Sunday, 26 June 2016

HAMBA-MU (296) MENGIMARAHKAN MASJIDHAMBA-MU (296) MENGIMARAHKAN MASJID
SUBHANALLAH INDAH CIPTAAN TUHAN ALLAHU AKBAR
Sociedad Argentina de Horticultura telah menambah 3 foto baru — bersama Ana Isabel Afonso dan 35 yang lain.
The Pulpit, Ryfylke, Noruega.
Sociedad Argentina de Horticultura
Desde 1936 al Servicio de la Comunidad
MENGIMARAHKAN MASJID DENGAN KOMINITI MASYARAKAT SALING MENYAYANGI DEMI SELAMATKAN TAUHID DAN AKIDAH
KANAK-KANAK PERMATA SYURGA KURNIAAN ALLAH TAALA
YANG PATUT KITA SYUKURI DAN HARGAI
Nooraini Mydin
Saya tak faham kenapa ada orang yang suka membawa anak kecil ke Masjid sedangkan mereka tidak berupaya mengikuti imam menunaikan solat Tarawih tetapi cuma menganggu orang lain yang cuba menunaikan ibadat.
Muhammad Hifni Mungkin berfikir, agar si anak tersebut mengetahui ajaran-ajaran islam, dan mendidiknya dengan hal yang baik,,, itu suatu hal yang bagus, tetapi jika anak tersebut mengganggu lebih baik di tegur dengan hati yang tenang...!!!
Zulkarnian Mazlan Saya setuju dengan kedua dua pendapat ini , tapi adakala bagai dikatakan oleh Tuan Nooraini Mydin , perbutan baik mendidik anak ke masjid itu menjadi dosa pula kepada ibu dan bapa kerana anak anak mereka mengganggu kekhusyukan dan ketenteram jemaah semasa menunaikan solat .... kita kena ingat , syaitan mempunyai berbagai cara untuk menyesatkan dan melalikan kita
Muhammad Hifni Mungkin jika pertama seseorang tersebut membawa sang buah hati boleh saja, dan di lihat jika sang buah hati mengganggu / membuat Onar di masjid, kita boleh menegurnya kepada ke 2 orang Tuanya, berharap anak ini di hari ke 2 jangan di bawa untuk ke masjid jika sang anak ini hanya untuk menggangu... Para jama'ah yang lain.
Nooraini Mydin Masalahnya, kanak-kanak ini langsung tidak makan teguran. Kalau anak kita tidak berdisiplin, lebih baik tinggal saja di rumah. Kalau mereka betul-betul ingin belajar berjemaah, memang baik tetapi ini cuma seperti "outing," cuma penjaga dapat "berehat" daripada tanggungjawab mengawal anak sendiri. Selepas pengalaman ini saya lebih puas hati membuat Tarawih di rumah, walaupun tidak dapat ganjaran solat berjemaah, tetapi lebih sempurna.
Ratu Rimba Niagara Tapi di Makkah Mukarramah tak jadi masalah pun ...setiap kali berjemaah disambut oleh tangisan gema anak-anak menangis...barangkali kerana inilah ilmu pasakan tauhid ibubapa mereka jadi taat dengan Tuhan bila dewasa tidak seperti di Malaysia anak-anak kecil diperkecilkan malah dimarah-marah oleh ahli jawatan kuasa masjid hingga bila mereka dewasa menjadi trauma untuk ke masjid...macam mana itu ya...
Muhammad Hifni Betul yang di bicarakan Ustzh Ratu Rimba Niagara, dengan lama kelama'an pasti akan Sang Buah hati dengan nasihat ke 2 Orang Tuanya akan paham dengan apa yang di lakukan di dalam Mesjid. Itupun semua tergantung pola fikir masing-masing, karna manusia itu mahluk yang sempurna, dia berhak untuk memilih ingin menjadi malaikat atau Syaiton, dengan keyakinan masing2...
Ratu Rimba Niagara Memang tidak dinafikan kenakalan kanak-kanak menggugat kesabaran kita berjemaah di Masjid tambahan pula bila dekatnya Aidil Fitri...mereka bermain mercun...hingga ada jemaah muslimat yang terperanjat hingga melatah tika solat terawih...mana lagi dengar bunyi dum dam dum dam bunyi mercun yang kuat meledak lagi...mana lagi bunyi melatahnya jemaah muslimat lagi...memang tak kusyuk dibuatnya..benar-benar mencabar kesabaran kita mahu bersolat terawih...barangkali inilah dinamakan dugaan untuk mendapat ganjaran pahala solat Terawih....SABAR AJE LAH.....kanak....kanak...nanti jika kamu sudah besar baru kamu faham dan pasti kamu tergelak bila mendengar nenekmu melatah tika solat terawih....nakalkan kamu....
Ratu Rimba Niagara Kita semua pernah bergelar kanak-kanak...hidupnya tahu gembira je...berkawan...nakalnya Masya- Allah...tapi dalam kenakalan hendak juga pergi berjinak-jinak ke masjid ..bila sampai di masjid dikutuk di hina malah dipukul sambil mengatakan anak Syaitan bin Iblis oleh ahli masjid...kerana setiap kali dimalukan oleh ahli masjid dan mereka-mereka yang sempurna imannya ....kanak-kanak tersebut terus membenci ahli masjid dan yang lebih parah sekali membenci masjid sampai ke dewasa...dalam hal ini siapa yang hendak kita persalahkan?
Adakah ibubapa...ahli masjid..dan mereka yang sempurna iman?
Sepatutnya masjid tempat pendidikan ilmu tauhid di jiwa kanak-kanak. Jika kita dapat selamatkan tauhid mereka dengan hormat kita kepada mereka ..tunjukkan rasa belas kasihan dalam kasih sayang...pasti mereka tidak akan membenci masjid ...tidak menjauhi masjid.
Cuba kita perhatikan di gereja...mana-mana masyarakatnya yang tiada tempat perlindungan ...dialu-alukan datang ke gereja...di sana mereka yang teraniaya dilayan dengan penuh prihatin dan kasih sayang ...tiba masanya waktu sembahyang mereka ajak mereka ke gereja....mereka yang dilindungi bukan saja suka ke gereja malah menjadi menyebar agama kristian.
Alangkah indahnya jika semua masjid-masjid di Malaysia ini dijadikan tempat perlindungan bagi mereka yang teraniaya ...ini tidak lagi dipandang hina ...dikutuk ...macamlah hina sangat mereka di mata ahli masjid dan orang alim ulama. Adakah ini cara pengajaran Islam. Sedangkan Islam ini indah dan menggalakkan penganutnya berkasihan belas di antara satu sama lain.
Jika kerajaan ambil perhatian mengenai perkara ini mengwujudkan pusat-pusat perlindungan kepada mereka yang hilang arah tujuan hidup segera ke Masjid...diberikan perlindungan dengan sepatutnya.
Barulah benar konsep masjid itu sendiri mengimarahkan masjid dengan kominiti masyarakat hidup saling bergotong royong dalam perkara-perkara kebajikan penuh dengan belas kasihan dan berkasih sayang kerana Allah Taala.
Ratu Rimba Niagara Begitu juga di sekolah Agama atau pondok tahfiz...samada dikelolakan oleh kerajaan atau swasta...ustaz dan ustazahnya ...garang-garang belaka...cara pengajaran mereka macam samseng ..bahasa maki hamun je...tak sesuai mengajar di sekolah agama....ada kah murid yang bebal (bodoh atau begok diambil jarum terus di cucuk ke cuping teling pelajar agama dan ustaz main sepak terajang je mulut pelajar yang sedang makan sampai tersebur nasi di mulut..memang tak peliklah ada ustaz mendera pelajar sampai mati pelajar itu dikerjakan. Dan memang tak pelik lagi kenapa bila pelajar dari sekolah agama bila dewasa menjadi bencikan agama Islam ...seumur hidup gara-gara ustazah dan ustaz yang macam samseng. Di sini siapa yang hendak kita persalahkan. Makanya penting kita semua memperbetulkan semua yang berbentuk kezaliman dalam diri kita sendiri agar dapat diperbetulkan pada masyarakat demi menyelamatkan tauhid anak-anak remaja kita. Moga Allah swt membantu kita dalam membetulkan kekhilafan kita melayani generasi yang bakal kita tinggalkan. Moga berkat kerjasama semua pihak generasi yang kita tinggalkan, berakhlak, iman berpasakkan ilmu tauhid yang kukuh kepada Allah swt maka tersebar luaslah ajaran Islam di serata dunia In Shaa Allah Aamiin Ya Rabbal A'Lamiin.
'HIDUP SENTIASA BERKASIHAN BELAS BERKASIH SAYANG KERANA ALLAH TAALA BAGAIKAN BERADA TAMAN-TAMAN SYURGA INDAHNYA'
(PETIKAN DARIPADA WALL GROUP JOM BELAJAR AL-OURAN DAN SEMBAHYANG )
PETIKAN WALL GRUP KEBANGKITAN BANI JAWI (NUSANTARA) &
PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA
9 RAMADAN 1436H
26 JUN 2015
Najib Razak
Masjid Kampung Hulu, Melaka antara masjid terawal dibina di Malaysia ketika penjajahan Melaka oleh Syarikat Hindia Timur Belanda sekitar tahun 1728.
Keunikannya ialah bumbung berlapis tiga dengan bentuk seperti piramid.
Siapa pernah ke sini?
Suka
AKU BUKAN SIAPA-SIAPA AKU CUMA HAMBA ALLAH SEPERTI KAMU JUGA
ALLAH MENGUJI TANDA ALLAH CINTAKAN HAMBA-NYA
Your Notifications
Hairil Dougie, Khairul Husni and Julpika Dika asked to join *Rumpun Melayu Bersatu*.
5 minutes ago
Lim Samantha, Suttan Seghayo and 3 others commented on a photo that you're tagged in.
11 minutes ago
Suhairy Ali, Dayat Gembel Elitz and 2 others like your post in ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA: "KITA BERSAHABAT UNTUK BERSAMA MENCARI...".
11 minutes ago
Lela Rentaka, Pais Is and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "MENGIMARAHKAN MASJID DENGAN KOMINITI...".
14 minutes ago
Sonang Marpaung and Heri Syahrizal asked to join THMD TAKKAN HILANG MELAYU DIBUMI prkumplan anak melyu sdunia.
22 minutes ago
Cekgu Raudhah and Noranisa Aini like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "TAZKIRAH RAMADAN - 1
(Petikan...".
28 minutes ago
Pais Is commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
38 minutes ago
Pais Is commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
39 minutes ago
Pais Is commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
42 minutes ago
Dewata Majnun likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "SUBHANALLAH INDAH CIPTAAN TUHAN ALLAHU...".
57 minutes ago
Rahmadsyah, Mutiara Kejora and 4 others posted in Batu Bara Mengayak (BBM).
59 minutes ago
Wak Baroon and Reyki Khan like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "KITA BERSAHABAT UNTUK BERSAMA MENCARI...".
about an hour ago
Dewata Majnun likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "CAHAYA HIDAYAH ILAHI "Cukuplah...".
about an hour ago
Arin Balboll, Zie Bechik and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "MENGIMARAHKAN MASJID DENGAN KOMINITI...".
about an hour ago
Reyki Khan and Fairuz Dolah like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "MENGIMARAHKAN MASJID DENGAN KOMINITI...".
about an hour ago
Dewata Majnun likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "KITA BERSAHABAT UNTUK BERSAMA MENCARI...".
about an hour ago
Nurdin Jiwanq likes your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "KITA BERSAHABAT UNTUK BERSAMA MENCARI...".
about an hour ago
Nurdin Jiwanq and Dha Johans like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "MENGIMARAHKAN MASJID DENGAN KOMINITI...".
about an hour ago
Lendra Wati, Muhamad Danny and 6 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "GUGUSAN ORKID SASTERA NAN INDAH...".
3 hours ago
Adiey Putera, Ashabul Kahfi and 17 others like your post in Melayu bani jawi: "ALLAHU AKBAR ALLAH MAHA BERKUASA DI...".
4 hours ago
Puja Sembilan Sembilan likes your post in KALBAR BERSATU MAJU: "MENGIMARAHKAN MASJID DENGAN KOMINITI...".
4 hours ago
Putra Gerindra likes your post in KALBAR BERSATU MAJU: "CAHAYA HIDAYAH ILAHI "Cukuplah...".
5 hours ago
Tengku Rina Usman, Siti Haliza and Blarek Sineret like your post in Sri Pemangku Adat: "GUGUSAN ORKID SASTERA NAN INDAH...".
5 hours ago
Dewata Majnun commented on a photo you are following in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
5 hours ago
Dewata Majnun likes your comment: "Mesej itu yang cuba saya...".
5 hours ago
Suttan Seghayo posted in Komunitas Kedatun Keagungan Cinta Budaya.
5 hours ago
Suttan Seghayo likes a photo you are tagged in.
6 hours ago
Suttan Seghayo added a photo with you.
6 hours ago
Dewata Majnun likes your comment: "Saya pernah siarkan satu artikel...".
6 hours ago
Dewata Majnun mentioned you in a comment in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
6 hours ago
Dewata Majnun likes your comment: "Sekarang kita membincangkan kepada...".
6 hours ago
Abdul Malik Khatian, Suttan Seghayo and 5 others commented on a photo you are following in Komunitas Kedatun Keagungan Cinta Budaya.
6 hours ago
Dewata Majnun likes your comment: "Jika disiarkan sesuatu artikel tanpa...".
6 hours ago
Dewata Majnun likes your comment: ""Jika seorang wanita Kristian berkahwin...".
6 hours ago
Dewata Majnun also commented on a photo in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
6 hours ago
Muhammad Rizky, NurHabibie Putri Melayuu and 7 others like your post in ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA: "KSATRIAKU ENGKAULAH RELUNG ISTANA...".
7 hours ago
Muhammad Rizky, Iwan Carloz and Rahma Dani Nose like your post in ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA: "GUGUSAN ORKID SASTERA NAN INDAH...".
7 hours ago
Muhammad Rizky and Iwan Carloz like your post in ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA: "GUGUSAN ORKID SASTERA NAN INDAH...".
7 hours ago
Muhammad Rizky, Sofiana Kutacane and Chiqhiey Ryzkie Nasution like your post in ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA: "CAHAYA HIDAYAH ILAHI "Cukuplah...".
7 hours ago
Sairah Kejora and Dewata Majnun like your comment: "Saya sama sekali tidak percaya ini ...".
7 hours ago
Sairah Kejora likes your comment: "Terima kasih nanda sairah kejora dan...".
7 hours ago
Neni Suryani, Aan Carter and 2 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "CAHAYA HIDAYAH ILAHI "Cukuplah...".
7 hours ago
Suprihatin Alif, Pii Syafii and 3 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "TUJUH PETALA CINTA BERSAMA MEREALITIKAN...".
8 hours ago
Zuraime Lajes, Laboratorium Tempur Melodi and Hishamrie Izwan like your post in Melayu bani jawi: "TAHNIAH BUAT TANAH AIR KU SATU...".
9 hours ago
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA.
11 hours ago
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA.
11 hours ago
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA.
11 hours ago
Suttan Seghayo commented on your post.
11 hours ago
Suttan Seghayo likes your post: "CAHAYA HIDAYAH ILAHI "Cukuplah...".
11 hours ago
Risky Sanchez asked to join Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia.
12 hours ago
Senja Cahaya Jingga, Oyoung Mukhairi and Reyki Khan like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "KSATRIAKU ENGKAULAH RELUNG ISTANA...".
14 hours ago
Suttan Seghayo posted in Komunitas Kedatun Keagungan Cinta Budaya.
14 hours ago
Oyoung Mukhairi, Fairuz Dolah and 5 others like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "TUJUH PETALA CINTA BERSAMA MEREALITIKAN...".
14 hours ago
Oyoung Mukhairi, Ayoeng Ahmed and 2 others like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "GUGUSAN ORKID SASTERA NAN INDAH...".
14 hours ago
Oyoung Mukhairi, Senja Cahaya Jingga and 4 others like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "CAHAYA HIDAYAH ILAHI "Cukuplah...".
14 hours ago
Muhammad Rizky likes your post in Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia: "CAHAYA HIDAYAH ILAHI "Cukuplah...".
15 hours ago
1 person likes your comment: "TAZKIRAH RAMADAN - 1
(Petikan...".
15 hours ago
Alang Bi, Oyoung Mukhairi and Reyki Khan like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "TAZKIRAH RAMADAN - 1
(Petikan...".
15 hours ago
Tee Oh Bengh Fhanash posted in Bahasa- eropa-melayu-arab-cina-sumatra utara indonesia.
15 hours ago
سيريه امس, Sairah Kejora and 2 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "CAHAYA HIDAYAH ILAHI "Cukuplah...".
17 hours ago
سيريه امس, Bahrul Bahrul and 2 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "BERSYUKUR PADA ILAHI".
17 hours ago
سيريه امس and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "BERSYUKUR PADA ILAHI".
17 hours ago
سيريه امس and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "BERSYUKUR PADA ILAHI".
17 hours ago
سيريه امس, Zach Naughtyhamster and 3 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "BERSYUKUR PADA ILAHI".
17 hours ago
Ahmad Arifin likes your post in Sri Pemangku Adat: "TERIMA KASIH YM SRI PEMANGKU ADAT ...".
17 hours ago
Bajang Laut likes your post in Melayu bani jawi: "CAHAYA HIDAYAH ILAHI "Cukuplah...".
17 hours ago
Zie Bechik mentioned you in a comment in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
18 hours ago
Bahrul Bahrul, Zie Bechik and 2 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "TUJUH PETALA CINTA BERSAMA MEREALITIKAN...".
18 hours ago
Sairah Kejora, Zaleha Omarmaya Leya and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "TAZKIRAH RAMADAN - 1
(Petikan...".
18 hours ago
Sairah Kejora and Zie Bechik commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
18 hours ago
Sairah Kejora likes your comment: "Adalah diumpamakan bagaimana kita di...".
18 hours ago
Tuas M Publisher likes your post in DIALOG Rumah Sastra BORNEO: "KAMI ANAK BANGSA MELAYU MAKA JANGAN ADA...".
20 hours ago
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "TAZKIRAH RAMADAN - 1
(Petikan...".
20 hours ago
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "TAZKIRAH RAMADAN - 1
(Petikan...".
20 hours ago
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "CAHAYA HIDAYAH ILAHI "Cukuplah...".
20 hours ago
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "CAHAYA HIDAYAH ILAHI "Cukuplah...".
20 hours ago
Puja Sembilan Sembilan likes your post in BERSATU untuk KETAPANG: "CAHAYA HIDAYAH ILAHI "Cukuplah...".
21 hours ago
Maricica Farhat, Aien Ahmad and 13 others like your post in Komunitas Kedatun Keagungan Cinta Budaya: "Kekayaan Budaya yang Tersimpan dalam...".
21 hours ago
Zaleha Omarmaya Leya, Zie Bechik and 2 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "GUGUSAN ORKID SASTERA NAN INDAH...".
22 hours ago
Suttan Seghayo added a photo with you.
22 hours ago
Rizal Reezal and Mohd Azlan Ibrahim commented on your post in Melayu bani jawi.
23 hours ago
Darwis AE, Suprihatin Alif and 7 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "AWAL RAMADAN MENDAPAT RAHMAT KASIH...".
23 hours ago
Rahmah Saleh likes your post in KALBAR BERSATU MAJU: "TAZKIRAH RAMADAN - 1
(Petikan...".
23 hours ago
Duan Osman likes your post in Melayu bani jawi: "TAZKIRAH RAMADAN - 1
(Petikan...".
Yesterday at 1:00pm
Rizal Reezal likes your comment: "Tidak diizinkan share selagi gambar...".
Yesterday at 12:37pm
Jayanti Anggraini, Dani Krenz and Guntur Hamonangan Rambe asked to join Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia.
Yesterday at 10:36am
Bajang Laut, AL Jinbara and 3 others like your post in Melayu bani jawi: "AWAL RAMADAN MENDAPAT RAHMAT KASIH...".
Yesterday at 10:01am
Bajang Laut, Zabarjad Delima and 3 others like your post in Melayu bani jawi: "TUJUH PETALA CINTA BERSAMA MEREALITIKAN...".
Yesterday at 9:58am
Aidi Suryadarma commented on your post in KALBAR BERSATU MAJU.
Yesterday at 9:43am
Blarek Sineret commented on your post in Sri Pemangku Adat.
Yesterday at 9:03am
Nasu Zura, Ashabul Kahfi and Albo Zulkepli like your post in Melayu bani jawi: "GUGUSAN ORKID SASTERA NAN INDAH...".
Yesterday at 8:52am
Ki'darpa Sura, Suttan Seghayo and Kgs M Rasyid like your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "GUGUSAN ORKID SASTERA NAN INDAH...".
Yesterday at 8:49am
Zie Bechik commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
Yesterday at 8:25am
Zie Bechik and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "BERSYUKUR PADA ILAHI".
Yesterday at 8:24am
Rahmah Saleh likes your post in KALBAR BERSATU MAJU: "GUGUSAN ORKID SASTERA NAN INDAH...".
Yesterday at 8:11am
Suttan Seghayo commented on your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara.
Yesterday at 7:59am
Arin Balboll likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Tok Janggut pejuang fisabilillah".
Yesterday at 6:24am
Arin Balboll likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Sahabat dunia akhirat adalah permata...".
Yesterday at 6:19am
Arin Balboll likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Ini barulah hero melayu noh....hehehe ...".
Yesterday at 6:18am
Arin Balboll likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Dengan membaca kalimah...".
Yesterday at 6:18am
Arin Balboll likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Daripada Malaysia dikuasai DAP lebih...".
Yesterday at 6:14am
Arin Balboll, Angnila Anggada and 2 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "BUDI YANG DIBERI RACUN BERBISA YANG...".
Yesterday at 6:12am
Arin Balboll, Bahrul Bahrul and 4 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "AWAL RAMADAN MENDAPAT RAHMAT KASIH...".
Yesterday at 6:08am
Andika likes your cover photo.
Yesterday at 3:03am
Tamrin Ude also commented on a post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
Yesterday at 2:18am
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA.
Yesterday at 12:15am
Fairuz Dolah, Oyoung Mukhairi and 4 others like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "AWAL RAMADAN MENDAPAT RAHMAT KASIH...".
Yesterday at 12:10am
Syahril Sandy likes your post in ODAN ANAK BATU BARA YANG SETIA: "DIA SENTIASA MEMBALAS CINTA, KASIH DAN...".
June 24 at 10:28pm
Siti Haliza likes your post in Sri Pemangku Adat: "TAHNIAH BUAT TANAH AIR KU SATU...".
June 24 at 10:21pm
Laboratorium Tempur Melodi commented on your post in Melayu bani jawi.
June 24 at 10:10pm
Nesch Wana, Susi Emuet and 6 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "BUDI YANG DIBERI RACUN BERBISA YANG...".
June 24 at 9:47pm
Laboratorium Tempur Melodi likes your post in GRUP SUMATRA NASIONAL PENJURU DUNIA: "MARHABAN YA RAMADAN ,' GERINDRA...".
June 24 at 9:46pm
Laboratorium Tempur Melodi likes your post in GRUP SUMATRA NASIONAL PENJURU DUNIA: "KSATRIAKU ENGKAULAH RELUNG ISTANA...".
June 24 at 9:46pm
Laboratorium Tempur Melodi likes your post in Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia: "MARHABAN YA RAMADAN, 'SALAM RAMADAN...".
June 24 at 9:46pm
Laboratorium Tempur Melodi likes your post in Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia: "MARHABAN YA RAMADAN ,' GERINDRA...".
June 24 at 9:46pm
Laboratorium Tempur Melodi likes your post in Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia: "IKRAR DI LAUHMAHFUZ ALLAH TUHANKU AKAN...".
June 24 at 9:46pm
Laboratorium Tempur Melodi likes your post in Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia: "KITA PUNYA IMPIAN YANG SAMA UNTUK...".
June 24 at 9:46pm
Laboratorium Tempur Melodi likes your post in Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia: "KSATRIAKU ENGKAULAH RELUNG ISTANA...".
June 24 at 9:46pm
Laboratorium Tempur Melodi likes your post in Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia: "Moga percintaan bapak susilo bambang...".
June 24 at 9:46pm
Laboratorium Tempur Melodi likes your post in Mahasiswa dan mahasiswi- masyarakat.kab batu bara indonesia: "MULAI DETIK INI BERMULANYA KARYA PERANG...".
June 24 at 9:46pm
Seruling Merdu, Azizah A Soh and Almisri Muhktar Ali also commented on Datuk Jem Abd Rahman's photo.
June 24 at 9:17pm
Zie Bechik and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "TAHNIAH BUAT TANAH AIR KU SATU...".
June 24 at 8:35pm
Zie Bechik commented on your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
June 24 at 8:35pm
Rosidah Lamin likes your comment: "kasihan pada rakyat, kerajaan...".
June 24 at 8:10pm
Rosidah Lamin and Datuk Jem Abd Rahman like your comment: "TAHNIAH BUAT TANAH AIR KU SATU...".
June 24 at 8:10pm
Reyki Khan commented on your post in *Rumpun Melayu Bersatu*.
June 24 at 8:07pm
Raja Mamboli posted in GEMA GONG PERDAMAIAN DUNIA KEDATON KRATON WAHYU UTAMA CHYA KEDAMAIAN DUNIA.
June 24 at 7:39pm
Imah Halimah also commented on Datuk Jem Abd Rahman's post.
June 24 at 7:09pm
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "TAHNIAH BUAT TANAH AIR KU SATU...".
June 24 at 6:31pm
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "TAHNIAH BUAT TANAH AIR KU SATU...".
June 24 at 6:31pm
Kepp Poul, Nurdin Jiwanq and 2 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "Kekayaan Budaya yang Tersimpan dalam...".
June 24 at 6:22pm
Kepp Poul, Indra Laksamana and 3 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: ""Cintai rakyat kamu, dan gunakan akal...".
June 24 at 6:22pm
Datuk Jem Abd Rahman likes your post: "TAHNIAH BUAT TANAH AIR KU SATU...".
June 24 at 6:12pm
Datuk Jem Abd Rahman replied to your comment on his post.
June 24 at 6:09pm
Iwo Dian, Nuraini Yahya and 3 others like your post in Batu Bara Mengayak (BBM): "KSATRIAKU ENGKAULAH RELUNG ISTANA...".
June 24 at 5:38pm
Heri Rinaldi, Ide Kosha and 7 others posted in Batu Bara Mengayak (BBM).
June 24 at 3:36pm
Khairuddin Nasti and Adlin Glandesteln commented on your post in Batu Bara Mengayak (BBM).
June 24 at 2:44pm
Zie Bechik and Bahrul Bahrul like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "KSATRIAKU ENGKAULAH RELUNG ISTANA...".
June 24 at 2:38pm
Buedak Egois, Syarifah Farida ALatthas and Sahyd Ghenjhio T like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "KSATRIAKU ENGKAULAH RELUNG ISTANA...".
June 24 at 1:26pm
Putra Gerindra likes your post in KALBAR BERSATU MAJU: "KSATRIAKU ENGKAULAH RELUNG ISTANA...".
June 24 at 1:07pm
Kamaruddin Saad Jr. commented on a post you are following in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
June 24 at 12:58pm
Dzulqarnain, Oyoung Mukhairi and 7 others like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: ""Cintai rakyat kamu, dan gunakan akal...".
June 24 at 12:56pm
Kamaruddin Saad Jr., I'zah Musfirah and 3 others are following you.
June 24 at 10:48am
Faizal Sirr, Imran Rani and 4 others like your post in Melayu bani jawi: ""Cintai rakyat kamu, dan gunakan akal...".
June 24 at 10:28am
Tuah Bugis, EmanEja IkmalIrfan MyaNiadhia and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "AYUH BERSATU DEMI ALLAH, AGAMA BANGSA...".
June 24 at 9:53am
Fauzi Sakdon White Lion, Safuwan Fauzi and 19 others like your post in Melayu bani jawi: "BILAMANA KITA BERCAKAP TETANG POLITIK...".
June 24 at 8:05am
Suttan Seghayo posted in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA.
June 24 at 6:57am
Suttan Seghayo posted in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara.
June 24 at 6:55am
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "Subhanallah indah memukau jiwa".
June 24 at 6:39am
Dzulkapli Mdnor, Bani Jawi and 14 others like your post in Melayu bani jawi: "MELAYU YANG MEMBUAT KEPUTUSAN SAMADA...".
June 24 at 6:04am
Asholatyah Firdaus, Yoss Ajjah and 6 others like your post in KALBAR BERSATU MAJU: "Moga percintaan bapak susilo bambang...".
June 24 at 5:59am
Selayang Pandang, Jie Ajjhe and 3 others like your post in *Rumpun Melayu Bersatu*: "BUDI YANG DIBERI RACUN BERBISA YANG...".
June 24 at 5:05am
Salim Aziz likes your post in KomonitasPecintaPesonaKebudayaAgungBhinekTunggalIka Benteng Kesatuan Bangsa: "MOGA DI BULAN RAMADAN DAPAT MENDIDIK...".
June 24 at 5:01am
Junaidah Ahmad and Suttan Seghayo also commented on Suttan Seghayo's Festival Keraton/ Kedatun Nusantara album.
June 24 at 2:41am
Nabil Tomo likes your post on Maharaja Kutai Mulawarman's timeline: "MARHABAN YA RAMADAN ,'KARYA SASTERA...".
June 24 at 2:14am
Rozie Zie also commented on Datuk Faiz's post.
June 24 at 2:13am
Ateng Sahir, Fairuz Bin Kamarulzaman and 8 others like your post in Melayu bani jawi: "WATAK DINOSAUR WUJUD DALAM KARYA...".
June 24 at 1:34am
Abu Kashim, Surya and 2 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Moga percintaan bapak susilo bambang...".
June 24 at 1:24am
Abu Kashim, Surya and 2 others like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Rakyat Indonesia sentiasa tak sabar...".
June 24 at 1:24am
Abu Kashim, Ezal Zureen and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "BILAMANA KITA BERCAKAP TETANG POLITIK...".
June 24 at 1:22am
Abu Kashim and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "TUHAN BERIKAN KAMI CAHAYA KEIMANAN AGAR...".
June 24 at 1:22am
Abu Kashim and Dewata Majnun like your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "WATAK DINOSAUR WUJUD DALAM KARYA...".
June 24 at 1:22am
Glend Castelo replied to your comment on Datuk Faiz's post.
June 24 at 12:57am
Glend Castelo and Datuk Faiz like your comment: "BUDI YANG DIBERI RACUN BERBISA YANG...".
June 24 at 12:56am
Suttan Seghayo and Adi Fa like your comment: "Kekayaan Budaya yang Tersimpan dalam...".
June 24 at 12:41am
Azrin Azira and Muhamad HAnafi Ismail like your post in Melayu bani jawi: "AYUH BERSATU DEMI ALLAH, AGAMA BANGSA...".
June 24 at 12:15am
Azrin Azira, Faizal Sirr and Mohd Azlan Ibrahim like your post in Melayu bani jawi: "BUDI YANG DIBERI RACUN BERBISA YANG...".
June 24 at 12:14am
Surianto Surianto, Lalu Subhan Hadi and Faisal Chikal like your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "Dengan membaca kalimah...".
June 23 at 11:56pm
Suttan Seghayo commented on your post in Komunitas Kedatun Keagungan Cinta Budaya.
June 23 at 11:38pm
PrincessofSunlight Tengku Abdullah likes your post in Komunitas Kedatun Keagungan Cinta Budaya: "BUNGA-BUNGA SASTERA ANUGERAH ILAHI...".
June 23 at 11:12pm
Tee Oh Bengh Fhanash posted in Bahasa- eropa-melayu-arab-cina-sumatra utara indonesia.
June 23 at 10:55pm
Surya likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "KITA PUNYA IMPIAN YANG SAMA UNTUK...".
June 23 at 10:45pm
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: ""Cintai rakyat kamu, dan gunakan akal...".
June 23 at 10:20pm
Yangshim Tu, Pais Is and 7 others commented on your post in Melayu bani jawi.
June 23 at 9:37pm
Putri Pubian and Suttan Seghayo like your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "Moga percintaan bapak susilo bambang...".
June 23 at 8:53pm
Putri Pubian likes your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "Kekayaan Budaya yang Tersimpan dalam...".
June 23 at 8:52pm
Putri Pubian likes your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "Kekayaan Budaya yang Tersimpan dalam...".
June 23 at 8:51pm
Putri Pubian likes your post in Komunitas Sultan & Raja,Keraton/Kedatun dan Kerabat se Nusantara: "KITA PUNYA IMPIAN YANG SAMA UNTUK...".
June 23 at 8:22pm
Syafiq Affuan, Dewata Majnun and Dauss Kwa Azman also commented on a post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
June 23 at 8:17pm
Dewata Majnun likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): ""Cintai rakyat kamu, dan gunakan akal...".
June 23 at 8:11pm
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "AYUH BERSATU DEMI ALLAH, AGAMA BANGSA...".
June 23 at 6:57pm
Khairuddin Nasti likes your post in PUJANGGA RATU RIMBA CINTA 5 BENUA: "AYUH BERSATU DEMI ALLAH, AGAMA BANGSA...".
June 23 at 6:57pm
Datuk Faiz likes your post on his timeline: "AYUH BERSATU DEMI ALLAH, AGAMA BANGSA...".
June 23 at 6:25pm
Datuk Faiz likes your comment: "AYUH BERSATU DEMI ALLAH, AGAMA BANGSA...".
June 23 at 6:18pm
Datuk Faiz likes your comment: "MELAYU YANG MEMBUAT KEPUTUSAN SAMADA...".
June 23 at 6:18pm
Dewata Majnun likes your post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara): "Kekayaan Budaya yang Tersimpan dalam...".
June 23 at 6:16pm
Ashabul Kahfi, Nasarudin Othman and Bajang Laut like your post in Melayu bani jawi: "TUHAN BERIKAN KAMI CAHAYA KEIMANAN AGAR...".
June 23 at 6:03pm
Ashabul Kahfi, Imran Rani and Faizal Sirr like your post in Melayu bani jawi: "Kekayaan Budaya yang Tersimpan dalam...".
June 23 at 5:57pm
Shook Nawi and Gemok Tinggi also commented on a post in Kebangkitan Bani Jawi (Nusantara).
June 23 at 5:36pm
Datuk Faiz also replied to his comment on his photo.
June 23 at 5:20pm
Datuk Faiz likes your comment: "Sama-sama moga tetap tabah menjadi...".
June 23 at 5:20pm
Lihat Ratna Kartika Dewi replied to your comment on Susilo Bambang Yudhoyono's photo.
June 23 at 5:02pm
1 person likes your comment: "Moga percintaan bapak susilo bambang...".
SUBHANALLAH ALHAMDULILLAH ALLAHU AKBAR
KAU HADIRKAN ILHAM UNTUK KUBERKARYA TANPA HAD-NYA
SESUNGGUH-NYA ENGKAU MAHA PEMURAH KEPADA SEMUA HAMBA-MU MAKA YA ALLAH JADIKAN KARYA SASTRA YANG KUTULIS ILHAM DARI-MU TERUS MENGALIR WALAUPUN AKU SUDAH TIADA DI BUMI-MU INI TAPI KARYA SASTRAKU TERUS MENGALIR KE AKAUN AKHIRATKU DAN MENYATU KE SUNGAI-SUNGAI SYURGAWI. ITULAH MATLAMAT AKU MENULIS KARENA MAHUKAN RAHMAT KASIH-MU TIKA DI DUNIA MAHU PUN DI AKHIRAT. DAN BERIKAN JUGA SAHAM AKHIRAT KEPADA YANG MEMBACA DAN MENDUKUNG SASTRAKU ILHAM DARI-MU. AAMIIN AAMIIN AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.
June 20 at 8:52pm
Nesch Wana, Glen Andesgen and 4 others like your post in (MALAYSIA & RIAU) MELAYU SERUMPUN: "IKRAR DI LAUHMAHFUZ ALLAH TUHANKU AKAN...".
KH. Abdullah Gymnastiar
·
Pastikan kita selalu berterimakasih atas sehalus apapun kebaikan orang, dan jangan berharap terimakasih atas sebesar apapun amal kita
PETIKAN GALERI & PERPUSTAKAAN RATU RIMBA NIAGARA
TOH PUAN RATU KENCANA SARI @ SRIKANDI SASTERA RAJA-SULTAN NUSANTARA @ PUJANGGA SERIBU ZAMAN @ PUJANGGA NUSANTARA CINTA 5 BENUA MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND,
202 NEGARA DUNIA & SELURUH DUNIA KECUALI ISRAEL
9 RAMADAN 1436H
26 JUN 2015
Sociedad Argentina de Horticultura telah menambah 3 foto baru — bersama Ana Isabel Afonso dan 35 yang lain.
The Pulpit, Ryfylke, Noruega.
Sociedad Argentina de Horticultura
Desde 1936 al Servicio de la Comunidad
His Majesty Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah

Foto H.H Haji Hassanal Bolkiah.

SukaTunjukkan lagi reaksi
                Komen
256 Comments
Komen
Rabeah Binti Mohd Ali

Tulis komen...

Rabeah Binti Mohd Ali MAKRIFAT CINTA...

Makrifat cinta bermakna saling menyayangi kerana Allah SWT membuatkan hati ada taman berbunga iman menjadi hamba-Nya yang bertaqwa.

Ikatan silaturrahim dalam persahabatan sentiasa ikhlas dengan niat bersama menuju jalan-jalan ke SyurgaNya. 

Sentiasa redha apa jua takdirNya percaya setiap takdir pasti ada hikmahNya yang indah.

Jika hati dilukai tak akan ada rasa kecewa kerana yakin Allah akan menggantikan yang lebih baik.

Lalui hidup dengan sentiasa bersangka baik dengan Allah Azzawajallah kerana Allah SWT mengikut prasangka hambaNya

Memahami apa rencanaNya di situlah adanya Makrifat Cinta

"ALLAH TIDAK MEMBERI APA YANG KITA MAHUKAN TAPI ALLAH MEMBERI APA YANG KITA PERLUKAN,"

TAK ADA KEJADIAN KEBETULAN SEMUA HANYA BISA TERJADI DENGAN IZIN ALLAH

"HIKMAH"

Tak ada kejadian kebetulan
Tak ada kejadian sia-sia
Semua hanya bisa terjadi dengan izin Allah
Dan semuanya pasti penuh hikmah
Hikmah tak akan terbaca
Oleh orang yg sarat emosi
Sibuk memanjakan perasaan
Cinta dunia, senang dengan penilaian makhluk
Langka berzikir
Tak mau sungguh-sungguh tafakur
Hikmah yg terbaca
akan merubah suasana hati
Akan mudah merubah perilaku
Dari pedih menjadi syukur
Dari melankolis menjadi semangat
Hikmah mudah terbaca oleh orang yang berhati bersih,
Buah dari kecerdasan akal, Ketulusan hati Dan kesungguhan mencintai Allah diatas segalanya.

JIKA KITA LETAKKAN KEBAHAGIAAN PADA ALLAH KITA AKAN
BAHAGIA DUNIA DAN AKHIRAT TAPI JIKA KITA LETAKKAN KEBAHAGIAAN PADA MANUSIA DIA SENDIRI TIDAK BISA MENJAMINKAN KEBAHAGIAAN UNTUKNYA APA TAH LAGI KITA .

ALLAH SENTIASA ADA BERSAMA DAN MEMBANTU KITA WALAUPUN DI SAAT KITA DISISIHKAN OLEH SEMUA MANUSIA.
BILAMANA ALLAH MEMBANTUMU TIADA SIAPA YANG DAPAT MENGHALANG-NYA SAMADA DI DUNIA ATAU DI AKHIRAT YAKINLAH JANJI ALLAH ITU PASTI !

SEJAK AZALI LAGI KITA SERASI BERSAMA HINGGA KE SYURGAWI
KERANA KAULAH PERMATA SYURGA KURNIAAN-NYA YANG AKU SYUKURI. INDAHNYA PERSAHABATAN KITA SEINDAH PELANGI DI MALAM HARI TERIMA KASIH KERANA SUDI HADIR DALAM DUNIA SASTERAKU UNTUK MERIMBUN DAN MELEBATKAN BUAH PEPOHON SASTERAKU DUNIAKU AKHIRATKU AKHIRATMU IN SHAA ALLAH KITA BERSAMA DI SYURGA MENYATUKAN CINTA KITA BERSAMA CINTA ALLAH DAN CINTA RASULULLAH AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.

'CINTA RASULULLAH KEPADA UMMATNYA TERPATRI SAMPAI SYURGA,'

MUHAMMAD RASULULLAH KEKASIH ALLAH

'INDAHNYA BUDI BERBUNGA IMAN'

As Syakuur الشكور = Yang Maha Pembalas Budi (Menghargai)

WAHAI JIWA YANG TENANG
Surat Al-Fajr ayat 27 - 30
“Yaa ayatuhan nafsul mutma’inah, irji’i ila Rabiki radiyatan mardiyah, fadhuli fi ‘ibadi, wadhuli Jannati..”
(wahai jiwa yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan ikhlas dan diridhoi, masuklah kedalam golongan HambaKU, dan Masuklah kedalam SyurgaKU…).

BERBAIK SANGKA DENGAN ALLAH AZZAWAJALLAH
Artinya: Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w: "Berfirman Allah Azzawajallah: 'Aku berkuasa untuk melakukan apa yang hamba-Ku sangkakan terhadap-Ku. Dan Aku berserta dengannya ketika ia menyebut-Ku (Berzikir kepada-Ku)
(Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

DUNIA YANG HINA
Artinya: Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda: "Bukankah dunia ini dilaknati melainkan zikrullah dan apa yang berkaitan dengannya, dan orang yang berilmu atau orang yang menuntut ilmu."
(Riwayat al-Tirmizi)

Fatimah Ismail menyintaiMu lebih dari itu..mengharapkan bunga dari syurga jatuh ke telapak tangan..tatkala berdoa..semuga harumnya merentasi benua....amin.

Ratu Rimba Niagara :Aamin Ya Rabbal A'Lamin

YA ALLAH DENGAN AMALAN YANG SEDIKIT INI TAK LAYAK KAMI MENJADI KEKASIH-MU TAPI BERILAH KAMI PELUANG UNTUK BERBUAT AMALAN SOLEH YANG YANG ENGKAU REDHAI SEHINGGA MATINYA KAMI DALAM KEADAAN KAU SUKA DAN REDHAI AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN

"SALAM RAMADHAN 1437H BUAT SEMUA YANG MENGENALI DIRI INI DI ALAMMAYA MAHUPUN DI DUNIA NYATA DENGAN UCAPAN MAAF ZAHIR BATIN KUSAYANG KALIAN DEMI-NYA MOGA PERTEMUAN KITA BERAKHIR DENGAN PERTEMUAN DI SYURGA BERSAMA MELIHAT WAJAH ALLAH AZZAWAJALLAH BERDEKATAN DENGAN RASULULLAH ITULAH MATLAMAT KITA AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN,"
18 Ramadan 1437H
23 Jun 2016

SukaBalasan11 min
Rabeah Binti Mohd Ali ALLAH MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG
kasih sayangNya kepada hambaNya melebihi kasih sayang
seorang ibu kepada anaknya Masya-Allah memang patutlah kita mesti menyayangi Allah SWT tempat pertama Rasulullah tempat kedua kemudian barulah kepada keluarga.

Setiap ahli keluarga yang hadir dalam hidup kita cumalah sebagai untuk menambah saham akhirat dan tanggungjawab yang akan dipertanggungjawabkan.

Di hari akhirat setiap ahli keluarga saling menuntut pahala kebaikan yang pernah dilakukan walaupun sebesar zarah tapi masing-masing sibuk menjaga pahala kebaikan untuk diri sendiri kerana terlalu berharganya pahala kebaikan walaupun sebesar zarah untuk menghadapi huru hara Hari Akhirat Yang Maha Dahsyat untuk dihadapi dengan rasa cemas dengan harapan pahala yang sebesar zarah dapat menyelamatkan daripada api neraka . Masya-Allah Allahu Akbar. Moga seluruh ahli keluarga kita terselamat daripada azab huru hara Hari Akhirat di padang Masyar.

Beruntungnya di padang masyar jika kita termasuk golongan yang mendapat minum Air Telaga Al-Khauthar daripada Rasulullah yang jika di minum akan menghilangkan dahaga buat selamanya. Tapi golongan yang dapat minum adalah mereka yang semasa hidup di dunia mengamalkan Al-Quran dan Sunnah.
SUBHANALLAH ALHAMDULILLAH ALLAHU AKBAR moga kita termasuk golongan yang mengamalkan apa yang terdapat dalam Al-Quran dan Sunnah. Aamiin Ya Rabbal A'Lamiin.

17 Ramadan 1437H
22 Jun 2016

KARYA RATU RIMBA NIAGARA DISIARKAN DI PAGE KDYMM SULTAN HASSANAL BOLKIAH SEMPENA MERAIKAN HARI NUZUL AL-QURAN 1437H DENGAN DIIRINGI DOA MOGA ALLAH SWT MERAHMATI DUNIA AKHIRAT SILATURRAHIM NAN INDAH INI AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.

SukaBalasan42 min
Rabeah Binti Mohd Ali
السلام عليكم...ان شاء الله ،
 1 hari lagi NAFAS menjadi TASBIH.
 1 hari lagi TIDUR menjadi IBADAH.
 1 hari lagi DOA di IJABAH.
 1 hari lagi PAHALA di lipat gandakan.
Tapi, Itu semua tak akan terjadi tanpa maaf tulus dlm keikhlasan dari hati.
Izinkan kedua telapak tangan bertangkup memohon maaf utk;
 Lisan yg terlanjur.
 Janji yg terabaikan.
 Hati yg berprasangka. dan
 Semua sikap yg menyakitkan...
Tegur saya jika mulai sombong.
Tegur saya jika mulai angkuh.
Tegur saya jika salah.
Krn saya masih memerlukan saudara sperti Anda hari ini, esok dan selamanya.
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا
كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
Marhaban ya Ramadhan...

Rabeah Binti Mohd Ali

Tulis balasan...

H.H Haji Hassanal Bolkiah Salam,
15 Ramadan and Nuzul Quran.Please Aaaamin for the betterment of all Ummah, and for the next remaining Ramadan.
Let us start as 'ROYALTIES' may Allah S W T grant us to share with all Citizens with our Dignity Contagious,a and protect us with Pea
...Lihat Lebih Banyak
Lihat Terjemahan
SukaBalasan5221 jam

Mohamad Shawal menyukai kiriman anda dalam SAHABAT HATI BERBICARA.: "SUBHANALLAH INDAHNYA MALAM NUZUL QURAN ..."
4 jam yang lalu
Waka Wm,Kaseh RohAya dan 5 yang lain menyukai siaran anda di TEAM SUTERA BIDADARI CINTA ALLAH S.W.T DAN RASULULLAH S.A.W: "SAHABAT YANG AKU CARI Yang kucari..."
4 jam yang lalu
Waka Wm menyukai kiriman anda dalam TEAM SUTERA BIDADARI CINTA ALLAH S.W.T DAN RASULULLAH S.A.W.: "SUBHANALLAH INDAHNYA MALAM NUZUL QURAN ..."
4 jam yang lalu
Waka Wm menyukai kiriman anda dalam TEAM SUTERA BIDADARI CINTA ALLAH S.W.T DAN RASULULLAH S.A.W.: "SUBHANALLAH INDAHNYA MALAM NUZUL QURAN ..."
Gymnastiar
·Pastikan kita selalu berterima kasih atas sehalus apapun kebaikan orang, dan jangan berharap terimakasih atas sebesar apapun amal kita
PETIKAN GALERI & PERPUSTAKAAN RATU RIMBA NIAGARA
TOH PUAN RATU KENCANA SARI @ SRIKANDI SASTERA RAJA-SULTAN NUSANTARA @ PUJANGGA SERIBU ZAMAN @ PUJANGGA NUSANTARA CINTA 5 BENUA MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND,
202 NEGARA DUNIA & SELURUH DUNIA KECUALI ISRAEL
17 RAMADAN 1437H
22 JUN 2016
BILAMANA ALLAH MEMBANTUMU TIADA SIAPA YANG DAPAT MENGHALANG-NYA SAMADA DI DUNIA ATAU DI AKHIRAT YAKINLAH JANJI ALLAH ITU PASTI !
SEJAK AZALI LAGI KITA SERASI BERSAMA HINGGA KE SYURGAWI
KERANA KAULAH PERMATA SYURGA KURNIAAN-NYA YANG AKU SYUKURI. INDAHNYA PERSAHABATAN KITA SEINDAH PELANGI DI MALAM HARI TERIMA KASIH KERANA SUDI HADIR DALAM DUNIA SASTERAKU UNTUK MERIMBUN DAN MELEBATKAN BUAH PEPOHON SASTERAKU DUNIAKU AKHIRATKU AKHIRATMU IN SHAA ALLAH KITA BERSAMA DI SYURGA MENYATUKAN CINTA KITA BERSAMA CINTA ALLAH DAN CINTA RASULULLAH AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.
'CINTA RASULULLAH KEPADA UMMATNYA TERPATRI SAMPAI SYURGA,'
MUHAMMAD RASULULLAH KEKASIH ALLAH
'INDAHNYA BUDI BERBUNGA IMAN'
As Syakuur الشكور = Yang Maha Pembalas Budi (Menghargai)
WAHAI JIWA YANG TENANG
Surat Al-Fajr ayat 27 - 30
“Yaa ayatuhan nafsul mutma’inah, irji’i ila Rabiki radiyatan mardiyah, fadhuli fi ‘ibadi, wadhuli Jannati..”
(wahai jiwa yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan ikhlas dan diridhoi, masuklah kedalam golongan HambaKU, dan Masuklah kedalam SyurgaKU…).
BERBAIK SANGKA DENGAN ALLAH AZZAWAJALLAH
Artinya: Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w: "Berfirman Allah Azzawajallah: 'Aku berkuasa untuk melakukan apa yang hamba-Ku sangkakan terhadap-Ku. Dan Aku berserta dengannya ketika ia menyebut-Ku (Berzikir kepada-Ku)
(Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)
DUNIA YANG HINA
Artinya: Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda: "Bukankah dunia ini dilaknati melainkan zikrullah dan apa yang berkaitan dengannya, dan orang yang berilmu atau orang yang menuntut ilmu."
(Riwayat al-Tirmizi)
Fatimah Ismail menyintaiMu lebih dari itu..mengharapkan bunga dari syurga jatuh ke telapak tangan..tatkala berdoa..semuga harumnya merentasi benua....amin.
Ratu Rimba Niagara :Aamin Ya Rabbal A'Lamin
KARYA RATU RIMBA NIAGARA DISIARKAN DI PAGE KDYMM SULTAN HASSANAL BOLKIAH SEMPENA MERAIKAN HARI NUZUL AL-QURAN 1437H DENGAN DIIRINGI DOA MOGA ALLAH SWT MERAHMATI DUNIA AKHIRAT SILATURRAHIM NAN INDAH INI AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.
Ini adalah makam baginda Nabi Adam As.. yg mengetik 'aamiin' semoga bertemu Nabi di Surga AAMIIN..JANGAN LUPA SAHARE KANIni adalah makam baginda Nabi Adam As.. yg mengetik 'aamiin' semoga bertemu Nabi di Surga AAMIIN..JANGAN LUPA SAHARE KAN
6B0AAEC521A3.DENVERHOTELDISCOUNTS.COM

Suka
                  Komen
Komen
Siti Rosilah Amin
Tak SukaBalasan12 min


YA ALLAH JADIKANLAH KARYA SASTERAKU MENGALIR SEPERTI AIR TERJUN NIAGARA YANG MENGALIR TERUS MENGALIR MENYATU HINGGA KE SUNGAI-SUNGAI SYURGA-MU

AKU MENULIS KERANA-MU
ILHAM YANG AKU TULIS DATANG DARI-MU
KAU HADIRKAN ILHAM TANPA HENTI PADAKU ATAS KEHENDAK-MU, AKU BERSYUKUR ILHAM DATANG TANPA HENTI-NYA , ALHAMDULILLAH SYUKUR YA ALLAH TANPA IZIN-MU AKU TIDAK DAPAT MENULIS BIARPUN SEBARIS AYAT, ALLAHU AKBAR KEKUASAAN-MU MENGATASI SEGALA-NYA.

YA ALLAH KERANA KARYA SASTRA YANG KUTULIS ADALAH DARI-MU JADIKANLAH AKU DAN YANG MEMBACA KARYAKU
HAMBA-MU YANG SENTIASA REDHO ATAS TAKDIR-MU
PERCAYA SETIAP YANG DITAKDIRKAN ITU ADA HIKMAH DI SEBALIK-NYA

YA ALLAH JADIKAN KARYA SASTERA YANG KUTULIS SESUAI DENGAN ZAMAN WALAUPUN ZAMAN TERUS BERUBAH TAPI KARYAKU SENTIASA ADA DI JIWA SEMUA MANUSIA YANG MENGHAYATINYA KERANA SASTERAKU ADALAH ILHAM DARI-MU, JIKA ILHAM DARI-MU PASTI MEMBERI KEBAIKAN PADA DIRIKU DAN PADA SEMUA YANG MEMBACA KARYAKU.
AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.

'SASTERAKU ILHAM DARI-NYA'

NAMA PENAKU INI ILHAM DARI-NYA JUGA
ADA YANG TERSIRAT DI SEBALIK YANG TERSURAT
ATAS NAMA PENAKU INI

RATU SEORANG RAJA/RATU ATAU PEMIMPIN ITU YANG TERSURAT YANG TERSIRAT MEMARTABATKAN INSTITUSI DIRAJA NUSANTARA

RIMBA AGAR SENTIASA RASA MERENDAH DIRI MEMERINTAH DI KERAJAAN RAKYAT RIMBA JADI TIADA SIAPA HENDAK CEMBURU KERANA BUKAN MEMERINTAH KERAJAAN MANUSIA ,
TERSIRATNYA MAHU DAPATKAN INSPIRASI UNTUK MENJIWAI WATAK
RAJA DAN PEMERINTAH UNTUK DITUANGKAN ILHAM DALAM KARYA SASTERA.

NIAGARA KARYA SASTRA YANG DIHASILKAN SEPERTI AIR TERJUN NIAGARA SENTIASA MENGALIR, SENTIASA BERSASTRA TANPA HENTI SEHINGGA TERHENTI NAFAS TERHENTILAH PENA, BIARPUN NAFAS TERHENTI SASTRA YANG DITINGGALKAN TERUS-TERUSAN DIBACA OLEH YANG MASIH HIDUP ,

MOGA ILMU SASTRA YANG DITINGGALKAN TERUS MASUK KE AKAUN SAHAM AKHIRATKU SEPERTI MENGALIR AIR TERJUNAN NIAGARA MENYATU TERUS KE SUNGAI-SUNGAI SYURGAWI
INSYA-ALLAH AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN

KH. Abdullah Gymnastiar
·
Pastikan kita selalu berterima kasih atas sehalus apapun kebaikan orang, dan jangan berharap terimakasih atas sebesar apapun amal kita

PETIKAN GALERI & PERPUSTAKAAN RATU RIMBA NIAGARA
TOH PUAN RATU KENCANA SARI @ SRIKANDI SASTERA RAJA-SULTAN NUSANTARA @ PUJANGGA SERIBU ZAMAN @ PUJANGGA NUSANTARA CINTA 5 BENUA MALAYSIA/INDONESIA/BRUNEI/SINGAPURA/THAILAND,
202 NEGARA DUNIA & SELURUH DUNIA KECUALI ISRAEL
21 RAMADAN 1437H
26 JUN 2016

0 comments:

Post a Comment

 
;