Friday, 28 October 2016

KAMI HAMBA-MU (171) MIMPI ILUSI JADI REALITI DENGAN IZIN-NYA JUA


KAMI HAMBA-MU (171) MIMPI ILUSI JADI REALITI DENGAN IZIN-NYA JUA

La ilaha illa Allah!!  لا اله إلا الله

KATA-KATA BAGAIKAN HATI SYURGA BAGAI MENDENGAR GEMERSIK BAYU DI POHONAN SYURGA SUBHANALLAH TERLALULAH MENENANGKAN IMAN.
DUNIA ALLAH SASTERAKU
MENCINTAI-MU ALLAH TIADA PENGHUJUNG-NYA
 ...Teruskan Membaca

Ratu Rimba Niagara
 telah berkongsi foto Maher Zain.
Maher Zain bersama Ibrahim Guyo dan 38 yang lain.
La ilaha illa Allah!!
لا اله إلا الله
 
 
 
 
1 TAHUN YANG LALU PADA HARI INI
Ratu Rimba Niagara telah berkongsi foto Rashid Kocai.
TEMAN ANDAI SUATU KETIKA NANTI AKU TIDAK LAGI BERSIARAN KARYA
BERERTI AKU SUDAH BERADA DI DUNIA SANA HANYA AKU DAN DIA SAJA YANG TAHU MOGA ROHKU DITERIMA DALAM REDHA-NYA AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN
Atau aku terlalu sibuk dalam dunia nyata sastera dan merealitikan segala cita-citaku yang telah lama aku dambakan...
 ...Teruskan Membaca
Rashid Kocai ke SeiNdAh CiNtA IsLaM (Rashid Kocai)
Assalamualaikum warahmatullahi wabarahkatuh Bismillahirrahmanirrahim
Subhanallah walhamdulillah walailaahaillallah wallahuakbar
Salam tegah hari sahabat.
KATA-KATA BAGAIKAN HATI SYURGA BAGAI MENDENGAR GEMERSIK BAYU DI POHONAN SYURGA SUBHANALLAH TERLALULAH MENENANGKAN IMAN.
DUNIA ALLAH SASTERAKU
MENCINTAI-MU ALLAH TIADA PENGHUJUNG-NYA
Akan selalu kusebut dan kusimpan dalam hati namaMu ya Allah,,,
hingga nafas ini tak lagi berjalan.........!!! — at اللّهُ اللّهُ اللّهُ اللّهُ اللّهُ اللّهُ اللّهُ اللّهُ اللّهُ.
KH. Abdullah Gymnastiar
Saudaraku, semoga kita menjadi ahli dzikir dan ahli syukur. Rosululloh Saw. mengajarkan sebuah doa supaya kita menjadi hamba yang ahli dzikir dan syukur. Doa tersebut berbunyi, “Allahumma a’innii ‘ala dzikrika wa syukrika, wa husni ‘ibaadatik.’ (Ya Alloh, bimbinglah aku untuk mengingat-Mu dan bersyukur kepada-Mu, serta agar bisa beribadah dengan baik kepada-Mu).” (HR. An Nasa’i dan Ahmad)
PUJANGGA GURUKU IDOLAKU
Bengkel Penulisan & Penerbitan ITBM-PENA-DBP 2012: Kehadiran SN Prof Dr Muhammad Hj Salleh di penghujung acara, meski beliau kelihatan uzur oleh tua, letih dibuai keretapi dari utara...tetapi semangat sasteranya masih membara dan bahasanya
masih bernyala...beliau satu-satunya sasterawan tanahair paling berkebolehan mengantarabangsakan dirinya, bahasa & sasteranya melangkaui sempadan bahasa dan bangsa sedunia...beliau berpesan, petikan rambang: "Cuba untuk bersastera merentasi sempadan negara ke peringkat dunia...perlu ada kekuatan dan kesungguhan yang tidak lain adalah kekuatan berkarya dan berkomunikasi dalam bahasa Inggeris...sebagai nilai tambah dan anjakan kepada nilai sastera Melayu di peringkat antarabangsa..."
Bapa Sasterawan Antarabangsa...
~Perawakan mu uzur, namun bahasa tidak luntur
~Perbicaraan mu subur, namun fakta tetap teratur
~Perbualan mu kecindan, namun mesra oleh tawaan
~Pengalaman mu lautan, namun rahasia tiada terselamkan.
Nota: Perkongsian 'powerpoint' yang beliau anggap 'point' tidak 'power' itu menghidangkan hadirin dengan tanggapan beliau sebagai 'penyair tua membentang pengalaman' dalam kertas kerja berjudul 'Di Bendul Dunia Penulisan' amatlah berharga dan mengesankan...beliau terdidik oleh dunia sastera Inggeris, tetapi tetapi tidak melupakan akar bahasa, sastera dan budaya bangsanya...tidak melupakan bahawa beliau perlu berbangga mengelilingi dunia mendagang-jaja sastera dan bahasa tanpa rasa malu, curiga mahupun berprasangka...penulis muda kini dituntut berkarya melangkaui sempadan bahasa dan bangsa Malaysia...! Bapak Muhammad Haji Salleh...dikau bagaikan 'intan terpilih...! 'Pengalaman Puisi-Edisi Kedua' tetap hangat memacu semangat..!
Photo: Bengkel Penulisan & Penerbitan ITBM-PENA-DBP 2012: Kehadiran SN Prof Dr Muhammad Hj Salleh di penghujung acara, meski beliau kelihatan uzur oleh tua, letih dibuai keretapi dari utara...tetapi semangat sasteranya masih membara dan bahasanya masih bernyala...beliau satu-satunya sasterawan tanahair paling berkebolehan mengantarabangsakan dirinya, bahasa & sasteranya melangkaui sempadan bahasa dan bangsa sedunia...beliau berpesan, petikan rambang: "Cuba untuk bersastera merentasi sempadan negara ke peringkat dunia...perlu ada kekuatan dan kesungguhan yang tidak lain adalah kekuatan berkarya dan berkomunikasi dalam bahasa Inggeris...sebagai nilai tambah dan anjakan kepada nilai sastera Melayu di peringkat antarabangsa..." Bapa Sasterawan Antarabangsa... ~Perawakan mu uzur, namun bahasa tidak luntur ~Perbicaraan mu subur, namun fakta tetap teratur ~Perbualan mu kecindan, namun mesra oleh tawaan ~Pengalaman mu lautan, namun rahasia tiada terselamkan. Nota: Perkongsian 'powerpoint' yang beliau anggap 'point' tidak 'power' itu menghidangkan hadirin dengan tanggapan beliau sebagai 'penyair tua membentang pengalaman' dalam kertas kerja berjudul 'Di Bendul Dunia Penulisan' amatlah berharga dan mengesankan...beliau terdidik oleh dunia sastera Inggeris, tetapi tetapi tidak melupakan akar bahasa, sastera dan budaya bangsanya...tidak melupakan bahawa beliau perlu berbangga mengelilingi dunia mendagang-jaja sastera dan bahasa tanpa rasa malu, curiga mahupun berprasangka...penulis muda kini dituntut berkarya melangkaui sempadan bahasa dan bangsa Malaysia...! Bapak Muhammad Haji Salleh...dikau bagaikan 'intan terpilih...! 'Pengalaman Puisi-Edisi Kedua' tetap hangat memacu semangat..!
2Unlike · · Share
You and 36 others like this.
Md Rahim Ab Majid Prof. tu tok guru saya dan penyelia tesis semasa ijazah pertama. Terima kasih atas perkongsian berita dan menghargai tok guru saya...
October 8 at 3:52pm · Like · 1
Ratu Rimba Niagara
DI PENGHUJUNG USIA SEORANG PUJANGGA
dalam tidak keupayaan
dalam keuzuran ketara
seorang pujangga
masih tegap berdiri
mencurahkan ilmu
kepujanggaan
dalam nada terketar-ketar
lemah tanpa daya
dicoba sehabis daya
menutup penglihatan hadirin
agar tidak terkesan
dia dalam kegeringan
bila datang roh kepujanggaannya
di kalbu
dia bersuara lantang
melontarkan puisi-puisinya
ke hadirin penuh membara
hadirin mendengar
penuh keterujaan
terpesona
terkesima
tanpa disedari
para hadirin
bangun
memberi tepukan
paling gemuruh
pada pujangga
hebat
bilamana dia mengaungkan
sajak-sajak
betapa dia mahu hidup
seribu tahun lagi
demi cintanya
pada dunia pujangga
tak akan pernah padam
biarpun jasadnya
sudah terbungkus dengan
kain kafan ...
belum sempat si pujangga
menghabiskan kalimah
aku cinta padamu
dunia sastraku sasteramu
si pujangga rebah
terhenti nafas kepujangganya di situ...
KARYA RATU RIMBA NIAGARA
8 Oktober 2012
October 8 at 4:15pm · Like
Puteramuda Mahameru Sekian lama tidak bersua. Engkau rupanya serupa aku. Semakin lemah dimamah usia. Namun sajak sajak sejarah Melayu mu. Tetap kubawa kemana mana. Ceritera ketiga pulu empat masih ku laung baca. Membawa sayu pilu menyulam rasa hiba. Dalam tenaga yang sudah tiada. Kita rupanya masih jua bersama. Terikat bebat oleh pautan kasih. Diatas landasan sehala sama diimpikan. Tidak mungkin akan terpisahkan. Terima kasih jua ku ucapkan. Pada maya yang berjaya. Mengembalikan segar ingatan.
October 8 at 4:34pm · Like · 1
Puteramuda Mahameru http://chelehjangok.blogspot.com/…/jarakkah-menjurang-pisah…
October 8 at 7:15pm · Like
This comment has been hidden as spam. You can Undo this action, Report it as abusive, or Block Mohd Hafiz Andrew. You may also give Mohd Hafiz Andrew feedback.
Ramlee Wahab ...sisa semangat yg masih membara..heheee!
October 8 at 9:28pm · Like
Ramlee Wahab Sedang membaca buku panduan Menulis Sajak oleh pak M.Salleh yg dibeli tempoh hari..amat bermaklumat krn menilai & menghurai sajak dpd sudut lain...hebat!
Bengkel Penulisan & Penerbitan ITBM-PENA-DBP 2012: Penulis cerpen prolifik & tersohor tanahair dengan menampilkan jalan cerita yang unik dan pelik...kerap mengundang konflik dengan penggunaan bahasa-bahasa sastera Melayu kuno contohnya 'Ke
Ruang Katarsis' (itulah identiti beliau-mahukan kelainan) tidak lain hanyalah sdr Zaen Kasturi. Beliau hadir bersama kertas kerja berjudul 'Selintas Penulisan Cerpen'...dan petikan awal di kepala kertas berikut amat menonjol dan memerlukan pemikiran mendalam:
'You write your first draft with your heart.
You rewrite it with your head.
The first key to writing is to write, not to think.
But expressing whatever you feel.'
Zaen Kasturi berkali-kali mengingatkan agar menulis melalui kepekaan kepada perasaan iaitu 'Rasa'...kerana fenomena rasa ini amat perlu dan memainkan peranan penting dalam penulisan yang terkandung; realiti, asumsi dan falasi...tetapi, beliau akui bahawa falasilah (pembohongan) yang sedemikian amat berpengaruh dan efektif dalam proses penyempurnaan cerpen untuk dinikmati oleh para pembaca...apapun yang ditulis, penulis akan kembali kepada 'kemanusiaan' dan 'ketuhanan'...jika ini tidak berlaku, maka penyimpangan tersebut boleh dianggap sebagai 'absurd'...Zaen Kasturi tampil sedemikian bersahaja dan kelihatan 'monotenous'...tetapi, ternyata kertas kerja beliau banyak membantu terutamanya kepada penulis-penulis baru...!
Photo: Bengkel Penulisan & Penerbitan ITBM-PENA-DBP 2012: Penulis cerpen prolifik & tersohor tanahair dengan menampilkan jalan cerita yang unik dan pelik...kerap mengundang konflik dengan penggunaan bahasa-bahasa sastera Melayu kuno contohnya 'Ke Ruang Katarsis' (itulah identiti beliau-mahukan kelainan) tidak lain hanyalah sdr Zaen Kasturi. Beliau hadir bersama kertas kerja berjudul 'Selintas Penulisan Cerpen'...dan petikan awal di kepala kertas berikut amat menonjol dan memerlukan pemikiran mendalam: 'You write your first draft with your heart. You rewrite it with your head. The first key to writing is to write, not to think. But expressing whatever you feel.' Zaen Kasturi berkali-kali mengingatkan agar menulis melalui kepekaan kepada perasaan iaitu 'Rasa'...kerana fenomena rasa ini amat perlu dan memainkan peranan penting dalam penulisan yang terkandung; realiti, asumsi dan falasi...tetapi, beliau akui bahawa falasilah (pembohongan) yang sedemikian amat berpengaruh dan efektif dalam proses penyempurnaan cerpen untuk dinikmati oleh para pembaca...apapun yang ditulis, penulis akan kembali kepada 'kemanusiaan' dan 'ketuhanan'...jika ini tidak berlaku, maka penyimpangan tersebut boleh dianggap sebagai 'absurd'...Zaen Kasturi tampil sedemikian bersahaja dan kelihatan 'monotenous'...tetapi, ternyata kertas kerja beliau banyak membantu terutamanya kepada penulis-penulis baru...!
Unlike · · Share
You and 4 others like this.
View all 10 comments
Ramlee Wahab Zaen Kasturi, pakaiannya biasa, gaya ucapannya bersantai...tidak sedemikian ketara protokolnya...tetapi, memiliki daya kreatif yg luar biasa...syabas!
October 9 at 2:17am · Like · 1
Ramlee Wahab Ingat pesanan Zaen Kasturi....berkarya jangan kejar populariti...!
October 9 at 1:57pm · Like
Ratu Rimba Niagara berkarya jangan kejar populariti
tapi mereka kata namaku tiada
dalam senarai nama penulis di malaysia
mahupun di Indonesia
mereka kata aku berlagak...
berlagak apanya namaku pun
mereka kata tak ada dalam senarai
dan kerana aku menulis bukan kerana populariti
kugunakan nama samaran
agar mereka tak terkesan di mana aku berada
biarlah aku berada di kalangan orang
yang benar -benar ikhas
terima karyaku
dan sudi menghargai karyaku
di lubuk hatinya
bukan untuk menjadi sanjungan
semua orang...
dan kucermin diri
karyaku
hanyalah karya picisan
tak sehebat mereka
makanya aku lebih suka
menyendiri di rimba ini
berkarya seorang-seorang
dan karyaku hanya
dibaca oleh penghuni rimba
itu lebih memberikan kedamaian hatiku
October 9 at 2:07pm · Like
Ratu Rimba Niagara NAMA ANDA TIADA DALAM DATA BASE DI KEDUA NEGARA
Rd Shimah Ratu rimba negara...nama anda tiada dlm data base di kedua negara...and remember the sky is no limits...tq
2 hours ago via mobile · Like
Ratu Rimba Niagara
Perlukah ada nama untuk seseorang itu mengarang?
Perumpamaan ini seperti , perlukah seseorang itu ada nama atau pangkat jika ingin masuk Syurga Allah SWT?
Aku mengarang kerana minat dan dan duniaku adalah sastra.
Salah ke aku jika orang yang membaca karya ku itu menghargai
serta menghayati apa yang ingin kusampaikan kepada semua pembaca alam maya tanpa mengenal di benua mana mereka berada.
Ilmu Allah itu luas dan DIA berhak memberi pada sesiapa yang Diinginkan.
Setiap apa yang kukaryakan yang terlintas di mindaku ini tiada niat untuk mencipta nama atau mendapat pengiktirafan daripada mana-mana pihak.
Hanya Allah SWT sahaja yang berhak menempatkan di mana aku berada. Jika Allah inginkan sesesuatu perkara itu terjadi...siapalah kita sebagai hamba Allah untuk menghalang-Nya.
Aku redho setiap Ketentuan dari-Nya kerana perjalanan dan destinasi yang kutuju ini telah tercatat sejak Azali.
Sesungguhnya setiap yang baik itu datang-Nya dari Allah SWT dan yang buruk itu adalah dari kelemahan kita sendiri sebagai manusia yang tidak pernah sempurna.
about an hour ago · Like
(PETIKAN DARIPADA GRUP PENYATUAN KERABAT DIRAJA DAN KELUARGA BESAR JAMBI & GRUP MAJLIS PANGKUAN DIRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA)
7 Oktober 2012
October 9 at 2:21pm · Like

WARKAH ISTIMEWA UNTUK YANG MULYA ADMIN GROUP
BismillahirRohmanirRohim
Asssalamualaikum wr wb
Kepada Yang Mulya Admin group
Majlis Pangkuan diRaja Kesultanan Melayu Islam Nusantara...
Izinkan hamba bertanya dan memberi beberapa cadangan bagi menaik
tarafkan Kualiti Group Yang Mulia ini kerana hamba percaya 100%
semua ahli group terdiri daripada kerabat diRaja, bangsawan , pahlawan,
cendiakawan,pemikir ...hamba cumalah seorang hamba dari rimba yang tiada mempunyai apa-apa darjat mahu pun harta...tinggal menumpang di rimba niagara atas ehsan penghuni rimba yang menyelamatkan hamba dari mala petaka
yang amat dahsyat daripada dunia manusia.
Di rimba niagara inilah tempat yang hamba dambakan daripada segala kemelut
masalah manusia yang tak habis-habis masalahnya.
Di rimba niagara ini hidup kami saling:
1. Hormat menghormati
2. Menyanjungi
3. Saling berbagi ilmu
4. Berkasih sayang
5. Bergotong royong
6. Saling membantu
7. Saing menghargai bakat kurniaan dari Ilahi
8. Jika ada masalah bermuzakarah
9. Mengambil keputusan hasil dari muzakarah
10. Sentiasa berkomunikasi dengan bahasa santun (tidak menyakitkan hati)
Di rimba niagara ini tidak akan ada:
1. Fitnah menfitnah
2. Berbangga diri dengan darjat
3. Dendam mendendami
4. Cemburu
5. Tiada bahasa kasar yang boleh mengundang kemarahan
6. Tiada wujud perselisihan
7. Tiada mementingkan diri sendiri
8. Berkata ikut suka
9. Hina menghina sesama sendiri
10. Sindir menyindir (kerana rasa diri sempurna)
Hamba bersyukur dapat hidup di Rimba Niagara ini hidup
aman damai tenang dan berkasih sayang pada seluruh penghuni rimba
inilah kehidupan yang hamba dambakan sejak dulu lagi
di rimba ini daunan kasih pengikat kasih yang diutamakan dan amat penting sekali dalam menjalani kehidupan harian tidak seperti di luar sana biru,hijau merah unggu
menjadi buruan, pangkat, darjat, harta kekayaan yang dimatlamatkan sampai mati.
Setiap penghuni rimba semua berebut-rebut ingin berbakti demi keharmonian
dan kesejahteraan seluruh penghuni Rimba Niagara makanya hamba dilantik
menjadi Ratu Rimba Niagara Untuk Memerintah Rimba Niagara.
sudah banyak kali hamba menolak tawaran untuk menjadi ratu ...memadai hamba
berbakti dengan karya-karya hamba pada penghuni rimba itu sudah memadai..
tapi mereka hendak juga...itupun mengikut amanat perwira hamba yang mati lemas ketika mencarikan mahkota di dasar laut ombak rindu di negeri antah berantah.
Si Kunta Si Kunte adalah perwira hamba yang sudah mati. Merekalah selama ini menjadi pendorong menyubur semangat hamba untuk berkarya...mereka jugalah yang melarang hamba untuk menghantar karya di mana-mana grup jika semata untuk disakiti hati katanya,'Tuan Putri Alam Nilam Purnama yang disayangi sepenuh jiwa janganlah sedih jika mereka tak like tak baca karya Tuan Putri...kami di sini sentiasa suka dan teramat teruja membaca karya tuan putri lagi kami baca lagi kami rindu...rindu akan kebaikan....rindu untuk bertemu dengan Tuhan yang mencipta Tuan Putri dan mencipta hamba juga...biarpun hamba sekalian penghuni rimba cumalah haiwan tapi hamba sekalian tetap bersyukur dihidupkan di bumi ini untuk menyempurnakan kehidupan manusia saling lengkap melengkapi. Jiwa kami ini hanya Tuan Putri saja yang faham sebab itu Tuhan izinkan Tuan Putri dihadirkan ke kami sesungguhnya kami bersyukur sebanyak-banyak-Nya atas kurniaan ini. Terima kasih tuan putri kerana sudi hidup susah payah bersama kami di rimba niagara ini."
Jika tuan putri dimasukkan nama ke mana-mana grup tuan putri tanyalah soalan-soalan ini jika mereka menjawab dengan jelas barulah tuan putri terus kekal menyiarkan karya. Jikalah karya tuan putri tidak dibaca tidak di like tak mengapa tuan putri malaikat dan Allah sentiasa bersama Tuan Putri membaca menyemak menghayati meng like karya Tuan Putri selagi karya tuan putri tidak menyimpang dari kehendak Tuhan. Tapi jikalah setiap karya tuan putri sudahlah tidak di like dikeji dihina seolah Tuan Putri ini seperti robot tidak punya hati dan perasaan tapi robot pun cerdik boleh mengatakan pada tuan putri berehatlah tuan putri dari mengarang kerana tuan putri bukan robot. Macam mana itu ye jika robot mengatakan tuan putri bukan robot? sedangkan dia robot. Pening juga mahu dijawab soalan itu...begitulah canggihnya pemikiran robot sekarang .
Tuan putri ingat pesan hamba jangan sesekali tuan putri bazirkan air mata jika mana-mana ahli grup menghina mengeji mengutuk karya tuan putri ....jangan jawab kata-kata mereka itu...tuan putri keluar saja dari grup tersebut tanpa mengucapkan selamat tinggal. Tak guna tuan putri berbalas-balas jawapan kepada manusia seperti itu kerana mereka rasa hidup mereka sempurna dengan kebijaksaan lebih daripada orang lain sebab itu mereka jadi begitu.
Oh ya...lupa hamba suruh tuan putri tanya kepada admin grup pabila tuan putri dimasukkan nama:
1. Siapakah admin grup
2. Berapa admin yang ada
3. Berapa orang ahli jawatankuasa yang ada di grup
4. Apakah misi dan visi grup ditubuhkan
5. Adakah admin selalu memantau setiap yang dipostkan
ahli di wall grup
6. Adakah admin mengadakan syarat-syarat menjadi ahli?
contohnya:
a. ahli mesti mengunakan gambar sebenar
yang terang dan jelas ini bagi mengelakkan
ahli ahli sewenangnya berkata ikut suka hati
b. dilarang menggunakan bahasa kesat hina
menghina kutuk mengutuk kerana ini akan
menimbulkan pergaduhan. Jika berlaku juga
setelah diberi amaran ahli tersebut
hilang kelayakan menjadi ahli
c. admin berhak menanyakan nama sebenar
jika ahli menggunakan nama pena
7. jika mana-mana ahli tidak memberikan apa-apa sumbangan
idea tidak memberi impak kepada grup selama 14 hari berturut-turut dengan sendirinya kehilangan kelayakkan menjadi ahli...kerana tujuan ditubuhkan grup ini hanyalah untuk saling berkerjasama kepada admin untuk menjayakan misi dan visi admin kenapa ditubuhkan grup semuanya ke arah menjayakan bukan memusnahkan. Biarlah ahli sikit asalkan aktif semuanya.Kita mahukan kualiti bukan kuantiti.
8. Setiap post ahli yang memberi impak kepada menjayakan misi dan visi grup hendakah disimpan sebagai rujukan grup lebih senang di dokumen kan agar terpelihara...mana-mana post tidak selari dengan kehendak admin grup hendaklah dilupuskan.
9. Semua post ahli boleh diberi komen yang membina bukan
membidas hingga yang hendak meng post tiada keyakinan lagi
untuk post yang lainnya sedangkan idea mereka itu mustahak untuk
disampaikan...manalah tahu jika mati tidaklah idea yang bernas dibawa mati sama tanpa diketahui apa yang hendak disampaikan...jangan menyekat idea yang ingin dilontarkan...mungkin idea yang ingin dilontarkan
itu memberi manfaat kepada generasi akan datang sebagai warisan bangsa SeNusantara
10. Perbezaan pendapat itu biasa ...tapi berdebatlah dengan cara berhikmah dan bijaksana agar tiada hati-hati disakiti kerana kita semua bukan robot yang tak punya hati dan perasaan. Kita tetap manusia yang lemah ada kalanya rasa tercabar dan hilang kewarasan apabila dihina dan dikutuk tanpa pembelaan diri. Makanya sentiasa hati-hatilah dalam berkata-kata. Lekaslah minta maaf jika ada mana-mana ahli yang terasa hati atas kata-kata yang kita lontarkan itu.
Sekian sahaja yang hamba dapat lontarkan idea pada hari ini kepada semua ahli grup yang mulia ini dan kepada admin grup sudilah menjawab soalan-soalan yang dikemukan hamba jika tidak keberatan.
Akhirkata hamba menyusun sepuluh jari memohon maaf jika sekiranya ada kata-kata hamba yang mengguris hati para ahli di grup yang mulia ini.
"SETIAP YANG BAIK ITU DATANG DARI-NYA
YANG LEMAH ITU ADALAH DARI HAMBA SENDIRI"
Sekian . Wassalam.
Sembah patik harap diampun...
Ampun Tuanku
Daulat Tuanku!
Daripada hamba;
Putri Alam Nilam Purnama
Ratu Rimba Niagara
Istana Rimba Niagara
Malaysia/Indonesia
4 Oktober 2012
Like ·
Ramlee Wahab likes this.
Ramlee Wahab Eloklah tu...kalau buka kelab; Admin tahu mentadbir dan ahli-ahli juga patuh kpd segala peraturan...sekiranya engkar, amaran pertama, kedua dan ketiga mungkin dikenakan...jika masih kekal engkar...sila tinggalkan kelab sebelum tindakan memotong nama dilakukan oleh Admin...mudah dan tidak susah!
October 4 at 2:03pm · Unlike · 1
Ratu Rimba Niagara Tahu tak apa...untuk mencapai matlamat perjuangan kena tegas...
Jika Admin tak tegas akan mengagalkan misi dan visi admin menubuhkan grup tersebut
Sekadar santai-santai saja baik lupakan segala apa yang ingin diperjuangkan...
Gimana pandanganmu Dj Ramz sahabat seperjuangan yang kusanjungi?
Apapun hamba doakan moga tuan hamba berjaya mencapai segala yang ingin
Dicapai dalam menjadi seorang DJ atau pun penulis atau pun pejuang sastera SeNusantara
Aamiin Ya Rabbal A'Lamin
October 4 at 2:11pm · Like
Ramlee Wahab ...dalam sastera saya biasa-biasa saja...hahaaaa.!
October 4 at 8:47pm · Like
Ratu Rimba Niagara duhai dj ramz kalau biasa-biasa je tak akan jadi dj sastera sukarela bukan paksa rela...
itulah yang luar biasanya dari yang biasa....hehehehe
October 4 at
Bahasa itu jiwa penggunanya. Setiap ungkapan adalah karya dari pengucapnya. Penerima ada hak sendiri untuk nampak dan faham secara sendiri.…
CHELEHJANGOK.BLOGSPOT.COM|OLEH C L JTERIMA KASIH KEPADA SEMUA RAKAN GRUP YANG SUDI LIKE KARYA RATU RIMBA NIAGARA
like your post in Masyarakat Adat Mataram: "JIKA AKU LEMBU Jika aku lembu Aku..." 11:27am
Panglima Daek posted in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "Hanya informasi untuk kita renungkan....Sejarah..." 11:15am
Tengku Shawal Tengku Aziz likes your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "BERTAHTALAH WAHAI ADINDA Inilah..." 11:01am
Fauzi Samsudin likes your post in MELAYU ISLAM BERSATU: "BERTAHTALAH WAHAI ADINDA Inilah..." 10:41am
Benjie Pasig Landingin (friends with Masfarjayacompany Brunei) likes your Wall post: "BERTAHTALAH WAHAI ADINDA Inilah..." 10:21am
Fauzi Samsudin likes your post in MELAYU ISLAM BERSATU: "JIKA AKU LEMBU Jika aku lembu Aku..." 10:15am
Ahmad Tajuddin likes your post in Ombak rindu: "JIKA AKU LEMBU Jika aku lembu Aku..." 9:28am
Ahmad Tajuddin likes your post in Ombak rindu: "JIKA AKU KAMBING ATAU LEMBU KARYA OSCAR..." 9:28am
Komunal Adonara commented on RM Cakra's photo of you: "Ini pas Soekarno lagi galau dengan Revolusi..." 8:51am
Yatim Dhuafa Kita posted in FORUM PENYAMPAIAN ASPIRASI PEMBANGUNANMASYARAKAT: "FAIDAH ISTIGFAR Bagian I beristigfar dapat..." 8:28am
Nur Allya Hanna (friends with Lezaihasra Lm) likes your post in ~PUISI ILAHI~: "AKU MENULIS SELAGI MANA ALLAH SWT..." 8:09am
Nur Allya Hanna and Bong Fauzi like your post in ~PUISI ILAHI~: "WARKAH UNTUK RAKAN SASTERAKU KANDA SRI..." 8:09am
Nur Allya Hanna and Bong Fauzi like your post in ~PUISI ILAHI~: "TAHTA UNTUK RAKYAT Jiwa seorang raja..." 8:08am
Nur Allya Hanna and Bong Fauzi like your post in ~PUISI ILAHI~: "TERIMA KASIH KEPADA RAKAN-RAKAN GRUP..." 8:08am
Nur Allya Hanna and Bong Fauzi like your post in ~PUISI ILAHI~: "WARKAH PANTUN GURINDAM SYAIR PUISI..." 8:08am
Nur Allya Hanna (friends with Lezaihasra Lm) likes your post in ~PUISI ILAHI~: "WARKAH UNTUK PUTERI DIANA "PUTERI..." 8:08am
Nur Allya Hanna, Bong Fauzi and 2 other people like your post in ~PUISI ILAHI~: "CAHAYA KASIH-NYA DI PAGI AIDIL ADHA..." 8:08am
Nur Allya Hanna (friends with Lezaihasra Lm) likes your post in ~PUISI ILAHI~: "JIKA AKU LEMBU Jika aku lembu Aku..." 8:08am
Garjito Gondokusumo likes your comment: "CAHAYA KASIH-NYA DI PAGI AIDIL ADHA..." 5:10am
Kedaton Kraton Wahyu Utama and Karaton Nusantara also commented on a photo in Keraton Keraton Pesona Wisata Nusantara Surga wisata Perdamaian Dunia. 2:58am
Masyarakat Adat Mataram likes your post in PENYATUAN KERABAT DIRAJA DAN KELUARGA BESAR JAMBI: "WARKAH UNTUK PEWARIS RATU PUJANGGA..." 12:27am
Masyarakat Adat Mataram likes your post in KOMUNITAS ADAT KERATON NUSANTARA: "WARKAH UNTUK PEWARIS RATU PUJANGGA..." 12:27am
Perkumpulan Karaton Nusantara likes your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "WARKAH UNTUK PEWARIS RATU PUJANGGA..." 12:25am
Satria Bergitar and Isfan Arif like your post in Komunitas Kedatun Keagungan Cinta Budaya: "SEKALUNG BUDI SEWANGI KASIH KEPADA..." 12:02am
Satria Bergitar and Asni Noor like your post in Komunitas Kedatun Keagungan Cinta Budaya: "CAHAYA KASIH-NYA DI PAGI AIDIL ADHA..." 12:01am
Sent Yesterday
Pemangku Adat and Karaton Nusantara like your comment: "Aamiin Aamiin Aamiin Ya Rabbal A'Lamin." 11:57pm
Kedaton Kraton Wahyu Utama also commented on a photo in Keraton Ratu Raja Pujangga Pujangga Penyair Penyair Nusanta ChayaPerdamaian. 11:17pm
Perkumpulan Karaton Nusantara and Kesatria Kemuliaan like your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "CAHAYA KASIH-NYA DI PAGI AIDIL ADHA..." 10:58pm
Sri Mawar (friends with Fatma Wati) likes your post in PONDOK PANTUN PERSAHABATAN NUSANTARA: "CAHAYA KASIH-NYA DI PAGI AIDIL ADHA..." 10:36pm
Haji Domeng (friends with Ramlee Wahab) likes your post in MEMBACA KARYA PN: "CAHAYA KASIH-NYA DI PAGI AIDIL ADHA..." 9:42pm
Masfarjayacompany Brunei likes your Wall post: "CAHAYA KASIH-NYA DI PAGI AIDIL ADHA..." 8:46pm
Russini Darus likes your post in Ombak rindu: "TERIMA KASIH KEPADA RAKAN-RAKAN GRUP..." 8:10pm
Russini Darus likes your post in Ombak rindu: "WARKAH PANTUN GURINDAM SYAIR PUISI..." 8:09pm
Russini Darus likes your post in Ombak rindu: "WARKAH UNTUK PUTERI DIANA "PUTERI..." 8:09pm
Russini Darus and Ahmad Tajuddin like your post in Ombak rindu: "SEKALUNG BUDI SEWANGI KASIH KEPADA..." 8:09pm
Bong Fauzi and Ahmad Tajuddin like your post in ~PUISI ILAHI~: "WARKAH UNTUK PUTERI DIANA "PUTERI..." 6:43pm
Bong Fauzi and Ahmad Tajuddin like your post in ~PUISI ILAHI~: "SEKALUNG BUDI SEWANGI KASIH KEPADA..." 6:43pm
Kamal Ahmad and Ahmad Tajuddin like your post in Ombak rindu: "CAHAYA KASIH-NYA DI PAGI AIDIL ADHA..." 3:50pm
Fatimah Bt Husin Tim commented on your post in ~PUISI ILAHI~: "My dear salam Aidil Adha maaf zahri batin jika..." 2:46pm
Indra Iriansyah, Prabu Sri Narayana Kusuma and Khai Noor like your post in KOMUNITAS ADAT KERATON NUSANTARA: "SEKALUNG BUDI SEWANGI KASIH KEPADA..." 1:00pm
Indra Iriansyah (friends with Tengku Syahbakar Umri Johan) likes your post in KOMUNITAS ADAT KERATON NUSANTARA: "CAHAYA KASIH-NYA DI PAGI AIDIL ADHA..." 1:00pm
Wayang Golek Sang Komentar (friends with Masyarakat Adat Mataram) likes your post in Masyarakat Adat Mataram: "CAHAYA KASIH-NYA DI PAGI AIDIL ADHA..." 12:11pm
Syah Iejah commented on your post in SSLfm ~Sembang Sampai Lebam~: "best nye...selamat ari raye..." 10:56am
Syah Iejah likes your post in SSLfm ~Sembang Sampai Lebam~: "CAHAYA KASIH-NYA DI PAGI AIDIL ADHA..." 10:56am
Iwud Azza, Susi Itayani and Adad Rusadad Nasdem commented on Garjito Gondokusumo's photo of you. 8:56am
RM Cakra likes your comment: "Aamiiin Ya Rabbal A'Lamin." 1:20am
Temul Amsal and Sri Mawar also commented on a photo in PONDOK PANTUN PERSAHABATAN NUSANTARA. 12:14am
Sent October 26
Puteri Ema, Hasmadi Ismail and 2 other people like your post in Aku,Malam Dan Cinta: "WARKAH PANTUN GURINDAM SYAIR PUISI..." 10:00pm
Puteri Ema, Hasmadi Ismail and 2 other people like your post in Aku,Malam Dan Cinta: "WARKAH UNTUK PUTERI DIANA "PUTERI..." 10:00pm
Isfan Arif, Alam Syah and 2 other people like your post in Komunitas Kedatun Keagungan Cinta Budaya: "WARKAH PANTUN GURINDAM SYAIR PUISI..." 9:14pm
Kedaton Kraton Wahyu Utama and Karaton Nusantara commented on a photo you are following in Keraton Keraton Pesona Wisata Nusantara Surga wisata Perdamaian Dunia. 8:02pm
Poul Nanggang likes your post in MEMBACA KARYA PN: "WARKAH UNTUK PUTERI DIANA "PUTERI..." 6:34pm
Poul Nanggang likes your post in MEMBACA KARYA PN: "WARKAH UNTUK RAKAN SASTERAKU KANDA SRI..." 6:32pm
Poul Nanggang likes your post in MEMBACA KARYA PN: "SEKALUNG BUDI SEWANGI KASIH KEPADA..." 6:31pm
Prabu Sri Narayana Kusuma likes your post in Keraton Ratu Raja Pujangga Pujangga Penyair Penyair Nusanta ChayaPerdamaian: "RATU PUJANGGA RIMBA NIAGARA NUSANTARA..." 5:53pm
Prabu Sri Narayana Kusuma likes your post in Keraton Ratu Raja Pujangga Pujangga Penyair Penyair Nusanta ChayaPerdamaian: "SEKALUNG BUDI SEWANGI KASIH KEPADA..." 5:40pm
Prabu Sri Narayana Kusuma, Karaton Nusantara and 2 other people like your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "SEKALUNG BUDI SEWANGI KASIH KEPADA..." 5:39pm
Rashida Abdul Azeez, Dian S. Budiman and Irma Sri Kabulatirin also commented on Irma Sri Kabulatirin's status. 4:43pm
Rajayacob Rajaabdullah, Mohamad Fuad Hj Ahmad and Tuan Almadi Tuan Kassim also commented on Khai Noor's status. 12:06pm
Garjito Gondokusumo added a photo of you. 12:05pm
Garjito Gondokusumo commented on his photo of you. 11:24am
Acap Taddo posted in Tentera Fisabilillah (30): "YAALLAH...ALLAHUAKBAR..." 7:48am
Sri Mawar, Ayu Pramita and Temul Amsal also commented on a photo in PONDOK PANTUN PERSAHABATAN NUSANTARA. 7:13am
Kedaton Kraton Wahyu Utama commented on your status. 3:00am
Priyo Pribadi, Mbahmetal Tulen and 3 others commented on Garjito Gondokusumo's photo of you. 2:50am
Leftenan Adam Sakeenah likes your comment: "sekadar puisi kok....bagi sesiapa yang..." 2:36am
Bung Saman, Burhan Rosyidi and 2 others commented on Garjito Gondokusumo's photo of you. 1:26am
'Den Bagoes Dindin' II (friends with Adji Raden Menggala) likes your comment: "TANGGUNGJAWAB SEMUA PARA PENCINTA..." 12:43am
Karaton Nusantara, Perkumpulan Karaton Nusantara and Khai Noor like your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "WARKAH UNTUK RAKAN SASTERAKU KANDA SRI..." 12:36am
Karaton Nusantara and Perkumpulan Karaton Nusantara like your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "WARKAH PANTUN GURINDAM SYAIR PUISI..." 12:35am
Perkumpulan Karaton Nusantara likes your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "WARKAH UNTUK PUTERI DIANA "PUTERI..." 12:18am
Perkumpulan Karaton Nusantara and Khai Noor like your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "TERIMA KASIH KEPADA RAKAN-RAKAN GRUP..." 12:15am
Perkumpulan Karaton Nusantara likes your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "DEMI KEMAKMURAN NEGRI..MENUJU..." 12:14am
Perkumpulan Karaton Nusantara, Karaton Nusantara and Kesatria Kemuliaan like your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "TAHTA UNTUK RAKYAT Jiwa seorang raja..." 12:13am
Perkumpulan Karaton Nusantara, Tengku Shawal Tengku Aziz and Khai Noor like your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "LAYARKAN BAHTERA LANCANG KUNING kanda..." 12:13am
Perkumpulan Karaton Nusantara likes your comment: "WARKAH UNTUK KANDA SRI MAWAR (II) 'NAMA..." 12:12am
Perkumpulan Karaton Nusantara, Karaton Nusantara and Tengku Shawal Tengku Aziz like your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "WARKAH UNTUK RAKAN SASTERAKU KANDA SRI..." 12:12am
Perkumpulan Karaton Nusantara likes your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "WARKAH UNTUK GARIJITO GONDOKUSUMO..." 12:11am
Perkumpulan Karaton Nusantara, Karaton Nusantara and Tengku Shawal Tengku Aziz like your comment: "ye itulah yang patut ada pada semua..." 12:10am
Sent October 25
Wayang Golek Sang Komentar (friends with Masyarakat Adat Mataram) likes your post in Masyarakat Adat Mataram: "WARKAH PANTUN GURINDAM SYAIR PUISI..." 11:27pm
Wayang Golek Sang Komentar, Zinar Nensi and 2 other people like your post in Masyarakat Adat Mataram: "WARKAH UNTUK PUTERI DIANA "PUTERI..." 11:27pm
Wayang Golek Sang Komentar (friends with Masyarakat Adat Mataram) likes your post in Masyarakat Adat Mataram: "SEKALUNG BUDI SEWANGI KASIH KEPADA..." 11:27pm
Sibuah Hati (friends with Bandar Hati) commented on a status that you're tagged in: "ahahahay .. Met gni hari all@" 10:54pm
Hasmadi Ismail and Ahmad Tajuddin like your post in Aku,Malam Dan Cinta: "WARKAH UNTUK KANDA SRI MAWAR 'KISAH..." 9:06pm
Kedaton Kraton Wahyu Utama also commented on a post in Keraton Ratu Raja Pujangga Pujangga Penyair Penyair Nusanta ChayaPerdamaian: "Luar biasa Bertahtahlah Wahai adinda..." 8:39pm
Ahmad Tajuddin and Mazelinda Ahmad Spian like your post in Ombak rindu: "WARKAH UNTUK PUTERI DIANA "PUTERI..." 8:27pm
Bintang Tsuroya posted in Masyarakat Adat Mataram. 8:16pm
Sri Mawar also commented on a post in PONDOK PANTUN PERSAHABATAN NUSANTARA: ". Hina besi kerana karat hina manusia bermuram..." 8:05pm
Yoes Rokan and Sri Mawar like your post in PONDOK PANTUN PERSAHABATAN NUSANTARA: "WARKAH UNTUK RAKAN SASTERAKU POUL..." 8:02pm
Sri Mawar and Ayu Pramita commented on your post in PONDOK PANTUN PERSAHABATAN NUSANTARA. 7:55pm
Berbau Agak Perkauman (friends with Prabu Sri Narayana Kusuma) likes your post in PENYATUAN KERABAT DIRAJA DAN KELUARGA BESAR JAMBI: "HARI INI AKU TANGISI TIADA ARTI hari..." 6:11pm
Berbau Agak Perkauman (friends with Prabu Sri Narayana Kusuma) likes your post in PENYATUAN KERABAT DIRAJA DAN KELUARGA BESAR JAMBI: "PUISI GURINDAM SYAIR PANTUN SENUSANTARA..." 6:11pm
Berbau Agak Perkauman (friends with Prabu Sri Narayana Kusuma) likes your post in PENYATUAN KERABAT DIRAJA DAN KELUARGA BESAR JAMBI: "TEMAN-TEMAN GRUP & FB YANG MEMBERI..." 6:11pm
Berbau Agak Perkauman (friends with Prabu Sri Narayana Kusuma) likes your post in PENYATUAN KERABAT DIRAJA DAN KELUARGA BESAR JAMBI: "RAKYAT BERBALAS PANTUN DENGAN KERABAT..." 6:11pm
Berbau Agak Perkauman and Khalifah Bani Jawi like your post in PENYATUAN KERABAT DIRAJA DAN KELUARGA BESAR JAMBI: "AKU MENULIS SELAGI MANA ALLAH SWT..." 6:11pm
Berbau Agak Perkauman (friends with Prabu Sri Narayana Kusuma) likes your post in PENYATUAN KERABAT DIRAJA DAN KELUARGA BESAR JAMBI: "WARKAH UNTUK RAKAN SASTERAKU KANDA SRI..." 6:11pm
Berbau Agak Perkauman and Khai Noor like your post in PENYATUAN KERABAT DIRAJA DAN KELUARGA BESAR JAMBI: "LAYARKAN BAHTERA LANCANG KUNING kanda..." 6:11pm
Berbau Agak Perkauman (friends with Prabu Sri Narayana Kusuma) likes your post in PENYATUAN KERABAT DIRAJA DAN KELUARGA BESAR JAMBI: "TAHTA UNTUK RAKYAT Jiwa seorang raja..." 6:11pm
(PETIKAN DARIPADA WALL RATU RIMBA NIAGARA)
28 Oktober 2012

Segugus kata setangkai puisi,
Buat sahabat di seberang lautan;
Kutunggu dimanakah puisi,
Buat sumber inspirasi.
Misteri & keajaiban alam bersama Muhammad Fadhil dan 10 yang lain.
MISTERI Gunung Ledang Dan Kota Gelanggi Yang Belum Terungkai.
Pernahkah anda melihat peta-peta lama semenanjung Tanah Melayu? Kita juga tahu bahawa Tanah Melayu suatu ketika dahulu tercatat di dalam peta-peta pelayaran di barat malahan Gunung Ledang juga telah dikenali sekian lama dahulu.
Di dalam kitab Yahudi, Melakim (Raja-raja), fasal 9, diterangkan bahawa Nabi Sulaiman raja Kerajaan Israel Raya menerima 420 talenta emas dari Hiram, raja Tirus yang menjadi bawahan beliau. Emas itu didapati dari negeri Ophir. Negara Barat mengenalinya sebagai Mount Ophir iaitu berasal daripada bahasa Yahudi tua atau Hebrew yang turut tercatat dalam Kitab Zabur yang antara lain menyatakan kawasan itu mempunyai banyak logam emas. manakala pedagang China pula, gunung itu digelar sebagai Kim Sua yang bermaksud Gunung Emas.
Sejak lama dahulu, Semenanjung Tanah Melayu telah dikenali oleh orang-orang luar sebagai tempat pengeluar emas. Ptolemy yang menulis pada abad kedua Masehi telah menyebut tentang sebuah Semenanjung Emas, Aurum Khersonese (Aurum diambil dari kata Aurea,Aurea Chersonese) yang terletak di antara negeri China dengan negeri India. Mengikut pengetahuan hari ini taburan penemuan emas utama di Semenanjung Tanah Melayu terdapat di Jalur Tengah, iaitu dari Batu Melintang di Kelantan, menuju ke selatan melalui Sokor, Pulai, Selinsing, Raub, Chenderas hinggalah ke Gunung Ledang di Johor. Jumpaan terbaru dibuat di Jalur Timur iaitu di kawasan Mersing di Johor dan Lubuk Mandi di Terengganu.
Laksamana Cheng Ho dikatakan pernah melawat lombong-lombong emas di Gunung Ledang dan mengambil contoh emas-emas tersebut untuk pengetahuan rajanya. Di keliling kemuncak Gunung Ledang terdapat 7 buah kemuncak rendah. Setiap satunya mempunyai legendanya yang tersendiri.Yang paling aneh sekali ialah Legenda Gunung Gemih yang ceritanya ada sebuah gua emas yang dikawal rapi oleh penunggunya seekor lembu emas. Dalam peta lama Portugis, nama GEMIH ini ditulis sebagai Gummay yang bermaksud sebuah pusat perusahaan emas. Menurut kolonel Gerini ( 1904 ), Gemih masih merupakan pusat perlombongan emas orang-orang Melayu di Gunung Ledang sehingga tahun 1817.
Rounsevelle Wildman, seorang penulis terkenal dari Amerika Syarikat telah menemui seketul logam yang diambil dari kawasan lombong di tebing Sungai Gemih pada tahun 1894, apabila dileburkan didapati mengandungi emas.
Cuba teliti dua peta lama versi barat ini pula.
Peta pertama dicetak pada 1572 oleh Ignazio Danti, manakala yang kedua pada 1606 oleh Jodocus Hondius. Hondius menamakan sungai itu sebagai R Fermoso. Mengikut peta Danti, kota Melaka terletak sedikit ke darat hampir dengan banjaran Titiwangsa, dekat gunung Ledang.
Sekiranya kita mencari lokasi kota Melaka menurut lakaran Ignazio Danti, kemungkinannya Melaka terletak di sekitar Gemas atau Segamat. Pernah suatu ketika beberapa orang telah melakukan penerbangan melalui ruang udara hutan Endau-Rompin terlihat sebuah kota lama seolah-olah dijaga orang.
Adat Melayu, rajanya bersemayam di istana hulu di sungai. Jarang-jarang istana raja-raja Melayu di kuala sungai. Kalau pun ada istana kecil di kuala sungai, ia milik Temenggong atau Laksamana.
Jadi persoalannya apakah kemungkinannya pusat pemerintahan Kesultanan Melayu Melaka bukan terletak di lokasi sekarang sepertimana yang kita sedia maklum? Apakah kita sekali lagi tertipu dengan sejarah yang diciptakan orang-orang Barat yang jelas memusuhi Islam.
Apakah kemungkinannya sebuah kota lama sengaja ditenggelamkan bagi memberi laluan pembinaan empangan Lingui yang dibina pada tahun 1990 serta diuruskan oleh Public Utility Board yang menguruskan sumber bekalan air untuk Singapura? apakah kemungkinannya Kota Gelanggi itu sebenarnya adalah pusat empayar kerajaan Melayu suatu ketika dahulu.
Walaupun satu kajian telah dilakukan oleh kerajaan pada tahun 2005 yang menafikan sebarang kewujudan kota di dasar empangan berkenaan, namun dakwaan beberapa pengkaji yang pernah melihat foto para pegawai British bergambar berlatar belakang sebuah kota yang gah terletak di dalam hutan tebal masih merupakan satu misteri buat kita.
p/s: Ini sekadar buat yang rajin menggali sejarah, jika tak setuju tak perlu marah2 ya.. untuk peta lama yang lain sila ke http://wadahpanglima.blogspot.com/…/misteri-gunung-ledang-d…
- awan -
SANG RATU PUJANGGA NUSANTARA ,'PUTRI ALAM NILAM PURNAMA'
Kedaton Kraton Wahyu Utama was with Keraton Galuh Pakuan and 47 others.
Berita gembira menjelang Hari Raya Idil Ada 1433 / 2012 hari kami keluarga Besar Jogjakarata “KEDATON KRATON WAHYU UTAMA LABORATORIUM PESONA WISATA DUNIA Baru terima berita dari Texas USA Rabu Wage tgl 24 Oktober 2012 KARUNIA TUHAN KARUNIA ALLAH SUBEHANALLAH … BISMILLAH HIROHMAN NIROHIM…ASSALAMUALAIKUM WAROMATULLAHI WABAROKHATU ……..Ya Rahman Yarahim Ya Malikul Ya Kudus subehanallah……. CUCUKU PEREMPUAN PERTAMA KALI DIDUNIA LAHIR DI TEXAS USA PESONA BERITA GEMBIRA DARI KELUARGA BESAR TRAH DINASTI ‘’KEDATON KRATON WAHYU UTAMA LABORATORIUM PESONA WISATA DUNIA ‘’ Berita Keluarga EKO WINANTO TATA ‘’ SANGHYANG RATU ADIL CAHYANING SEMESTA RAYA NANMAHA DAMAI KELA ABADI ‘’ GEMA PESONA BERITA GEMBIRA KEDATON KRATON WAHYU UTAMA - YOGYAKARTA CENTRAL INDONESIA –TEXAS USA ……. KEDATON KRATON WAHYU UTAMA ............ ini yangkung .....JIka berkenan Yang kung Titip Nama buat Hadiah Cucuku perempuan pertama kali di dunia ini sayang Nama dari Yangkung " Ratu Dunia Cinta Damai Aulia Eka Ratu Adil " Putry EkaTata ''Sanghyang Ratu adil Cahyaning Semesta Alama Raya Nan Maha damai kekal Abadi "...Aulia Cahaya Nusantara Ratu Pesona wisata Nusantara Cahaya Perdamaian Dunia .......................................................................................................................Bersama dengan Pesona Berita Kabar Gembira ini ..............................................................................................BERKENAN MAHON DOA RESTU KAMI SEKELUARAGA BESAR KEDATON KRATON WAHYU UTAMA YOGYAKARTA NUSANTARA CENTER lABORATORIUM PESONA WISATA DUNIA ............................................................................................................... Dengan telah lahirnya Cucu kami Perempuan Pertama Kali Didunia ( Sebelumnya Kami Telah dikaruniai 6 cucu cucu kami laki laki semua ).Yang Semuanya kami sangat cintai sayangi penuh kasih dan kedamaian keluarga besar kami ...................................................................................................................................................................................... Kapada Para Yang Mulia Raja Raja Sultan Sultan Ratu Ratu Yang Telah Berkenan Bergabung Halaman Grub Facebook " KERATON KERATON PESONA WISATA NUSANTARA SURGA WISATA PERDAMAIAN DUNIA '' Era Pembangunan Dalan Mewujutkan Sumpah Ikrar Bersama Membangun " KAWASAN ALAM PESONA NUSANTARA CENTRAL CAHAYA PERDAMAIAN DUNIA SATU PERSATUAN KEGIATAN PEMBANGUNAN KAWASAN ALAM PESONA WISATA BUDAYA AGUNG SATU PRERSATUAN NEGERI NEGERI NEGARA NEGARA KESEMAKMURAN NUSANTARA BERSATU DALAM PEMBANGUNAN CITRA BUDAYA NUSANTARA CENTRAL CAHAYA PERDAMAIAN DUNIA ........................................................................................................................................................................... Juga Para Yang Mulia Yang Telah Berkenan Kami Haturkan Gelar Kehormatan Dalam Wisuda Para Pangeran Duta Duta Budaya Perdamain Dunia Pesona Wisata Nusantara " Yang Berkenan Kami Agungkan sebagai Hadiah Gelar Kehormatan Sebagai Para YM Pemimpin Pemimpin Perdamaian dunia .. Sedemikan Pula Kepada Para Yang Mulia Yang Telah berkenan Kami Hadiah kan Gelar Kehormatan Sebagai dalam Halam FB ''Wisuda Bidadari dan Pangeran Duta Duta budaya Perdamain Dunia .juda Dalam Halaman FB Wisuda Para Aulia Para Alim Ulama Para Ustad Usatad Para Kyai Kyai dan Para Filosof filosof Budayawan Cendikiawan Perdamain Dunia "" Yang Telah Berkenan Puka kami Wisuda sebagai Pemuka pemuka Masyarakat Cahaya Budaya Agung Filosofis Perdamain Dunia .....................................................................................................................................................................Sedemikan Pula Pada Komonitas Komonitas AKKI / Asosiasi Kerajaan dan Keraton Indonesia , FSKN / Festifal Silahturahmi Keraton Nusanta / ,,, Juga Kepada Jaringan Jaringan persahabatan dengan penuh rasa persaudaraan Kami Via Online Telah Ber Kenan Mendirikan Rumah Rumah Adat / Sanggara Sangar Seni Dan Budaya / Balai Balai Budaya / Istana Usata Keraton Keraton Pesona Wisata Klasik Gaya Baru Klasik Moderent Pesona Wisata Nusantara Pesona Wisata Dunia Damai / Istana Istan Keraton Keraton Pesona Wisata Kedutaan Kedutaan Agun -Kedutaan Kedutaan Besar Budaya Agung Pesoan Wisata Nusantara Cahaya Perdamaian Dunia ( Para YM Duta Duta Budaya Nusantara Cahaya Pesona Wisata nusantara Di seluruh Penjuru Dunia ) .............................................................................................................................................................................. .........Kami Mohon Doa Restu Semulya mulyanya atas Lahirnya Cucu Perempuan kami telah lahir didunia ................................................................................................... DI Rumah Anak Kami tersayang di TEXAS USA ..................................................................................................................................................................semoga Lahirnya cucu perempuan pertama kali ini juga merupakan Karunia Illahi ALLH Yang Maha Nulia Maha Agung Sejarah Tanda Tanda Zaman Kebangkitan Era Pembangunan Pengembangan pesona '' Keraton Keraton Pesona Wisata Nusantara Cahaya Surga Wisata Perdamain dunia '' .................................................................................................................DALAM ERA TERBANGUNNYA SUMPAH IKRAR BERSAMA ERA PEMBANGUNAN ''KAWASAN ALAM PESONA WISATA NUSANTARA CENTRAL CAHAYA PERDAMAIAN DUNIA '' TANDA TANDA ZAMAN BERSATUANYA NEGARA NEGARA NEGRI NEGRI KESSEMAKMURAN NUSANTARA DALAM KARYA PEMBANGUNAN KAWASAN ALAM PESONA WISATA NUSANTARA PESONA BUADAYA AGUNG NUSANTARA CAHAYA PERDAMAIAN DUNIA -.............................................................................................................................................................................. Sekaligus Bagaian dari Pesona Berita Maha Gema Maha Cahaya Whyu Utama Era Membangun Mengembangkan Ke Istimewaan KOTA YOGYAKARTA MENJADI KOTA PESONA WISATA DUNIA - KOTA PESONA WISATA KIBLAT FILOSOFI PESONA BUDAYA AGUNG NUSANTARA CAHAYA ALAM KEHIDUPAN ALAM PESONA WISATA BUDAYA PERDAMAIAN DUNIA ................................................................................................- Bagian dari Al Kisah berita Terciptanaya Kisah Sejarah Maha Karya Agung Langkah Langkah Sakti Sejarah Maha Karya Agung KEDATON KRATON WAHYU UTAMA -YOGYAKARTA INDONESIA NUSANTARA CENTER LABORATORIUM PESONA WISATA DUNIA ERA MEMBANGUN KAWASAN ALAM PESONA WISATA NUSANTARA CENTRAL CAHAYA PERDAMAIAN DUNIA -........................................................................................................ DALAM KARYA PEMABANGUNAN JARINGAN JALAN JALUR INDUSTRIALI PARIWISATA SEMESTA - ............................................................................................MASUKNYA TAMU TAMU WISATA DUTA DUTA BUDAYA PERDAMAIN DUNIA MEMASUKI BERKUNJUNG WISATA ISTIMEWA KE KATA YOGYAKARTA KOTA PESONA WISATA DUNIA KIBLAT FILOSOFI KEHIDUPAN BUDAYA ALAM PESONA WISATA PERDAMAIAN DUNIA..DAN KEMUDIAN MEJELAJAH WISAT KESELURUH PENJURU DAERAH KAWASAN PESONA WISATA NUSANTARA CAHAYA PERDAMAIN DUNIA -- Sekali lagi mohon doa restu semoga lahirnya cucu kami pertama kali perem puan ini meruoakan bagian dari Terciptanya Serial Kisah Tanda Tanda Zaman Sejarah RTU PESONA WISATA DUNIA NUSANTARA TELAH LAHIR generasi penerus Gema Pesona Wiasat Nusantara Cahaya Perdamain Dunia DARI TRAH DINASTI KELUARGA BESAR KEDATON KRATON WAHYU UTAMA -YOGYAKARTA INDONESIA NUSANTARA CENTER LABORATORIUM PESONA WISATA DUNIA CENTRAL BUDAYA AGUNG FILOSOFI FONDAMAENTAL ERA PEMBANGUNAN KAWASAN ALAM PESONA WEISATA PERDAMAIN DUNIA - SERU SEKURUH UMAT UMAT RAKYAT RAKYAT BANGSA BANGSA NEGARA NEGARA -SERU SELURUH UMAT UMAT RAKYAT SEMESTA ALAM RAYA - nan mempesona nan menakjubkan nan menakjubkan ----- kami keluarga bahagia mohon do restu dari seluruh kerabat keluarga besar kami maupun kepada seluruh penjuru dunia ...Akan Karunia ALLAH AL AMIN...Allah Yang maha mulia Allah Yang Maha Esa .........Semoga berguna untuk keagungan cahaya pesoan citra kehidupan alam pesaona wisata perdamaian dunia seru seluruh alam semesta Alam raya ... kami yang berbahagia Keluarga Besarar Trah Dinasti KEDATON KRATON WAHYU UTAMA YOGYAKARTA INDONESIA NUSANTARA CENTER LABORATORIUM PESONA WISATA DUNIA CENTRAL ALAM PESONA FILOSOFI BUDAYA PERDAMAIN DUNIA -keluaraga Aanak Kami Di TEXAS USA kini keeluarga EKO WINANTO TATA ''SANGHYANG RATU ADIL CAHYANING SEMESTA ALAM RAYA MAHA DAMAI ABDI '' akan lahirnya Cucu/ Anak Perempuan Kami ................................." Ratu Dunia Cinta Damai Aulia Eka Ratu Adil " Putry EkaTata ''Sanghyang Ratu adil Cahyaning Semesta Alama Raya Nan Maha damai kekal Abadi "...Aulia Cahaya Nusantara Ratu Nusantara Pesona wisata Nusantara Cahaya Perdamaian Dunia .................................................................................................................................................................................
Unlike · · · October 24 at 10:10pm
Seen by 17
You, Adji Raden Menggala and 2 others like this.
Karaton Nusantara kelahiran amat bererti apalagi jika kelahiran kedatun...amin3x
October 24 at 11:36pm · Unlike · 2
Kedaton Kraton Wahyu Utama Terima kasih sekali Akan Kemulyaan Perhatian Yang Mulia Karaton Nusantara ....Dan Juga Amanah Yang Mulia Juga Amanah Amanah Para Yang Mulia Raja Raja Sultan Sultan Ratu Ratu . Juga Para Pangeran SEkaliGus Kami Merasakan Cucu Kami Yang Pertama Kali Perempuan Ini merupakan karunia Tuhan Allah Al Amin Subehanallah bersama Terbitnya Grub Yang Kami Mulia kan ""Keraton Keraton Pesona Wisata Nusantara Surga Perdamain Dunia " ini mohon Restu Dan Seiring selalu Doa YM Keraton Nusdantara ..Cucu Kami Lahir Dari Kandungan Rahim Putri Kami Yang Kami Beri nama Sejak Lahir Sesui Dengan Akta Kelahiran nya SANG RATU TAMA ADIL " Sanghyang Ratu Adil Cahyaning Semesta Alam nan maha damai Kekal Abadi '' .........................Lahir ... Bersamaan saya lagi gentur genturnya bertapa nenjalankan Amanah perintah petujuk lelaku Dan Mengembang Pusala Sipat Kandel Dawuh Dalem SRISULTAM HB IX ketika usai saya menghadap SRI SULTAN HB IX guna mohon Ijin Restu Dan Tuntunan Laku Serta Nyuwun Pinaringan Pusoko Sipat Kandel Untuk Daya Sepiritual Kekuatan Wahyu Utama Membangun Keraton Baru Di Jogjakarta Yaitu Keraton Pesona Wisata Klasik Gaya Baru Klasik Moderent Maha karya Agung Pelukis Wahyu Utama Seniman Filosofi Genius Program yaitu kEDATON KRATON WAHYU UTAMA -MOSIUM LUKISAN RAJA RAJA SENUSANTARA SEDUNIA - yang kemudian kini berkemabang menjadi Pusat laboratorium Pesona Wisata dunia KEDATON KRATON WAHYU UTAMA YOGYA KARTA INDONESIA NUSANTARA CENTER LABORATORIUM PESONA WISATA DUNIA .....dst dst.................... Berdiri Resmi dresmikan Pada Tgl 9 Mei 1996 di Ygyakarta di Ndalem Noto Prajan Kantor Pusat Bidang Kesenian Kebudayaan Pemerintah Daerah Istimewa Yogya karta ...bersama acara Ruwatan Wilujengan seniman Nusantara .......................................................................................Sayang Ratu Adil .... ...........Yang Kemudian di persunting Pemuda Jawa Timur Eko Winanto Kini Mereka Berumah Tinggal Di Mansfele TEXAS USA .. meskipun tingal di USA cucu cucu kami Sekolah minta di ISLAMIC CENTER terbesar disana ....karena permintan sianak kecil cucu cucu kamil laki laki semua ......dahulu Rencana Awal Aank kami tersebut telah berminat beli Rumah Seluas tanah 4000 meter saya sangat suka sekali dan berharap bisa mendirikan Cabang Jaringan Kraton Pesona wisata Nusantara Kedaton kraton Wahyu Utama Yogya karta Indonesia Nusantara Center Laboratorium Pesona Wisata Dunia Istana Keraton Kedutaan agung Perdamaian dunia Pesona wisata Nusantara ...Disana ....................................................................................................tapi kemudian mereka ubah pada tahab awal ini mereka beli yang Seluas 1850 meter persegi ......hal ini saya anggap penting untuk memantau jaringan jaringan Gema Kekuatan Naluri Sepiritual Kehidupan Al kisaha Sejarah Agung jumuduling Wahyu Wahyu Wahyu Wahyuning Keraton Keraton Pesona Wisata Nusantara Cahaya Surga Perdamaian Dunia ......... ...........................................................................................Ada Suatu juga Kami Ingin Kan Dari YM bila berkenan Kami Siap Untuk Menjadi Pusat SEKBER / SEKETARIATAN BERSAMA MEDIA EXPO KEGiATAN KERATON KERATON PESONA WISATA DARI SELURUH PENJURU NUSANTARA BER GABUNG DALAM EKSPO PUBLIKASI KEGIATAN KEHIUDUPAN GEBYAR PESONA WISATA kERATON KERATON PESONA WISATA SELURUH PENJURU NUSANTARA BERSAMA KAMI GELAR SETIAP WAKTU SETIAP SAAT PADA segala Expo Gelar Budaya Agung Keraton keraton Pesona wisata Nusantara yang telah bergabung resmi pada expo0 kegiatan KEDATON KRATON WAHYU UTAMA YOGUAKARTA CENTER LABORATORIUM PESONA WISATA DUNIA .................................................................................... BILA YM BERKENAN sekali Lagi mengijingkan bahkan mendukung berkenan pula mensponsori ....................................................................................... maka kami siap membangun Gelar Buadaya KARATON NUSANTARA YM pinpin SETIAP saat Setiapo Waktu dalam segala tata cara upacara adat kirab adat dan seremonial seremonial maka simbol Simbol Kebesaran Keraton Nusantara YM pimpin Selalu Akan Kami Tampil kan .....juga kepada keraton keraton Pesona wisata nusantara yang telah ber kenan bergabung pad misi kegiatan mulya kami sebagai SEKBER / Seeketariatan Bersama Medai Ekspo Publikasi .Tanda Tanda Zaman Kebangkitan Keraton Keraton Pesona Wisata Nusantara Cahaya Surga Perdamaian Dunia.... .........................................................................................................................................Dalm Membangun Kesepakatan IKrar Bersama Membangun "Kawasan Alam Peson awisata Nusantara Central Cahaya Perdamaian Dunia - " .......... bila mana berkenan dan merestui maka ijin kan lah kami muduplikat simbol simbol Keraton Nusatara untuk selalu kami bawa dari segala Ekspo Publi kami Sebagi Peusat labvoratorimu Pesona Wisata Dunia Kedaton Kraton Wahyu Utama Media EKspo Publikasi Kegiatan Pesona Keraton Keraton Pesona Wisata Nusantara Surga Wisata Perdamaian Dunia ..............Oh iya............................ Pada Hari ini pula Kami mendapatkan hadiah Nama Pula Untuk CUCU Kami Perempuian Yang Baru Lahir Dari Keraton YM Purwodhoho Kediri...... bila mana YM Keraton Nusantara Berkenan pula Memberikan Nama Tanda Kasih Pada Cucu Kami Ter sebut akan Menjadi Anugerah Karunia Yang Agung Sederet Nama Nama Hadiah Kasih Sayang dan Mempererat tali Persaudaraan sederet Nama ke Agungan Untuk Cucu Kami Yang Baru lahir ini kami Keluarga Besar TRAH Dinasti KEDATON kRATON WAHYU UTAMA YOGYAKARTA NUSANTARA CENTER LABORATORIUM PESONA WIASATA DUNIA ,, MENGUCAPKAN BERIBU RIBU TERIMA KASIH .........salan damai sejah tera umtuk semua para YM Keraton Keraton Pesona Wisata nusantara Surga Perdamain Dunia ..........
Thursday at 1:18am · Like · 2
Kedaton Kraton Wahyu Utama Purwodhoho Kediri
o Pramhesta bswasmarendra putri ( putri keagungan semestha ) .....
o atau .............pramhesta swasmarendra dewi = dewi keagungan semesta
Terima kasih sekali YM Purwodhoho Kediri .............00:4 3
• nama dari sisi perpaduan bahasa jawa lama / kawi dengan jawa kromo madyo

• Kami sangat merasakan keagungan nama yang mulia hadiahkan pada cucu kami kami ucapkan terimakasih ... akan kami tuliskan pada sejarah kelahiran cucu kami .... bersama sederet nama yang kami dapatkan sebagai anugerah kelahiran cucu kami tersebut dari para Yang Mulia Raja Raja sultan sultan dan Para YDM Keraton Keraton Pesona Wisata Nusantara Surga Pesona Wisata Perdamain dunia .... terimakasih sekali yng mulia ......
Thursday at 1:59am · Unlike · 3
Kedaton Kraton Wahyu Utama Nama hadiah Para YM telah kami kirim beritanya ke TeXas USA .......Sumonggo di Baca ...............................................................................................................Kedaton Kraton Wahyu Utama ini ada ucapan selamat bahagia dan ada kado Hadiah + nama dari Para YM Raja raja Keraton Keraton Pesona wisata nusantara sahabat Keratonnya yang kung..........................................................................................................bagus gabungan bahasa jawa sansekerta ............................................................................................. Karaton Nusantara kelahiran amat bererti apalagi jika kelahiran kedatun...amin3x
Rabu pukul 22:36 · Suka · 1
Kedaton Kraton Wahyu Utama Terima kasih sekali Akan Kemulyaan Perhatian Yang Mulia Karaton Nusantara ....Dan Juga Amanah Yang Mulia Juga Amanah Amanah Para Yang Mulia Raja Raja Sultan Sultan Ratu Ratu . Juga Para Pangeran SEkaliGus Kami Merasakan Cucu Kami Yang Pertama Kali Pe...Lihat Selengkapnya
Kemarin jam 0:18 · Suka · 2
Kedaton Kraton Wahyu Utama Purwodhoho Kediri
o Pramhesta bswasmarendra putri ( putri keagungan semestha ) .....
o atau .............pramhesta swasmarendra dewi = dewi keagungan semesta
Terima kasih sekali YM Purwodhoho Kediri .............00:4 3
• nama dari sisi perpaduan bahasa jawa lama / kawi dengan jawa kromo madyo
• kami tambahkan Sang Ratu Cinta Damai / Sang Ratu Cunta cahya Kedamaian Prmhesta Swasmarendra Dewi Kedatun ( nama Kedatun Saya ambil Dari baguan Sabda Amanah YM Keraton Nusantara ...) ....................................
• Kami sangat merasakan keagungan nama yang mulia hadiahkan pada cucu kami kami ucapkan terimakasih ... akan kami tuliskan pada sejarah kelahiran cucu kami .... bersama sederet nama yang kami dapatkan sebagai anugerah kelahiran cucu kami tersebut dari para Yang Mulia Raja Raja sultan sultan dan Para YDM Keraton Keraton Pesona Wisata Nusantara Surga Pesona Wisata Perdamain dunia .... terimakasih sekali yng mulia ......
Kemarin jam 0:59 · Suka · 2
39 menit yang lalu · Suka
Kedaton Kraton Wahyu Utama Kalau Yakung Pengin ngasih Kado Hadiah nama " Sang Ratu Cinta Cahaya kedamaian " ( Sang Ratu cinta Damai ) Pramhesta Swasmarendra Dewi....... Pramhesta Swasmarebdra Dewi ( Hadiah Kado Anugerah nama dari Para Yang Mulia Raja Raja Keraton Keraton Nusantara teman teman sahabat sahabat yang kung dalam Kedaton Kraton Wahyu Utama Yogyakarta Indonesia Nusantara Center Laboratorium Pesona Wisata dunia , .......( Artinya bagus sekali Pramhesta Swasnarendra dewi = Dewi /putri Keagungan SEemesta ) ........... Jadi Kalau disambungkan semuanya ,.................. " Maryam Putri Ratu Wina ' Ratu Cinta Damai Pramhesta Swasmarendra dewi Kedatun "......................Nama pokok asli yang Tata Mas Eko Berikan Sebagai Papa mama nya nama dari Yangkung dan Raja Raja Keraton Nusantara ,,,,,merupakan nama hadiah gelar tambahan .......karena keraton Papa kini Masuk AKKI / Asosiasi Keraton dan Kerajaan Indonesia ...dan masuk grub Keraton Keraton Pesona Wiasata Nusantara ................. Yang kung bahagia sekali .............tinggal kapan nih yangkung sampai TEXAS .... momong cucu ama lihat rumah mu ta.... .......................................................................................................Rahayu termaikasih tak terhingga atas kado hadiah nama buat Cucuku perempuan yang baru lahir ...tgl 24 Okt 2012 .......Kepada YM Keraton Nusantara Pad YM Perwodhoho Kediri ....... semig mnenjadi kemulyaan Keagungan Dalam karya kehidupan hidup cucu Cucu ku kemudia.....Amin Amin Ya Robil Alamin .....
Friday at 8:02pm · Unlike · 2
Kedaton Kraton Wahyu Utama Kepada YM Karaton Nusantara amanah Yang Mulia Karaton Nusantara "kelahiran amat bererti apalagi jika kelahiran kedatun...amin3x "
Yesterday at 8:17am · Unlike · 2
Kedaton Kraton Wahyu Utama Kepada YM Karaton Nusantara amanah Yang Mulia Karaton Nusantara "kelahiran amat bererti apalagi jika kelahiran kedatun...amin3x "
beberapa detik yang lalu · Suka ..Maka Kata kata Kedatun pun kami tampilkan dati dari salah satu nama gelar cucu kami tersebut maka dari itu nama cucu saya slenkapnya ': " Mariyam Putri Ratu Wina ' Ratu Cahaya kedamaian Pramhesta Swamarendra Dewi Kedatun " ..Terima kasih YM Karaton Nusantara bagi kami Nama Gelar Kehormatan kami Lampirkan untuk Menandai Tanda Tanda Zaman Sejarah Generasi Abad Kita Ini .. Yaitu Kebangkitan Pembvangunan pengembangan Tekat ikrar Bersama Terciptany Serial Kisah Sejarah Mithologi Budaya Legendaris Filosofis Pesona Budaya Nan Agung Nan Luhur Nusantara Bersatu _- Dalam Mewujutkan Tekat Ikrar Bersama Kebangkitan Pembangunan Pengebangan Gebyar Pesona Wisata - Petilasan petilan Istana Kerajaan Keraton Keraton Senusan Tara Baik yang telah sirna Dimakan Zaman Maupun Yang terbengkelai Tak terurus lagi karena kemampuan ekonomi atau pun telah kehilangan jejak kekuatan Sejarah Pewaris Langsung Kita Kelola Kita Bangkitkan Kembali Sebagai ''Keraton Keraton Pesona Wisata klasik Gaya baru Klasik Moderent " mebjadai salah satu bagian utama keindsahan kebangkitan kisah sejarah kebangkitan- "Kearon Keraton Pesona wisata Nusantara Suga / Cahaya Alam Pesona Wisata Perdamain Dunia " - Pesana Nusantara central budaya Agung Perdamaian Dunia .... mebnandai sejarah Negeri Negeri Nusantara Bersatau dalam karya pembangunan ""Kawasan alam Pesona Wiasata Nusantara Surga / Cahaya alam pesona wisata kehidupan Perdamaian dunia " .......Amin Amain Ya Robil Alamin .....
Yesterday at 8:40am · Unlike · 3
Karaton Nusantara kami Anggota/Jawatankuasa Kesepuhan Karaton Nusantara (KN) Sri Temenggung dan YM Pemangku Adat Daeng (Sri Panglima Besar Sri Karaengan - Penata Hak-Hak Wasiat Pusaka Raja-Raja Suku Melayu Bugis Malaysia) mengucapkan salam dan "doa kelahiran" kepada Penama "MARIAM PUTRI RATU WINA RATU CAHAYA KEDAMAIAN PRAMHESTA SWAMARENDRA DEWI KEDATUN" semoga moga dengan rahamat dan berkatNya Yang Maha Esa agar kehidupan masa depan dan sihat walafiat serta sejahtera selamanya... Amin7x dan sebagaimana yang kami di titahkan oleh Sri Karaengan bahawa mana-mana yang Gelar KEDATUN hendaklah harus disuatu masa kelak diakui dan diangkat sebagai Kerabat KN dengan keistimewaannya..semoga ianya menjadi insan kenyataan... Amin Amin Ya Robil Alamain....
10 hours ago · Unlike · 2
Ratu Rimba Niagara Aamiin Aamiin Aamiin Ya Rabbal A'Lamin.
10 hours ago · Unlike · 3
Ratu Rimba Niagara WARKAH UNTUK PEWARIS RATU PUJANGGA SENUSANTARA
'PUTRI ALAM NILAM PURNAMA'
BismillahirRohmanirRohim
Assamualaikum wr wb
Cucunda Putri Alam Nilam Purnama tercinta
Sempena kelahiran cucunda
Pada tanggal 24 Oktober 2012
Nenda menghadiahkan
Sebuah puisi istimewa
Untuk cucunda tercinta...
Cucunda
Putri Alam Nilam Purnama Yang Nenda Kasihi
Sepenuh jiwa raga
Ketika pertama kali
Nenda melihat wajah cucunda
Tika baru lahir ke dunia ini
Nenda rasa bersyukur sebanyak-banyak-Nya
Atas Kurniaan dari-Nya
Mengurniakan cucunda yang bakal mewarisi
Ratu Pujangga SeNusantara
Mewarisi negeri para Pujangga Budayawan SeNusantara
Yang dibina dan diasaskan oleh
Moyang pujanggamu
YM Kedaton Kraton Wahyu Utama
Seorang hamba Allah
Berjiwa satria pujangga
Yang berusaha gigih
Tanpa kenal arti putus asa
Untuk memartabatkan
Para Budayawan SeNusantara
Moyangmu begitu yakin
Usahanya akan dimakbulkan Allah SWT
Dengan keyakinannya itulah
Makanya usahanya berjaya
Tanpa ada rasa riak
Jauh sekali untuk kepentingan diri sendiri
Yang ada di hati hanyalah untuk
Memartabatkan bahasa-bahasa pujangga
Mengajak semua insan
Berbahasa nan indah-indah
Berkasih sayang sesama insan
Semata karena Allah SWT
Merasakan apabila berbahasa
Sesama insan
Seolah berada
Di Taman-Taman Surga
Begitu hebatnya
Pabila berbahasa
Seperti ahli Surga
Manalah tahu dengan
Izin-Nya jua
Berkat kita
Berbahasa nan indah-indah
Dan sentiasa ingin berbakti
Seikhlas hati karena-Nya
Kita bersama
Dapat berpadu kasih sayang
Dari dunia terpatri di Surga
Insya-Allah Aamiiin
Cucunda
Putri Alam Nilam Purnama Tercinta
Sudilah cucunda mewarisi
Ratu Pujangga SeNusantara
Jagalah Negeri Pujangga Budayawan SeNusantara
Seperti cucunda menjaga nyawa sendiri
Jangan sesekali dibiarkan
Hingga musnah segala impian moyang-moyang
Para Pujangga Budayawan
Bersusah payah mengwujudkan
Negeri Pujangga Budayawan SeNusantara
Menjadi realiti ...
Cucunda
Putri Alam Nilam Purnama Tersayang
Nenda penuh yakin
Cucunda boleh menjaga
Negeri Pujangga Budayawan SeNusantara
Karena cucunda dilahirkan ke dunia ini
Untuk mewarisi
Negeri Pujangga Budayawan SeNusantara
Semoga cucunda berjaya pula
Mewarisi Negeri Pujangga Budayawan
Dari generasi ke satu generasi SeNusantara
Tiada apa yang nenda dapat lafazkan
Melainkan syukur sebanya-banyak-Nya
Karena DiKurniakan seorang hamba-Nya
Yang dilahirkan untuk membahagiakan
Moyang-moyang Pujangga Budayawan SeNusantara
Cucunda
Putri Alam Nilam Purnama Yang Dikasihi Dunia Akhirat
Ucapan terima kasih
Segugus kasih sayang abadi
Nenda berikankan padamu sayang
Moga kasih kita dan kasih semua
Yang mencintaimu karena-Nya
Terpatri hingga ke Surga
Aamiin Ya Rabbal A'Lamin
Ingatan Tulus Ikhlas Daripada Nendamu,
Rabeah Mohd Ali @ Ratu Rimba Niagara
Pujangga Ratu Rimba Niagara
Istana Rimba Niagara
Malaysia/Indonesia/Brunei/Singapura/Thailand
27 Oktober 2012
(PETIKAN DARIPADA WALL GRUP KERATON RATU RAJA PUJANGGA PUJANGGA PENYAIR PENYAIR & WALL RATU RIMBA NIAGARA & GRUP PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA)
DISIARKAN KHAS DI WALL H.H HAJI HASSANAL BOLKIAH
& PRINCE ABDUL MALIK
27 Oktober 2012
10 hours ago · Unlike · 1
Kedaton Kraton Wahyu Utama Kedaton Kraton Wahyu Utama UCAPAN RASA TERIMAKASIH KAMI ATAS NAMA ANUGERAH GELAR KEDATUN YANG MULYA KARATON NUSANTARA -ANUGERAHAKAN KEPADA CUCU KAMI TERSAYANG YANG BARU LAHIR PADA TGL 24 OKTOBER 2012 DI MENSFELE TEXAS USA .....putri Ke Emapat Dari Anak Kami Yang kami Beri nama " Sang Ratu Tama Adil " 'Sangyang Ratu Adil Cahyaning Semesta Alam Raya Nan Maha Damai Kekal Abadi " CUCU KAMI TERSEBUT kEMUDIAN HINGGA HARI INI MENDAPTKAN ANUGERAH ANUGRAH Nama Hingga mejadi Rangkaian Nama nan indah agung hingga saat ini bila kami susun menjadi satu menjadi " . . "MARIAM PUTRI RATU WINA RATU CAHAYA KEDAMAIAN . .. .... PRAMHESTA SWAMARENDRA DEWI SANG RATU KEDATUN" SANG RATU PUJANGGA NUSANTARA 'PUTRI ALAM NILAM PURNAMA' ..............................................................................................................................................................................Karaton Nusantara kami Anggota/Jawatankuasa Kesepuhan KaratonNusantara (KN) Sri Temenggung dan YM Pemangku Adat Daeng (Sri Panglima Besar Sri Karaengan - Penata Hak-Hak Wasiat Pusaka Raja-Raja Suku Melayu Bugis Malaysia) mengucapkan salam dan "doa kelahiran" kepada Penama "MARIAM PUTRI RATU WINA RATU CAHAYA KEDAMAIAN PRAMHESTA SWAMARENDRA DEWI KEDATUN" semoga moga dengan rahamat dan berkatNya Yang Maha Esa agar kehidupan masa depan dan sihat walafiat serta sejahtera selamanya... Amin7x dan sebagaimana yang kami di titahkan oleh Sri Karaengan bahawa mana-mana yang Gelar KEDATUN hendaklah harus disuatu masa kelak diakui dan diangkat sebagai Kerabat KN dengan keistimewaannya..semoga ianya menjadi insan kenyataan... Amin Amin Ya Robil Alamain.... .. Sada Agung Yang Mulia Karaton Nusantara kami Anggota/Jawatankuasa Kesepuhan KaratonNusantara (KN) Sri Temenggung dan YM Pemangku Adat Daeng (Sri Panglima Besar Sri Karaengan - Penata Hak-Hak Wasiat Pusaka Raja-Raja Suku Melayu Bugis Malaysia Bagi Kami Sekeluarga Besar Kedaton Kraton Wahyu Utama - Yogyakarta Indonesia Nusantara Filosofi center Laboratorium Pesona Wisata Dunia Bagaikan Karunia Agung .Kesejukan Angin Surga yang selalu menghidupkan membahagiakan menyegarkan keindahan keagungan kehidupan Budaya agung Nusantara ini ..............................................................................Karena Kehendak Allah SWT pulalah Anugerah ke Agungan Allah Kasih Allah Ter hadap Cucu perempuan pertama kali didunia ini dari 6 cucu lelaki semuanya sebelum nya yang semuanya kami cintai kami kasihi sebagai Generasi Penerus Kedaton Kraton Wahyu Utama Laboratorium Pesona wisata Dunia ......................................................................................Dan sungguh Suatau anugerah Besar Bagi kami dan sekaligung Bagaikan Lambang nan Agung Ikatan Persahabatan Ruh Hati Nurani Lahir Bhatin Rasa Pesaudaraan Persahabatan Antara " Karaton Nusantara " Dan " Kedaton Kraton Wahyu Utama Yogyakarta Indonesia Nusantara Filosofi center Laboratorium Pesona Wisata Dunia - Pesona budaya Agung Nusantara Central Alam Pesona Wisata kehidupan perdamaian dunia " menjadiklah ikatan persaudaraan lahir batin hingga anak cucu cicit turun temurun dari generai kegenarasi Karaton Nusantara dan Kedaton kraton Wahyu Utama Yogyakarta Indonesia Nusantara center Laboratorium Pesona Wisata Dunia Nusantara Cahaya ALam Pesona Wisata Perdamaian Dunia .......Semoga meruoakan Tanda Tanda Zaman Kebangkita Keraton Keraton Pesona Wisata nusantara Surga Alam Pesona Wisata Kehidupan Perdamaian dunia . Terbngunnya ikatan lahir Bhatin Tekat Bersama Membangun Kawasan alam pesona wisata Nusantrara Cahaya perdamaian dunia Benar Benar Terwujut nyata ....... ..................... "MARIAM PUTRI RATU WINA RATU CAHAYA KEDAMAIAN PRAMHESTA SWAMARENDRA DEWI KEDATUN" ............. rupa nya terus mengalami proses Hadiah kemulyaan dari para sahabat sahabat para budayawan Keraton Keraton Nusantara terus mengalir menyejukan hati Nurani kami sekeluaraga besar Kedaton Kraton Wahyu Utama .............Oleh karena bolehlah Kami sempurnakan nama dan gelar kehormarmatan kemulyaan rasa ksih sayang kami .......nama cucu kami kami sempurnakn lagi ............................................... .. "MARIAM PUTRI RATU WINA RATU CAHAYA KEDAMAIAN PRAMHESTA SWAMARENDRA DEWI SANG RATU KEDATUN" SANG RATU PUJANGGA NUSANTARA 'PUTRI ALAM NILAM PURNAMA'.. ..................................................................................... .Sesunguh nya nama terahir ter sebut tercipta oleh sebab disaat saat cucu kami lahir kami mendirikan membangun pesona Kehidupan Untuk Grub Keagungan Kegiatan Karya penyair Penyair Pujangga Pujangga Nusan tara dan kami sebut sebagai ...................................................................................."KERATON KERAJAAN RATU RATU RAJA RAJA PUJANGGA NUSANTARA NAN AGUNG CENTRAL BUDAYA AGUNG ALAM PESONA WIASAT NUSAN TARA CAHAY PERDAMAIAN DUNIA "....
7 hours ago · Unlike · 1
Kedaton Kraton Wahyu Utama bagai Media EXpo Publikasi Keagungan Karya kaya Sastra Puisi Gurindam Dan sair Sair Karya Karya Pujangga Pujangga Nusantara di utama kan pada para penyair penyair Pujanga Pujngga Yang menulisakan Karyanya Bernafaskan meng Expos Sebagai Roh Kehidupan Pesona Keagungan Pesona Budaya Agung "Keraton Keraton Pesona Wisata nusantara Raja Raja Sultan Sultan Keagungan Kemulayaan Keraton Keraton Pesona wisata nusantara central Budaya agung Kehidupan alam Pesona Wisata perdamaian Dunia .....Yang kemudian hari Karya Karya Satra Para Pujanga agun Tersebut Kami abadikan seabaga karya karya saksi saksi sejarah Yanda tanda Zaman Merupana Karya karaya Sastra Sastra kepujanggaan Pesona Budaya Agung Nusanta senagai Tanda Tanda Zaman Kisah mitologi Budaya Legendaris nan mempesoan nan menakjubkan yang menjadi puisi puisi sair sair karya karya sastra budaya Agung Nusantara Legendaris tentang Serial Kisah Syahibul Hikayat Sejarah Dongeng Rakyat tentang AlkisahSejarah Kebangkitan Keraton Keraton Raja Raja Sultan sultan Nusantara ................Sungguh karya karya yang kami sajikan ini merupakan karya karta yng memiliki Bobot Sepiritual filosofis fondamental Mitologi Budaya Legebdaris Kebangkaitan Kisah Ikrar Tekat pembangunan Bersama "Kawasan Pesona Wisata Nusantara Suraga perdamaian dunia '' menjadi kunjungan Tamu Tamu Wisata Wisata Duta duta budaya perdamaian dunia Nan Agung ........................................................................... ........Kami sangat mengucaokan terimakasih dan penghormatan Semulya mulyanya Kepada Yang Kami sanga t Mulyakan .Karaton Nusantara Para YDM Anggota/Jawatankuasa Kesepuhan KaratonNusantara (KN) YDM Sri Temenggung dan YM Pemangku Adat Daeng (Sri Panglima Besar Sri Karaengan - Penata Hak-Hak Wasiat Pusaka Raja-Raja Suku Melayu Bugis Malaysia atas penganugerahan nama Keagunga Kedatun kepada cucu perempuan kami yang baru lahir ini ..................................
7 hours ago · Unlike · 1
Kedaton Kraton Wahyu Utama YM Ratu Rimba Niagara Ratu pujanga nusantara .....puisi karya Ym sungguh menyetuh perasaan cinta kasih sayang kami tak terhingga kepada cucu kami .....nama Puitis YM hadiah kan pada cucu kamipun kami Abadi sebagi hadiah gelar gelar Tambahan Dari Para YM Para pujangga pujangga Nusantara Dan YM Raja Raja Keraton Keraton Pesona Wisata Nusantara Cahaya budaya agung perdamain Dunia ..puisi dam nama nama Gelar yang telah di anugerahkan pada cucu kami tersayang segera kami kirim Ke TEXAS USA ....Juga ada Lagu dengan bahasa campuran Bahasa Inggris dan jawa karya Adik Ponakankami Laenlani Tutik Roesman yang kini Tingal Di Landong juga akan kami kirimkan ke TEXAS USA pula sekali lagi kami Ucapkan terimakasih se Agung agungnya SeMulya Mulyanya .........
7 hours ago · Unlike · 1
Ratu Rimba Niagara YM Kedaton Kraton Wahyu Utama Yang Disanjungi...
segugus ucapan terima kasih abadi kerana sudi menghargai karya-karya puisi gurindam pantun syair Ratu Rimba Niagara..
rasa terharu di hati ini betapa YM Kedaton Kraton Wahyu Utama
tak jemu untuk memberi dukungan/sokongan kepada semua
puisi-puisi karya Ratu Rimba Niagara dan karya-karya pujangga SeNusantara. Moga Allah SWT membalas kebaikan YM Kedaton Kraton Wahyu Utama sepenuh bumi & langit. Aamiin Ya Rabbal A'Lamin.
about a minute ago · Unlike · 1
Rabeah Mohd Ali @ Ratu Rimba Niagara
Pujangga Ratu Rimba Niagara
Istana Rimba Niagara
Malaysia/Indonesia/Brunei/Singapura/Thailand
27 Oktober 2012
(PETIKAN DARIPADA WALL GRUP KERATON RATU RAJA PUJANGGA PUJANGGA PENYAIR PENYAIR & WALL RATU RIMBA NIAGARA & GRUP PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA)
DISIARKAN KHAS DI WALL H.H HAJI HASSANAL BOLKIAH
& PRINCE ABDUL MALIK
28 Oktober 2012

Burhan Rosyidi dengan Garjito Gondokusumo dan 41 yang lain di Indonesia.
"SUMPAH PEMUDAH 1928: SUMPAH KITA JUGA !"
Adalah MOMENTUM bagi segenap WARGA NUSANTARA berbatas SABANG hingga MERAUKE, saling memahami, mengerti dan menerima untuk bersama-sama bangkit bersatu menggulir menjadi sebuah BANGSA MERDEKA.
BERTAHTALAH WAHAI ADINDA
Inilah Kerajaan yang aku Janjikan bagimu Wahai Para Yang Kami Mulyakan Para Maha Ratu Maha Raja Pujangga Nusantara Para penyair . penulis penulis pantun puisi Gurindam .nan mempesona nan menakjubkan .... Keraton Kerajaan Ratu Raja Pujangga Nusantara ini saya buka untuk Media Ekspo Publikasi Karya karya Puisi puisi Prosa Gurindam Serial Syhibulhikayat , Serial dongeng Rakyat Dll yang sunnguh menjadikan Barometer pesona para penulis Para Raja para Ratu ...
Teruskan Membaca
BERTAHTALAH WAHAI ADINDA
Inilah Kerajaan yang aku Janjikan bagimu Wahai Para Yang Kami Mulyakan Para Maha Ratu Maha Raja Pujangga Nusantara Para penyair . penulis penulis pantun puisi Gurindam .nan mempesona nan menakjubkan .... Keraton Kerajaan Ratu Raja Pujangga Nusantara ini saya buka untuk Media Ekspo Publikasi Karya karya Puisi puisi Prosa Gurindam Serial Syhibulhikayat , Serial dongeng Rakyat Dll yang sunnguh menjadikan Barometer pesona para penulis Para Raja para Ratu Pujangga Nusantara ......ini adalah bagin dari Awal Janji ku pada kepada Yang Kami Muliakan Sang Ratu Rimba Niagara Rabeah Mohd Ali ... yang menjadi salah satu Inspirasi besarku ....kareana begitu besarnya gelora hidupnya penuh semangat tak kuinjung padam dalam mewujutkan karya karyanya .... juga kepada teman teman yang lain pecinta Ke Agunga
n dunia Maya ini ....Semonggo Bahagia dan sunnguh menemukan dan menikmati surga puisi Dunia nya ...............................................................................................................................................................................................Selamat ber Karya di Istana Keraton Kerajaan Raja Ratu Pujanga pujngga Nusantara Penyair Penyair Penulis Alam Pesona Wisata Nusantara Central Cahaya Agung Perdamaian Dunia Ini Aku Bangun Guna Untuk Wadah Dan Gelar Expo Publikasi Serta Media Pengakuan Karya karya Intelektualitas bobot bobot Filosofi Yang Terkandung tersurat ter sirat dari hasil karya Tulisan Para Raja raja Ratu Ratu Pujangga Nusantara ............................................................................................................................................................................................................. Tak Urun Pula Kami Ucapkan pula rasa kekagumanku pada karya tulisan Nyai Ageng Cakraningrat ..... Juga.... Kemudian akan kami sebutkan Tahab demi Tahab Bila Mana Kami Diberi Kekuatan Maka Semua Yang karya karya yang Telah Terkumpul akan Kami Jadikan ....................................................................................................................................Serial Buku Buku karya karya PUjangga Pujangga Nusantara Kedaton Kraton Wahyu Utama Yogyakarta Center Laboratorium Pesona Wisata Dunia Era membangun Semangat ................................................................................................................................................Citra Bersama mewujutkan Sumpah TEKAT IKRAR BERSAMA BANGKIT MEMBANGUN ''KAWASAN ALAM PESONA WISATA NUSANTARA CENTRAL CAHAY PERDAMAIN DUNIA .....MONGGO SILAHKAN MEDIA INI KITA KELOLA BERSAMA MENJADI SURGA MEDIA EKSPRESI PARA RAJA RAJA RATU RATU PUJNGGA PUJNAGGA nUSANTARA / Para Penulis penyair pesona dunia maya ynag kami mulyakan ................
Unlike · · Unfollow Post · Thursday at 2:42am
Seen by 4
You like this.
Ratu Rimba Niagara MIMPI ILUSI JADI REALITI DENGAN IZIN-NYA JUA
Duhai Raja Pesona Cinta Dunia Akhirat
Anganmu anganku
Senada seirama
Sehati sejiwa
Dari mula tunasnya anganku
Kau ingin cambahkan
Menjadi kuntuman bunga-bunga Syurga
Mewangi di kalbu imanmu ku dan semua
Ditiup angin sepoi-sepoi bahasa
Kuntuman bunga-bunga Syurga
Mengharumkan setiap benua kalbu
Sama-sama teruja
Berkasih sayang sesama insan kerana-Nya
Bukan kerana mendapat pujian manusia
Mencipta nama ataupun pesona dunia
Yang dimahu hanyalah cinta Ilahi
Sama-sama jatuh cinta dengan Pencipta
Semesta Alam Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang
Tuhan Berkasihan Belas pada semua hamba-Nya
DiKurniakan Syurga bukan karena banyak amalan
Semua-Nya kerana Rahmat Kasih-Nya yang tiada had
Asalkan setiap banyak atau sikitnya amalan ikhlas kerana-Nya
Bukan tujuan untuk berbangga atau menyombong diri
Biar pun berdarjat atau pun tidak
Semua-Nya sama Di Sisi-Nya
Maka apa hendak dikisahkan dengan darjat
Yang penting mensyukuri DiKurniakan darjat diRaja ataupun bangsawan
Untuk menginfak harta ke jalan-Nya
Itulah sahaja bekalan harta dibawa pergi
Sebagai penyelamat melindungi kita
Daripada haru biru negeri akhirat abadi selama-Nya
Duhai Raja Pesona Cinta Dunia Akhirat
Cinta Allah diutamakan
Apa yang diniatkan semua-Nya kerana-Nya
Barulah segala cita dimakbulkan-Nya
Tiada yang mustahil bagi Allah
Biarpun sekadar mimpi ilusi
Jika DIA Berkehendak
Cuma berkata
KUN FAYAKUN
Maka jadilah
Mimpi ilusi
Realiti
DiRealitikan Atas Kehendak-Nya
Maka tidak mustahil
Tiada siapa akan menafikan kebenaran
Kekuasaan Allah Mengatasi Segala-Nya
Cita-citamu cita-citaku menjadi realiti
Atas kehendak-Nya
Dengan izin-Nya jua
Mimpi ilusi menjadi realiti
Insya-Allah Aamiin Ya Rabbal A'Lamin
KARYA RATU RIMBA NIAGARA
25 Oktober 2012
October 20 at 3:17pm · Edited · Like
(PETIKAN DARIPADA WALL GROUP KERATON RATU RAJA PUJANGGA PUJANGGA PENYAIR PENYAIR & GROUP PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA)
25 Oktober 2012
Thursday at 8:30pm · Like
Kedaton Kraton Wahyu Utama Luar biasa Bertahtahlah Wahai adinda ..........................
Thursday at 8:39pm · Like
Ratu Rimba Niagara KEJAYAANMU KEJAYAANKU KEJAYAAN ANAK CUCU NUSANTARA
SEMOGA USAHA SEMUA YANG TERLIBAT BAGI MENJAYAKAN HASRAT MURNI YM KEKANDA KEDATON KRATON WAHYU UTAMA DIMAKBULKAN ALLAH SWT AAMIIN YA RABBAL A'LAMIN.
Thursday at 8:45pm · Like
(PETIKAN DARIPADA WALL GRUP KERATON RATU RAJA PUJANGGA PUJANGGA PENYAIR PENYAIR & GRUP PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA)
28 Oktober 2012
SEGUGUS TERIMA KASIH ABADI UNTUK SEMUA RAKAN GRUP YANG SUDI LIKE DAN MENYOKONG/DUKUNGAN KARYA RATU RIMBA NIAGARA
Komunal Adonara on RM Cakra's photo of you: "Ini pas Soekarno lagi galau dengan Revolusi..." 8:51am
Obby Poetjoekoemoen (friends with RM Cakra) likes your post in Masyarakat Adat Mataram: "JIKA AKU LEMBU Jika aku lembu Aku..." 8:38am
Yatim Dhuafa Kita posted in FORUM PENYAMPAIAN ASPIRASI PEMBANGUNANMASYARAKAT: "FAIDAH ISTIGFAR Bagian I beristigfar dapat..." 8:28am
Nur Allya Hanna (friends with Lezaihasra Lm) likes your post in ~PUISI ILAHI~: "AKU MENULIS SELAGI MANA ALLAH SWT..." 8:09am
Nur Allya Hanna and Bong Fauzi like your post in ~PUISI ILAHI~: "WARKAH UNTUK RAKAN SASTERAKU KANDA SRI..." 8:09am
Nur Allya Hanna and Bong Fauzi like your post in ~PUISI ILAHI~: "TAHTA UNTUK RAKYAT Jiwa seorang raja..." 8:08am
Nur Allya Hanna and Bong Fauzi like your post in ~PUISI ILAHI~: "TERIMA KASIH KEPADA RAKAN-RAKAN GRUP..." 8:08am
Nur Allya Hanna and Bong Fauzi like your post in ~PUISI ILAHI~: "WARKAH PANTUN GURINDAM SYAIR PUISI..." 8:08am
Nur Allya Hanna (friends with Lezaihasra Lm) likes your post in ~PUISI ILAHI~: "WARKAH UNTUK PUTERI DIANA "PUTERI..." 8:08am
Nur Allya Hanna, Bong Fauzi and 2 other people like your post in ~PUISI ILAHI~: "CAHAYA KASIH-NYA DI PAGI AIDIL ADHA..." 8:08am
Nur Allya Hanna (friends with Lezaihasra Lm) likes your post in ~PUISI ILAHI~: "JIKA AKU LEMBU Jika aku lembu Aku..." 8:08am
Garjito Gondokusumo likes your comment: "CAHAYA KASIH-NYA DI PAGI AIDIL ADHA..." 5:10am
Kedaton Kraton Wahyu Utama and Karaton Nusantara also commented on a photo in Keraton Keraton Pesona Wisata Nusantara Surga wisata Perdamaian Dunia. 2:58am
Masyarakat Adat Mataram likes your post in PENYATUAN KERABAT DIRAJA DAN KELUARGA BESAR JAMBI: "WARKAH UNTUK PEWARIS RATU PUJANGGA..." 12:27am
Masyarakat Adat Mataram likes your post in KOMUNITAS ADAT KERATON NUSANTARA: "WARKAH UNTUK PEWARIS RATU PUJANGGA..." 12:27am
Perkumpulan Karaton Nusantara likes your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "WARKAH UNTUK PEWARIS RATU PUJANGGA..." 12:25am
Satria Bergitar and Isfan Arif like your post in Komunitas Kedatun Keagungan Cinta Budaya: "SEKALUNG BUDI SEWANGI KASIH KEPADA..." 12:02am
Satria Bergitar and Asni Noor like your post in Komunitas Kedatun Keagungan Cinta Budaya: "CAHAYA KASIH-NYA DI PAGI AIDIL ADHA..." 12:01am
Sent Yesterday
Pemangku Adat and Karaton Nusantara like your comment: "Aamiin Aamiin Aamiin Ya Rabbal A'Lamin." 11:57pm
Kedaton Kraton Wahyu Utama also commented on a photo in Keraton Ratu Raja Pujangga Pujangga Penyair Penyair Nusanta ChayaPerdamaian. 11:17pm
Perkumpulan Karaton Nusantara and Kesatria Kemuliaan like your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "CAHAYA KASIH-NYA DI PAGI AIDIL ADHA..." 10:58pm
Sri Mawar (friends with Fatma Wati) likes your post in PONDOK PANTUN PERSAHABATAN NUSANTARA: "CAHAYA KASIH-NYA DI PAGI AIDIL ADHA..." 10:36pm
Haji Domeng (friends with Ramlee Wahab) likes your post in MEMBACA KARYA PN: "CAHAYA KASIH-NYA DI PAGI AIDIL ADHA..." 9:42pm
Masfarjayacompany Brunei likes your Wall post: "CAHAYA KASIH-NYA DI PAGI AIDIL ADHA..." 8:46pm
Russini Darus likes your post in Ombak rindu: "TERIMA KASIH KEPADA RAKAN-RAKAN GRUP..." 8:10pm
Russini Darus likes your post in Ombak rindu: "WARKAH PANTUN GURINDAM SYAIR PUISI..." 8:09pm
Russini Darus likes your post in Ombak rindu: "WARKAH UNTUK PUTERI DIANA "PUTERI..." 8:09pm
Russini Darus and Ahmad Tajuddin like your post in Ombak rindu: "SEKALUNG BUDI SEWANGI KASIH KEPADA..." 8:09pm
Bong Fauzi and Ahmad Tajuddin like your post in ~PUISI ILAHI~: "WARKAH UNTUK PUTERI DIANA "PUTERI..." 6:43pm
Bong Fauzi and Ahmad Tajuddin like your post in ~PUISI ILAHI~: "SEKALUNG BUDI SEWANGI KASIH KEPADA..." 6:43pm
Kamal Ahmad and Ahmad Tajuddin like your post in Ombak rindu: "CAHAYA KASIH-NYA DI PAGI AIDIL ADHA..." 3:50pm
Fatimah Bt Husin Tim commented on your post in ~PUISI ILAHI~: "My dear salam Aidil Adha maaf zahri batin jika..." 2:46pm
Indra Iriansyah, Prabu Sri Narayana Kusuma and Khai Noor like your post in KOMUNITAS ADAT KERATON NUSANTARA: "SEKALUNG BUDI SEWANGI KASIH KEPADA..." 1:00pm
Indra Iriansyah (friends with Tengku Syahbakar Umri Johan) likes your post in KOMUNITAS ADAT KERATON NUSANTARA: "CAHAYA KASIH-NYA DI PAGI AIDIL ADHA..." 1:00pm
Wayang Golek Sang Komentar (friends with Masyarakat Adat Mataram) likes your post in Masyarakat Adat Mataram: "CAHAYA KASIH-NYA DI PAGI AIDIL ADHA..." 12:11pm
Syah Iejah commented on your post in SSLfm ~Sembang Sampai Lebam~: "best nye...selamat ari raye..." 10:56am
Syah Iejah likes your post in SSLfm ~Sembang Sampai Lebam~: "CAHAYA KASIH-NYA DI PAGI AIDIL ADHA..." 10:56am
Iwud Azza, Susi Itayani and Adad Rusadad Nasdem commented on Garjito Gondokusumo's photo of you. 8:56am
RM Cakra likes your comment: "Aamiiin Ya Rabbal A'Lamin." 1:20am
Temul Amsal and Sri Mawar also commented on a photo in PONDOK PANTUN PERSAHABATAN NUSANTARA. 12:14am
Sent October 26
Puteri Ema, Hasmadi Ismail and 2 other people like your post in Aku,Malam Dan Cinta: "WARKAH PANTUN GURINDAM SYAIR PUISI..." 10:00pm
Puteri Ema, Hasmadi Ismail and 2 other people like your post in Aku,Malam Dan Cinta: "WARKAH UNTUK PUTERI DIANA "PUTERI..." 10:00pm
Isfan Arif, Alam Syah and 2 other people like your post in Komunitas Kedatun Keagungan Cinta Budaya: "WARKAH PANTUN GURINDAM SYAIR PUISI..." 9:14pm
Kedaton Kraton Wahyu Utama and Karaton Nusantara commented on a photo you are following in Keraton Keraton Pesona Wisata Nusantara Surga wisata Perdamaian Dunia. 8:02pm
Poul Nanggang likes your post in MEMBACA KARYA PN: "WARKAH UNTUK PUTERI DIANA "PUTERI..." 6:34pm
Poul Nanggang likes your post in MEMBACA KARYA PN: "WARKAH UNTUK RAKAN SASTERAKU KANDA SRI..." 6:32pm
Poul Nanggang likes your post in MEMBACA KARYA PN: "SEKALUNG BUDI SEWANGI KASIH KEPADA..." 6:31pm
Prabu Sri Narayana Kusuma likes your post in Keraton Ratu Raja Pujangga Pujangga Penyair Penyair Nusanta ChayaPerdamaian: "RATU PUJANGGA RIMBA NIAGARA NUSANTARA..." 5:53pm
Prabu Sri Narayana Kusuma likes your post in Keraton Ratu Raja Pujangga Pujangga Penyair Penyair Nusanta ChayaPerdamaian: "SEKALUNG BUDI SEWANGI KASIH KEPADA..." 5:40pm
Prabu Sri Narayana Kusuma, Karaton Nusantara and 2 other people like your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "SEKALUNG BUDI SEWANGI KASIH KEPADA..." 5:39pm
Rashida Abdul Azeez, Dian S. Budiman and Irma Sri Kabulatirin also commented on Irma Sri Kabulatirin's status. 4:43pm
Rajayacob Rajaabdullah, Mohamad Fuad Hj Ahmad and Tuan Almadi Tuan Kassim also commented on Khai Noor's status. 12:06pm
Garjito Gondokusumo added a photo of you. 12:05pm
Garjito Gondokusumo commented on his photo of you. 11:24am
Acap Taddo posted in Tentera Fisabilillah (30): "YAALLAH...ALLAHUAKBAR..." 7:48am
Sri Mawar, Ayu Pramita and Temul Amsal also commented on a photo in PONDOK PANTUN PERSAHABATAN NUSANTARA. 7:13am
Kedaton Kraton Wahyu Utama commented on your status. 3:00am
Priyo Pribadi, Mbahmetal Tulen and 3 others commented on Garjito Gondokusumo's photo of you. 2:50am
Leftenan Adam Sakeenah likes your comment: "sekadar puisi kok....bagi sesiapa yang..." 2:36am
Bung Saman, Burhan Rosyidi and 2 others commented on Garjito Gondokusumo's photo of you. 1:26am
'Den Bagoes Dindin' II (friends with Adji Raden Menggala) likes your comment: "TANGGUNGJAWAB SEMUA PARA PENCINTA..." 12:43am
Karaton Nusantara, Perkumpulan Karaton Nusantara and Khai Noor like your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "WARKAH UNTUK RAKAN SASTERAKU KANDA SRI..." 12:36am
Karaton Nusantara and Perkumpulan Karaton Nusantara like your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "WARKAH PANTUN GURINDAM SYAIR PUISI..." 12:35am
Perkumpulan Karaton Nusantara likes your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "WARKAH UNTUK PUTERI DIANA "PUTERI..." 12:18am
Perkumpulan Karaton Nusantara and Khai Noor like your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "TERIMA KASIH KEPADA RAKAN-RAKAN GRUP..." 12:15am
Perkumpulan Karaton Nusantara likes your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "DEMI KEMAKMURAN NEGRI..MENUJU..." 12:14am
Perkumpulan Karaton Nusantara, Karaton Nusantara and Kesatria Kemuliaan like your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "TAHTA UNTUK RAKYAT Jiwa seorang raja..." 12:13am
Perkumpulan Karaton Nusantara, Tengku Shawal Tengku Aziz and Khai Noor like your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "LAYARKAN BAHTERA LANCANG KUNING kanda..." 12:13am
Perkumpulan Karaton Nusantara likes your comment: "WARKAH UNTUK KANDA SRI MAWAR (II) 'NAMA..." 12:12am
Perkumpulan Karaton Nusantara, Karaton Nusantara and Tengku Shawal Tengku Aziz like your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "WARKAH UNTUK RAKAN SASTERAKU KANDA SRI..." 12:12am
Perkumpulan Karaton Nusantara likes your post in MAJLIS PANGKUAN diRAJA KESULTANAN MELAYU ISLAM NUSANTARA: "WARKAH UNTUK GARIJITO GONDOKUSUMO..." 12:11am
Perkumpulan Karaton Nusantara, Karaton Nusantara and Tengku Shawal Tengku Aziz like your comment: "ye itulah yang patut ada pada semua..." 12:10am
Sent October 25
Wayang Golek Sang Komentar (friends with Masyarakat Adat Mataram) likes your post in Masyarakat Adat Mataram: "WARKAH PANTUN GURINDAM SYAIR PUISI..." 11:27pm
Wayang Golek Sang Komentar, Zinar Nensi and 2 other people like your post in Masyarakat Adat Mataram: "WARKAH UNTUK PUTERI DIANA "PUTERI..." 11:27pm
Wayang Golek Sang Komentar (friends with Masyarakat Adat Mataram) likes your post in Masyarakat Adat Mataram: "SEKALUNG BUDI SEWANGI KASIH KEPADA..." 11:27pm
Sibuah Hati (friends with Bandar Hati) commented on a status that you're tagged in: "ahahahay .. Met gni hari all@" 10:54pm
Hasmadi Ismail and Ahmad Tajuddin like your post in Aku,Malam Dan Cinta: "WARKAH UNTUK KANDA SRI MAWAR 'KISAH..." 9:06pm
Kedaton Kraton Wahyu Utama also commented on a post in Keraton Ratu Raja Pujangga Pujangga Penyair Penyair Nusanta ChayaPerdamaian: "Luar biasa Bertahtahlah Wahai adinda..." 8:39pm
Ahmad Tajuddin and Mazelinda Ahmad Spian like your post in Ombak rindu: "WARKAH UNTUK PUTERI DIANA "PUTERI..." 8:27pm
Bintang Tsuroya posted in Masyarakat Adat Mataram. 8:16pm
Sri Mawar also commented on a post in PONDOK PANTUN PERSAHABATAN NUSANTARA: ". Hina besi kerana karat hina manusia bermuram..." 8:05pm
Yoes Rokan and Sri Mawar like your post in PONDOK PANTUN PERSAHABATAN NUSANTARA: "WARKAH UNTUK RAKAN SASTERAKU POUL..." 8:02pm
Sri Mawar and Ayu Pramita commented on your post in PONDOK PANTUN PERSAHABATAN NUSANTARA. 7:55pm
Berbau Agak Perkauman (friends with Prabu Sri Narayana Kusuma) likes your post in PENYATUAN KERABAT DIRAJA DAN KELUARGA BESAR JAMBI: "HARI INI AKU TANGISI TIADA ARTI hari..." 6:11pm
Berbau Agak Perkauman (friends with Prabu Sri Narayana Kusuma) likes your post in PENYATUAN KERABAT DIRAJA DAN KELUARGA BESAR JAMBI: "PUISI GURINDAM SYAIR PANTUN SENUSANTARA..." 6:11pm
Berbau Agak Perkauman (friends with Prabu Sri Narayana Kusuma) likes your post in PENYATUAN KERABAT DIRAJA DAN KELUARGA BESAR JAMBI: "TEMAN-TEMAN GRUP & FB YANG MEMBERI..." 6:11pm
Berbau Agak Perkauman (friends with Prabu Sri Narayana Kusuma) likes your post in PENYATUAN KERABAT DIRAJA DAN KELUARGA BESAR JAMBI: "RAKYAT BERBALAS PANTUN DENGAN KERABAT..." 6:11pm
Berbau Agak Perkauman and Khalifah Bani Jawi like your post in PENYATUAN KERABAT DIRAJA DAN KELUARGA BESAR JAMBI: "AKU MENULIS SELAGI MANA ALLAH SWT..." 6:11pm
Berbau Agak Perkauman (friends with Prabu Sri Narayana Kusuma) likes your post in PENYATUAN KERABAT DIRAJA DAN KELUARGA BESAR JAMBI: "WARKAH UNTUK RAKAN SASTERAKU KANDA SRI..." 6:11pm
Berbau Agak Perkauman and Khai Noor like your post in PENYATUAN KERABAT DIRAJA DAN KELUARGA BESAR JAMBI: "LAYARKAN BAHTERA LANCANG KUNING kanda..." 6:11pm
Berbau Agak Perkauman (friends with Prabu Sri Narayana Kusuma) likes your post in PENYATUAN KERABAT DIRAJA DAN KELUARGA BESAR JAMBI: "TAHTA UNTUK RAKYAT Jiwa seorang raja..." 6:11pm
Berbau Agak Perkauman (friends with Prabu Sri Narayana Kusuma) likes your post in PENYATUAN KERABAT DIRAJA DAN KELUARGA BESAR JAMBI: "DEMI KEMAKMURAN NEGRI..MENUJU..." 6:10pm
Berbau Agak Perkauman and Khai Noor like your post in PENYATUAN KERABAT DIRAJA DAN KELUARGA BESAR JAMBI: "TERIMA KASIH KEPADA RAKAN-RAKAN GRUP..." 6:10pm
Amri SAg (friends with Ferdiansyah Ferdi) also commented on Temul Amsal's status: "Allahummaghfirlana walahu" 5:41pm
Indra Iriansyah (friends with Tengku Syahbakar Umri Johan) likes your post in KOMUNITAS ADAT KERATON NUSANTARA: "TEMAN-TEMAN GRUP & FB YANG MEMBERI..." 5:13pm
Indra Iriansyah and Khai Noor like your post in KOMUNITAS ADAT KERATON NUSANTARA: "LAYARKAN BAHTERA LANCANG KUNING kanda..." 5:13pm
Indra Iriansyah (friends with Tengku Syahbakar Umri Johan) likes your post in KOMUNITAS ADAT KERATON NUSANTARA: "WARKAH UNTUK PUTERI DIANA "PUTERI..." 5:12pm
Indra Iriansyah (friends with Tengku Syahbakar Umri Johan) likes your post in KOMUNITAS ADAT KERATON NUSANTARA: "WARKAH UNTUK RAKAN SASTERAKU KANDA SRI..." 5:09pm
(PETIKAN DARIPADA WALL RATU RIMBA NIAGARA & GRUP PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA)
28 Oktober 2012
PERTEMANAN TAK TERHINGGA NILAIANNYA SAMPAI ALAM BARZAH
Ratu Yang Bersemayam
aksara puisimu menderu bagaikan
angin ternado menghempaskan rasa
rindu disaat aku duduk termenung
di malam sepi terurai dalam kalbu
walaupun hanya sebatas impian kulalui
rasanya ratu perpuisian dalam aksara puisiku
menjelma bersemayam dalam setiap bait
kubacakan disaat aku menghirup udara segar
dengan cappucino panas menghangat sekujur
tubuhku sepertinya batang pohon terkesima
menantikan belaian kasih pertemanan tak
terhingga nilainya sampai alam barzah
apa gerangan ?puisi kau tuliskan dengan
ketulusan hati terlukiskan dalam hayatku
di mana aku terkapar di batu karang menjulang
di atas langit menyambut kedatangan seorang
ratu rimba niagara tercantolkan di sebuah batang
pohon di sebuah hutan belantara
sungguh kata dan kalimat terurai
terlukiskan dengan nada mengharukan hati
nan permai kucetuskan bahwa penyair
sementara terpesona akan kata semanis madu
terlupakan tidak sampai aku berjalan ke ujung dunia
siamir marulafau 27052013>puisi buat teman
2 people like this.
Adri Sandra Selamat berkarya, kami tunggu karya anda. Salam kreatif.
Ratu Rimba Niagara Makasih Adri Sandra...atas penerimaan untuk karya-karyaku bersiaran di sini.
OMBAK MEMUTIH SEBENING IMPIAN KAU DAN AKU
Percikan Ombak
ombak bergumul sepertinya
menghanyutkan rasa kerinduan
kutelan sepanjang usia senja
pada masa lalu,seiring aku terhempas
oleh bayangan kepercikan ombak
sampai ke tepian
betahun sudah kusandang petualangan
di ujung jalan tak bertuan berputar sampai
ke ujung dunia tapi aku yakin percikan
ombak memutih sebening impian kau
semayamkan dalam kalbuku membuat
tubuhku terkulai di atas pasir pantai
menantikan impian kau lukiskan dengan
airmata memandang walaupun aku
di seberang lautan luas kau impikan
dunia maya meyakini percikan kau
hempaskan ke tepian menggeliat di sekujur
tubuhku jadi rohku tersentak, tertegun
dengan rasa gembira bahwa harapan
kuemban terbawa arus ombak lautan
ke tepian
siamir marulafau 27052013>DSJ
BERTEMU DAN BERPISAH KARENA ALLAH TAALA
akan kuhanyutkan rindu ini ke ombak rindu
biar diheret ke gelombang tsunami yang membadai
adakah setega itu untuk aku lakukan duhai yang dirindui
makanya jangan biarin aku terdera rindu
untuk mendengar sapaan mu di angin lalu
jangan bisukan suaramu aku nggak tega ..
aku gak tega memadamkan rindumu rinduku
yang sudah kuikat dengan tali kasih abadi sampai akhir hayatku...
tolong fahami daku
aku sayang kamu
aku kasih kamu
aku cinta kamu
kita berkasih sayang semuanya karena-Nya
kita jadikan persahabatan ini
talisilaturrahim sentiasa dalam redho Ilahi
tiada saling melukakan
tiada saling menyakitkan hati
tiada saling mengecewakan
saling menyempurnakan yang tak sempurna
saling bekerjasama
atas kelebihan yang ada
tiada rasa prasangka
sentiasa redha akan apa yang ditakdirkan Ilahi
tidak akan mendendami dan kecewa
jika terpisah akhirnya
bertemu dan berpisah karena Allah
karena kita paham dan sentiasa paham
akan erti Qada & Qadar
yang ditetapkan kepada setiap hamba-Nya
KARYA RATU RIMBA NIAGARA
26 Mei 2013
Siamir Marulafau Makasih Bu Ratu atas atensinya membaca puisi saya dan saya sangat kagum dengan karya ibu sebagai balasan karya saya.Salam Kenal.
Ratu Rimba Niagara Makasih...sejujurnya saya amat berminat untuk membalas semua puisi-puisi rakan-rakan di sini...memandangkan komitmen saya begitu terhad..saya coba sedaya mampu...di sini adalah tempat kita berbagi ilmu kepujanggaan...pasti semuanya peminat sastra ...dan ibu amat paham orang yang berjiwa sastra...sama seperti ibu...minat seminatnya sejak dijaman anak-anak lagi sehinggalah sekarang...bila kita bersastra adalah satu kepuasan...dan kedamaian hati karena bahasa sastra adalah ilham dari Ilahi...ilham dari Ilahi pastilah semuanya yang indah-indah dan baik-baik semuanya...sebab itu ibu amat menghargai mereka yang bergelar pujangga.
WAHAI JIWA YANG TENANG
surat Al- Farj 27-30
“Yaa ayatuhan nafsul mutma’inah, irji’i ila Rabiki radiyatan mardiyah, fadhuli fi ‘ibadi, wadhuli Jannati..”
(wahai jiwa yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan ikhlas dan diridhoi, masuklah kedalam golongan HambaKU, dan Masuklah kedalam SyurgaKU…).
BERBAIK SANGKA DENGAN ALLAH AZZAWAJALLAH
Artinya: Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w: "Berfirman Allah Azzawajallah: 'Aku berkuasa untuk melakukan apa yang hamba-Ku sangkakan terhadap-Ku. Dan Aku berserta dengannya ketika ia menyebut-Ku (Berzikir kepada-Ku)
(Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)
DUNIA YANG HINA
Artinya: Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda: "Bukankah dunia ini dilaknati melainkan zikrullah dan apa yang berkaitan dengannya, dan orang yang berilmu atau orang yang menuntut ilmu."
(Riwayat al-Tirmizi)
·
Fatimah Ismail menyintaiMu lebih dari itu..mengharapkan bunga dari syurga jatuh ke telapak tangan..tatkala berdoa..semuga harumnya mereantsi benua....amin.
Ratu Rimba Niagara :Aamin Ya Rabbal A'Lamin
PETIKAN GALERI & PERPUSTAKAAN RATU RIMBA NIAGARA
TOH PUAN RATU KENCANA SARI @ SRIKANDI SASTERA RAJA-SULTAN NUSANTARA @ PUJANGGA SERIBU ZAMAN @ PUJANGGA NUSANTARA CINTA 5 BENUA MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND,
202 NEGARA DUNIA & SELURUH DUNIA KECUALI ISRAEL
27 MUHARRAM 1438H
28 OKTOBER 2016
Alhamdulillah. Segala puji hanya milik Alloh Swt. Semoga Alloh Yang Maha Mengetahui setiap isi hati ...
SMSTAUHIID.COMPETIKAN GALERI & PERPUSTAKAAN RATU RIMBA NIAGARA
TOH PUAN RATU KENCANA SARI @ SRIKANDI SASTERA RAJA-SULTAN NUSANTARA @ PUJANGGA SERIBU ZAMAN @ PUJANGGA NUSANTARA CINTA 5 BENUA MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND,
202 NEGARA DUNIA & SELURUH DUNIA KECUALI ISRAEL
27 MUHARRAM 1438H
28 OKTOBER 2016

0 comments:

Post a Comment

 
;