLAH KITA AKAN
BAHAGIA DUNIA DAN AKHIRAT TAPI JIKA KITA LETAKKAN KEBAHAGIAAN PADA MANUSIA DIA SENDIRI TIDAK BISA MENJAMINKAN KEBAHAGIAAN UNTUKNYA APA TAH LAGI KITA .

ALLAH SENTIASA ADA BERSAMA DAN MEMBANTU KITA WALAUPUN DI SAAT KITA DISISIHKAN OLEH SEMUA MANUSIA.
BILAMANA ALLAH MEMBANTUMU TIADA SIAPA YANG DAPAT MENGHALANG-NYA SAMADA DI DUNIA ATAU DI AKHIRAT YAKINLAH JANJI ALLAH ITU PASTI !

SEJAK AZALI LAGI KITA SERASI BERSAMA HINGGA KE SYURGAWI
KERANA KAULAH PERMATA SYURGA KURNIAAN-NYA YANG AKU SYUKURI. INDAHNYA PERSAHABATAN KITA SEINDAH PELANGI DI MALAM HARI TERIMA KASIH KERANA SUDI HADIR DALAM DUNIA SASTERAKU UNTUK MERIMBUN DAN MELEBATKAN BUAH PEPOHON SASTERAKU DUNIAKU AKHIRATKU AKHIRATMU IN SHAA ALLAH KITA BERSAMA DI SYURGA MENYATUKAN CINTA KITA BERSAMA CINTA ALLAH DAN CINTA RASULULLAH AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.

'CINTA RASULULLAH KEPADA UMMATNYA TERPATRI SAMPAI SYURGA,'

MUHAMMAD RASULULLAH KEKASIH ALLAH

'INDAHNYA BUDI BERBUNGA IMAN'

As Syakuur الشكور = Yang Maha Pembalas Budi (Menghargai)

WAHAI JIWA YANG TENANG
Surat Al-Fajr ayat 27 - 30
“Yaa ayatuhan nafsul mutma’inah, irji’i ila Rabiki radiyatan mardiyah, fadhuli fi ‘ibadi, wadhuli Jannati..”
(wahai jiwa yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan ikhlas dan diridhoi, masuklah kedalam golongan HambaKU, dan Masuklah kedalam SyurgaKU…).

BERBAIK SANGKA DENGAN ALLAH AZZAWAJALLAH
Artinya: Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w: "Berfirman Allah Azzawajallah: 'Aku berkuasa untuk melakukan apa yang hamba-Ku sangkakan terhadap-Ku. Dan Aku berserta dengannya ketika ia menyebut-Ku (Berzikir kepada-Ku)
(Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

DUNIA YANG HINA
Artinya: Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda: "Bukankah dunia ini dilaknati melainkan zikrullah dan apa yang berkaitan dengannya, dan orang yang berilmu atau orang yang menuntut ilmu."
(Riwayat al-Tirmizi)

Fatimah Ismail menyintaiMu lebih dari itu..mengharapkan bunga dari syurga jatuh ke telapak tangan..tatkala berdoa..semuga harumnya merentasi benua....amin.

Ratu Rimba Niagara :Aamin Ya Rabbal A'Lamin

YA ALLAH DENGAN AMALAN YANG SEDIKIT INI TAK LAYAK KAMI MENJADI KEKASIH-MU TAPI BERILAH KAMI PELUANG UNTUK BERBUAT AMALAN SOLEH YANG YANG ENGKAU REDHAI SEHINGGA MATINYA KAMI DALAM KEADAAN KAU SUKA DAN REDHAI AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN

"SALAM RAMADHAN 1437H BUAT SEMUA YANG MENGENALI DIRI INI DI ALAMMAYA MAHUPUN DI DUNIA NYATA DENGAN UCAPAN MAAF ZAHIR BATIN KUSAYANG KALIAN DEMI-NYA MOGA PERTEMUAN KITA BERAKHIR DENGAN PERTEMUAN DI SYURGA BERSAMA MELIHAT WAJAH ALLAH AZZAWAJALLAH BERDEKATAN DENGAN RASULULLAH ITULAH MATLAMAT KITA AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN,"
18 Ramadan 1437H
23 Jun 2016
SukaBalasan11 min
Rabeah Binti Mohd Ali ALLAH MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG
kasih sayangNya kepada hambaNya melebihi kasih sayang
seorang ibu kepada anaknya Masya-Allah memang patutlah kita mesti menyayangi Allah SWT tempat pertama Rasulullah tempat kedua kemudian barulah kepada keluarga.

Setiap ahli keluarga yang hadir dalam hidup kita cumalah sebagai untuk menambah saham akhirat dan tanggungjawab yang akan dipertanggungjawabkan.

Di hari akhirat setiap ahli keluarga saling menuntut pahala kebaikan yang pernah dilakukan walaupun sebesar zarah tapi masing-masing sibuk menjaga pahala kebaikan untuk diri sendiri kerana terlalu berharganya pahala kebaikan walaupun sebesar zarah untuk menghadapi huru hara Hari Akhirat Yang Maha Dahsyat untuk dihadapi dengan rasa cemas dengan harapan pahala yang sebesar zarah dapat menyelamatkan daripada api neraka . Masya-Allah Allahu Akbar. Moga seluruh ahli keluarga kita terselamat daripada azab huru hara Hari Akhirat di padang Masyar.

Beruntungnya di padang masyar jika kita termasuk golongan yang mendapat minum Air Telaga Al-Khauthar daripada Rasulullah yang jika di minum akan menghilangkan dahaga buat selamanya. Tapi golongan yang dapat minum adalah mereka yang semasa hidup di dunia mengamalkan Al-Quran dan Sunnah.
SUBHANALLAH ALHAMDULILLAH ALLAHU AKBAR moga kita termasuk golongan yang mengamalkan apa yang terdapat dalam Al-Quran dan Sunnah. Aamiin Ya Rabbal A'Lamiin.

17 Ramadan 1437H
22 Jun 2016

KARYA RATU RIMBA NIAGARA DISIARKAN DI PAGE KDYMM SULTAN HASSANAL BOLKIAH SEMPENA MERAIKAN HARI NUZUL AL-QURAN 1437H DENGAN DIIRINGI DOA MOGA ALLAH SWT MERAHMATI DUNIA AKHIRAT SILATURRAHIM NAN INDAH INI AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.
SukaBalasan42 min
Rabeah Binti Mohd Ali
السلام عليكم...ان شاء الله ،
 1 hari lagi NAFAS menjadi TASBIH.
 1 hari lagi TIDUR menjadi IBADAH.
 1 hari lagi DOA di IJABAH.
 1 hari lagi PAHALA di lipat gandakan.
Tapi, Itu semua tak akan terjadi tanpa maaf tulus dlm keikhlasan dari hati.
Izinkan kedua telapak tangan bertangkup memohon maaf utk;
 Lisan yg terlanjur.
 Janji yg terabaikan.
 Hati yg berprasangka. dan
 Semua sikap yg menyakitkan...
Tegur saya jika mulai sombong.
Tegur saya jika mulai angkuh.
Tegur saya jika salah.
Krn saya masih memerlukan saudara sperti Anda hari ini, esok dan selamanya.
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا
كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
Marhaban ya Ramadhan...
Rabeah Binti Mohd Ali
Tulis balasan...
H.H Haji Hassanal Bolkiah Salam,
15 Ramadan and Nuzul Quran.Please Aaaamin for the betterment of all Ummah, and for the next remaining Ramadan.
Let us start as 'ROYALTIES' may Allah S W T grant us to share with all Citizens with our Dignity Contagious,a and protect us with Pea
...Lihat Lebih Banyak
Lihat Terjemahan
SukaBalasan5221 jam
Mohamad Shawal menyukai kiriman anda dalam SAHABAT HATI BERBICARA.: "SUBHANALLAH INDAHNYA MALAM NUZUL QURAN ..."
4 jam yang lalu
Waka Wm,Kaseh RohAya dan 5 yang lain menyukai siaran anda di TEAM SUTERA BIDADARI CINTA ALLAH S.W.T DAN RASULULLAH S.A.W: "SAHABAT YANG AKU CARI Yang kucari..."
4 jam yang lalu
Waka Wm menyukai kiriman anda dalam TEAM SUTERA BIDADARI CINTA ALLAH S.W.T DAN RASULULLAH S.A.W.: "SUBHANALLAH INDAHNYA MALAM NUZUL QURAN ..."
4 jam yang lalu
Waka Wm menyukai kiriman anda dalam TEAM SUTERA BIDADARI CINTA ALLAH S.W.T DAN RASULULLAH S.A.W.: "SUBHANALLAH INDAHNYA MALAM NUZUL QURAN ..."
Gymnastiar
·Pastikan kita selalu berterima kasih atas sehalus apapun kebaikan orang, dan jangan berharap terimakasih atas sebesar apapun amal kita
PETIKAN GALERI & PERPUSTAKAAN RATU RIMBA NIAGARA
TOH PUAN RATU KENCANA SARI @ SRIKANDI SASTERA RAJA-SULTAN NUSANTARA @ PUJANGGA SERIBU ZAMAN @ PUJANGGA NUSANTARA CINTA 5 BENUA MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND,
202 NEGARA DUNIA & SELURUH DUNIA KECUALI ISRAEL
17 RAMADAN 1437H
22 JUN 2016
BILAMANA ALLAH MEMBANTUMU TIADA SIAPA YANG DAPAT MENGHALANG-NYA SAMADA DI DUNIA ATAU DI AKHIRAT YAKINLAH JANJI ALLAH ITU PASTI !
SEJAK AZALI LAGI KITA SERASI BERSAMA HINGGA KE SYURGAWI
KERANA KAULAH PERMATA SYURGA KURNIAAN-NYA YANG AKU SYUKURI. INDAHNYA PERSAHABATAN KITA SEINDAH PELANGI DI MALAM HARI TERIMA KASIH KERANA SUDI HADIR DALAM DUNIA SASTERAKU UNTUK MERIMBUN DAN MELEBATKAN BUAH PEPOHON SASTERAKU DUNIAKU AKHIRATKU AKHIRATMU IN SHAA ALLAH KITA BERSAMA DI SYURGA MENYATUKAN CINTA KITA BERSAMA CINTA ALLAH DAN CINTA RASULULLAH AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.
'CINTA RASULULLAH KEPADA UMMATNYA TERPATRI SAMPAI SYURGA,'
MUHAMMAD RASULULLAH KEKASIH ALLAH
'INDAHNYA BUDI BERBUNGA IMAN'
As Syakuur الشكور = Yang Maha Pembalas Budi (Menghargai)
WAHAI JIWA YANG TENANG
Surat Al-Fajr ayat 27 - 30
“Yaa ayatuhan nafsul mutma’inah, irji’i ila Rabiki radiyatan mardiyah, fadhuli fi ‘ibadi, wadhuli Jannati..”
(wahai jiwa yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan ikhlas dan diridhoi, masuklah kedalam golongan HambaKU, dan Masuklah kedalam SyurgaKU…).
BERBAIK SANGKA DENGAN ALLAH AZZAWAJALLAH
Artinya: Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w: "Berfirman Allah Azzawajallah: 'Aku berkuasa untuk melakukan apa yang hamba-Ku sangkakan terhadap-Ku. Dan Aku berserta dengannya ketika ia menyebut-Ku (Berzikir kepada-Ku)
(Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)
DUNIA YANG HINA
Artinya: Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda: "Bukankah dunia ini dilaknati melainkan zikrullah dan apa yang berkaitan dengannya, dan orang yang berilmu atau orang yang menuntut ilmu."
(Riwayat al-Tirmizi)
Fatimah Ismail menyintaiMu lebih dari itu..mengharapkan bunga dari syurga jatuh ke telapak tangan..tatkala berdoa..semuga harumnya merentasi benua....amin.
Ratu Rimba Niagara :Aamin Ya Rabbal A'Lamin
KARYA RATU RIMBA NIAGARA DISIARKAN DI PAGE KDYMM SULTAN HASSANAL BOLKIAH SEMPENA MERAIKAN HARI NUZUL AL-QURAN 1437H DENGAN DIIRINGI DOA MOGA ALLAH SWT MERAHMATI DUNIA AKHIRAT SILATURRAHIM NAN INDAH INI AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.
Ini adalah makam baginda Nabi Adam As.. yg mengetik 'aamiin' semoga bertemu Nabi di Surga AAMIIN..JANGAN LUPA SAHARE KAN
Ini adalah makam baginda Nabi Adam As.. yg mengetik 'aamiin' semoga bertemu Nabi di Surga AAMIIN..JANGAN LUPA SAHARE KAN
6B0AAEC521A3.DENVERHOTELDISCOUNTS.COM
Suka
   
Komen
Komen
Siti Rosilah Amin
Tak SukaBalasan12 min


KARYA RATU RIMBA NIAGARA DISIARKAN DI PAGE KDYMM SULTAN HASSANAL BOLKIAH SEMPENA MERAIKAN HARI NUZUL AL-QURAN 1437H DENGAN DIIRINGI DOA MOGA ALLAH SWT MERAHMATI DUNIA AKHIRAT SILATURRAHIM NAN INDAH INI AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.


YA ALLAH JADIKANLAH KARYA SASTERAKU MENGALIR SEPERTI AIR TERJUN NIAGARA YANG MENGALIR TERUS MENGALIR MENYATU HINGGA KE SUNGAI-SUNGAI SYURGA-MU

AKU MENULIS KERANA-MU
ILHAM YANG AKU TULIS DATANG DARI-MU
KAU HADIRKAN ILHAM TANPA HENTI PADAKU ATAS KEHENDAK-MU, AKU BERSYUKUR ILHAM DATANG TANPA HENTI-NYA , ALHAMDULILLAH SYUKUR YA ALLAH TANPA IZIN-MU AKU TIDAK DAPAT MENULIS BIARPUN SEBARIS AYAT, ALLAHU AKBAR KEKUASAAN-MU MENGATASI SEGALA-NYA.

YA ALLAH KERANA KARYA SASTRA YANG KUTULIS ADALAH DARI-MU JADIKANLAH AKU DAN YANG MEMBACA KARYAKU
HAMBA-MU YANG SENTIASA REDHO ATAS TAKDIR-MU
PERCAYA SETIAP YANG DITAKDIRKAN ITU ADA HIKMAH DI SEBALIK-NYA

YA ALLAH JADIKAN KARYA SASTERA YANG KUTULIS SESUAI DENGAN ZAMAN WALAUPUN ZAMAN TERUS BERUBAH TAPI KARYAKU SENTIASA ADA DI JIWA SEMUA MANUSIA YANG MENGHAYATINYA KERANA SASTERAKU ADALAH ILHAM DARI-MU, JIKA ILHAM DARI-MU PASTI MEMBERI KEBAIKAN PADA DIRIKU DAN PADA SEMUA YANG MEMBACA KARYAKU.
AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.

'SASTERAKU ILHAM DARI-NYA'

NAMA PENAKU INI ILHAM DARI-NYA JUGA
ADA YANG TERSIRAT DI SEBALIK YANG TERSURAT
ATAS NAMA PENAKU INI

RATU SEORANG RAJA/RATU ATAU PEMIMPIN ITU YANG TERSURAT YANG TERSIRAT MEMARTABATKAN INSTITUSI DIRAJA NUSANTARA

RIMBA AGAR SENTIASA RASA MERENDAH DIRI MEMERINTAH DI KERAJAAN RAKYAT RIMBA JADI TIADA SIAPA HENDAK CEMBURU KERANA BUKAN MEMERINTAH KERAJAAN MANUSIA ,
TERSIRATNYA MAHU DAPATKAN INSPIRASI UNTUK MENJIWAI WATAK
RAJA DAN PEMERINTAH UNTUK DITUANGKAN ILHAM DALAM KARYA SASTERA.

NIAGARA KARYA SASTRA YANG DIHASILKAN SEPERTI AIR TERJUN NIAGARA SENTIASA MENGALIR, SENTIASA BERSASTRA TANPA HENTI SEHINGGA TERHENTI NAFAS TERHENTILAH PENA, BIARPUN NAFAS TERHENTI SASTRA YANG DITINGGALKAN TERUS-TERUSAN DIBACA OLEH YANG MASIH HIDUP ,

MOGA ILMU SASTRA YANG DITINGGALKAN TERUS MASUK KE AKAUN SAHAM AKHIRATKU SEPERTI MENGALIR AIR TERJUNAN NIAGARA MENYATU TERUS KE SUNGAI-SUNGAI SYURGAWI
INSYA-ALLAH AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN

KH. Abdullah Gymnastiar
·
Pastikan kita selalu berterima kasih atas sehalus apapun kebaikan orang, dan jangan berharap terimakasih atas sebesar apapun amal kita

PETIKAN GALERI & PERPUSTAKAAN RATU RIMBA NIAGARA
TOH PUAN RATU KENCANA SARI @ SRIKANDI SASTERA RAJA-SULTAN NUSANTARA @ PUJANGGA SERIBU ZAMAN @ PUJANGGA NUSANTARA CINTA 5 BENUA MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND,
202 NEGARA DUNIA & SELURUH DUNIA KECUALI ISRAEL
17 RAMADAN 1437H
22 JUN 2016

0 comments:

Post a Comment

 
;