Thursday, 10 November 2016

KAMI HAMBA-MU (241) BAHASA YANG MEMBUATKAN LEBIH MENGENALI-NYA CINTAKAN-NYA ITULAH YANG TERINDAH


KAMI HAMBA-MU (241) BAHASA YANG MEMBUATKAN LEBIH MENGENALI-NYA CINTAKAN-NYA ITULAH YANG TERINDAH

SUBHANALLAH INDAH-NYA MENJADI KEKASIH-MU ALLAH KAU UKIR NAMA-MU DI WAJAHKU DI HATIKU SYUKURKU SEPENUH LANGIT DAN BUMI , MOGA WAJAHKU INI DAPAT MEMANDANG WAJAH-MU DI SYURGAWI BERDEKATAN DENGAN RASULULLAH, SUBHANALLAH ALHAMDULILLAH ALLAHU AKBAR AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.
   
   
   
   
hamba Allah yang mencintai Nabi Muhammad Rasulullah adalah kekasih Allah...Allahu Akbar AAmiin.
   
   
   
   
SUBHANALLAH INDAH-NYA MENJADI KEKASIH-MU ALLAH KAU UKIR NAMA-MU DI WAJAHKU DI HATIKU SYUKURKU SEPENUH LANGIT DAN BUMI , MOGA WAJAHKU INI DAPAT MEMANDANG WAJAH-MU DI SYURGAWI BERDEKATAN DENGAN RASULULLAH, SUBHANALLAH ALHAMDULILLAH ALLAHU AKBAR AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.
" hamba Allah yang mencintai Nabi Muhammad Rasulullah adalah kekasih Allah...Allahu Akbar AAmiin."

aku akan tetap berkarya...berkarya...selagi izin-Nya selagi dayaku kerana aku sudah ditakdirkan menjadi pujangga-Nya untuk seluruh alam semesta-Nya Allahu Akbar Aamiin Ya Rabbal A'Lamiin.
Wanyie Wan Abrahman ke Izinkan Aku ke Surga Mu ya Allah..
Subhanallah walhamdulillah walailahaillallah wallahuakbar...
  
  
  
  

Ratu Rimba Niagara telah berkongsi foto Muhd Rudy.
DEMI-NYA KITA TETAP SEHATI SEJIWA
Pengalaman saya berteman fb dan grup
Rakan fb saya tak ramai , silih berganti ...
Teruskan Membaca
Muhd Rudy ke Izinkan Aku ke Surga Mu ya Allah..
السلام عليكم ورحمة الله
1 hari 1 hadis
Drp Abi Hurairah r.a menceritakan kepada kami (perawi) drp Rasulullah saw bersabda: "Sesungguhnya Allah swt berfirman: "Jika hamba-Ku mendekat (menghampirkan dirinya/datang) kepada-Ku satu jengkal, Aku akan mendekat padanya satu hasta, dan jika dia mendekat kepada-Ku satu hasta, maka Aku akan mendekat kepadanya satu depa, jika dia mendekat kepada-Ku dengan satu depa maka Aku akan mendekat kepadanya lebih cepat lagi".
(Muslim : 2677, Ahmad :27410)
Selamat beramal....
Indahnya hidup ini...
  
  
  
  
4 TAHUN YANG LALU PADA HARI INI
Ratu Rimba Niagara telah berkongsi foto Muhasabah DIRI.
HANYA ALLAH SWT SAHAJA YANG LAYAK MEMAKAI PAKAIAN KESOMBONGAN KERANA DIA MAHA SEMPURNA TIADA SIAPA YANG DAPAT MENANDINGI-NYA.SUBHANALLAH ALHAMDULILLAH ALLAHU AKBAR.
Muhasabah DIRI
CAHAYA ZIKRULLAH
Nur zikrullah akan bersama seseorang itu sama ada didunia mahupun di dalam kubur dan nur tersebut berada di hadapannya ketika dia melintas titian sirat. Allah s.w.t. berfirman;
"Dan adakah orang yang mati (hatinya dengan kekufuran) kemudian kami hidupkan dia (semula dengan hidayah dan iman) dan kami jadikan baginya cahaya (iman) yang menerangi (sehingga dapatlah dia membezakan antara yang benar dengan yang salah dan dapatlah) dia berjalan dengan cahaya itu di tengah-tangah masyarakat manusia. (Adakah orang yang demikian keadaannya) sama seperti orang yang berada dalam kegelapan (kufur) yang tidak dapat keluar sama sekali daripadanya?"
Surah al An'am ayat 122
Orang pertama yang dimaksudkan ialah orang-orang mukmin yang hatinya bercahaya dengan beriman kepada Allah s.w.t., 'mahabbah' (mencintaiNya), 'makrifat' (mengenaliNya) dan 'zikrullah' (sentiasa mengingatiNya). Sementara orang yang kedua tidak mempunyai sifat-sifat tersebut. Sebenaarnya 'nur' itu adalah sesuatu yang begitu unggul, dalam 'nur' itu terdapat kejayaan yang sempurna. Jesteru, diriwayatkan dalam beberapa hadith, Rasulullah s.a.w. sentiasa berdoa supaya Allah s.w.t. menjadikan nur pada daging, tulang, otot, rambut, kulit, telinga, mataa, di atas, di bawah, di kanan, di kiri, di hadapan dan di belakang Baginda s.a.w. Baginda s.a.w. memohon supaya keseluruhan dirinya dijadikan nur. Mengikut kadar nur daripada zikir, amalan-amalan yang lain akan bercahaya. Amalaan daripada sesetengah orang menuju kelangit dalam keadaan seumpama cahaya matahari dan cahaya yang sempurna inilah akan kelihatan pada wajah mereka pada hari kiamat.
Zikir adalah perkara utama dalam ilmu tasawuf dan diamalkan oleh setiap ahli tasawuf dalam tariqat mereka. Sekiranya pintu zikir telah terbuka bagi seseorang, berarti telah terbuka baginya jalan menuju kepada Allah s.w.t. Sesiapa yang telah sampai kepada Allah s.w.t. nescaya dia akan mendapat segala-gala yang dikehendakinya kerana tidak ada apa-apa yang berkurangan di sisi Allah s.w.t.
Di dalam hati manusia ada suatu bahagian yang tidak dapat dipenuhi melainkan dengan zikrullah. Apabila zikir telah menguasai hati maka zikir bukan saja dapat mengisi bahagian hati bahkan menjadikan seseorang itu kaya, menjadikannya dipandang mulia, walaupun tidak mempunyai puak dan bukan dari keturunan bangsawan. Menjadikannya seperti seorang raja, walaupun tidak mempunyai kerajaan. Sebaliknya orang yang lalai daripada zikrullah pasti dia akan dihina walaupun dia mempunyai harta kekayaan, keturunan bangsawan dan kerajaan.
Zikir menghimpun kembali yang telah bercerai dan menceraikan yang telah berhimpun, mendekatkan yang jauh dan menjauhkan yang dekat. Maksud 'menghimpun kembali yang telah bercerai' ialah pelbagai kerisauan, dukacita dan kegelisahan yang ada di dalam hati manusia diganti dengan ketenangan. Maksud 'menceraikan yang terhimpun' ialah kesalahan dan dosa yang telah terhimpun pada seseorang dipisahkan daripadanya. Tentera-tentera syaitan yang menguasai seseorang diceraikan daripadanya. Cinta akhirat yang jauh itu didekatkan dan cinta dunia yang dekat itu dijauhkan daripada seseorang.
Zikir menyedarkan hati yang tidur dan menjadikan hati itu sentiasa berwaspada daripada kelalaian. Selagi hati massih tidur maka selama itulah manusia dalam kerugian.
Zikir merupakan pohon yang menghasilkan buah makrifatullah. Semakin diperbanyakkan zikir itu semakin kukuh tunjang pohon itu, semakin kuat tunjang pohon itu maka semakin banyak buah yang terhasil.
Zikir juga mendekatkan seseorang kepada Allah s.w.t. sehingga terhasil 'Mai'iyattullah' yakni Allah s.w.t. sentiasa bersamanya. Sebagaimana diterangkan dalam al Quran;
"Sesungguhnya Allah s.w.t. bersama orang yang bertakwa."
Disebutkan dalam satu hadith qudsi;
"Aku bersama hambaKu selagi dia mengingatiKu."
Disebutkan dalam sebuah hadith qudsi bahawa Allah s.w.t. berfirman, "Orang yang mengingatiKu adalah orangKu, Aku tidak akan menjauhkannya daripada rahmatKu. Sekiranya mereka sentiasa bertaubat daripada dosa-dosa maka Aku menjadi habib (kekasih) mereka. Sebaliknya jika mereka tidak bertaubat maka Aku menjadi tabib (pengubat) untuk mereka dengan membawa kesusahan dan keperitan kepada mereka untuk mensucikan mereka daripada dosa-dosa."
Sebenarnya, 'mai'iyattullah' ialah keadaan Allah s.w.t. bersama seseorang yang akan terhasil menerusi zikir. Keadaan tersebut tidak mungkin dapat ditandingi walau seseorang itu ditemani oleh sesiapa pun selain Allah s.w.t. Keadaan itu tidak mungkin diterangkan dengan lidah dan tidak boleh diluahkan melalui tulisan. Kelazatan itu hanya dirasai oleh orang yang telah mengecapi keadaan itu.
"Ya Allah berikanlah kepadaku hakikatnya ."
(Fadhilat Amal)
  
  
  
  
NUSANTARA AKAN KEKAL MERDEKA INILAH KEHENDAK PEJUANG KEMERDEKAAN TERDIRI DARIPADA KALANGAN PAHLAWAN KERABAT DIRAJA NUSANTARA
PEMIMPIN MUDA HARUS WUJUD DEMI MEMAHAMI GENERASI PELAPIS YANG KEBANYAKKAN TERDIRI DARIPADA ORANG MUDA DAN YANG LAMA AKAN PERGI JUA MENINGGALKAN ALAM INI MAKANYA GENERASI MUDALAH YANG AKAN MENGAMBIL ALIH TANGGUNGJAWAB DAN JIKA DARI AWAL SUDAH DIBENTUK DENGAN PEMIKIRAN GENERASI MUDA DAN APA MAHUNYA GENARASI MUDA SEBELUM MEREKA MELANGKAH USIA EMAS PASTI MEMUDAHKAN PEMBANGUNAN NEGARA DIRANCANG DAN DICANAI MENGIKUT KEHENDAK RAKYAT DAN NEGARA PADA MASA KINI...PEMIMPIN LAMA TETAP DIHORMATI SEGALA CADANGAN DAN IDENYA TETAP JUGA DIPERLUKAN DAN AKAN TERADUN PEMIKIRAN DUA GENERASI LAMA DAN BARU BARULAH ADA KESINAMBUNGAN MEMERINTAH NEGARA DENGAN ADIL DAN SAKSAMA MENGIKUT PERUBAHAN DAN PERKEMBANGAN SEMASA DAN TIDAK AKAN ADA SEORANG PUN RAKYAT YANG TERCICIR DARI ARUS PEMBANGUNAN NEGARA.DAN INI JUGALAH KEHENDAK PEJUANG-PEJUANG KEMERDEKAAN YANG TERDIRI DARIPADA KALANGAN PAHLAWAN KERABAT DIRAJA NUSANTARA. MAKANYA NUSANTARA AKAN KEKAL MERDEKA DARIPADA SEBARANG BENTUK PEJAJAHAN MINDA YANG MANA BUMI NUSANTARA ADALAH BUMI BERTUAH YANG BERHAK DIDIAMI DALAM AMAN DAN SEJAHTERA RAKYAT DAN NEGARA TERUS MENUJU KECEMERLANGAN DUNIA AKHIRAT INSYA-ALLAH AAMIIN YA RABBAL A'LAMIN.
"MAKA BERKIBARLAH BENDERA NEGERI LANCANG KUNING
DENGAN GEMA SUARA RAKYAT SENUSANTARA ,
'DAULAT TUANKU! DAULAT TUANKU! DAULAT TUANKU!"
RATU RIMBA NIAGARA
10 November 2012


Dapatkan pemberitahuan melalui:
JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA SEMUA SAHABAT ALAMMAYA YANG SUDI LIKE DAN KOMENTAR KARYA YANG DISIARKAN MOGA ADA NILAIAN DI SISI-NYA AAMIIN
Makluman Anda
Salbiah Ali Sal Ali dan Noor Ieyda menyukai siaran anda dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "ANDAI ITU KETENTUAN-NYA KUREDHA ..."
14 minit yang lalu
Muhd Sukri Sukri dan Mohd Arifin menyukai siaran anda dalam *SAHABAT KAU ANUGERAH TERINDAH *: "ANDAI ITU KETENTUAN-NYA KUREDHA ..."
21 minit yang lalu
Asrul Nizam,Su Lie Su Lie dan 16 yang lain menyukai siaran anda di KITA TETAP SETIAKAWAN...: "Tika ku masih hidup karya yang kutulis..."
23 minit yang lalu
Fatimah Fatimah,Rosniza Ibrahim dan 2 yang lain menyukai siaran anda di *SAHABAT KAU ANUGERAH TERINDAH *: "INDAHNYA SALING BERKONGSI ILMU..."
24 minit yang lalu
Nur Sakinah dan Bellonez Asakil menyukai siaran anda dalam Pantun..Madah..puisi cinta: "ANDAI ITU KETENTUAN-NYA KUREDHA ..."
24 minit yang lalu
Ibu Balqis,Muta Lib dan 8 yang lain menyukai siaran anda di Jom berubah kerana allah: "PANTUN PUISI UNTUK KDYMM TUANKU SULTAN..."
29 minit yang lalu
Muta Lib dan Rosli Said telah memberi komen pada siaran anda di Jom berubah kerana allah.
38 minit yang lalu
Kamran Kamal menyukai kiriman anda dalam IMAN DAN TAQWA.: "INDAHNYA SALING BERKONGSI ILMU..."
38 minit yang lalu
Normah Ebon dan Hati Di Sakiti menyukai siaran anda dalam kita tetap sejiwa: "ANDAI ITU KETENTUAN-NYA KUREDHA ..."
53 minit yang lalu
Jebat Adam Jay mengirim pada KITA TETAP SETIAKAWAN....
56 minit yang lalu
Encik Carrying changed the privacy of the group SAHABAT SETIA SEHATI SEJIWA from Public to Closed.
lebih kurang sejam yang lalu
Penyambut Salam Kejannah, Amir Hasan dan Azie Karim menyukai siaran anda dalam 🍃🌻INDAHNYA PERSAHABATAN ANDAI DIHARGAI..🌻🍃: "ANDAI ITU KETENTUAN-NYA KUREDHA ..."
lebih kurang sejam yang lalu
Abdulrahman Robyn,Dhesan Pertiwi dan 10 yang lain turut komen pada foto KITA SEMUA MILIK ALLAH SWT.
lebih kurang sejam yang lalu
Olando D Frizato,Ernalisa Abdul Aziz dan 3 yang lain menyukai siaran anda di InDAHnya ISLam MANisNYA IMaN & RASHID KOCAI: "Tika ku masih hidup karya yang kutulis..."
lebih kurang sejam yang lalu
Olando D Frizato, Rashid Kocai dan Rashid Kocai menyukai siaran anda dalam InDAHnya ISLam MANisNYA IMaN & RASHID KOCAI: "ANDAI ITU KETENTUAN-NYA KUREDHA ..."
lebih kurang sejam yang lalu
Hazir Putra, Fatimah Fima dan Tuann Bukhary menyukai siaran anda dalam AKU HAMBAH ALLAH: "ANDAI ITU KETENTUAN-NYA KUREDHA ..."
lebih kurang sejam yang lalu
Zy Black dan Rosmah Yahaya menyukai siaran anda dalam Jom berubah kerana allah: "HANYA ALLAH SWT SAHAJA YANG LAYAK..."
lebih kurang sejam yang lalu
Zy Black bertindak balas kepada kiriman anda dalam Jom berubah kerana allah: "PANTUN PUISI UNTUK KDYMM TUANKU SULTAN..."
2 jam yang lalu
Odoy Odoy meminta untuk sertai ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA.
2 jam yang lalu
Hati Di Sakiti komen tentang Kirim di dalam kita tetap sejiwa.
2 jam yang lalu
Nesh Ev menyukai kiriman anda dalam Hadirkan CINTA dalam Dzikirmu (Tenteram hati 'kan jadi milikmu).: "ANDAI ITU KETENTUAN-NYA KUREDHA ..."
2 jam yang lalu
Eizz Zah Razaq,Malati Hj SaAd dan 2 yang lain menyukai siaran anda di KITA TETAP SETIAKAWAN...: "ANDAI ITU KETENTUAN-NYA KUREDHA ..."
2 jam yang lalu
Malati Hj SaAd, NurZam Zamila Zamri dan Jebat Adam Jay menyukai siaran anda dalam KITA TETAP SETIAKAWAN...: "ANDAI ITU KETENTUAN-NYA KUREDHA ..."
2 jam yang lalu
Latip Dumbai menyukai kiriman anda dalam Pesanan Rasulullah Saw.(Sampaikan Dariku Walau Satu Ayat).: "ANDAI ITU KETENTUAN-NYA KUREDHA ..."
2 jam yang lalu
Jebat Adam Jay komen tentang Kirim di dalam KITA TETAP SETIAKAWAN....
3 jam yang lalu
Abeh Deh bertindak balas kepada kiriman anda dalam InDAHnya ISLam MANisNYA IMaN & RASHID KOCAI: "ANDAI ITU KETENTUAN-NYA KUREDHA ..."
3 jam yang lalu
Abeh Deh bertindak balas kepada kiriman anda dalam SAHABAT HATI BERBICARA: "ANDAI ITU KETENTUAN-NYA KUREDHA ..."
3 jam yang lalu
Azahar Yahaya dan Tuann Bukhary menyukai kiriman anda: "ANDAI ITU KETENTUAN-NYA KUREDHA ..."
3 jam yang lalu
Asnah Dinas mengesahkan siaran anda di AKU HAMBAH ALLAH.
3 jam yang lalu
Zie Zali mengesahkan siaran anda di Hadirkan CINTA dalam Dzikirmu (Tenteram hati 'kan jadi milikmu).
3 jam yang lalu
Rosmah Yahaya menyukai kiriman anda dalam Jom berubah kerana allah.: "ANDAI ITU KETENTUAN-NYA KUREDHA ..."
3 jam yang lalu
Juniati Oteeh mengesahkan siaran anda di Pesanan Rasulullah Saw.(Sampaikan Dariku Walau Satu Ayat).
3 jam yang lalu
Rahma Nia mengesahkan siaran anda di SAHABAT HATI BERBICARA.
3 jam yang lalu
Muza Setiu dan Nur Manja Ana telah memberi komen pada siaran anda di SAHABAT HATI BERBICARA.
4 jam yang lalu
Muza Setiu, Nur Manja Ana dan 2 yang lain telah memberi komen mengenai siaran anda di SAHABAT HATI BERBICARA.
4 jam yang lalu
Tuann Bukhary dan Azahar Yahaya menyukai kiriman anda: "sahabat menjadi sahabatmu seperti aku..."
4 jam yang lalu
Datuk Jem dan Tuann Bukhary menyukai kiriman anda: "NUSANTARA AKAN KEKAL MERDEKA INILAH..."
4 jam yang lalu
Datuk Jem menyukai kiriman anda.: "BERANDA GRUP & FBKU TAK SEPI KERANA..."
4 jam yang lalu
Muza Setiu, Hashiema Shiema dan Nur Manja Ana memberi komen pada siaran di SAHABAT HATI BERBICARA.
4 jam yang lalu
Muza Setiu, Kasihku Jebat dan 2 yang lain telah memberi komen mengenai siaran anda di SAHABAT HATI BERBICARA.
4 jam yang lalu
Nor Hisamudin bertindak balas kepada kiriman anda dalam Jom berubah kerana allah: "Ya Allah takdirMu adalah yang terindah..."
4 jam yang lalu
EL Fiera menyukai kiriman anda dalam Jom berubah kerana allah.: "HANYA ALLAH SWT SAHAJA YANG LAYAK..."
4 jam yang lalu
Nur Muhamad,Siti Hajar dan 2 yang lain baru sahaja menyukai kirim anda dalam Jom berubah kerana allah: "KEKASIH PALING SETIA duhai kanda..."
6 jam yang lalu
Rose Merah,Ardy Yanto Adonara Elka dan 2 yang lain menyukai siaran anda di kita tetap sejiwa: "INDAHNYA SALING BERKONGSI ILMU..."
6 jam yang lalu
Nisah Hanisah,Afza Nur Haq dan 4 yang lain menyukai siaran anda di SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "TELEMOVIE HIDAYAH HATI,'AL A'LIIM' ..."
6 jam yang lalu
Muhar Omtatok telah mengubah nama kumpulan 3M - MEDAN MARUAH MELAYU kepada 3M - MEDAN MELAYU MENDAI.
6 jam yang lalu
Muhamad Ridzuwan,Ain Nur Haq dan 3 yang lain menyukai siaran anda di SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "KAMI HAMBA-MU YA ALLAH MASUKKANLAH..."
7 jam yang lalu
Faisal Chikal, Lihat Ratna Kartika Dewi dan Yoesi Yusminar menyukai siaran anda dalam Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "BIARLAH NAMA KITA TIDAK DISEBUT-SEBUT..."
7 jam yang lalu
Malek Jejaka Malek Jejaka,Junaidi Eddy dan 3 yang lain menyukai siaran anda di Pantun..Madah..puisi cinta: "TELEMOVIE HIDAYAH HATI,'AL A'LIIM' ..."
7 jam yang lalu
Malek Jejaka Malek Jejaka,Junaidi Eddy dan 8 yang lain menyukai siaran anda di Pantun..Madah..puisi cinta: "Tika ku masih hidup karya yang kutulis..."
7 jam yang lalu
Penyambut Salam Kejannah menyukai kiriman anda dalam DIALOG Rumah Sastra BORNEO.: "YA ALLAH JADIKAN LAMAN FBKU DAN GRUP..."
7 jam yang lalu
Penyambut Salam Kejannah menyukai kiriman anda dalam BORNEO dalam CERPEN INDONESIA, MALAYSIA & BRUNEI DARUSSALAM.: "MENJADI SAHABATMU INDAH SEINDAH PELANGI..."
7 jam yang lalu
Irman Shah menyukai kiriman anda dalam Puisi Cinta.: "TELEMOVIE HIDAYAH HATI,'AL A'LIIM' ..."
7 jam yang lalu
Irman Shah dan Zarir Ali menyukai siaran anda dalam Puisi Cinta: "Tika ku masih hidup karya yang kutulis..."
7 jam yang lalu
Tuann Bukhary menyukai pautan yang anda kongsikan: "TELEMOVIE HIDAYAH HATI,'AL A'LIIM' ..."
8 jam yang lalu
Cempaka Listarie,Budu Ops Frenz dan 3 yang lain menyukai siaran anda di Jom berubah kerana allah: "Tika ku masih hidup karya yang kutulis..."
8 jam yang lalu
Nimota Nimota,Lana Wanie dan 2 yang lain menyukai siaran anda di SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "YA ALLAH TITISAN HUJAN RAHMAT-MU..."
8 jam yang lalu
Madet Mohd,Wan Norhayati dan 4 yang lain menyukai siaran anda di Syurga Di Hati Kita: "BINGKISAN PUISI PANTUN CINTA TERBAIK..."
9 jam yang lalu
Datuk Jem, Azahar Yahaya dan Tuann Bukhary menyukai kiriman anda.: "AGAR KITA TAK SALING RINDU Kucoretkan..."
9 jam yang lalu
Kilsa Aini, Hashiema Shiema dan Nur Manja Ana menyukai siaran anda dalam SAHABAT HATI BERBICARA: "INDAHNYA SALING BERKONGSI ILMU..."
10 jam yang lalu
Afza Nur Haq menyukai kiriman anda dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa.: "UNTAIAN UKIRAN DAUNAN SASTERAKU..."
10 jam yang lalu
Zarir Ali, Hidayat Tanpa Abul dan Murba Terpinggir menyukai siaran anda dalam Puisi Cinta: "INDAHNYA SALING BERKONGSI ILMU..."
10 jam yang lalu
Tuann Bukhary dan Azahar Yahaya menyukai kiriman anda: "TELEMOVIE HIDAYAH HATI, 'INDAHNYA BUDI..."
10 jam yang lalu
Tuann Bukhary dan Azahar Yahaya menyukai kiriman anda: "TERIMA KASIH RAKAN GRUP YANG SUDI LIKE..."
10 jam yang lalu
Azahar Yahaya dan Tuann Bukhary menyukai kiriman anda: "SALING TAZKIRAH Buat semua rakan fbku..."
10 jam yang lalu
Azahar Yahaya dan Tuann Bukhary menyukai kiriman anda: "TAK MAHU MERINDUIMU LAGI ..."
10 jam yang lalu
Siti Hajar, Zuraida Ahmad dan Budu Ops Frenz menyukai siaran anda dalam Jom berubah kerana allah: "YA ALLAH TITISAN HUJAN RAHMAT-MU..."
10 jam yang lalu
Siti Hajar, Badrul Hisyam dan 2 yang lain telah memberi komen mengenai siaran anda di Jom berubah kerana allah.
10 jam yang lalu
Azahar Yahaya dan Tuann Bukhary menyukai kiriman anda: "JIKA KAU TAK MAHU SEPI
JANGAN SEPIKAN..."
10 jam yang lalu
Tuann Bukhary menyukai kiriman anda.: "DEMI-NYA KITA TETAP SEHATI SEJIWA..."
11 jam yang lalu
Tuann Bukhary menyukai kiriman anda.: "SI PUNGGUK MENDAYU PILU KERANA CINTA..."
11 jam yang lalu
Tuann Bukhary menyukai kiriman anda.: "TAK AKAN KUTUNGGU BAYANGAN RINDUMU Di..."
11 jam yang lalu
Tuann Bukhary menyukai kiriman anda.: "HIKMAH DI SEBALIK RINDU YANG TERPILU ..."
11 jam yang lalu
Mas Mas,Kasihku Jebat dan 4 yang lain menyukai siaran anda di SAHABAT HATI BERBICARA: "YA ALLAH TITISAN HUJAN RAHMAT-MU..."
11 jam yang lalu
Ju Syakila,Jebat Adam Jay dan 9 yang lain menyukai siaran anda di KITA TETAP SETIAKAWAN...: "INDAHNYA SALING BERKONGSI ILMU..."
11 jam yang lalu
Azhar telah berkongsi kiriman anda dalam ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA.
12 jam yang lalu
Afza Nur Haq menyukai kiriman anda dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa.: "BINGKISAN PUISI PANTUN CINTA TERBAIK..."
12 jam yang lalu
Afza Nur Haq dan 2 yang lain bertindak balas pada kiriman anda dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "Mana letaknya kemanusia rejim zionis..."
12 jam yang lalu
Albert Zaki, Mohd Sayutie Samsudin dan Notang Koputis menyukai siaran anda dalam Hadirkan CINTA dalam Dzikirmu (Tenteram hati 'kan jadi milikmu): "INDAHNYA SALING BERKONGSI ILMU..."
12 jam yang lalu
Tia Rahmadani dan Syukri Papiners menyukai siaran anda dalam ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA: "YA ALLAH TITISAN HUJAN RAHMAT-MU..."
12 jam yang lalu
Rashid Kocai telah menambah foto dalam «Berjaya Dunia & Akhirat».
12 jam yang lalu
Afza Nur Haq menyukai kiriman anda dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa.: "Orang yang mengaku dirinya baik tanda..."
13 jam yang lalu
Ais Aisyah,Anif Jdt dan 4 yang lain menyukai siaran anda di AKU HAMBAH ALLAH: "INDAHNYA SALING BERKONGSI ILMU..."
13 jam yang lalu
Tia Rahmadani, Syukri Papiners dan Amek Sander menyukai siaran anda dalam ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA: "Tika ku masih hidup karya yang kutulis..."
13 jam yang lalu
Zuraida Ahmad dan Budu Ops Frenz menyukai siaran anda dalam Jom berubah kerana allah: "TELEMOVIE HIDAYAH HATI,'AL A'LIIM' ..."
13 jam yang lalu
Zuraida Ahmad,Ina Harina dan 2 yang lain menyukai siaran anda di Jom berubah kerana allah: "TELEMOVIE HIDAYAH HATI,'AL A'LIIM' ..."
13 jam yang lalu
Arjuna Dah X Buaya, Sifu Fazzilsue dan 4 yang lain telah memberi komen mengenai siaran anda di KITA TETAP SETIAKAWAN....
13 jam yang lalu
Faudziah Hamzah juga telah memberikan komen pada Kings Aslan's foto.
14 jam yang lalu
Budu Ops Frenz dan Zuraida Ahmad menyukai siaran anda dalam Jom berubah kerana allah: "INDAHNYA SALING BERKONGSI ILMU..."
14 jam yang lalu
Budu Ops Frenz dan Zuraida Ahmad menyukai siaran anda dalam Jom berubah kerana allah: "INDAHNYA SALING BERKONGSI ILMU..."
14 jam yang lalu
Budu Ops Frenz,Khadijah Jamal dan 5 yang lain menyukai siaran anda di Jom berubah kerana allah: "umur sekadar angka
mati tak kira umur..."
14 jam yang lalu
Budu Ops Frenz, Suhaimi Saleh dan Rohana Nana Dali menyukai siaran anda dalam Jom berubah kerana allah: "KAMI HAMBA-MU YA ALLAH MASUKKANLAH..."
14 jam yang lalu
Budu Ops Frenz dan Toyol Hijau menyukai siaran anda dalam Jom berubah kerana allah: "KAMI HAMBA-MU YA ALLAH MASUKKANLAH..."
14 jam yang lalu
Ahli Fikir Fikir mengesahkan siaran anda di SAHABAT HATI BERBICARA.
16 jam yang lalu
Ronny Lerrick telah mengubah nama kumpulan 6102016 kepada 276.
16 jam yang lalu
Nur Manja Ana,Hasni Nani dan 24 yang lain menyukai siaran anda di SAHABAT HATI BERBICARA: "Ya Allah takdirMu adalah yang terindah..."
16 jam yang lalu
Nur Manja Ana,Emelda Ibrahim dan 4 yang lain menyukai siaran anda di SAHABAT HATI BERBICARA: "umur sekadar angka
mati tak kira umur..."
16 jam yang lalu
Nur Manja Ana menyukai kiriman anda dalam SAHABAT HATI BERBICARA.: "TELEMOVIE HIDAYAH HATI,'AL A'LIIM' ..."
17 jam yang lalu
Ain Nur Haq dan Azmir Aziz telah memberi komen pada siaran anda di SenTuhan JiWa Adam&Hawa.
17 jam yang lalu
Ain Nur Haq,Afza Nur Haq dan 3 yang lain menyukai siaran anda di SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "Mereka tak berdosa tapi dibunuh oleh si..."
17 jam yang lalu
Ain Nur Haq bertindak balas kepada kiriman anda dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "UNTAIAN UKIRAN DAUNAN SASTERAKU..."
17 jam yang lalu
Ain Nur Haq bertindak balas kepada kiriman anda dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "Orang yang mengaku dirinya baik tanda..."
17 jam yang lalu
Ain Nur Haq bertindak balas kepada kiriman anda dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "Orang yang mengaku dirinya baik tanda..."
17 jam yang lalu
Ain Nur Haq bertindak balas kepada kiriman anda dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "IZINKAN AKU MENCINTAI-MU ALLAH
Akan..."
17 jam yang lalu
Ain Nur Haq bertindak balas kepada kiriman anda dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "IZINKAN AKU MENCINTAI-MU ALLAH
Akan..."
17 jam yang lalu
Ain Nur Haq komen tentang Kirim di dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa.
17 jam yang lalu
Ain Nur Haq dan Airam Einahs bertindak balas kepada kiriman anda dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "Tidurlah bayi Syurga ...kalian aman..."
17 jam yang lalu
Ain Nur Haq bertindak balas kepada kiriman anda dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "BINGKISAN PUISI PANTUN CINTA TERBAIK..."
17 jam yang lalu
Ain Nur Haq bertindak balas kepada kiriman anda dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "BINGKISAN PUISI PANTUN CINTA TERBAIK..."
17 jam yang lalu
Ain Nur Haq bertindak balas kepada kiriman anda dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "AMPUN TUANKU DAULAT TUANKU.
SEMBAH..."
17 jam yang lalu
Ain Nur Haq dan 4 yang lain bertindak balas pada kiriman anda dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "Ya Allah takdirMu adalah yang terindah..."
17 jam yang lalu
Ain Nur Haq, Afza Nur Haq dan Erin Izan menyukai siaran anda dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "PANTUN PUISI UNTUK KDYMM TUANKU SULTAN..."
17 jam yang lalu
Ain Nur Haq bertindak balas kepada kiriman anda dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "INDAHNYA SALING BERKONGSI ILMU..."
17 jam yang lalu
Ain Nur Haq bertindak balas kepada kiriman anda dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "umur sekadar angka
mati tak kira umur..."
17 jam yang lalu
Ain Nur Haq komen tentang Kirim di dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa.
17 jam yang lalu
Ain Nur Haq bertindak balas kepada kiriman anda dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "TELEMOVIE HIDAYAH HATI,'AL A'LIIM' ..."
17 jam yang lalu
Ain Nur Haq bertindak balas kepada kiriman anda dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "Tika ku masih hidup karya yang kutulis..."
17 jam yang lalu
Janggot Barus menyukai kiriman anda dalam *Rumpun Melayu Bersatu*.: "SASTRA RATU RIMBA NIAGARA TERISTIMEWA..."
20 jam yang lalu
Khamuria Raffi menyukai kiriman anda dalam Menuju Jalan PULANG.: "INDAHNYA SALING BERKONGSI ILMU..."
20 jam yang lalu
Haza Naza,Norlilawati Jali dan 89 yang lain menyukai siaran anda di Jom berubah kerana allah: "Ya Allah takdirMu adalah yang terindah..."
21 jam yang lalu
Syukri Papiners dan Tia Rahmadani menyukai siaran anda dalam ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA: "INDAHNYA SALING BERKONGSI ILMU..."
21 jam yang lalu
Syukri Papiners dan Tia Rahmadani menyukai siaran anda dalam ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA: "INDAHNYA SALING BERKONGSI ILMU..."
21 jam yang lalu
Hazirah Teo telah berkongsi kiriman anda dalam Syurga Di Hati Kita.
21 jam yang lalu
Muhammad Ikhwan menyukai kiriman anda dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa.: "Tika ku masih hidup karya yang kutulis..."
21 jam yang lalu
Rashid Kocai, Rashid Kocai dan Mra Kra Indahnya Iman menyukai komen anda: "Tika ku masih hidup karya yang kutulis..."
22 jam yang lalu
Nizam Sani,Adi Boyka dan 50 yang lain menyukai siaran anda di SAHABAT HATI BERBICARA: "Tidurlah bayi Syurga ...kalian aman..."
22 jam yang lalu
Rashid Kocai bertindak balas kepada kiriman anda dalam InDAHnya ISLam MANisNYA IMaN & RASHID KOCAI: "Tika ku masih hidup karya yang kutulis..."
22 jam yang lalu
Rashid Kocai bertindak balas kepada foto: "Tika ku masih hidup karya yang kutulis..."
22 jam yang lalu
Rashid Kocai juga telah memberikan komen pada Rashid Kocai's foto.
22 jam yang lalu
Jebat Adam Jay menyukai kiriman di KITA TETAP SETIAKAWAN....
22 jam yang lalu
Jebat Adam Jay, Aremay Sulaiman Aremay dan 3 yang lain telah memberi komen mengenai siaran anda di KITA TETAP SETIAKAWAN....
23 jam yang lalu
Rahma Nia mengesahkan siaran anda di SAHABAT HATI BERBICARA.
23 jam yang lalu
Manda Conai telah memberi komen pada pautan anda.
23 jam yang lalu
Abu Hassan dan Nor Hasni Haji Abdullah menyukai siaran anda dalam " UKHWAH FILLAH ": "INDAHNYA SALING BERKONGSI ILMU..."
23 jam yang lalu
Azli LIt,Albert Zaki dan 4 yang lain menyukai siaran anda di Hadirkan CINTA dalam Dzikirmu (Tenteram hati 'kan jadi milikmu): "KAMI HAMBA-MU YA ALLAH MASUKKANLAH..."
23 jam yang lalu
Lihat Ratna Kartika Dewi menyukai kiriman anda dalam Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara.: "BERSAMA MENJAYAKAN CITA-CITA ADMIN GRUP..."
23 jam yang lalu
Waruhaya Laramat, Alias Ali dan 22 yang lain telah memberi komen mengenai siaran anda di Jom berubah kerana allah.
Semalam pada pukul 9.01 ptg
Bangde Sebawi,Olando D Frizato dan 4 yang lain menyukai siaran anda di InDAHnya ISLam MANisNYA IMaN & RASHID KOCAI: "KAMI HAMBA-MU YA ALLAH MASUKKANLAH..."
Semalam pada pukul 8.29 ptg
Ju Syakila,Kudin Ijah dan 9 yang lain menyukai siaran anda di KITA TETAP SETIAKAWAN...: "BINGKISAN PUISI PANTUN CINTA TERBAIK..."
Semalam pada pukul 7.25 ptg
Jamil Jamil dan Afza Nur Haq menyukai siaran anda dalam SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "INDAHNYA SALING BERKONGSI ILMU..."
Semalam pada pukul 7.07 ptg
Jamil Jamil,Noor Ieyda dan 2 yang lain menyukai siaran anda di SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "umur sekadar angka
mati tak kira umur..."
Semalam pada pukul 7.02 ptg
Ct Nur Nazifa,Ardy Yanto Adonara Elka dan 8 yang lain menyukai siaran anda di kita tetap sejiwa: "KAMI HAMBA-MU YA ALLAH MASUKKANLAH..."
Semalam pada pukul 6.18 ptg
Hati Di Sakiti dan Normah Ebon telah memberi komen pada siaran anda di kita tetap sejiwa.
Semalam pada pukul 4.57 ptg
Nurdin Putera Bone menyukai kiriman anda dalam LOMBA PUISI & SAIR DOA KEDAMAIAN DUNIA SEDUNIA KEDTON KRATON WAHYU UTAMA.: "INDAHNYA SALING BERKONGSI ILMU..."
Semalam pada pukul 4.46 ptg
Koleksi Ceramah Dr Mohd Asri Zainul Abidin baru sahaja menyiarkan buat pertama kali pada masa ini.: "Perokok bukan sahaja membahayakan diri, tetapi..."
Semalam pada pukul 4.29 ptg
Alit Endy bertindak balas kepada kiriman anda dalam Jom zikir dan beramal.. Allah Tuhan ku (Islam): "SUBHANALLAH ALHAMDULILLAH ALLAHU AKBAR".
Semalam pada pukul 4.20 ptg
Joe Abj Bersatu,Dinda Qhadijah dan 5 yang lain menyukai siaran anda di Pantun..Madah..puisi cinta: "KAMI HAMBA-MU YA ALLAH MASUKKANLAH..."
Semalam pada pukul 3.29 ptg
Sauya Hail Sapin mengesahkan siaran anda di Hadirkan CINTA dalam Dzikirmu (Tenteram hati 'kan jadi milikmu).
Semalam pada pukul 3.14 ptg
Sharizan Shariff menyukai kiriman anda dalam PENYAIR MALAYSIA, INDONESIA, SINGAPURA, BRUNEI , PATANI DI INTERNET.: "INDAHNYA SALING BERKONGSI ILMU..."
Semalam pada pukul 3.03 ptg
Manda Conai telah memberi komen pada siarkan anda.
Semalam pada pukul 3.00 ptg
Tuann Bukhary menyukai kiriman anda.: "SAAT LANGIT MELAMBAI RINDU HANYA..."
Semalam pada pukul 2.56 ptg
Cahaya Lili dan Mohamad Safian menyukai siaran anda dalam Pantun..Madah..puisi cinta: "INDAHNYA SALING BERKONGSI ILMU..."
Semalam pada pukul 2.26 ptg
Afza Nur Haq menyukai kiriman anda dalam IMAN & TAQWA ~HAQ~DO'A & SHOLAT.: "INDAHNYA SALING BERKONGSI ILMU..."
Semalam pada pukul 2.19 ptg
Qaseh AimaLuna komen tentang Kirim di dalam 🍃🌻INDAHNYA PERSAHABATAN ANDAI DIHARGAI..🌻🍃.
Semalam pada pukul 2.18 ptg
Yat Grunge, Zuraida Ahmad dan Budu Ops Frenz menyukai siaran anda dalam Jom berubah kerana allah: "PANTUN PUISI UNTUK KDYMM TUANKU SULTAN..."
Semalam pada pukul 2.18 ptg
Qaseh AimaLuna dan Azie Karim menyukai siaran anda dalam 🍃🌻INDAHNYA PERSAHABATAN ANDAI DIHARGAI..🌻🍃: "INDAHNYA SALING BERKONGSI ILMU..."
Semalam pada pukul 2.18 ptg
Raminah Ramlan,Halit Kasim dan 15 yang lain menyukai siaran anda di SenTuhan JiWa Adam&Hawa: "Ya Allah takdirMu adalah yang terindah..."
Semalam pada pukul 2.06 ptg
Muhd Ghazi Imani mengesahkan siaran anda di AKU HAMBAH ALLAH.
Semalam pada pukul 1.51 ptg
Hasmani Hanipah,Zila Emy dan 20 yang lain menyukai siaran anda di Jom zikir dan beramal.. Allah Tuhan ku (Islam): "SUBHANALLAH ALHAMDULILLAH ALLAHU AKBAR".
Semalam pada pukul 1.15 ptg
Nur Iman Iman Iman mengesahkan siaran anda di SAHABAT HATI BERBICARA.
Semalam pada pukul 1.01 ptg
Datuk Jem menyukai kiriman anda.: "Insya-Allah sampai Syurga kita..."
Semalam pada pukul 12.43 ptg
Manda Conai telah memberi komen pada siarkan anda.
Semalam pada pukul 12.28 ptg
Noriah Norish juga telah memberikan komen pada Rashid Kocai's foto.
Semalam pada pukul 12.24 ptg
Manda Conai telah memberi komen pada siarkan anda.
Semalam pada pukul 12.18 ptg
Ida Noraidah mengesahkan siaran anda di SAHABAT HATI BERBICARA.
Semalam pada pukul 12.14 ptg
Rashid Kocai dan Rashid Kocai suka komen anda: "kita cuma merajuk ...jika awak tak like..."
Semalam pada pukul 12.08 ptg
Rashid Kocai bertindak balas kepada foto: "kita cuma merajuk ...jika awak tak like..."
Semalam pada pukul 12.07 ptg
Rashid Kocai membalas komen anda pada foto Rashid Kocai.
Semalam pada pukul 12.04 ptg
Tuann Bukhary dan Azahar Yahaya menyukai kiriman anda: "INDAHNYA CIPTAANMU INDAHNYA CINTAMU ..."
Semalam pada pukul 10.26 pagi
Azahar Yahaya menyukai kiriman anda.: "Saling menyayangi kerana Allah,
Berbudi..."
Semalam pada pukul 10.19 pagi
Zulkifli Jaafar,Radzman Kasim dan 11 yang lain menyukai siaran anda di AKU HAMBAH ALLAH: "KAMI HAMBA-MU YA ALLAH MASUKKANLAH..."
Semalam pada pukul 9.57 pagi
Dimas Wiranda,Adie Praseno dan 2 yang lain menyukai siaran anda di ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA: "KAMI HAMBA-MU YA ALLAH MASUKKANLAH..."
Semalam pada pukul 9.54 pagi
Adie Praseno menyukai kiriman anda dalam ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA.: "KALIANLAH PENGHUNI BUMI YANG TAHU..."
Semalam pada pukul 9.50 pagi
Em Akhtabari menyukai kiriman anda dalam PUTRA-PUTRI MELAYU SERUMPUN (MALAYSA & RIAU).: "KALIANLAH PENGHUNI BUMI YANG TAHU..."
Semalam pada pukul 9.43 pagi
Siti Zubaidah Ramdhan dan Azam Azz menyukai siaran anda dalam Pantun..Madah..puisi cinta: "Ya Allah takdirMu adalah yang terindah..."
Semalam pada pukul 9.40 pagi
Sakinsh Yunan, Linda Seniboy dan 7 yang lain telah memberi komen mengenai siaran anda di SAHABAT HATI BERBICARA.
Semalam pada pukul 9.24 pagi
Tuann Bukhary dan Azahar Yahaya menyukai kiriman anda: "SELAMAT MENGHADIRI MAJLIS MESYUARAT..."
Semalam pada pukul 9.21 pagi
Jebat Adam Jay mengirim pada KITA TETAP SETIAKAWAN....
Semalam pada pukul 7.40 pagi
Akma Razali dan 11 yang lain bertindak balas pada kiriman anda dalam Jom berubah kerana allah: "Ya Allah takdirMu adalah yang terindah..."
Semalam pada pukul 7.40 pagi
Azahar Yahaya dan Murba Terpinggir menyukai kiriman anda: "Ya Allah aku tak punya harta untuk..."
Semalam pada pukul 7.15 pagi
Neng Yang Timah, Budu Ops Frenz dan Zuraida Ahmad menyukai siaran anda dalam Jom berubah kerana allah: "UNTAIAN UKIRAN DAUNAN SASTERAKU..."
Semalam pada pukul 6.56 pagi
Neng Yang Timah, Watashiwa Naz Jo dan Budu Ops Frenz menyukai siaran anda dalam Jom berubah kerana allah: "UNTAIAN UKIRAN DAUNAN SASTERAKU..."
Semalam pada pukul 6.56 pagi
Neng Yang Timah,Wazna Waznazir dan 6 yang lain menyukai siaran anda di Jom berubah kerana allah: "Orang yang mengaku dirinya baik tanda..."
Semalam pada pukul 6.56 pagi
Neng Yang Timah, Budu Ops Frenz dan Zuraida Ahmad menyukai siaran anda dalam Jom berubah kerana allah: "IZINKAN AKU MENCINTAI-MU ALLAH
Akan..."
Semalam pada pukul 6.56 pagi
Ulises Soto Soto Leon menyukai kiriman anda dalam PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA.: "KEPADA MEREKA YANG LIKE DAN KOMENTAR..."
Semalam pada pukul 5.52 pagi
Barum Ali, Nur Manja Ana dan 2 yang lain telah memberi komen mengenai siaran anda di SAHABAT HATI BERBICARA.
Semalam pada pukul 3.10 pagi
Barum Ali,Nur Manja Ana dan 3 yang lain menyukai siaran anda di SAHABAT HATI BERBICARA: "UNTAIAN UKIRAN DAUNAN SASTERAKU..."
Semalam pada pukul 3.10 pagi
Barum Ali, Nur Manja Ana dan ShazWan Syawal memberi komen pada siaran di SAHABAT HATI BERBICARA.
Semalam pada pukul 3.09 pagi
"Sahabat menjadi sahabatmu seperti aku bersahabat dengan ahli Syurga yang dipinjamkan Allah di bumi-Nya terasa tenang dan damai hati ini. Allahu Akbar Aamiin."
KEPADA MEREKA YANG SUDI LIKE DAN KOMENTAR KARYA YANG DISIARKAN DIUCAPKAN TERIMA KASIH DAUN KELADI JIKA BACA SUDILAH RINGANKAN TANGAN LIKE DAN KOMENTAR INSYA-ALLAH ADA PAHALA
AAMIIN
TELEMOVIE HIDAYAH HATI,'AL A'LIIM'
السلام عليكم ورحمة الله
Manda Conai Assalamualaikum wbt selamat malam Adinda pengisian yg hebat
Ratu Rimba Niagara Waalaikummussalam wr wb selamat malam kembali kandaku sayang....terima kasih hadir menyapa karya dinda...moga segala pengkongsian ilmu memberi manfaat dunia akhirat kita semua.Aamiin.
MOGA KAU DAN AKU DIPERTEMUKAN DI SYURGA
Garjito Gondokusumo," Ratu Rimba Niagara, aku tetap menghargai Semua Karyamu yg Luar biasa cerdas dan tangkas. Manusia di ciptakan oleh Allah swt. Mmg berbeda-beda. juga alam pikir mereka. Dan itulah yg harus Di cermati sbg tempa kesabaran. makin di tempa semakin Cantik dan kuat. seperti sang empu Pembuat Kres pusaka raja. salam nusantara."
PERTEMANAN TAK TERHINGGA NILAIANNYA SAMPAI ALAM BARZAH
Ratu Yang Bersemayam
aksara puisimu menderu bagaikan
angin ternado menghempaskan rasa
rindu disaat aku duduk termenung
di malam sepi terurai dalam kalbu
walaupun hanya sebatas impian kulalui
rasanya ratu perpuisian dalam aksara puisiku
menjelma bersemayam dalam setiap bait
kubacakan disaat aku menghirup udara segar
dengan cappucino panas menghangat sekujur
tubuhku sepertinya batang pohon terkesima
menantikan belaian kasih pertemanan tak
terhingga nilainya sampai alam barzah
apa gerangan ?puisi kau tuliskan dengan
ketulusan hati terlukiskan dalam hayatku
di mana aku terkapar di batu karang menjulang
di atas langit menyambut kedatangan seorang
ratu rimba niagara tercantolkan di sebuah batang
pohon di sebuah hutan belantara
sungguh kata dan kalimat terurai
terlukiskan dengan nada mengharukan hati
nan permai kucetuskan bahwa penyair
sementara terpesona akan kata semanis madu
terlupakan tidak sampai aku berjalan ke ujung dunia
siamir marulafau 27052013>puisi buat teman
2 people like this.
Adri Sandra Selamat berkarya, kami tunggu karya anda. Salam kreatif.
Ratu Rimba Niagara Makasih Adri Sandra...atas penerimaan untuk karya-karyaku bersiaran di sini.
OMBAK MEMUTIH SEBENING IMPIAN KAU DAN AKU
Percikan Ombak
ombak bergumul sepertinya
menghanyutkan rasa kerinduan
kutelan sepanjang usia senja
pada masa lalu,seiring aku terhempas
oleh bayangan kepercikan ombak
sampai ke tepian
betahun sudah kusandang petualangan
di ujung jalan tak bertuan berputar sampai
ke ujung dunia tapi aku yakin percikan
ombak memutih sebening impian kau
semayamkan dalam kalbuku membuat
tubuhku terkulai di atas pasir pantai
menantikan impian kau lukiskan dengan
airmata memandang walaupun aku
di seberang lautan luas kau impikan
dunia maya meyakini percikan kau
hempaskan ke tepian menggeliat di sekujur
tubuhku jadi rohku tersentak, tertegun
dengan rasa gembira bahwa harapan
kuemban terbawa arus ombak lautan
ke tepian
siamir marulafau 27052013>DSJ
BERTEMU DAN BERPISAH KARENA ALLAH TAALA
akan kuhanyutkan rindu ini ke ombak rindu
biar diheret ke gelombang tsunami yang membadai
adakah setega itu untuk aku lakukan duhai yang dirindui
makanya jangan biarin aku terdera rindu
untuk mendengar sapaan mu di angin lalu
jangan bisukan suaramu aku nggak tega ..
aku gak tega memadamkan rindumu rinduku
yang sudah kuikat dengan tali kasih abadi sampai akhir hayatku...
tolong fahami daku
aku sayang kamu
aku kasih kamu
aku cinta kamu
kita berkasih sayang semuanya karena-Nya
kita jadikan persahabatan ini
talisilaturrahim sentiasa dalam redho Ilahi
tiada saling melukakan
tiada saling menyakitkan hati
tiada saling mengecewakan
saling menyempurnakan yang tak sempurna
saling bekerjasama
atas kelebihan yang ada
tiada rasa prasangka
sentiasa redha akan apa yang ditakdirkan Ilahi
tidak akan mendendami dan kecewa
jika terpisah akhirnya
bertemu dan berpisah karena Allah
karena kita paham dan sentiasa paham
akan erti Qada & Qadar
yang ditetapkan kepada setiap hamba-Nya
KARYA RATU RIMBA NIAGARA
26 Mei 2013
Siamir Marulafau Makasih Bu Ratu atas atensinya membaca puisi saya dan saya sangat kagum dengan karya ibu sebagai balasan karya saya.Salam Kenal.
Ratu Rimba Niagara Makasih...sejujurnya saya amat berminat untuk membalas semua puisi-puisi rakan-rakan di sini...memandangkan komitmen saya begitu terhad..saya coba sedaya mampu...di sini adalah tempat kita berbagi ilmu kepujanggaan...pasti semuanya peminat sastra ...dan ibu amat paham orang yang berjiwa sastra...sama seperti ibu...minat seminatnya sejak dijaman anak-anak lagi sehinggalah sekarang...bila kita bersastra adalah satu kepuasan...dan kedamaian hati karena bahasa sastra adalah ilham dari Ilahi...ilham dari Ilahi pastilah semuanya yang indah-indah dan baik-baik semuanya...sebab itu ibu amat menghargai mereka yang bergelar pujangga.
MAKRIFAT CINTA
Makrifat cinta bermakna saling menyayangi kerana Allah SWT membuatkan hati ada taman berbunga iman menjadi hamba-Nya yang bertaqwa.
Ikatan silaturrahim dalam persahabatan sentiasa ikhlas dengan niat bersama menuju jalan-jalan ke SyurgaNya.
Sentiasa redha apa jua takdirNya percaya setiap takdir pasti ada hikmahNya yang indah.
Jika hati dilukai tak akan ada rasa kecewa kerana yakin Allah akan menggantikan yang lebih baik.
Lalui hidup dengan sentiasa bersangka baik dengan Allah Azzawajallah kerana Allah SWT mengikut prasangka hambaNya
Memahami apa rencanaNya di situlah adanya Makrifat Cinta
"ALLAH TIDAK MEMBERI APA YANG KITA MAHUKAN TAPI ALLAH MEMBERI APA YANG KITA PERLUKAN,"
TAK ADA KEJADIAN KEBETULAN SEMUA HANYA BISA TERJADI
DENGAN IZIN ALLAH
"HIKMAH"
Tak ada kejadian kebetulan
Tak ada kejadian sia-sia
Semua hanya bisa terjadi dengan izin Allah
Dan semuanya pasti penuh hikmah
Hikmah tak akan terbaca
Oleh orang yg sarat emosi
Sibuk memanjakan perasaan
Cinta dunia, senang dengan penilaian makhluk
Langka berzikir
Tak mau sungguh-sungguh tafakur
Hikmah yg terbaca
akan merubah suasana hati
Akan mudah merubah perilaku
Dari pedih menjadi syukur
Dari melankolis menjadi semangat
Hikmah mudah terbaca oleh orang yang berhati bersih,
Buah dari kecerdasan akal, Ketulusan hati Dan kesungguhan mencintai Allah diatas segalanya.
JIKA KITA LETAKKAN KEBAHAGIAAN PADA ALLAH KITA AKAN
BAHAGIA DUNIA DAN AKHIRAT TAPI JIKA KITA LETAKKAN KEBAHAGIAAN PADA MANUSIA DIA SENDIRI TIDAK BISA MENJAMINKAN KEBAHAGIAAN UNTUKNYA APA TAH LAGI KITA .
ALLAH SENTIASA ADA BERSAMA DAN MEMBANTU KITA WALAUPUN DI SAAT KITA DISISIHKAN OLEH SEMUA MANUSIA.
BILAMANA ALLAH MEMBANTUMU TIADA SIAPA YANG DAPAT MENGHALANG-NYA SAMADA DI DUNIA ATAU DI AKHIRAT YAKINLAH JANJI ALLAH ITU PASTI !
SEJAK AZALI LAGI KITA SERASI BERSAMA HINGGA KE SYURGAWI KERANA KAULAH PERMATA SYURGA KURNIAAN-NYA YANG AKU SYUKURI. INDAHNYA PERSAHABATAN KITA SEINDAH PELANGI DI MALAM HARI TERIMA KASIH KERANA SUDI HADIR DALAM DUNIA SASTERAKU UNTUK MERIMBUN DAN MELEBATKAN BUAH PEPOHON SASTERAKU DUNIAKU AKHIRATKU AKHIRATMU IN SHAA ALLAH KITA BERSAMA DI SYURGA MENYATUKAN CINTA KITA BERSAMA CINTA ALLAH DAN CINTA RASULULLAH AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.
'CINTA RASULULLAH KEPADA UMMATNYA TERPATRI SAMPAI SYURGA,'
MUHAMMAD RASULULLAH KEKASIH ALLAH
'INDAHNYA BUDI BERBUNGA IMAN'
As Syakuur الشكور = Yang Maha Pembalas Budi (Menghargai)
WAHAI JIWA YANG TENANG
Surah Al- Farj 27-30
“Yaa ayatuhan nafsul mutma’inah, irji’i ila Rabiki radiyatan mardiyah, fadhuli fi ‘ibadi, wadhuli Jannati..”
(wahai jiwa yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan ikhlas dan diridhoi, masuklah kedalam golongan HambaKU, dan Masuklah kedalam SyurgaKU…).
BERBAIK SANGKA DENGAN ALLAH AZZAWAJALLAH
Artinya: Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w: "Berfirman Allah Azzawajallah: 'Aku berkuasa untuk melakukan apa yang hamba-Ku sangkakan terhadap-Ku. Dan Aku berserta dengannya ketika ia menyebut-Ku (Berzikir kepada-Ku)
(Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)
DUNIA YANG HINA
Artinya: Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda: "Bukankah dunia ini dilaknati melainkan zikrullah dan apa yang berkaitan dengannya, dan orang yang berilmu atau orang yang menuntut ilmu."
(Riwayat al-Tirmizi)
·
Fatimah Ismail menyintaiMu lebih dari itu..mengharapkan bunga dari syurga jatuh ke telapak tangan..tatkala berdoa..semuga harumnya mereantsi benua....amin.
Ratu Rimba Niagara :Aamin Ya Rabbal A'Lamin
KEINDAHAN ALAM CIPTAAN TUHAN LAGI DIPANDANG LAGI TAK JEMU KERANA KEINDAHAN YANG TERINDAH MENENANGKAN JIWA ALLAHU AKBAR
YA ALLAH JADIKANLAH KARYA SASTERAKU MENGALIR SEPERTI AIR TERJUN NIAGARA YANG MENGALIR TERUS MENGALIR MENYATU HINGGA KE SUNGAI-SUNGAI SYURGA-MU
AKU MENULIS KERANA-MU
ILHAM YANG AKU TULIS DATANG DARI-MU
KAU HADIRKAN ILHAM TANPA HENTI PADAKU ATAS KEHENDAK-MU, AKU BERSYUKUR ILHAM DATANG TANPA HENTI-NYA ,ALHAMDULILLAH SYUKUR YA ALLAH
TANPA IZIN-MU AKU TIDAK DAPAT MENULIS BIARPUN SEBARIS AYAT, ALLAHU AKBAR KEKUASAAN-MU MENGATASI SEGALA-NYA.
YA ALLAH KERANA KARYA SASTRA YANG KUTULIS ADALAH DARI-MU JADIKANLAH AKU DAN YANG MEMBACA KARYAKU
HAMBA-MU YANG SENTIASA REDHA ATAS TAKDIR-MU
PERCAYA SETIAP YANG DITAKDIRKAN ITU ADA HIKMAH DI SEBALIK-NYA
YA ALLAH JADIKAN KARYA SASTERA YANG KUTULIS SESUAI DENGAN ZAMAN WALAUPUN ZAMAN TERUS BERUBAH TAPI KARYAKU SENTIASA ADA DI JIWA SEMUA MANUSIA YANG MENGHAYATINYA KERANA SASTERAKU ADALAH ILHAM DARI-MU, JIKA ILHAM DARI-MU PASTI MEMBERI KEBAIKAN PADA DIRIKU DAN PADA SEMUA YANG MEMBACA KARYAKU.
AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.
'SASTERAKU ILHAM DARI-NYA'
NAMA PENAKU INI ILHAM DARI-NYA JUGA
ADA YANG TERSIRAT DI SEBALIK YANG TERSURAT
ATAS NAMA PENAKU INI
RATU SEORANG RAJA/RATU ATAU PEMIMPIN ITU YANG TERSURAT YANG TERSIRAT MEMARTABATKAN INSTITUSI DIRAJA NUSANTARA
RIMBA AGAR SENTIASA RASA MERENDAH DIRI MEMERINTAH DI KERAJAAN RAKYAT RIMBA JADI TIADA SIAPA HENDAK CEMBURU KERANA BUKAN MEMERINTAH KERAJAAN MANUSIA ,TERSIRATNYA MAHU DAPATKAN INSPIRASI UNTUK MENJIWAI WATAK RAJA DAN PEMERINTAH UNTUK DITUANGKAN ILHAM DALAM KARYA SASTERA.
NIAGARA KARYA SASTRA YANG DIHASILKAN SEPERTI AIR TERJUN NIAGARA SENTIASA MENGALIR, SENTIASA BERSASTRA TANPA HENTI SEHINGGA TERHENTI NAFAS TERHENTILAH PENA, BIARPUN NAFAS TERHENTI SASTRA YANG DITINGGALKAN TERUS-TERUSAN DIBACA OLEH YANG MASIH HIDUP ,
MOGA ILMU SASTRA YANG DITINGGALKAN TERUS MASUK KE AKAUN SAHAM AKHIRATKU SEPERTI MENGALIR AIR TERJUNAN NIAGARA MENYATU TERUS KE SUNGAI-SUNGAI SYURGAWI INSYA-ALLAH AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN
·
KH. Abdullah Gymnastiar
·
Pastikan kita selalu berterima kasih atas sehalus apapun kebaikan orang, dan jangan berharap terimakasih atas sebesar apapun amal kita


PETIKAN GALERI & PERPUSTAKAAN RATU RIMBA NIAGARA
TOH PUAN RATU KENCANA SARI @ SRIKANDI SASTERA RAJA-SULTAN NUSANTARA @ PUJANGGA SERIBU ZAMAN @ PUJANGGA NUSANTARA CINTA 5 BENUA MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND,
202 NEGARA DUNIA & SELURUH DUNIA KECUALI ISRAEL
10 SAFAR 1438H
10 NOVEMBER 2016
SukaTunjukkan lagi reaksi
Komen
Komen
Manda Conai Assalamualaikum wbt selamat malam Adinda sayang
Tak SukaBalasan116 min
Ratu Rimba Niagara Waalaikummussalam wr wb kandaku sayang...moga gembira membaca karya yang dinda siarkan dan diberkati olehNya. Aamiin.
SukaBalasan5 min
Manda Conai Alhamdulillah Nak tidur suka buka FB Adik fikiran pun melayang dibuat terbuai dgn kata yg indah
Tak SukaBalasan14 min
Ratu Rimba Niagara Alhamdulillah tiada kata seindah bahasa ...bahasa yang membuatkan lebih mengenaliNya dan cintakanNya itulah yang terindah...Allahu Akbar Aamiin.
SukaBalasan

PETIKAN GALERI & PERPUSTAKAAN RATU RIMBA NIAGARA
TOH PUAN RATU KENCANA SARI @ SRIKANDI SASTERA RAJA-SULTAN NUSANTARA @ PUJANGGA SERIBU ZAMAN @ PUJANGGA NUSANTARA CINTA 5 BENUA MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND,
202 NEGARA DUNIA & SELURUH DUNIA KECUALI ISRAEL
10 SAFAR 1438H
10 NOVEMBER 2016

0 comments:

Post a Comment

 
;