Sunday, 24 January 2016

MUJAHID FISABILILLAH-MU (441) ORANG YANG SOMBONG DAN MEMBANGGA DIRI NERAKA ADALAH LAYAK UNTUKNYA


MUJAHID FISABILILLAH-MU (441) ORANG YANG SOMBONG DAN MEMBANGGA DIRI NERAKA ADALAH LAYAK UNTUKNYA

-0:05
309,579 Views
Husnul KhatimahFollow
SUBHANALLAH.. Api keluar dari air.. Sudah nonton komen Subhanallah n share ya..


ORANG YANG SOMBONG DAN MEMBANGGA DIRI NERAKA ADALAH LAYAK UNTUKNYA

Orang Sombong akan mendapat kehinaan dan tidak bisa menerima kebenaran

“Orang-orang yang bersikap sombong dimuka bumi tanpa alasan yang benar, mereka akan Aku palingkan dari kebenaran sehingga mereka tidak dapat memahami bukti-bukti kekuasaan-Ku. Sekalipun orang-orang yang sombong itu menyaksikan bukti-bukti kekuasaan-Ku, mereka tetap tidak mau beriman. Jika mereka melihat jalan sesat justru mereka mau mengikutinya. Begitulah karakter orang-orang yang sombong, mereka telah mendustakan agama Kami, dan mereka telah melalaikan bukti-bukti kekuasan Kami. (QS Al-A’raf : 146)

Yaitu Aku akan halangi mereka memahami hujjah-hujjah dan dalil-dalil yang menunjukan keagungan-Ku, syari’at-Ku, dan hukum-hukum-Ku pada hati orang-orang yang sombong untuk taat kepada-Ku dan sombong kepada manusia tanpa alasan yang benar. Sebagaimana mereka sombong tanpa alasan yang benar, maka Allah akan hinakan mereka dengan kebodohan.(Tafsir Ibn Katsir 2/228)

Pandangan seseorang terhadap dirinya sendiri dengan rasa bangga dan besar kepala, akan menjadikannya memandang orang lain dengan penuh kekurangan. Pada akhiranya, sedikit demi sedikit, sifat-sifat angkuh tersebut akan menjadi karakternya, sehingga menjadi orang yang sombong dan dimasukkan pada kelompok orang-orang yang zhalim.

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Seseorang yang selalu angkuh (merasa tinggi) dengan dirinya sendiri, maka ia dicatat bersama orang-orang yang sombong, kemudian adzab yang menimpa mereka akan menimpanya juga (HR Tirmidzi)

Dalam hadits lain Rasulullah SAW telah bersabda:”Cukuplah seseorang dianggap melakukan kejelekan apabila ia meremehkan saudaranya sesama muslim” (HR Muslim)

Jadi sifat sombong merupakan salah satu buah yang dihasilkan oleh rasa angkuh dan bangga. Sombong adalah siifat yang sangat berbahaya.

Abu Hamid Al-Ghazali pernah mengatakan, “Sifat sombong menjadi penghalang untuk masuk surga, karena sifat inilah yang menghalangi seorang hamba dengan akhlak orang-orang yang beriman. Akhlak tersebut adalah bagaikan pintu-pintu surga. Sementara sombong dan membanggakan diri sendiri adalah dua perkara yang menutup semua pintu surga. Sifat sombong tidak bisa selaras dengan sifat rendah hati yang merupakan akhlak utama bagi orang-orang yang bertakwa, karena di dalamnya terdapat rasa bangga. Sifat sombong juga tidak bisa sejalan dengan kebenaran atau kejujuran, karena di dalamnya terdapat rasa bangga. Sifat sombong tidak bisa menghindarkan diri dari sifat dengki, karena di dalamnya terdapat rasa bangga. Sifat tersebut tidak bisa memberikan nasehat lemah lembut, karena di dalamnya ada rasa bangga. Begitu pula, sifat sombong inti tidak mau menerima nasehat-nasehat untuk dirinya, karena ia menyimpan rasa bangga. Bagitu pula, sifat sombong tidak akan pernah mau memandang rendah dan diremehkan oleh manusia lainnya, karena ia mempunyai rasa bangga terhadap dirinya sendiri. Atas setiap akhlak yang tercela, orang bangga dan sombong pasti menempuhnya untuk melanggengkan kemulian dirinya. Dan atas setuap akhlak yang terpuji, orang yang sombong pasti tidak bisa melakukannya, karena itu akan menggerus kemuliaan dirinya .”

Hatinya terkunci
Orang yang sombong terhadap dirinya sendiri atau menolak kebenaran dan merendahkan manusia, Allah akan kunci mati hatinya dari menerima kebenaran.

Demikianlah Allah mengunci mati hati orang yang sombong dan sewenang-wenang”
(QS Mukmin : 35)

Imam As Syaukani mengatakan : “Sebagaimana Allah mengunci mati hati orang-orang yang memperdebatkan ayat-ayat Allah, maka demikian pula Allah akan mengunci mati hati orang yang sombong lagi berbuat semena-mena” Lanjutnya lagi; “Yang demikian itu, karena hati merupakan sumber kesombongan. Sedangkan anggota badan yang lain tunduk mengikuti hati” (Fathul Qadir 4/492)

Mendapatkan tempat yang paling buruk
“Dikatakan (kepada mereka): “Masukilah pintu-pintu neraka Jahannam itu, sedang kamu kekal di dalamnya”. Maka neraka Jahannam itulah seburuk-buruk tempat bagi orang-orang yang menyombongkan diri” (QS AzZumar : 72)

Dalam hadits dari Haritsah bin Wahb Al Khuzai’i , Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda :

“Maukah kamu aku beritahu tentang penduduk neraka? Mereka semua adalah orang-orang keras lagi kasar, tamak lagi rakus, dan takabbur (sombong).” (HR. Bukhari no. 4918 dan Muslim no. 2853)MATAHARI ADA GELUNG DAN PELANGI

Jumaat 27 Mei 2011 bersamaan 23 Jamadil Akhir 1432H
pada pukul 1.15 tengahari berlaku kejadian Matahari
ada gelung dan pelangi.


ILHAM PENULIS KEJADIAN TERSEBUT:

Selalunya pelangi menampakkan diri di awan untuk
dilihat kecantikannya kepada penghuni bumi.
Sang Matahari sememangnya memancarkan sinarnya
di seluruh alam tanpa perlukan pertolongan cahaya
daripada planet manapun!

TAPI Sang Matahari tidak selamanya boleh ego dengan
terikkan sinarnya itu kerana Penciptanya menunjukkan
KuasaNya Yang Maha Bijaksana apabila DiPerintahkan
Pelangi mengelilingi Sang Matahari , Dikirimkan juga
gelungan cahaya yang lebih bersinar daripada Sang
Matahari.
SUBHANALLAH!
ALLAHU AKBAR!

Karya Putri Rimba Niagara
21 Mei 2011
(PETIKAN DARIPADA WALL PUTRI RIMBA NIAGARA)
10 Ogos 2012
21 Ramadan 1433H


SANG MATAHARI TUNDUKKAN KEEGOANMU!

Sang Matahari setiap hari
ego dengan kekuasaan yang dimiliki
Menyinari bumi
tanpa sinarnya,
bumi ini akan bergelap!
tanpa sinarnya kehidupan
penghuni bumi tergendala,
ini membuatkan Sang Matahari ego!
Sinarnya amat dinantikan penghuni bumi…
Kerana terlalu sombong dengan keterikkan sinarnya itu,
kehadiran Sang Pelangi diperkecilkan,

” Sang Pelangi kau tak perlu muncul kerana
kehadiranmu tidak diperlukan penghuni bumi…
cahayaku sudah cukup menerangi penghuni bumi,”
kata Sang Matahari dengan egonya.

“Walaupun aku tidak diperlukan tapi kehadiranku dapat
memukau mata si penghuni bumi kerana warna
warni pelangiku yang cantik,” kata Sang Pelangi
membela dirinya.

“He… setakat cantik , selepas itu hilang… tiada
gunanya Sang Pelangi… hahaha … kau tengok aku
sentiasa bersinar tanpa henti, penghuni bumi
sentiasa perlukan aku!” kata Sang Matahari
penuh ego.

“Aku hadir atas kehendak Tuhanku,
Aku hilang pun atas kehendak Tuhanku,
dan aku redha asal kejadianku Sang Matahari,”
kata Sang Pelangi penuh kesyukuran.
Bersyukur kepada Tuhan yang menciptanya.

Pada hari Jumaat bertarikh 27 Mei 2011
pada pukul 1.15 tengahari keadaan telah
menundukkan Sang Matahari yang ego selama ini,
apabila Penciptanya menunjukkan kuasaNya
kepada Sang Matahari yang selama ini ego
dengan kekuasaannya, apabila Sang Pelangi
mengelilingi Sang Matahari dan Dikirimkan
juga bulatan cahaya yang lebih bersinar daripada
Sang Matahari!

Sang Matahari hilang egonya… dia bertaubat
kepada Allah kerana selama ini dia sombong
kepada Sang Pelangi dan Penghuni Bumi.
Sehebat mana pun Sang Matahari tidak boleh
menandingi kehebatan Yang Mencipta
kewujudannya !

Karya Putri Rimba Niagara
15 Jun 2011
(PETIKAN DARIPADA WALL PUTRI RIMBA NIAGARA)
11 Ogos 2012
22 Ramadan 1433H


Kita tak dapat menjadi matahari cukuplah menjadi lilin yang dapat menerangi sekitar sini."

SUBHANALLAH, INILAH MUKJIZAT PENCIPTAAN MATAHARI

Matahari adalah unit terbesar dari sistem tata surya kita. Matahari sangatlah panas dan mengandung gas yang selalu terbakar.
Di permukaannya selalu terjadi ledakan bagaikan jutaan bom atom yang dijatuhkan tiap waktu. Ledakan ini menghasilkan lidah api raksasa yang ukurannya 40 atau 50 kali lebih besar dari bumi kita.
Matahari seperti bola api raksasa yang memberikan panas dan cahaya yang sangat besar dari permukaannya. Ruang angkasa, bagaimanapun, gelap gulita. Bumi kita adalah salah satu bagian yang indah dari kegelapan mutlak itu.
Dan, tidak ada unit lain selain matahari di tata surya kita yang mampu menyinari dan menghangatkan bumi kita. Apabila bukan dari matahari, maka akan terjadi malam selama-lamanya, dan setiap daerah akan terselimuti es. Kehidupan dengan begitu akan mustahil, dan kita pun tidak akan ada.
Panas yang diberikan matahari akan sangat tinggi selama musim panas. Namun, matahari jaraknya jutaan kilometer dari bumi, dan hanya 0,2 persen dari panasnya yang benar-benar mencapai bumi. Sejak suhu di bumi bisa sangat tinggi, meskipun matahari letaknya begitu jauh, bagaimana dengan suhu matahari itu sendiri?
Temperatur di permukaan matahari adalah 6.000 derajat Celcius, dan 12 juta derajat Celsius di dalamnya.
Allah telah menciptakan jarak yang sempurna antara bumi dan matahari. Apabila jarak matahari lebih dekat dengan kita, maka semua yang ada di bumi akan menguap dan terbakar. Begitu juga, apabila jaraknya lebih jauh dari saat ini, maka semua daerah akan tertutupi es. Dengan begitu, tentu saja, kehidupan akan mustahil.
Daerah kutub, daerah yang mendapatkan panas paling sedikit dari matahari, secara permanen diselimuti oleh es, sedangkan daerah ekuator, yang mendapatkan lebih banyak panas, selalu panas.
Namun, perbedaan suhu antara kutub dan ekuator ini yang menyebabkan terciptanya iklim moderat di bumi secara keseluruhan, dan iklim inilah yang menyokong terwujudnya kehidupan. Hal tersebut adalah salah satu tanda dari tidak terhitungnya bukti cinta Allah kepada manusia.
Bila matahari lebih besar atau lebih kecil, lebih jauh ataupun lebih dekat dengan bumi, maka sangat tidak mungkin terjadi kehidupan di planet kita.
Bagaimanapun juga, Allah menciptakan matahari, bumi dan sistem tata surya dengan sedemikian teraturnya agar kita dapat hidup dengan nyaman. Di ayat lain dalam Alquran tertera bagaimana matahari dan bulan selalu bergerak sesuai perintah Allah :
“Dan Dia menundukkan malam dan siang, matahari dan bulan untukmu, dan bintang-bintang dikendalikan dengan perintahNya. Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi orang yang mengerti.” (Q.S.An-Nahl (16):12)
SUBHANALLAH ALHAMDULILLAH ALLAHU AKBAR


SAMPAI KAPAN PUN AKU ADALAH DIAN!


sampai kapan pun aku adalah dian
menerangi orang lain membakar diri sendiri
tapi sampai bila aku mahu menjadi dian
jika begitu aku mahu menjadi seperti matahari
menerangi seluruh alam
bahagia dapat menerangi seluruh alam
tapi seluruh alam bahagia
aku tetap juga kepanasan
jika begitu aku mahu menjadi seperti bulan
cahayaku indah berseri-seri
siapa yang melihat pasti terpegun akan
keserian cahayaku,
aku akan sentiasa berada dalam kebanggaan
jadi aku tak mahu dipuji dipuja
sedangkan yang layak dipuji dipuja cuma TUHAN
yang menciptakan bulan dan yang menciptakan aku
jika begitu aku mahu menjadi seperti bintang
bergemerlapan setiap masa
semua berlumba-lumba menggapai bintang
akan kuberikan bintang kepada mereka yang
suka berusaha menggapaiku penuh ikhlas
biarlah mereka gembira dan bahagia memilikiku
apapun biarlah aku menjadi seperti dian
dalam keadaan yang tak berdaya
akan kucuba sedaya upaya bercahaya
menerangi diriku sendiri dan yang ikhlas
menerima cahayaku dan sentiasa memberi
semangat agar aku terus bercahaya
sehingga sumbu dianku habis
bila sumbu dianku habis
berarti tamatlah baktiku untuk terus bercahaya lagi
moga cahaya dianku yang sedikit ini
menerangiku di alam barzah yang gelap gelita
tanpa satu pun cahaya yang dapat menerangiku
walaupun cahaya dari mana sekalipun...
andai cahaya dianku menerangiku
di alam barzah
SUBHANALLAH doaku termakbul
SUBANALLAH cahaya dian yang kutinggalkan di bumi
terus terpancar ke alam barzah
bergemerlapan setiap masa
seperti indahnya cahaya
matahari, bulan dan bintang
malah lebih indah dari itu
itulah cahaya dari Syurga
terpancar hingga ke alam barzahku
dinampak Allah swt
keindahan Syurga yang tiada tara-Nya indah
SUBHANALLAH ALHAMDULILLAH ALLAHU AKBAR
berkat cahaya dianku terus berbakti kepada manusia
yang masih hidup di bumi sehingga bumi ini tamat usianya
ALLAHU AKBAR
bertambah indah dan bahagianya aku
jika sekiranya cahaya dianku yang sedikit ini
menjadi cahaya lembayung menyejukkan kepanasan
di Padang Mahsyar kepada semua yang pernah
memberi dukungan/sokongan dalam apa jua bentuk pengorbanan
agar sumbu cahaya dianku terus bercahaya...bercahaya...
semuanya dengan izin-Nya jua
tiada daya upayaku melainkan dengan kehendak-Nya kemahuan-Nya,
kuserahkan segala-Nya kepada-Nya jua,
karena dari-Nya aku datang dari-Nya aku dikembalikan
moga aku dikembalikan dalam jiwa dan roh yang tenang
redho lagi diredhoi-Nya,
ALLAHU AKBAR Aamiin Ya Rabbal A'Lamiin
Karya Ratu Rimba Niagara
26 Syawal 1435H
22 Ogos 2014
(MOGA DOA DALAM PUISI INI DIMAKBULKAN ALLAH SWT AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN)
TERIMA KASIH SAHABATKU ZUL HARDI ATAS CETUSAN IDE INI
SEGALA JASAMU AKAN DIKENANG SEHINGGA KE AKHIR HAYATKU,
MOGA SILATURAHMI NAN INDAH INI SAMPAI KE SYURGA AAMIIN.
MOGA SASTERA YANG KUKARANGKAN ADA NILAIAN DI SISI-NYA AAMIIN

PUISI OH! PUISI

Selamat siang yang terkasih...
Janganlah kasih mu tersisih dariku yang jauh ini....
Maklumlah aku berada di dasar lautan sendirian ....
Namun masih mendoakan agar dirimu sentiasa diRahmatiNya.Aamin

Yayuk Baskoro Adi ........sayang....aku ga bisa nuls puisi.....hehehe

PUISI OH! PUISI

hehehe
selamat siang mas....sayang...
aku nggak bisa nulis puisi...
tapi aku suka baca puisi...
puisi bikin hati ku senang
aku ketawa bila baca puisi
puisi bikin aku kenal diriku
puisi bikin aku kenal Tuhanku
puisi bikin aku sayang pada semua
puisi bikin aku sayang pada penulis puisi
hehehe aku suka...suka...suka banget...
hehehe
puisi....puisi...oh puisi ku sayang...
aku sayang kamu...
aku akan baca mu selalu
aku akan doakan si penulis puisi
diRahmati Allah dikala hidup dan matinya
Aamin Ya Rabbal A'Lamin

Karya Ratu Rimba Niagara
28 Mac 2012
(Istimewa buat Yayuk Baskoro Adi moga gembira selalu)

Yayuk Baskoro Adi terima kasih.....aku merasa sangat tersanjung dengan puisi anda.....sekali lagi terimakasih...selamat siang......

Ratu Rimba Niagara Terima kasih sayang...adikku manjaku...senyumanmu yang manja itu terus meresap dalam kalbuku...makanya terlahirlah puisi spontan ini sayang....moga kau menjadi anak yang soleh yang mendoakan kedua orang tua mu di kala hidup dan matinya sayang....

Yayuk Baskoro Adi amin...amin....ya robbal'alamin......

PENAMAT PELAYARAN

Hidup adalah satu pelayaran
Pasti ada persinggahan
Jika setiap persinggahan itu
Aku leka dengan pesona dunia
Hingga melupakan aku
Untuk meneruskan pelayaran
Tinggallah aku dalam pesona dunia
Amat rugilah aku
Malang nasibku dunia akhirat
Biarpun di dunia ini aku
Miliki segalanya
Kalau itulah matlamat aku
Berhidup di dunia ini
Makanya jadilah aku
Manusia yang rugi
Dan ruginya tak tertebus
Biarpun kucagarkan
Harta pesona dunia
Yang kumiliki
Tak akan dapat tertebus!
ALLAHU AKHBAR!
Moga Allah jauhkan
Aku daripada pesona dunia
Yang melalailkan
Yang melekakan
Ya Allah aku hambaMu
Yang lemah
Untuk menghadapi dugaan
Apabila diuji dengan pesona dunia
Janganlah pesona dunia ini
Melalaikan! Melekakan aku
Daripada terus menjadikan
Aku hambaMu yang tak tahu
Akan tanggung jawab
Sebagai seorang khalifahMu
Makanya izinkan aku
Untuk membawa bekalan
Amalan yang Kau terima
Untuk kubawa ke negeri
Pasti dan itulah
Penamat pelayaranku
Di dunia yang fana ini
Aamin Ya Rabbal A'Lamin

Karya Ratu Rimba Niagara.
10 April 2012


YA ALLAH HILANGKAN RASA SOMBONG DI HATI KAMI WALAUPUN SEBESAR ZARRAH KERANA HANYA ENGKAU YANG LAYAK MEMAKAI PAKAIAN KESOMBONGAN, AAMIIN

Your Notifications

‎Muhaimie Mie‎ to KITA SEMUA MILIK ALLAH SWT

POHONAN PELANGI SASTRA ANUGERAH-NYA YANG TERINDAH INI KUHADIAHKAN TERISTIMEWA UNTUK SELURUH PENGHUNI BUMI TERCINTA

·

Salah satu hakikat hidup: SAYANG AKAN MENARIK SAYANG, & BENCI AKAN MENARIK BENCI. Mari kita berusaha utk sentiasa menarik sayang. Moga Allah mudahkan usaha kita. Aamiin.
By Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah


'Andai kasih bertukar benci '

kasih disisihkan
jika itu membuatkan kamu bahagia
biarlah kasih disisih aku rela
namun di suatu saat nanti
hatimu terbuka menyayangiku
kerana aku adalah takdir yang perlu disayangi
kasih tersimpul mati
sejati sampai Syurga,'

By Ratu Rimba Niagara.


" Tersenyumlah kerana pelangi nan indah akan memadamkan gerhana di hatimu...."

"Iya aku akan bisa tersenyum seindah pohonan pelangi sastramu sekalipun di musim tengkujuh,"‎~ Saat Yang Paling Sempurna....
by Andi Medan

Mungkin ada sesuatu yang selalu anda ingin kerjakan. Sebuah hasrat untuk mengerjakan sesuatu yang anda cita-citakan. Mengapa anda tidak coba mengerjakannya hari ini? Hari ini adalah saat paling sempurna untuk memulainya. Dari semua hari yang tersedia, tidak ada yang lebih tepat daripada hari ini.

Anda menginginkan kesempurnaan?
Berangkatlah dari yang tidak sempurna terlebih dahulu. Perbaiki satu bagian demi satu bagian, maka apa yang anda inginkan akan terwujud di depan mata. Tidak ada karya besar yang muncul dengan sekali duduk.

Mengambil langkah pertama tidaklah sulit. Semuanya ada di dalam jangkauan anda, termasuk hari ini. Jadi tunggu apa lagi, yang terpenting adalah anda memulainya sekarang, karena anda adalah pemilik hari ini.

Mengapa tidak besok?
Karena hari esok belum tentu ada.


SubmitRatu Rimba Niagara Mengapa tidak besok?
Karena hari esok belum tentu ada.

(PETIKAN GURU ANDI MEDAN)
23 Mac 2012

MARHABAN YA RAMADHAN
BERMAAFAN MENYATUKAN IMAN

Marhaban Ya Ramadhan
Bermaafan menyatukan iman
Datanglah cahaya iman
Cahaya iman Nur-Nya Tuhan
Maafkanku duhai teman
Aku insan tak sempurnaan
Makanya maafkan segala kekhilafan
Agar matiku dalam ketenangan
Itulah lambang kesempurnaan iman

Marhaban Ya Ramadhan
Selamat menunaikan ibadah puasa
Moga amalan ibadat ditingkatkan
Segala pintu Syurga dibuka seluas-luas-Nya
Segala pintu neraka ditutup serapat-rapat-Nya
Semua perbuatan yang baik digandakan pahalanya
SUBHANALLAH ALHAMDULILLAH ALLAHU AKBAR

Indahnya iman
Indahnya Syurga
Indahnya beramal soleh
Semuanya atas dasar ikhlas kerana-Nya
Moga kita dipilih menjadi hamba-Nya yang ikhlas
Dalam setiap amalan yang dilakukan
AAmiin Ya Rabbal A'Lamiin.

RATU RIMBA NIAGARA
30 Syaaban 1436H
17 Jun 2015M

PESANAN TOKKU PALOH
"MAKA TINGGALKANLAH DUNIAMU DAN BELAYARLAH MENUJU TUHANMU. JANGANLAH SEKALI-KALI ENGKAU MELABUHKAN SAUH KETIDAKPASTIAN ITU BIARLAH APA KATA MEREKA PADA DIRIMU. BERHIJRAHLAH, BELAYARLAH MENUJU TUHANMU KERANA KAULAH MELAYU"


Cakarawala Sumber Inspirasi Saya Berkarya

Saya suka kepada bulan kerana
bulan suka senyum kepada saya

Saya suka bintang kerana
bintang tak jemu bersinar

Saya suka matahari kerana
tanpa matahari hidup saya
gelap gelita.

Saya suka pelangi kerana
pelangi menceriakan hidup saya

Saya suka semua yang ada di cakarawala
kerana semuanya telah memberi inspirasi
kepada saya untuk menghargai Pencipta saya!

Saya Bahagia
hidup saya indah…
seindah bulan di langit

Hidup saya terang
seterang bintang bergemerlapan.

Hidup saya ceria…
seceria pelangi yang berwarna-warni.

Hidup saya bahagia...
sebahagia matahari yang memancarkan
sinar untuk seluruh penghuni bumi.

Hidup saya setia...
sesetia pengedaran bumi berputar
mengikut paksinya.

Hidup saya aman...
seaman planet di galaksinya yang
berputar mengelilingi matahari mengikut
orbit masing-masing

Kalau planet tidak mengikut orbit masing-masing
sudah pasti berlakulah pelanggaran planet-planet
di cakarawala, akan musnahlah segalanya.
justeru saya tidak mahu begitu!
yang saya mahu penghuni bumi ini bahagia!
dan sentiasa bersyukur kepada
Tuhan saya Pencipta Semesta Alam!

Saya redha Allah Tuhan saya
Saya redha Islam agama saya
Saya redha Muhammad nabi saya

Saya percaya segala yang ada di langit dan di bumi
Allah Maha Pecipta Yang Maha Bijaksana
Saya percaya 100% tanpa meragui-Nya

Allah Maha Tahu Setiap Apa Yang Diciptakan
walaupun dengan sehelai daun yang gugur
tidak terlepas daripada pengetahuan-Nya

Setiap rezeki makhluk ciptaan-Nya
dalam ketentuan-Nya
waima seekor semut yang hidup di dalam batu!
SUBHANALLAH ALHAMDULILLAH ALLAHU AKBAR
MAHA HEBAT-NYA ALLAH TIADA TANDINGAN-NYA!


Karya Ratu Rimba Niagara
18 Rejab 1436H
7 Mei 2015


PERKAITAN ANTARA ISLAM DAN SAINS

Ramai antara kita yang percaya, bahawa Islam itu Agung, tidak mampu ditafsir sepenuhnya menggunakan akal dan logik. Malah, kita berpendapat bahawa Islam itu terdiri daripada perkara-perkara ghaib, yang tak diketahui.

Dan akhirnya, kita berpendapat bahawa Islam itu jauh dari Sains, dan Sains itu tidak akan dapat menerangkan keajaiban Islam.

Benar.

Akan tetapi, Sains itu tetap merupakan ilmu Allah S.W.T. dan Allah S.W.T. menggesa kita untuk sentiasa mendapatkan ilmu tak kira dimana kita berada.

InsyaAllah, saya akan memperjelaskan satu per satu ilmu Sains (yang telah ditemui) yang disampaikan oleh Allah S.W.T. supaya kita semua dapat memahaminya dan meningkatkan keimanan terhadap Nya.

(Saya hanya akan menggunakan dalil daripada Al-Quran sahaja.)

- – - – - – - – - -

1. Kandungan komposisi elemen dalam tubuh manusia.

Jika benar Sains itu terpesong daripada Islam, maka mengapakah Allah S.W.T. menerusi kitab suci Al-Quran menceritakan tentang kandungan elemen didalam tubuh badan kita yang sama dengan kandungan elemen yang dijumpai didalam tanah?

Al-Quran Surah Al-Muminun (23) ayat 12 :
“Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari pati (yang berasal) dari tanah;”

Jadual 1 : Perbandingan komposisi elemen didalam badan dan didalam tanah
http://postimg.org/image/7p3nxh4rh/

Bukankah itu merupakan satu ilmu Kimia? Adakah ilmu ini memesongkan aqidah walhal Allah S.W.T. sendiri yang mengajarkannya kepada kita?

- – - – - – - – - -

2. Fasa pembentukan embrio (sebelum menjadi bayi)

Mengapakah Allah S.W.T. menerusi kitab suci Al-Quran menceritakan secara spesifik, satu demi satu proses penciptaan manusia (pembentukan embrionik manusia) dari dalam rahim? Daripada setitis air mani yang diletakkan di penempatan yang kukuh, yakni dinding rahim, yang kemudiannya menjadi segumpal darah beku, kepada segumpal daging yang dilapisi tulang yang kemudiannya dibalut dengan daging? Malah penggunaan kata yang berada didalam Al-Quran sesuai untuk definisi yang dinyatakan.

Al-Quran Surah Al-Muminun (23) ayat 13 – 14 :
[13]Kemudian Kami jadikan “pati” itu (setitis) air benih pada penetapan yang kukuh;
[14]Kemudian Kami ciptakan air benih itu menjadi sebuku darah beku (alaqah). lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging (mudghah); kemudian Kami ciptakan daging itu menjadi beberapa tulang; kemudian Kami balut tulang-tulang itu dengan daging. Setelah sempurna kejadian itu Kami bentuk dia menjadi makhluk yang lain sifat keadaannya. Maka nyatalah kelebihan dan ketinggian Allah sebaik-baik Pencipta.

Alaqah yang dinyatakan didalam Al-Quran mempunyai 3 maksud, (1) lintah/pacat, (2) perkara yang tergantung, (3) darah beku.

Gambar 1 : Alaqah sebagai lintah/pacat (leech)
http://postimg.org/image/z6f4f688j/

Gambar 2 : Alaqah sebagai perkara yang tergantung (suspended thing)
http://postimg.org/image/izpore2dx/

Gambar 3 : Alaqah sebagai darah beku (blood clot)
http://postimg.org/image/itgl21imt/

Mudghah yang dinyatakan membawa maksud objek yang digigit (chewed substance)

Gambar 4 : Mudghah sebagai objek yang digigit (chewed substance)
http://postimg.org/image/tg48ljo2x/
http://postimg.org/image/hosm15g1h/

Bukankah ini semua satu ilmu didalam bidang embriologi, satu subset Sains? Mengapakah Allah S.W.T. mahu mengajarkan kita ilmu yang ‘kononnya’ memesongkan aqidah?

- – - – - – - – - -

3. Asal usul air dan besi

Pada mulanya ramai yang sangka air telah lama wujud di Bumi, malah ramai yang beranggapan bahawa air itu terbentuk bersama dengan Bumi. Walhal Bumi, pada mula pembentukannya, adalah sangat panas. Terlalu panas untuk mana-mana jasad air untuk bertahan disitu. Tambahan pula dengan suhu Matahari yang memancar kearah Bumi pada ketika itu. Maka dipersetujui ramai bahawa air itu datang daripada asteroid yang dinamakan sebagai carbonaceous chondrite yang melanggar Bumi pada era Late Heavy Bombardment, yang berlaku 3.8 billion juta tahun dahulu.

Al-Quran Surah Al-Furqan (25) ayat 48 :
“Dan Dia lah Tuhan yang menghantarkan angin sebagai berita gembira sebelum kedatangan rahmatNya, dan Kami menurunkan dari langit: air yang bersih suci,”

Menurut Kathrin Altwegg, pakar dari University of Bern, air yang dibawa oleh asteriod ini merupakan air yang bersih (pure water), yang terdiri daripada kandungan 2 atom hidrogen dan 1 atom oksigen (H20) berbanding komet lain, contohnya Komet Hailley yang membawa air berzarah hidrogen berat, zarah deuterium.

Pautan 1 : Penerangan mudah tentang asal usul air
https://www.youtube.com/watch?v=_LpgBvEPozk

Besi juga mempunyai kisah yang sama. Untuk membentuk besi (ferrite) memerlukan suhu yang sangat tinggi, iaitu kira-kira melebihi 100 juta *C. Semasa pembentukan sistem solar, Matahari kita masih tak mampu untuk membentukkan besi melalui perlakuran. Ini kerana suhu pada permukaan matahari adalah sebanyak 6000C sahaja, manakala suhu nukleus matahari adalah pada 20 juta C. Suhu pusat Bumi pula hanya mencecah kira-kira 5500C sahaja. Maka besi tidak berasal daripada Bumi atau sistem Solar kita. Ia berasal daripada angkasa lepas, dimana berlaku letupan nova atau supernova, yang menyebabkan besi terbentuk didalam meteorite, lalu jatuh ke Bumi, sesuai dengan ayat Al-Quran.

Al-Quran Surah Al- Hadid (57) ayat 25 :
“…dan kami telah menurunkan besi dengan keadaannya mengandungi kekuatan yang handal serta berbagai faedah lagi bagi manusia…”

Pautan 2 : Asal usul besi
https://www.youtube.com/watch?v=ucMfs6mjUyA

Bukankah Allah S.W.T. sedang mengajarkan kita ilmu Astronomi dan Fizik? Bagaimana pula kita sebagai manusia kerdil ingin menentukan ilmu Allah itu memesongkan aqidah?

- – - – - – - – - -

4. Komunikasi angkatan semut berkenaan tentera Nabi Sulaiman.

Al-Quran Surah Al-Naml (27) ayat 18 :
(Maralah angkatan itu) hingga apabila mereka sampai ke “Waadin-Naml”, berkatalah seekor semut: “Wahai sekalian semut, masuklah ke sarang kamu masing-masing, jangan Sulaiman dan tenteranya memijak serta membinasakan kamu, sedang mereka tidak menyedari”.

Bukankah semut itu tidak mampu bersuara? Pada mulanya Sains mengatakan bahawa semut menggunakan feromon (bau-bauan) untuk berkomunikasi. Namun kini Sains mendapati bahawa semut sememangnya berkomunikasi, dan ia menggunakan gelombang bunyi, sama seperti manusia. Ia menghasilkan gelombang bunyi (getaran) dengan menggeselkan sesungut dikepalanya.

Gambar 5 : http://postimg.org/image/9wjfoyt5t/

Dengarkan suara semut di : http://


"Awang Udin saya minta mana dalil ayat2 al-quran dan hadis dan ucapan salfussoleh kpd geng2 patriots dan penyokong2 teori bumi berpusing dan beredar di langit keliling matahari..langsung tak boleh bagi..minta bukti sains..duk ulang ada kajian2..dalili tak ada,bukti tak ada,teori je ada..huhuhu..lps tu duk pusing mcm2 nk menyedapkan hati..

Awang Udin Khalifah Abadi: Sy sudah baca posting tuan, sy sedar sy kurang ilmu. Bolekah tuan memberi pencerahan berkenaan ayat quran yg sy sertakan di bawah. Sy cuma nak tau "pegun" yg tuan maksudkan.

"(Dengan ketentuan yang demikian), matahari tidak mudah baginya mengejar bulan, dan malam pula tidak dapat mendahului siang; kerana tiap-tiap satunya beredar terapung-apung di tempat edarannya masing-masing.

[Quran surah yasin 36:40]

Awang Udin: Khalifah Abadi saudara boleh baca tafsir ibnu kathir tentang ayat tersebut dan 3 4 ayat sebelumnya..panjang lebar dihuraikan ulasan para sahabat dan ulama salaf..namun yang boleh saya simpulkan ulasan merek adalah..mereka sepakat bahawa matahari dan bulan mengeliling bumi dalam tempoh sehari semalam mengikut kadar dan perhitungan yg Allah telah tetapkan bagi mereka dengan berterusan tanpa gagal sehingga suatu waktu ditetap iaitu sampai ketika matahari terbit dari barat (ada hadis tentang ini) dan sampai hari kiamat..kelilingnya matahari dan bulan pada bumi meyebabkan berlakunya siang dan malam silih berganti tanpa gagal dan adalah seperti saling mengejar/ingin mendapatkan..apabila matahari berjaya mendapatkan/mengejar (melintasi/pass by) bulan, maka berlaku lah gerhana matahari..malam tidak dapat mendahuli siang kecuali ketika matahari berjaya mendapatkan/mengejar(melintasi/pass by) bulan iaitu ketika gerhana matahari saja..gerhan bulan pula berlaku apabila kedudukan matahari bumi bulan adalah sejajar setentang..namun perkara ini..matahari berjaya mendapatkan/megejar bulan yg menyebabkan berlaku gerhana matahari adalah jarang2 berlaku kerana matahari dan bulan beredar keliling bumi pada tempat edaran/falak/orbit/laluan/trek masing2 yg berbeza..laluan trek/orbit matahari adalah naik turun dengan condong pada satu2 hemisfera dan pusat radius falak/orbit yg berubah sepanjang tahun..ini lah yg menyebabkan berlaku 4 musim dan kutub utara@selatan siang dan malam setiap 6 bulan period..sekian..mereka2 itu akan cakap saya syok sendiri tafsir sendiri..

kata yashbahoon dalam ayat itu walaupun merujuk kepada objek dalam kuantiti banyak(lebih dua),,namun ia bukan merujuk kepada bumi..ia merujuk kepada matahari, bulan, planet2 dan bintang2 dan apa2 objek yg beredar di langit..sama dengan ayat Allah menyuruh malaikat untuk sujud kepada Adam..Allah tak sebut pun iblis yg dari golongan jin..kerana bahasa arab memang begitu tatabahasa nya..hanya tumpu pada yg utama significant lagi penting shj.. harap saudara faham

apakah ayat..'langit dan bumi berdiri (taquuma)' dan ' Allah menahan langit dan bumi dari berganjak/bergeser'...tidak membawa maksud bumi pegun?...di tambah banyak lagi ayat2 di dalam al-quran yg boleh di jadikan indikator bumi itu pegun..adakah saudara minta saya bawa ayat al-quran yg berbunyi..'bumi itu pegun'..atau ayat yg berbunyi 'bumi tidak berpusing dan tidak mengelilingi matahari'..begitu kah saudara??

semua ayat2 yg sy sampaikan dalm post2 sy membawa maksud bumi itu pegun..saudara pergi la baca post2 saya dan komen2 nya yg terlalu banyak itu..reviews sy di patriots dan komen2nya sudah dipadam..tapi dlm post2 sy maseh ada lagi saki baki perbincangan..sy sudah hurai ayat yg saudara minta..sekian..

SEJAK AZALI LAGI KITA SERASI BERSAMA HINGGA KE SYURGAWI
KERANA KAULAH PERMATA SYURGA KURNIAAN-NYA YANG AKU SYUKURI. INDAHNYA PERSAHABATAN KITA SEINDAH PELANGI DI MALAM HARI TERIMA KASIH KERANA SUDI HADIR DALAM DUNIA SASTERAKU UNTUK MERIMBUN DAN MELEBATKAN BUAH PEPOHON SASTERAKU DUNIAKU AKHIRATKU AKHIRATMU IN SHAA ALLAH KITA BERSAMA DI SYURGA MENYATUKAN CINTA KITA BERSAMA CINTA ALLAH DAN CINTA RASULULLAH AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.

'CINTA RASULULLAH KEPADA UMMATNYA TERPATRI SAMPAI SYURGA,'

MUHAMMAD RASULULLAH KEKASIH ALLAH


'INDAHNYA BUDI BERBUNGA IMAN'

As Syakuur الشكور = Yang Maha Pembalas Budi (Menghargai)


PETIKAN GALERI & PERPUSTAKAAN RATU RIMBA NIAGARA
TOH PUAN RATU KENCANA SARI @ SRIKANDI SASTERA RAJA-SULTAN NUSANTARA @ PUJANGGA SERIBU ZAMAN @ PUJANGGA NUSANTARA CINTA 5 BENUA MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND,
202 NEGARA DUNIA & SELURUH DUNIA KECUALI ISRAEL
14 RABI'UL AKHIR 1437H
24 JANUARI 2016

KITA SEHATI SEJIWA DEMI-NYA


"SALAM MAULIDUR RASUL12 RABI'UL AWWAL 1437H BUAT SEMUA YANG MENGENALI DIRI INI DI ALAMMAYA MAHUPUN DI DUNIA NYATA DENGAN UCAPAN MAAF ZAHIR BATIN KUSAYANG KALIAN DEMI-NYA MOGA PERTEMUAN KITA BERAKHIR DENGAN PERTEMUAN DI SYURGA BERSAMA MELIHAT WAJAH ALLAH AZZAWAJALLAH BERDEKATAN DENGAN RASULULLAH ITULAH MATLAMAT KITA AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN,"

0 comments:

Post a Comment

 
;