Sunday, 11 September 2016

HIDUP SATU PERJUANGAN (334) CUKUPLAH ALLAH BAGIKU


HIDUP SATU PERJUANGAN (334) CUKUPLAH ALLAH BAGIKU


CINTA ANUGERAH-NYA YANG TERINDAH
SUBHANALLAH ALHAMDULILLAH ALLAHU AKBAR

Sekedar Mengingatkan Akan Ada Pertanyaan yg WAJIB kita jawab kelak...
silahkan di ((SHARE)) ya..
KH. Abdullah Gymnastiar
^^^ == NIKMATNYA MEMBACA AL-FATIHAH == ^^^
Pada saat membaca surah Al-Fatihah waktu shalat, banyak membacanya tergesa-gesa tanpa spasi, tanpa jeda dan tak dinikmati,

padahal disaat kita selesai membaca satu ayat dari surah Al-Fatihah, Allah menjawab setiap ucapan kita, maka dari itu kita disunahkan berhenti sejenak setiap selesai membaca satu ayat.
Dalam Sebuah Hadits Qudsi Allah SWT berfirman :
"Aku membagi shalat menjadi dua bagian, untuk Aku dan untuk hamba-Ku".
Artinya, tiga ayat diatas: Iyyaka Na'budu Wa iyyaka nasta'in adalah hak Allah, dan tiga ayat kebawahnya adalah urusan hamba-Nya.
Ketika Kita mengucapkan "Alhamdulillahi Rabbil 'alamin". Allah menjawab :"Hamba-Ku telah memuji-Ku".
Ketika kita mengucapkan "Ar-Rahmanir-Rahim"...Allah menjawab : "Hamba-Ku telah mengagungkan-Ku".
Ketika kita mengucapkan "Maliki yaumiddin"...Allah menjawab :"Hamba-Ku memuja-Ku"
Ketika kita mengucapkan “Iyyaka na’ budu wa iyyaka nasta’in”...Allah menjawab : “Inilah perjanjian antara Aku dan hamba-Ku”.
Ketika kita mengucapkan “Ihdinash shiratal mustaqiim, Shiratalladzina an’amta alaihim ghairil maghdhubi alaihim waladdhoolliin.”...
Allah menjawab : “Inilah perjanjian antara Aku dan hamba-Ku.. Akan Ku penuhi yang ia minta.”
(H.R. Muslim dan At-Turmudzi)
Berhentilah sejenak setelah membaca setiap satu ayat... Rasakan dan resapi betul-betul jawaban indah dari Allah, satu persatu, karena Allah sesungguhnya sedang menjawab ucapan-ucapan kita...
Lalu ucapkanlah "Aamiin" dengan penuh harapan dikabulkan, sebab malaikatpun sedang mengucapkan hal yang sama dengan kita.
"Barang siapa yang ucapan “Aamiin-nya” bersamaan dgn para malaikat, maka Allah akan memberikan ampunan kepada-Nya.”.
(H.R Bukhari, muslim, Abu Dawud)

 
SESUNGGUH-NYA ENGKAU MAHA PEMURAH YA ALLAH SETIAP HARI SETIAP SAAT KAU KURNIAKAN AKU ILHAM SEHINGGA AKU MALU DENGAN DIRIKU SENDIRI BETAPA KERDILNYA AKU DI SISI-MU
UNTUKMU YANG BERJIWA TENANG


Rabeah Binti Mohd Ali telah berkongsi foto Mohd Noor.
UNTUKMU YANG BERJIWA TENANG
WAHAI JIWA YANG TENANG
“Yaa ayatuhan nafsul mutma’inah, irji’i ila Rabiki radiyatan mardiyah, fadhuli fi ‘ibadi, wadhuli Jannati..”
(wahai jiwa yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan ikhlas dan diridhoi, masuklah kedalam golongan HambaKU, dan Masuklah kedalam SyurgaKU…).-3:44
377,207 Paparan
Persatuan Pencinta Sejarah Kelantan
PPSK : ASMAUL - HUSNA
1. Ar-Rahmaan: ( الرحمن ) Maha Pengasih, iaitu pemberi kenikmatan yang agung-agung dan pengasih di dunia.
2. Ar-Rahim: ( الرحيم ) Maha Penyayang, iaitu pemberi kenikmatan yang di luar jangkaan dan penyayang di akhirat.
3. Al-Malik: ( الملك ) Maha Merajai/ Menguasai /Pemerintah, iaitu mengatur kerajaanNya sesuai dengan kehendakNya sendiri.
4. Al-Quddus: ( القدوس ) Maha Suci, iaitu tersuci dan bersih dari segala cela dan kekurangan.
5. As-Salaam: ( السلام ) Maha Penyelamat, iaitu pemberi keselamatan dan kesejahteraan kepada seluruh makhlukNya.
6. Al-Mu’min: ( المؤمن ) Maha Pengaman / Pemelihara keamanan, iaitu siapa yang bersalah dan makhlukNya itu benar-benar akan diberi seksa, sedang kepada yang taat akan benar-benar dipenuhi janjiNya dengan pahala yang baik.
7. Al-Muhaimin: ( المحيمن ) Maha Pelindung/Penjaga / Maha Pengawal serta Pengawas, iaitu memerintah dan melindungi segala sesuatu.
8. Al-’Aziiz: ( العزيز ) Maha Mulia / Maha Berkuasa, iaitu kuasaNya mampu untuk berbuat sekehendakNya
9. Al-Jabbaar: ( الجبار ) Maha Perkasa / Maha Kuat / Yang Menundukkan Segalanya, iaitu mencukupi segala keperluan, melangsungkan segala perintahNya serta memperbaiki keadaan seluruh hambaNya.
10. Al-Mutakabbir: ( المتكبر ) Maha Megah / Maha Pelengkap Kebesaran. iaitu yang melengkapi segala kebesaranNya, menyendiri dengan sifat keagungan dan kemegahanNya.
11. Al-Khaaliq: ( الخالق ) Maha Pencipta, iaitu mengadakan seluruh makhluk tanpa asal, juga yang menakdirkan adanya semua itu.
12. Al-Baari’: ( البارئ ) Maha Pembuat / Maha Perancang / Maha Menjadikan, iaitu mengadakan sesuatu yang bernyawa yang ada asal mulanya.
13. Al-Mushawwir: ( المصور ) Maha Pembentuk / Maha Menjadikan Rupa Bentuk, memberikan gambaran atau bentuk pada sesuatu yang berbeza dengan lainnya. (Al-Khaaliq adalah mengadakan sesuatu yang belum ada asal mulanya atau yang menakdirkan adanya itu. Al-Baari’ ialah mengeluarkannya dari yang sudah ada asalnya, manakala Al-Mushawwir ialah yang memberinya bentuk yang sesuai dengan keadaan dan keperluannya).
14. Al-Ghaffaar: ( الغفار ) Maha Pengampun, banyak pemberian maafNya dan menutupi dosa-dosa dan kesalahan.
15. Al-Qahhaar: ( القهار ) Maha Pemaksa, menggenggam segala sesuatu dalam kekuasaanNya serta memaksa segala makhluk menurut kehendakNya.
16. Al-Wahhaab: ( الوهاب ) Maha Pemberi / Maha Menganugerah, iaitu memberi banyak kenikmatan dan selalu memberi kurnia.
17. Ar-Razzaaq: ( الرزاق ) Maha Pengrezeki / Maha Pemberi Rezeki, iaitu memberi berbagai rezeki serta membuat juga sebab-sebab diperolehnya.
18. Al-Fattaah: ( الفتاح ) Maha Membukakan / Maha Pembuka , iaitu membuka gedung penyimpanan rahmatNya untuk seluruh hambaNya.
19. Al-’Aliim: ( العليم ) Maha Mengetahui, iaitu mengetahui segala yang maujud dan tidak ada satu benda pun yang tertutup oleh penglihatanNya.
20. Al-Qaabidh: ( القابض ) Maha Pencabut / Maha Penyempit Hidup / Maha Pengekang, iaitu mengambil nyawa atau menyempitkan rezeki bagi siapa yang dikehendaki olehNya.
21. Al-Baasith: ( الباسط ) Maha Meluaskan / Maha Pelapang Hidup / Maha Melimpah Nikmat, iaitu memudahkan terkumpulnya rezeki bagi siapa yang diinginkan olehNya.
22. AI-Khaafidh: ( الخافض ) Maha Menjatuhkan / Maha Menghinakan / Maha Perendah / Pengurang, iaitu terhadap orang yang selayaknya dijatuhkan akibat kelakuannya sendiri dengan memberinya kehinaan, kerendahan dan seksaan.
23. Ar-Raafi’: ( الرافع ) Maha Mengangkat / Maha Peninggi, iaitu terhadap orang yang selayaknya diangkat kedudukannya kerana usahanya yang giat, iaitu termasuk golongan kaum yang bertaqwa.
24. Al-Mu’iz: ( المعز ) Maha Menghormati / Memuliakan / Maha Pemberi Kemuliaan/Kemenangan, iaitu kepada orang yang berpegang teguh pada agamaNya dengan memberinya pentolongan dan kemenangan.
25. Al-Muzil: ( المذل ) Maha Menghina / Pemberi kehinaan, iaitu kepada musuh-musuhNya dan musuh ummat Islam seluruhnya.
26. As-Samii’: ( السميع ) Maha Mendengar.
27. Al-Bashiir: ( البصير ) Maha Melihat.
28. Al-Hakam: ( الحكم ) Maha Menghukum / Maha Mengadili, iaitu sebagai hakim yang menetapkan / memutuskan yang tidak seorang pun dapat menolak keputusanNya, juga tidak seorang pun yang berkuasa merintangi kelangsungan hukumNya itu.
29. Al-’Adl: ( العدل ) Maha Adil. Serta sangat sempurna dalam keadilanNya itu.
30. Al-Lathiif: ( اللطيف ) Maha Menghalusi / Maha Teliti / Maha Lembut serta Halus, iaitu mengetahui segala sesuatu yang samar-samar, pelik-pelik dan kecil-kecil.
31. Al-Khabiir: ( الخبير ) Maha Waspada/ Maha Mengetahui.
32. Al-Haliim: ( الحليم ) Maha Penyabar / Maha Penyantun / Maha Penghamba, iaitu yang tidak tergesa-gesa melakukan kemarahan dan tidak pula gelojoh memberikan siksaan.
33. Al-’Adzhiim: ( العظيم ) Maha Agung, iaitu mencapai puncak tertinggi dan di mercu keagungan kerana bersifat dengan segala macam sifat kebesaran dan kesempunnaan.
34. Al-Ghafuur: ( الغفور ) Maha Pengampun, banyak pengampunanNya kepada hamba-hambaNya.
35. Asy-Syakuur: ( الشكور ) Maha Pembalas / Maha Bersyukur, iaitu memberikan balasan yang banyak sekali atas amalan yang kecil.
36. Al-’Aliy: ( العلي ) Maha Tinggi Martabat-Nya / Maha Tinggi serta Mulia, iaitu mencapai tingkat yang setinggi-tingginya yang tidak mungkin digambarkan oleh akal fikiran sesiapa pun dan tidak dapat difahami oleh otak yang bagaimanapun pandainya.
37. Al-Kabiir: ( الكبير ) Maha Besar, yang kebesaranNya tidak dapat dicapai oleh pancaindera ataupun akal manusia.
38. Al-Hafidz: ( الحفيظ ) Maha Pemelihara Maha Pelindung / Maha Memelihara, iaitu menjaga segala sesuatu jangan sampai rosak dan goyah. Juga menjaga segala amal perbuatan hamba-hambaNya, sehingga tidak akan disia-siakan sedikit pun untuk memberikan balasanNya.
39. Al-Muqiit: ( المقيت ) Maha Pemberi kecukupan/ Maha Pemberi Keperluan , baik yang berupa makanan tubuh ataupun makanan rohani.
40. Al-Hasiib: ( الحسيب ) Maha Penjamin / Maha Mencukupi / Maha Penghitung, iaitu memberikan jaminan kecukupan kepada seluruh bamba-hambaNya pada hari Qiamat.
41. Al-Jaliil: ( الجليل ) Maha Luhur, iaitu yang memiliki sifat-sifat keluhuran kerana kesempurnaan sifat-sifatNya.
42. Al-Kariim: ( الكريم ) Maha Pemurah, iaitu mulia tanpa had dan memberi siapa pun tanpa diminta atau sebagai penggantian dan sesuatu pemberian.
43. Ar-Raqiib: ( الركيب ) Maha Peneliti / Maha Pengawas Maha Waspada, iaitu yang mengamat-amati gerak-geri segala sesuatu dan mengawasinya.
44. Al-Mujiib: ( المجيب ) Maha Mengabulkan, iaitu yang memenuhi permohonan siapa saja yang berdoa padaNya.
45. Al-Waasi’: ( الواسع ) Maha Luas Pemberian-Nya , iaitu kerahmatanNya merata kepada segala yang maujud dan luas pula ilmuNya terhadap segala sesuatu.
46. Al-Hakiim: ( الحكيم ) Maha Bijaksana, iaitu memiliki kebijaksanaan yang tertinggi kesempurnaan ilmuNya serta kerapiannya dalam membuat segala sesuatu.
47. Al-Waduud: ( الودود ) Maha Pencinta / Maha Menyayangi, iaitu yang menginginkan segala kebaikan untuk seluruh hambaNya dan juga berbuat baik pada mereka itu dalam segala hal dan keadaan.
48. Al-Majiid: ( المجيد ) Maha Mulia, iaitu yang mencapai tingkat teratas dalam hal kemuliaan dan keutamaan.
49. Al-Ba’ithu: ( الباعث ) Maha Membangkitkan, iaitu membangkitkan semangat dan kemahuan, juga membangkitkan para Rasul dan orang-orang yang telah mati dari kubur masing-masing nanti setelah tibanya hari Qiamat.
50. Asy-Syahiid: ( الشهيد ) Maha Menyaksikan / Maha Mengetahui keadaan semua makhluk.
51. Al-Haq: ( الحق ) Maha Haq / Maha Benar yang kekal dan tidak akan berubah sedikit pun.
52. Al-Wakiil: ( الوكيل ) Maha Pentadbir / Maha Berserah / Maha Memelihara penyerahan, yakni memelihara semua urusan hamba-hambaNya dan apa-apa yang menjadi keperluan mereka itu.
53. Al-Qawiy: ( القوى ) Maha Kuat / Maha Memiliki Kekuatan , iaitu yang memiliki kekuasaan yang sesempurnanya.
54. Al-Matiin: ( المتين ) Maha Teguh / Maha Kukuh atau Perkasa / Maha Sempurna Kekuatan-Nya , iaitu memiliki keperkasaan yang sudah sampai di puncaknya.
55. Al-Waliy: ( الولى ) Maha Melindungi, iaitu melindungi serta mengaturkan semua kepentingan makhlukNya kerana kecintaanNya yang amat sangat dan pemberian pertolonganNya yang tidak terbatas pada keperluan mereka.
56. Al-Hamiid: ( الحميد ) Maha Terpuji, yang memang sudah selayaknya untuk memperoleh pujian dan sanjungan.
57. Al-Muhshii: ( المحصى ) Maha Menghitung / Maha Penghitung, iaitu yang tiada satu pun tertutup dari pandanganNya dan semua amalan diperhitungkan sebagaimana wajarnya.
58. Al-Mubdi’: ( المبدئ ) Maha Memulai/Pemula / Maha Pencipta dari Asal, iaitu yang melahirkan sesuatu yang asalnya tidak ada dan belum maujud.
59. Al-Mu’iid: ( المعيد ) Maha Mengulangi / Maha Mengembalikan dan Memulihkan, iaitu menumbuhkan kembali setelah lenyapnya atau setelah rosaknya.
60. Al-Muhyii: ( المحي ) Maha Menghidupkan, iaitu memberikan daya kehidupan pada setiap sesuatu yang berhak hidup.
61. Al-Mumiit: ( المميت ) Maha Mematikan, iaitu mengambil kehidupan (roh) dari apa-apa yang hidup.
62. Al-Hay: ( الحي ) Maha Hidup, iaitu sentiasa kekal hidupNya itu.
63. Al-Qayyuum: ( القيوم ) Maha Berdiri Dengan Sendiri-Nya , iaitu baik ZatNya, SifatNya, Af’alNya. Juga membuat berdirinya apa-apa yang selain Dia. DenganNya pula berdirinya langit dan bumi ini.
64. Al-Waajid: ( الواجد ) Maha Penemu / Maha Menemukan, iaitu dapat menemukan apa saja yang diinginkan olehNya, maka tidak berkehendakkan pada suatu apa pun kerana sifat kayaNya yang secara mutlak.
65. Al-Maajid: ( الماجد ) Maha Mulia, (sama dengan no. 48 yang berbeda hanyalah tulisannya dalam bahasa Arab, Ejaan sebenarnya no. 48 Al-Majiid, sedang no. 65 A1-Maajid).
66. Al-Waahid: ( الواحد ) Maha Esa.
67. Al-Ahad: ( الأحد ) Maha Tunggal.
68. Ash-Shamad: ( الصمد ) Maha Diperlukan / Maha Diminta / Yang Menjadi Tumpuan, iaitu selalu menjadi tujuan dan harapan orang di waktu ada hajat keperluan.
69. Al-Qaadir: ( القادر ) Maha Berkuasa/ Maha Kuasa / Maha Berupaya
70. Al-Muqtadir: ( المقتدر ) Maha Menentukan.
71. Al-Muqaddim: ( المقدم ) Maha Mendahulukan / Maha Menyegera, iaitu mendahulukan sebahagian benda dari yang lainnya dalam mewujudnya, atau dalam kemuliaannya, selisih waktu atau tempatnya.
72. Al-Muakhkhir: ( المؤخر ) Maha Menangguhkan / Maha Mengakhirkan / Maha Membelakangkan / Maha Melambat-lambatkan., iaitu melewatkan sebahagian sesuatu dari yang lainnya.
73. Al-Awwal: ( الأول ) Maha Pemulaan / Maha Pertama, iaitu terdahulu sekali dari semua yang maujud.
74. Al-Aakhir: ( الآخر ) Maha Penghabisan / Yang Akhir, iaitu kekal terus setelah habisnya segala sesuatu yang maujud.
75. Azh-Zhaahir: ( الظاهر ) Maha Zahir / Maha Nyata / Maha Menyatakan, iaitu menyatakan dan menampakkan kewujudanNya itu dengan bukti-bukti dan tanda-tanda ciptaanNya
76. Al-Baathin: ( الباطن ) Maha Tersembunyi, iaitu tidak dapat dimaklumi ZatNya, sehingga tidak seorang pun dapat mengenal ZatNya itu.
77. Al-Waalii: ( الوالى ) Maha Menguasai / Maha Menguasai Urusan / Yang Maha Memerintah, iaitu menggenggam segala sesuatu dalam kekuasaanNya dan menjadi milikNya.
78. Al-Muta’aalii: ( المتعال ) Maha Suci/Tinggi , iaitu terpelihara dari segala kekurangan dan kerendahan.
79. Al-Bar: ( البار ) Maha Dermawan / Maha Bagus (Sumber Segala Kelebihan) / Yang banyak membuat kebajikan, iaitu banyak kebaikanNya dan besar kenikmatan yang dilimpahkanNya.
80. At-Tawwaab: ( التواب ) Maha Penerima Taubat, iaitu memberikan pertolongan kepada orang-orang yang melakukan maksiat untuk bertaubat lalu Allah akan menerimanya.
81. Al-Muntaqim: ( المنتقم ) Maha Penyiksa / Yang Maha Menghukum, kepada mereka yang bersalah dan orang yang berhak untuk memperoleh siksaNya.
82. Al-’Afuw: ( العفو ) Maha Pemaaf / Yang Maha Pengampun, menghapuskan kesalahan orang yang suka kembali untuk meminta maaf padaNya.
83. Ar-Rauuf: ( الرؤف ) Maha Pengasih / Maha Mengasihi, banyak kerahmatan dan kasih sayangNya.
84. Maalikul Mulk: ( المالك الملك ) Maha Pemilik Kekuasaan / Maha Menguasai kerajaan / Pemilik Kedaulatan Yang Kekal, maka segala perkara yang berlaku di alam semesta, langit, bumi dan sekitarnya serta yang di alam semesta itu semuanya sesuai dengan kehendak dan iradatNya.
85. Zul-Jalaali Wal Ikraam: ( ذوالجلال والإكرام ) Maha Pemilik Keagungan dan Kemuliaan / Maha Memiliki Kebesaran dan Kemuliaan. Juga Zat yang mempunyai keutamaan dan kesempurnaan, pemberi kurnia dan kenikmatan yang amat banyak dan melimpah ruah.
86. Al-Muqsith: ( المقسط ) Maha Mengadili / Maha Saksama, iaitu memberikan kemenangan pada orang-orang yang teraniaya dari tindakan orang-orang yang menganiaya dengan keadilanNya.
87. Al-Jaami’: ( الجامع ) Maha Mengumpulkan / Maha Pengumpul, iaitu mengumpulkan berbagai hakikat yang telah bercerai-berai dan juga mengumpulkan seluruh umat manusia pada hari pembalasan.
88. Al-Ghaniy: ( الغنى ) Maha Kaya Raya / Maha Kaya serta Serba Lengkap, iaitu tidak berkehendakkan apa juapun dari yang selain ZatNya sendiri, tetapi yang selainNya itu amat mengharapkan padaNya.
89. Al-Mughnii: ( المغنى ) Maha Pemberi kekayaan / Maha Mengkayakan dan Memakmurkan, iaitu memberikan kelebihan yang berupa kekayaan yang berlimpah-ruah kepada siapa saja yang dikehendaki dari golongan hamba-hambaNya.
90. Al-Maani’: ( المانع ) Maha Membela atau Maha Menolak / Maha Pencegah, iaitu membela hamba-hambaNya yang soleh dan menolak sebab-sebab yang menyebabkan kerosakan.
91. Adh-Dhaar: ( الضار ) Maha Mendatangkan Mudharat / Maha Pembuat Bahaya / Maha Pemberi bahaya, iaitu dengan menurunkan seksa-seksaNya kepada musuh-musuhNya
92. An-Naafi’: ( النافع ) Maha Pemberi Manfaat , iaitu meluaslah kebaikan yang dikurniakanNya itu kepada semua hamba, masyarakat dan negeri.
93. An-Nuur: ( النور ) Maha Pemberi Cahaya / Maha Bercahaya, iaitu menonjokan ZatNya sendiri dan menampakkan untuk yang selainNya dengan menunjukkan tanda-tanda kekuasaanNya.
94. Al-Haadi: ( الهادى ) Maha Pemberi Petunjuk / Yang Memimpin dan Memberi Pertunjuk, iaitu memberikan jalan yang benar kepada segala sesuatu agar berterusan adanya dan terjaga kehidupannya.
95. Al-Badii’: ( البديع ) Maha Indah / Tiada Bandingan / Maha Pencipta yang baru, sehingga tidak ada contoh dan yang menyamai sebelum keluarnya ciptaanNya itu.
96. Al-Baaqi: ( الباقع ) Maha Kekal, iaitu kekal hidupNya untuk selama-Iamanya
97. Al-Waarits: ( الوارث ) Maha Membahagi / Maha Mewarisi / Maha Pewaris, iaitu kekal setelah musnahnya seluruh makhluk.
98. Ar-Rasyiid: ( الرشيد ) Maha Cendekiawan / Maha Pandai / Bijaksana / Maha Memimpin, iaitu yang memimpin kepada kebenaran, iaitu memberi penerangan dan panduan pada seluruh hambaNya dan segala peraturanNya itu berjalan mengikut ketentuan yang digariskan oleh kebijaksanaan dan kecendekiawanNya.
99. Ash-Shabuur: ( الصبور ) Maha Penyabar yang tidak tergesa-gesa memberikan seksaan dan tidak juga cepat melaksanakan sesuatu sebelum masanya.
Indah berbagi kelebihan yang Allah Kurniakan.
Ada beberapa keutamaan jamaah haji yang menjadi korban tertimpa crane di Masjidil Haram. Dan hanya Allah yang mengetahui hikmah dalam masalah ini:
DIANTARANYA:
1. Meninggal di hari yg mulia, yaitu Jumat.
عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عَمْرٍو قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : « مَا مِنْ مُسْلِمٍ يَمُوتُ يَوْمَ الْجُمُعَةِ أَوْ لَيْلَةَ الْجُمُعَةِ إِلَّا وَقَاهُ اللَّهُ فِتْنَةَ الْقَبْرِ »
Artinya: "Dari Abdullah bin ‘Amr radhiyallahu anhuma, ia berkata: Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: “Tidaklah seorang muslim meninggal dunia pada hari Jumat atau pada malam Jumat melainkan Allah akan melindunginya dari fitnah (pertanyaan) kubur.” (HR. At-Tirmidzi, Ahmad, Humaid, Abu Ya'la, dan Al-Baihaqi).
2. Meninggal karena tertimpa reruntuhan.
Rasulullah shalallahu alaihi wasallam bersabda:
الشُّهَدَاءُ خَمْسَةٌ: الْمَطْعُوْنُ وَالْمَبْطُوْنُ وَالْغَرِقُ وَصاَحِبُ الْهَدْمِ وَالشَّهِيْدُ فِي سَبِيْلِ اللهِ
“Syuhada itu ada lima, yaitu orang yang meninggal karena penyakit tha’un, orang yang meninggal karena penyakit perut, orang yang mati tenggelam, orang yang meninggal karena tertimpa reruntuhan, dan orang yang gugur di jalan Allah.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim dari hadits Abu Hurairah).
3. Meninggal di jalan Allah, yaitu sedang atau akan beribadah haji.
Abu Hurairah radhiyallahu anhu menyampaikan sabda Rasulullah shalallahu alaihi wasallam :
مَا تَعُدُّوْنَ الشَّهِيْدَ فِيْكُمْ؟ قَالُوْا: يَا رَسُوْلَ اللهِ، مَنْ قُتِلَ فِي سَبِيْلِ اللهِ فَهُوَ شَهِيْدٌ. قَالَ: إِنَّ شُهَدَاءَ أُمَّتِي إِذًا لَقَلِيْلٌ. قَالُوْا: فَمَنْ هُمْ يَا رَسُوْلَ اللهِ؟ قَالَ: مَنْ قُتِلَ فِي سَبِيْلِ اللهِ فَهُوَ شَهِيْدٌ, وَمَنْ مَاتَ فِي سَبِيْلِ اللهِ فَهُوَ شَهِيْدٌ، وَمَنْ مَاتَ فيِ الطَّاعُوْنَ فَهُوَ شَهِيْدٌ، وَمَنْ مَاتَ فِي الْبَطْنِ فَهُوَ شَهِيْدٌ، وَالْغَرِيْقُ شَهِيْدٌ
“Siapa yang terhitung syahid menurut anggapan kalian?” Mereka menjawab, “Wahai Rasulullah, siapa yang terbunuh di jalan Allah maka ia syahid.” Beliau menanggapi, “Kalau begitu, syuhada dari kalangan umatku hanya sedikit.” “Bila demikian, siapakah mereka yang dikatakan mati syahid, wahai Rasulullah?” tanya para sahabat. Beliau menjawab, “Siapa yang terbunuh di jalan Allah maka ia syahid, siapa yang meninggal di jalan Allah maka ia syahid, siapa yang meninggal karena penyakit tha’un2 maka ia syahid, siapa yang meninggal karena penyakit perut maka ia syahid, dan siapa yang tenggelam ia syahid.” (HR. Muslim)
4. Meninggal ketika sedang beramal shalih.
Hudzaifah radhiyallahu anhu menyampaikan sabda Rasulullah shalallahu alaihi wasallam:
مَنْ قَالَ: لاَ إِلهَ إِلاَّ الله ابْتِغَاءَ وَجْهِ اللهِ خُتِمَ لَهُ بِهَا دَخَلَ الْجَنَّةَ. وَمَنْ صَامَ يَوْمًا ابْتِغَاءَ وَجْهِ اللهِ خُتِمَ لَهُ بِهَا دَخَلَ الْجَنَّةَ. وَمَنْ تَصَدَّقَ بِصَدَقَةٍ ابْتِغَاءَ وَجْهِ اللهِ خُتِمَ لَهُ بِهَا دَخَلَ الْجَنَّةَ
“Siapa yang mengucapkan La ilaaha illallah karena mengharapkan wajah Allah yang ia menutup hidupnya dengan amal tersebut maka ia masuk surga. Siapa yang berpuasa sehari karena mengharapkan wajah Allah yang ia menutup hidupnya dengan amal tersebut maka ia masuk surga. Siapa yang bersedekah dengan satu sedekah karena mengharapkan wajah Allah yang ia menutup hidupnya dengan amal tersebut maka ia masuk surga.” (HR. Ahmad, sanadnya shahih).
Semoga Allah menerima amalan para korban jatuhnya crane di Masjidil Haram dan menjadikan mereka sbg para syuhada.
Al Fatihah 120X......Aamiin Yra
( Kedatun Keagungan Lampung)
Innalillah wa inna ilaihi rooji'uun
SukaTunjukkan lagi reaksi
Komen

berkongsi kiriman Rabeah Binti Mohd Ali.
PASTI INDAH BERKAT KESABARAN DAN KESYUKURAN
Sociedad Argentina de Horticultura telah menambah 3 foto baru — bersama Ales Mendiola Gonzalez dan 59 yang lain.
Dinteranthus puberulus
Sociedad Argentina de Horticultura
Desde 1936 al Servicio de la Comunidad
 
 
 
 
 
Rabeah Binti Mohd Ali telah berkongsi foto Sociedad Argentina de Horticultura.
indah berkat sabar
 
 
 
 

BUATLAH KERAJAAN DI HATIMU MAKA TERCAPAI KEBAHAGIAAN DUNIA & AKHIRAT

"SALAM AIDIL ADHA BUAT  SEMUA YANG MENGENALI DIRI INI DI ALAMMAYA MAHUPUN DI DUNIA NYATA DENGAN UCAPAN MAAF ZAHIR BATIN KUSAYANG KALIAN DEMI-NYA MOGA PERTEMUAN KITA BERAKHIR DENGAN PERTEMUAN DI SYURGA BERSAMA MELIHAT WAJAH ALLAH AZZAWAJALLAH BERDEKATAN DENGAN RASULULLAH ITULAH MATLAMAT KITA AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN,"
7 Zulhijjah 1437H
9 September 2016
 
#Sebarkanlah Tanaman luar biasa... Bukti kebesaran Allah... Setuju?
   
 
 
SESUNGGUH-NYA ALLAH MAHA KAYA SEKAYA-KAYA-NYA
SUBHANALLAH ALHAMDULILLAH ALLAHU AKBAR
SEKIRANYA ALLAH SWT MENGURNIAKAN SELURUH MANUSIA DENGAN KEKAYAAN AKAN TIDAK BERKURANGAN SEDIKIT PUN KEKAYAAN ALLAH SEBAB ITU ALLAH MAHA KAYA MAHA PEMURAH MAHA SEMPURNA MAHA BIJAKSANA.
"Pohonan di Syurga jika penghuni Syurga ingin saja memakan buah...pohonan buah akan datang tak perlu dipetik siap sedia untuk dimakan." ALLAHU AKBAR HEBATNYA SYURGA ALLAH.


TAK ADA KEJADIAN KEBETULAN SEMUA HANYA BISA TERJADI DENGAN IZIN ALLAH


"HIKMAH"


Tak ada kejadian kebetulan

Tak ada kejadian sia-sia
Semua hanya bisa terjadi dengan izin Allah
Dan semuanya pasti penuh hikmah
Hikmah tak akan terbaca
Oleh orang yg sarat emosi
Sibuk memanjakan perasaan
Cinta dunia, senang dengan penilaian makhluk
Langka berzikir
Tak mau sungguh-sungguh tafakur
Hikmah yg terbaca
akan merubah suasana hati
Akan mudah merubah perilaku
Dari pedih menjadi syukur
Dari melankolis menjadi semangat
Hikmah mudah terbaca oleh orang yang berhati bersih,
Buah dari kecerdasan akal, Ketulusan hati Dan kesungguhan mencintai Allah diatas segalanya.


PERTEMANAN TAK TERHINGGA NILAIANNYA SAMPAI ALAM BARZAHRatu Yang Bersemayam

aksara puisimu menderu bagaikan
angin ternado menghempaskan rasa
rindu disaat aku duduk termenung
di malam sepi terurai dalam kalbu
walaupun hanya sebatas impian kulalui
rasanya ratu perpuisian dalam aksara puisiku
menjelma bersemayam dalam setiap bait
kubacakan disaat aku menghirup udara segar
dengan cappucino panas menghangat sekujur
tubuhku sepertinya batang pohon terkesima
menantikan belaian kasih pertemanan tak
terhingga nilainya sampai alam barzah
apa gerangan ?puisi kau tuliskan dengan
ketulusan hati terlukiskan dalam hayatku
di mana aku terkapar di batu karang menjulang
di atas langit menyambut kedatangan seorang
ratu rimba niagara tercantolkan di sebuah batang
pohon di sebuah hutan belantara
sungguh kata dan kalimat terurai
terlukiskan dengan nada mengharukan hati
nan permai kucetuskan bahwa penyair
sementara terpesona akan kata semanis madu
terlupakan tidak sampai aku berjalan ke ujung dunia
siamir marulafau 27052013>puisi buat teman


MENDAPAT ILHAM DARI-NYA BAGAIKAN MENGUTIP PERMATA DARI SYURGA YANG GUGUR DI BUMI. ALLAHU AKBAR SYUKUR YA ALLAH AAMIIN


Sociedad Argentina de Horticultura berkongsi kiriman Rabeah Binti Mohd Ali.
Subhanallah bunga-bunga sastera nan indah anugerah dari-Nya.
Sociedad Argentina de Horticultura telah menambah 3 foto baru — bersama Lidia Sochacka dan 77 yang lain.
Cannonball Tree Flower
Sociedad Argentina de Horticultura
Desde 1936 al Servicio de la Comunidad


AKU BERKARYA BUKAN MAHUKAN PENGHARGAAN
JANGAN LENGAH BERKARYA KELAK TIDAK MENCUKUPI MASA
:::kutatap mata dan peta di dunia maya::: apakah di sana tersembunyi mesra dan kisah lama ::: datanglah bersapa di dalam jaga (mata yg terbuka) atau juga tika semua peta memadam dari benua::: jangan lengah berkarya kelak tidak mencukupi masa:::
By: Bonda UI
Unlike ·
You and Mbak Nur like this.
DIA NADI SASTERAKU DUNIAKU
Aku berkarya kerana mahu
meraih kasih sayang insan demi-Nya
& menyebarluaskan kasih sayang demi-Nya
dalam pelbagai tema
tapi jika ada yang salah artikan itu terpulang...
itulah matlamat aku berfb
bukan sekadar suka-suka
kalau dia sebagai rakan grup aku tak kisah jika mereka sepikan karyaku tapi jika dia rakan fb ku
dia ibarat nadi sasteraku duniaku
jika hadirnya aku sebagai rakan fbnya
seperti aku tak wujud dan sepikan aku
aku tak tega kerana
aku suka hidup atas dasar win-win
aku saja yang muka tak malu menyapanya
mereka nggak
apalah maknanya aku jadi rakan fbnya ...
aku cuma mahukan mereka
hadir sepeti rakan seperjuanganku
Si Kunta Si Kunte yang sentiasa
menyuntik semangatku berkarya
hingga aku teruja dengan dunia sastraku...
dan mereka rela pertaruhkan nyawanya untuk dunia sasteraku agar aku bisa menulis hingga terhenti nafas terhentilah pena...
kuharap mereka yang terpaksa kundurkan diri sudi memaafkan aku kerna sudah begini kehendakku...mahukan cuma
rakan fb yang menyuntik semangatku bersastera...kerana sastera dunia yang kudambakan...rakan fbku adalah nadi sasteraku...adalah nyawaku untuk bersastera...
berfb bukan sekadar suka-suka...atau santai-santai saja kerana aku sudah kesuntukan masa ...
KARYA RATU RIMBA NIAGARA
12 Sept 2012
17 hours ago · Edited · Like · 1
Bonda UI hentikan berharap jika harapan itu memilukan
apalagi jika sangkaan itu silap
kerana membaca karyamu perlukan waktu
dalam keindahan bahasa ada mesej menyerbu
bagai air aliranya deras
terasa segar ke segenap penjuru
dan begitulah pembaca yang mengikuti karyamu
terkadang tak membalas mungkin terhibur dan terpaku..(maaf td terterkan enter tp belum sudah taip)..
17 hours ago · Edited · Like
Rabeah Mohd Ali Sikunta sikunte yang sentiasa
menyuntik semangatku berkarya
hingga aku teruja dengan dunia sastraku...
dan mereka rela pertaruhkan naywanya untuk dunia sasteraku
agar aku bisa menulis hingga terhenti nafas terhentilah pena...
kuharap mereka yang terpaksa kundurkan diri sudi
memaafkan aku kerna sudah begini kehendakku...mahukan cuma
rakan fb yang menyuntuk semangatku bersastera...kerana sastera dunia yang kudambakan...
rakan fbku adalah nadi sasteraku...adalah nyawaku untuk bersastera...
berfb bukan sekadar suka-suka...atau santai-santai saja kerana aku sudah kesuntukan masa ...
17 hours ago · Like
Rabeah Mohd Ali Apa maksudmu jangkaanku silap ye...
17 hours ago · Like
Bonda UI kita silap merasa kita tak dihargai...padahal karya kita tu dibaca rapi..
17 hours ago · Like
Bonda UI berkaryalah..lihat pada karya yg ditinggalkan bangsa..di sana ada sedikit jalur cahaya kebenaran pabila sejarah habis direka dan bukti serta batu bersurat dipalsukan..ku beralih mencari karya ..jika tiada di mana pilihannya?
17 hours ago · Like
Rabeah Mohd Ali Aku bukan mahu dihargai ...tak terlintas langsung...cuma sebagai rakan fb je yang aku mahu serius
membincangkan karyaku...dan aku saling berbagi ilmu ini kalau macam tunggul gimana seperti aku berkawan dengan boneka...cuba kalau kamu tinggal dalam rumah yang semuanya boneka...silap haribulan jadi boneka aku juga....kalau di grup tak apa...sebab itu rakan fbku tak ramai boleh dibilang dengan jari...aku cuma mahu rakan seperti si kunta si kunte...
17 hours ago · Like · 1
Bonda UI hihihi ...mudah mudahan kunta kunte tersenyum kerana mereka dapat menawan hati..sabrlah..banyakkan memberi..bagiku sedang memerhati dan cuba memahami sebuah puisi tentu perlu kuhayati..agar perjuanganmu kufaham dan mengerti..bimbang tersalah pula tindakanku nanti..salam manis buatmu
17 hours ago · Like
Rabeah Mohd Ali Kadang kala aku rasa bersalah dengan rakan fbku...kerana terpaksa undur kan diri...
aku ingatkan mereka akan bersama ku susah dan senang
tapi setakat like dan beri pendapat pun tidak inikan bertanya kabar
itu ke namanya kawan sejati...
sedih aku...
tapi tak apalah aku ada kawan-kawanku di rimba ini
yang sentiasa sudi membalut luka di hatiku
dan sentiasa sudi membaca dan mengusahakan karyaku untuk menjadi kenyataan
moga Allah memperkenankan-Nya. Aamin
Kepada rakan fb yang sepi menyepi dan aku pun jadi sepi
maafkan aku ye ...maafkan sampai kapanpun
harap kalian sudi memahami dunia sasteraku...
17 hours ago · Like
Rabeah Mohd Ali Pada rakan-rakan fb yang sepi...nantilah ku buka akaun lagi satu...mencari rakan fb yang sepi menyepi sekadar syarat saja wujudnya...hehehe jangan marah beb...kerana aku jenis orang yang suka berterus terang...jika bonda hendak ambil hati...ambillah hatiku sekali ye...hehehe
17 hours ago · Like
Bonda UI tak berapa faham mcm mana nk ambil hati ..
13 hours ago · Like
Rabeah Mohd Ali Kalau tak faham tak apalah...sebab rakan fb ku semuanya yang faham je...
13 hours ago · Like
Rabeah Mohd Ali ernmmm dalam sepi itu barulah nanda faham...bunda....
13 hours ago · Like
Bonda UI Rabeah Mohd Ali..ada banyak cara berkawan di fb..ada yg kita sedia kenal dan kita jdkan mereka kawan di fb..ada juga yg kita tk kenal tapi ditakdirkan bertemu di fb(itulah kita)....yang tak mengerti itu kemampuan diri .. syukur pada yg faham dan simpati pada yg belum..sekali berteman fb selamanya berteman..
13 hours ago · Like
Rabeah Mohd Ali berteman tapi sepi menyepi apalah maknanya tu...takkan sepi hendak dibawa ke mati...lainlah di alam realiti biarpun berteman dengan yang bisu tapi bisa mengerti kerana bahasa isyaratnya...di alam maya tiada bahasa isyarat ye...hakikatnya hatiku terlara jika berteman di fb tiada apa-apa makna...bisu sepi...itu menyeksakan aku...cuba tanya pada diri sendiri apa matlamat aku mahu berkawan dengannya dan apa matlamatku berteman fb... sepi....sepi...sepi...bawa ke mati...aduh...tak tegaku begitu...harap faham...keadaan ku kenapa ku berteman fb bukan suka-suka tapi serius....setiap teman fbku lebih berharga daripada permata...biarpun cuma seorang tapi faham...faham...faham akan daku....sebab bila mana yang mahu menjadi rakan fbku aku fikir banyak kali takut dia tidak memahami lalu dia terkecewa sendiri...aku tak mahu begitu jadinya...sebab itu aku sentiasa meminta maaf...jika bunda masih tak faham lagi duniaku maafkan daku bunda...kita jumpa sajalah di grup ye...di sini cuma yang faham saja dengan duniaku...dunia yang tak mahu disepikan dalam bisu ...kelam dan terus tenggelam...sudahlah si kunta si kunte tenggelam selama-lamanyanya...demi kebahagiaan dunia sasteraku...
(PETIKAN DARIPADA WALL RATU RIMBA NIAGARA)
12 Sept 2012

DIA CUKUP BUAT PUISIKU TERLUKA PARAH
RAKAN FB TOLONG FAHAMI DAKU
Sudah tiga tahun aku
Membuka akaun fb
Sejujurnya aku ni jenis buta IT
Tapi kerana minat sangat dengan dunia sastera
Aku di ajar si kunta si kunte
Katanya dia akan ajar hingga aku faham
Dulu masa muda
Setelah aku berkarya
Aku jadikan buku kecil
Dan aku copy dalam jumlah yang banyak
Dan kemudian aku membuat kaji selidik kepada pembaca
Jenuh jugalah jumpa orang awam
Aku yang pemalu jadi muka tak malu
Memberanikan diri meminta mereka membaca karyaku
Dan kemudian aku minta mereka
Tulis di borang kaji selidikku mengenai karyaku
Pembaca terdiri pelbagai peringkat umur , taraf akademik dan kerjaya
Sampai di rumah aku membaca apa yang ditulis diborang kaji selidik
Wau amat memeranjatkan aku
Aku teruja dengan dunia karya ku sendiri
Apa lagi selalulah aku berkarya...karya...karya...
Kalau dulunya aku teragak-agak hendak menulis
Kerana rasa rendah diri yang amat sangat
Kerana siapalah aku yang tidak sepandai penulis berkelulusan tinggi
Tapi kerana kata-kata semangat yang ada di borang kaji selidik
Daripada pembaca...membuatkan aku yakin apa yang kutulis itu
Adalah bermutu dan berfakta
Hampir makan masa bertahun juga aku membuat kaji selidik
Adalah puluhan tahun juga...
Dan ribuan kaji selidik yang kudapati daripada pembaca
Terima kasih pembaca atas dorongan kalian untuk dunia sastera yang kudambakan
Setelah usiaku begini aku sudah tiada upaya lagi hendak
Membuat kaji selidik cara bertemu dengan pembaca yang teridiri daripada orang Awam ...kerana menggunakan tenaga yang banyak
Entah macam mana aku dapat idea untuk mencari pembaca karyaku melalui
Alam maya...
Aku buka akaun fb semata-mata mahu mencari rakan fb yang menyokong kerjaya
Sasteraku dan menjadi sumber inspirasiku berkarya...
Masa itu aku taksub add rakan untuk menjadi rakan fbku memilih mereka yang pelbagai kerjaya dan taraf darjat...dato' ada...politik ada...usahawan ada..
semuanya adalah...dikumpul-kumpul ada 200 orang...tapi pabila aku minta
pendapat rakan fbku ..mereka semua buat tak tahu je...aku jadi memberontak...tanpa fikir panjang aku removekan mereka semua kecuali yang sanggup memberi pendapat saja...daripada 200 orang cuma tinggal 4 orang rakan fb...
hatiku puas lega...
Dalam hatiku puas lega...tak seribut otak ....aku cuba cari lagi rakan fb yang
baru...kumpul-kumpul...dapat 40 orang...tapi kebanyakkannya orang Indonesia dari Malaysia cuma ada seorang saja...kerana aku suka karang cerita tentang raja-raja dan pahlawan-pahlawan Indonesia..aku add lah raja-raja Indonesia dan pahlawan-pahlawan Indonesia...dengan izin Allah dapatlah aku mengarang mengenai puisi-puisi
bertemakan Raja dan pahlawan Indonesia serta kebudayaan Indonesia...bertambah
terujanya aku bilamana mereka masukkan aku ke grup yang mereka tubuhkan.
Lagilah aku mengarang dai pagi ke petang ..petang ke malam...
Semenjak dari itu...rakan fbku yang bisu kaku lesu...sepi menyepi ...aku terpaksa
sepikan...kerana aku tak dapat hendak teruskan dalam dunia yang sepi dan bisu kerana itu bukanlah matlamat aku ber fb...jika mereka kecil hati aku minta maaf dari hujung kaki hingga ke hujung rambut...moga mereka memahami duniaku dan aku tiada niat untuk memutuskan tali silaturrahim...dalam Islam tiga hari tak bertegur sapa tak boleh...tapi dalam fb bukan tiga hari mereka tak bertegur sapa denganku...berhari-hari berminggu-minggu...berbulan-bulan...salah siapa? sudahlah fb itu sepi tanpa aku dengar suaranya...ini suara kalbunya pun aku tak dengar...he memang semuanya tak salah....
Jikalah mereka kata aku berkarya kerana ingin penghargaan ...itu adalah satu kesilapan...lagi orang tak kenal aku lagi aku suka...kalau aku tahulah tak perlu masukkan nama sebenar...nama pena aje...dan wajahku sebagai memberi semangat untuk mengarangkan watak si Puteri Rimba dan Si Ratu Rimba .
Harap dengan penjelasan aku ini semua rakan fbku faham kenapa aku memilihmu sebagai teman fb...andai kata kita tidak jadi teman fb lagi maafkan aku ye teman-teman...mungkin di dunia kita tak dapat berkomunikasi atas alasan sibuk, malu, takut riak, takut dibenci orang...tak apalah aku faham...mana tahu di Syurga kita berjumpa dan saling berkomunikasi dalam bahasa-bahasa Syurga. Aamiin.
Kepada yang addku dan aku belum terima lagi maafkan aku kerana rakan fbku terlalu
terhad tapi jika kalian mahu seperti semangat si kunta si kunte aku alu-alukan kerana itupun yang kucari sebagai rakan fb.
AKU BUKANLAH ORANG YANG SEMPURNA BAIK
TAPI AKU INGIN MENJADI ORANG YANG BAIK
PADA PANDANGAN ALLAH DAN JUGA MANUSIA
REDHA ALLAH REDHA MANUSIA
HUBUNGAN BAIK DENGAN TUHAN
HUBUNGAN BAIK DENGAN MANUSIA
KERANA AKU MAHU MATI DALAM KEADAAN TENANG
AAMIIN YA RABBAL A'LAMIN
KARYA RATU RIMBA NIAGARA
11 September 2012
Like · · Unfollow Post · 15 hours ago
Ahmad Tajuddin, Adnan Mustafa and 3 others like this.
Adnan Mustafa bute it x pe......janji hati celek.....hehehehe
15 hours ago · Unlike · 1
Rabeah Mohd Ali sekarang tak buta lagilah ...pandai kit...kit...je...
tapi hatiku celek untuk menyelami hatimu yang tak sudi membaca karyaku...teganya dikau dan sedihnya aku kerana hatimu masih tak juga celek-celek untuk sudi membaca karyaku....hehehehe kalau aku sepikan rindumu di ombak rindu jangan marah ye....hehehe
15 hours ago · Like · 1
Adnan Mustafa sampai nye hati mu.........
15 hours ago · Unlike · 1
Rabeah Mohd Ali Dah tak faham...faham...kenalah sampai hati ye agar tak makan hati...hehehe
15 hours ago · Like · 1
Adnan Mustafa bagus pe makan hati.....org laen,,,,,jangan kan hati....kulit pon x de...
15 hours ago · Like
Rabeah Mohd Ali Apa pun yang penting kau tak makan hatiku aku tak makan hatimu...jika dua-dua sudah tak ada hati...faham-faham ajelah....hehehe
15 hours ago · Like · 1
Rabeah Mohd Ali Lebih baik tak ada kepala daripada tak ada hati....hehehe
15 hours ago · Like · 1
Adnan Mustafa nampak macam x de......hanya yg taw je mengerti.....
15 hours ago · Unlike · 1
Rabeah Mohd Ali Apapun aku tak ngerti apa maksudmu itu ye...kerana aku tak punya hati kerna hatiku sudah direnggut orang yang tak punya kepala yang ada jasad je...tak caya tengok gambar tu...cepat munculkan kepala tu biar semua ahli grup kat sini kenal...siapa dia Adnan Mustafa....hehehe
15 hours ago · Like · 1
Adnan Mustafa biarkan le dia .......nanti kalau tengok ade yg benci lk....
15 hours ago · Like
Rabeah Mohd Ali Benci tapi rindu....hehehe
15 hours ago · Like · 1
Adnan Mustafa kalau dah benci....benci je.......jangan ade rindu...
15 hours ago · Like
Rabeah Mohd Ali FUYOOO
JIKA BENCI JANGAN ADA RINDU...
ini nak buat lirik lagu ni pasti cintan habis...hehehe
15 hours ago · Like · 1
Adnan Mustafa tangkap lentok.......huhuhuhuhuhu
15 hours ago · Like
Rabeah Mohd Ali nanti ye tengah cari ilham ni...Jika benci jangan ada rindu...hehehe
15 hours ago · Like · 1
Adnan Mustafa rindu mu ku bawa bersame.....
15 hours ago · Like
Rabeah Mohd Ali nak bawa ke mana tu...hehehe
biarlah rinduku rindumu kita bawa bersama ke Syurga.
15 hours ago · Like · 1
Adnan Mustafa ehmmmmm
15 hours ago · Unlike · 1
JIKA BENCI JANGAN ADA RINDU
Hari-hari rindu sama kamu
Kamu tega sepikan rinduku
Kenapa kau sepikan aku
Napa bilang suka
Napa bilang cinta
Tapi bila ada dia
Kau lupa janji kita
Tuk sehidup semati
Aku jadi benci
Benci sama kamu
Padaku kau bilang cinta
Padanya kau bilang sayang
Aku jadi keliru
Mana satu pilihanmu
Aku atau dia
Hatiku cuma ada kamu
Aku cuma cinta kamu
Tiada lain di hati ini
Cuma ada kamu
Mahu sehidup semati denganmu
Aku cinta sama kamu
Aku sayang sama kamu
Tapi kau pendusta cinta
Buat aku benci sama kamu
Kamu buat aku kecewa
Aku benci sama kamu
Tapi aku rindu sama kamu
Kau ku tunggu di pintu Syurga
Kerana kau yang kucinta
Aku benci tapi aku rindu sama kamu
KARYA RATU RIMBA NIAGARA
11 September 2012
(hehehe ok tak lagu ini ye Adnan Mustafa...hehehe)
15 hours ago · Like · 2
Adnan Mustafa mmg ok.....yg nie dalam benci xpi semakin rinduuuu...
14 hours ago · Unlike · 1
Adnan Mustafa nati kut jadi sepi tanpa cinta mu...hahahahaha
14 hours ago · Unlike · 1
Rabeah Mohd Ali matilah aku diburu oleh cinta hatimu ...lariii......hehehe
14 hours ago · Like · 1
Adnan Mustafa lari le sepuas hati mu......disaat kau berhenti......aku ade disitu.....
14 hours ago · Like
Rabeah Mohd Ali TIKA LANGKAHMU TERHENTI AKU ADA DI SITU...
fuyoo dapat lagi idea ni....hehehehe
14 hours ago · Like · 1
Adnan Mustafa hahahhaha ..dah faham kan....
14 hours ago · Like
Rabeah Mohd Ali Ada faham boss!!! hehehe
Nanti satu lirik lagu ada bayaran tak ....hehehe
14 hours ago · Like · 1
Adnan Mustafa blanje taw.....
14 hours ago · Unlike · 1
Rabeah Mohd Ali hehehe aku di sini di rimba ...cam mana nak belanja..
14 hours ago · Like · 1
Adnan Mustafa dalam mimpi.....bye.....
14 hours ago · Like
Rabeah Mohd Ali jika rindu jangan ada mimpi...bye....hehehe
14 hours ago · Like · 1
Adnan Mustafahehehehheeheheheheheheheeeeeeeeeeeeeeeeeee
14 hours ago · Unlike · 1
Rabeah Mohd Ali hehehe ada apa tentang rindu....hehehe
11 hours ago · Like
Zanag Zanovic berpuisi ...bersajak ...mau pun bermadah jgnlah di letak dgn harga sebuah pujian kerana bait2 ayat itu lahir dari hati yg memberi kepuasan bukan penghargaan........
9 hours ago · Like
Rabeah Mohd Ali JANGAN MENGUBAH DIRIMU HANYA KERANA PENDAPAT
ORANG LAIN TENGTANGMU
JANGAN BIARKAN MEREKA BAHAGIA TAPI SENDIRI TERSEKSA
PETIKAN DARIPADA RAKAN IT
9 hours ago · Like · 1
Rabeah Mohd Ali KITA HIDUP APA YANG KITA MATLAMATKAN
Duhai Zanag Zanovic...
Kalau aku mahukan penghargaan
Sudah lama aku berhenti menulis
Sudah lama aku tak bersiaran di grup ini
Biarpun karyaku tak di like aku tak kisah
Tapi di fb aku kisah
Kerana mereka adalah nadi sasteraku
Kalau hadirnya sepi menyepi
Ada seperti tak wujud
Ada seperti tak dirasa kehadirannya
Sedangkan Tuhan tak nampak tapi kita rasa
Ada wujudnya
Rasa ada-Nya dia
Malangnya aku punya teman fb yang ada sekadar syarat saja ada
Tapi hakikatnya tak pernah dia tahu kewujudanku
Ku tegur sapapun tak mahu jawab
Sedangkan kawan fbku adalah permata yang amat bernilai
Kerana dia adalah sumber inspirasiku berkarya
Aku tak mahu bisunya bisuku
Sepinya sepiku
Hingga bawa sepi selamanya
Aku tak tega begitu...
Matlamat ku ber fb mencari rakan fb
Yang benar-benar memahami dunia sasteraku
Kerana masaku terlalu suntuk
Dan rakan-rakan fbku terlalu terhad
Jika ditakdirkan aku menjadi admin grup sastera
Aku pastikan semuanya berkarya
Jika sepi dan bisu je biarpun puluhan ribu ahlinya
Tapi ahli yang aktif adalah tak sampai 10% saja
Alangkah ruginya ada peluang bersuara
Ada peluang berkarya
Ada peluang memberi pendapat
Tapi dipersiakan
Tub...tub...dah mati...
Rugilah,,,jika sampai ke mati tak dapat
Bersuara...sedangkan masa ketika hidup
Terbentang luas...
Kita hidup apa yang kita matlamatkan
Jadinya tak perlukan perhargaan
Karya Ratu Rimba Niagara
11 Sept 2012
9 hours ago · Like · 1
Zanag Zanovic Tiga orang pandang ke luar tingkap, seorang melihat tanah, seorang melihat pokok, seorang melihat awan. Ini kerana setiap manusia mempunyai persepsi yang berbeza. Lantaran itu, jangan berasa hati jika orang lain berbeza pendapat dengan kita.....
8 hours ago · Like
Narrul Akma jadilah orang yang duduk dalam bilik yang gelap ,yang hanya ada setitik lubang untuk kita melihat keluar...bila kita berpuisi...
8 hours ago · Like
Rabeah Mohd Ali Aku tak perlu melayani orang yang tak faham jiwaku...
kerana jiwanyan denganku berbeda...
tapi aku kena faham apapun perbedaan matlamatnya tetap sama
iaitu mahu pulang ke Pangkuan-ya.
Aku tak mahu kerana aku berpuisi
Ada yang sakit hati...
Dan aku tak tahu kenapa dia sakit hati
Dia tak akan faham
Aku bincangkan tajuk lain dia bincang tajuk lain
Aku bincang kehendakku pada teman fbku
Dia kata aku mahukan penghargaan
Pelik manusia ini...
Dulu ada yang kondem aku berpuisi
Sampai perang besar
Gara-gara aku berpuisi tentang cinta Adam
Dia macam naik meroyan
Aku sekadar puisi
Tapi dia ingat aku betul-betul jatuh cinta dengan Adam...
aku bukan ambil Adam dia
8 hours ago · Like · 1
Narrul Akma saya jua di kata tentang puisi2 saya...lantak kan aje...itu fikir kita bukan mereka...jangan hati kita retak kerana kata2 orang...insan yang berpuisi perlu hargai puisi oranglain baru lah tinta luahan itu mengalir deras
8 hours ago · Like
Rabeah Mohd Ali Maknya aku tahulah hatinya ada sakit
Yang perlu dirawat...
Yang peliknya karya aku tak pernah mahu di like
Tahu hentam...hentam...
Kerana aku tak mahu dihentam
aku lepaskan grup itu
Kalau boleh aku tak mahu ketemu lagi berbicara dengannya
biarlah aku berundur dari grup tersebut...
aku berundur bukan berarti aku kalah
tapi aku tak mahu berbalah
aku berpuisi bukan kerana nama
bukan kerana mahukan penghargaan
aku dah masak dengan manusia ini
walaupun dia tak cerita aku tahu siapa dia?
Itulah dia manusia
apabila rasakan dirinya sempurna
orang lain semuanya tak sehebat dia!
berpuisi boleh menyihirkan orang
begitulah hebatnya dia
kalau boleh simpang malaikat 44 berjumpa dia
di grup ini...
akan dilanda tsunami puisi sihir menyihir...
8 hours ago · Like · 1
Zanag Zanovic wahai Rabeah Mohd Ali....maaf kira bicara ku mencakar mencalar hati mu.......
8 hours ago · Like · 1
Rabeah Mohd Ali Kalau dia datanglah ke grup ini
pastinya aku akan keluar dari grup ini
pastinya dia akan buat aku melatah
pastinya puisiku akan jadi kaku ...
makanya aku mahu menjauhi dia
dia cukup membuatkan puisiku terluka parah...
8 hours ago · Like
Zanag Zanovic peduli kan mereka Rabeah Mohd Ali.......
8 hours ago · Like
Narrul Akma berat pahit mu di onar mereka....namun ini dunia muRabeah Mohd Ali...jangan biarkan puisimu yang mekar melayu jangan izinkan puisimu hilang maya
7 hours ago
Zanag Zanovic papar kan semahu mu .....bicara hati laungan merdeka .....anak bangsa......
7 hours ago · Like
Rabeah Mohd Ali Di mana -mana ada bayangan dia yang membuatkan hatiku pilu....
Usiaku sudah sampai ke penghujungnya...makanya selagi aku boleh berpena aku akan berpena...dengan caraku tersendiri tanpa mahu pernah merendah-rendahkan karya rakan sastra lain. Kerana mereka ada cara mereka tersendiri berkarya..mereka ada sebab-sebab tersendiri kenapa begitu...jadi aku amat hormati setiap penderian rakan sastraku ...biar bagaimana lukanya hatiku dirobek-robek tanpa ehsan aku tetap memaafkan dia mungkin bagiku betul bagi dia tak betul yang sebetulnya dua-dua tak betul. Kalau betul-betul pasti dia faham aku faham kerana aku gagal memahamkan dia kenapa aku begitu walaupun aku telah jelaskan panjang berjela-jela...tapi masih tak faham...kalau tidak tak akan berlakunya tsunami puisi sihir menyihir...aduhai malunya aku di grup tersebut...makanya grup tersebut tinggal nostalgia dan Adam yang mulanya mencintaiku terus benci samaku gara-gara dia...aku bilang sama Adam kalau itu keputusanmu aku terima dengan redha kerana aku berpuisi bukan mahu membuatkan Adam jatuh cinta padaku sekadar puisi tapi dia jatuh cinta mana aku tahu dan mana aku tahu dia mahu memutuskan cinta gara-gara cemburu si cemburu memusnahkan kasih dan cinta suci dan gara-gara dia terus musnah berdebur-debur...dan aku leburkan mereka itu semuanya di ombak rindu dan tak ingin kuingat lagi...itulah dunia puisi yang penuh misteri...
(PETIKAN DARIPADA WALL GRUP OMBAK RINDU)
12 Sept 2012
(PETIKAN DARIPADA WALL GRUP OMBAK RINDU)
12 Sept 2012
BERSASTERA DALAM BERDAILOG
Norm Norman Mohd Yusoff Aku mengerti sesungguhnya...
17 hours ago via mobile · Unlike · 1
Rabeah Mohd Ali Terima kasih kerana sudi mengerti duhai sahabat sastraku...
16 hours ago · Like · 1
Pradita Fia bundaku sayang nanda sungguh memahami apa yg bunda rasakan ....kesepian ditengah hingar bingar adalah hal yg menyakitkan mengharapkan tegur sapa ditengah hiruk pikuk kadang membuat hati sepi tapi sekali lagi bundaku sayang itulah kekurangan kita sebagai makhluk ketika keinginan tak terwujud selalu timbul rasa kesepian padahal tidak semua bisa terwujud begitu juga yg nanda rasakan andai kita bisa seperti matahari tetap bersinar walau tak semua mengharapkan atau seperti air yg tak berhenti mengalir walalu ada yg mengahalangi... semoga kita bisa sebagai makhluk yg tetap bisa menjalani kehidupan dgn Sunah-Nya dengan Kitabllulah tanpa menuntut yg berlebih dari yg kita kita punya
14 minutes ago · Unlike · 1
Rabeah Mohd Ali
KITA HIDUP APA YANG KITA MATLAMATKAN
WALAUPUN SEKADAR RAKAN FB
KENAPA KITA MEMBUKA AKAUN FB
KALAU KITA MEMBUKA AKAUN FB SEKADAR SUKA-SUKA
SUKA-SUKALAH MATLAMATNYA
8 minutes ago · Like
Rabeah Mohd Ali
BERSASTRA DALAM BERDIALOG
KITA BERKARYA TAKUT ORANG KATA RIAK
KITA LIKE TAKUT ORANG MENYAMPAHKAN KITA
KITA KOMEN TAKUT SALAH
SEMUANYA TAKUT...TAKUT ORANG KATA
MAKANYA KITA JADI BISU DAN SEPI
BISU DAN SEPI BAWA KE MATI
SEMUANYA BERMATLAMAT
WAIMA GRUP INI DITUBUHKANPUN BERMATLAMAT
KALAU MATLAMATNYA UNTUK SEPI MENYEPI
MAKA SEPILAH HINGGA KE PENGHUJUNGNYA
DAN KU AMAT PERCAYA
ADMIN GRUP DIALOG RUMAH SASTRA BORNEO
BERMATLAMAT UNTUK MEMARTABATKAN SASTERA MELAYU
DAN MENYATUKAN SASTERAWAN MELAYU DI 5 BENUA
KALAU TAK TAKKAN AKAN DITERBITKAN PUISI 5 BENUA KAN3
KALAU TAK... TAK AKAN DI BERI NAMA GRUP INI
DIALOG RUMAH SASTRA BORNEO
BERSASTERA DALAM BERDIALOG
ADALAH SATU CARA MODEN ABAD KE 21 INI
INI CUMA PAK NAGA PAMUNGKAS SAJA YANG DAPAT MENJAWABNYA
KERANA DIA ADMIN KAT SINI...
KARYA: RATU RIMBA NIAGARA
12 Sept 2012
(PETIKAN DARIPADA WALL GRUP DIALOG RUMAH SASTRA BORNEO)
12 Sept 2012

***Mencari CINTA yang Hilang***
CINTA suci telah menggema
Aksara INDAH telah tercipta
Hatiku yang kau sentuh
Untukmu pula hati kian meluruh
Satu antara ribuan Masa
Kini berbuah Airmata
Suatu saat CINTAku akan kau Rasa
Aku
Sang Jeritan Hati Kelana
Tak ingin sang Bidadari menyulam Airmata
Aku
Sang Jeritan Hati Kelana
Di antara mega slalu menyisipkan senyum Manja
Masih ku ingat kisah malam itu
Menaungi canda tawa dalam suka
Bersama airmata Bahagia
CINTA mu yang akan ku rasa
Ku persembahkan hanya untukmu jua
Bawalah CINTA ku kemana kau suka
Karna Hatiku tak mungkin terbelah
Kisah CINTA kita takkan pernah patah
ASA pun takkan pernah punah
Aku senang bisa mengenalmu
Walau pun lewat maya nan SEMU
Tapi kan jadi terindah saat Menyatu
Dan di Altar CINTA, kasih sayang Terpadu

**@@~Sangkumbang Kelana~@@**
KITA TAKUT BUAT KEPUTUSAN
Yang penting hidup ini santai saja dong
jangan memberatkan fikiran
nanti pusing jadinya
yang penting faham arti redho dan syukur
yang penting kita hidup tidak menzalimi orang
yang penting kita tahu apa matlamat hidup kita
iya kan?
kelemahan kita
yang bikin kita pusing
kita pandai berkata-kata
tapi bila buat keputusan
kita takut buat keputusan...
itulah yang buat kita
rasa hidup ini terlalu payah
sedangkan Agama Islam itu indah dan memudahkan...
Karya : Ratu Rimba Niagara
12 Sept 2012

HANYALAH PUNYA DIA
YANG SEMPURNA HANYALAH TUHAN
AKU CINTA DIA SETENGAH MATI
CEMBURU SAMA KAMU
BENCI SAMA KAMU
CEMBURU SAMA KAMU BENCI SAMA KAMU
KAMU BIKIN AKU JADI KELIRU...
KELIRU DENGAN CINTA KAMU
KAMU PILIH DIA
ATAU KAMU PILIH AKU
KALAU KAMU PILIH DUA-DUA
AKU TAK TEGA BERBAGI KASIH
KERANA CINTA DAN KASIHKU
HANYA UNTUK KAMU
TUHAN TOLONGLAH
BAGI AKU LUPAKAN DIA
DIA TELAH SAKITI HATIKU
DIA BUAT AKU KECEWA
MERANA DALAM CINTA
AKU MAHU MATI TUHAN
TANPA CINTANYA AKU
TAK BOLEH HIDUP
KERANA DIALAH
CINTA PERTAMA
DAN TERAKHIR AKU
TUHAN AKU MAHU MATI
KERANA HIDUPKU TAK BERARTI TANPA CINTANYA
YANG AKU CINTA SETENGAH MATI
KARYA RATU RINBA NIAGARA
12 Sept 2012
KITA JADI SEPI DALAM BERKARYA
KITA HIDUP APA YANG KITA MATLAMATKAN
WALAUPUN SEKADAR RAKAN FB
KENAPA KITA MEMBUKA AKAUN FB
KALAU KITA MEMBUKA AKAUN FB SEKADAR SUKA-SUKA
SUKA-SUKALAH MATLAMATNYA
KITA BERKARYA TAKUT ORANG KATA RIAK
KITA LIKE TAKUT ORANG MENYAMPAHKAN KITA
KITA KOMEN TAKUT SALAH
SEMUANYA TAKUT...TAKUT ORANG KATA
MAKANYA KITA JADI BISU DAN SEPI
DALAM BERKARYA
JANGAN MENGUBAH DIRIMU HANYA KERANA PENDAPAT
ORANG LAIN TENTANGMU
JANGAN BIARKAN MEREKA BAHAGIA TAPI SENDIRI TERSEKSA
PETIKAN DARIPADA RAKAN IT
RATU RIMBA NIAGARA
12 SEPT 2012

SEBUTIR SYAIR dari TETESAN EMBUN
***Mencari CINTA yang Hilang***
CINTA suci telah menggema
Aksara INDAH telah tercipta
Hatiku yang kau sentuh
Untukmu pula hati kian meluruh
Satu antara ribuan Masa
Kini berbuah Airmata
Suatu saat CINTAku akan kau Rasa
Aku
Sang Jeritan Hati Kelana
Tak ingin sang Bidadari menyulam Airmata
Aku
Sang Jeritan Hati Kelana
Di antara mega slalu menyisipkan senyum Manja
Masih ku ingat kisah malam itu
Menaungi canda tawa dalam suka
Bersama airmata Bahagia
CINTA mu yang akan ku rasa
Ku persembahkan hanya untukmu jua
Bawalah CINTA ku kemana kau suka
Karna Hatiku tak mungkin terbelah
Kisah CINTA kita takkan pernah patah
ASA pun takkan pernah punah
Aku senang bisa mengenalmu
Walau pun lewat maya nan SEMU
Tapi kan jadi terindah saat Menyatu
Dan di Altar CINTA, kasih sayang Terpadu
**@@~Sangkumbang Kelana~@@**
See Translation
— with Heri Setiawan and 49 others.
Unlike · · Share · 4861644 · Today · ·
You, Ahmad Tajuddin and 484 others like this.
44 shares
Ali Topan Anak Jalanan Ini kyk sleeping beauty,,,,sk m bintang,,,,
28 minutes ago · Like · 1
Fasta Zet Cullen Gabung all. Like fp dbwh ne,
Me and twilight (indonesia)
dtnggu yah. :)
27 minutes ago · Like · 1
Perindu Syair Biru AKU INGIN MENCINTAIMU DENGAN SEDERHANA
Bismillaahirrahmaanirrahiim
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh
--------------------------------------------------------
Aku ingin mencintaimu dg sederhana,
Bukan krn emas 24 karat yg melingkar dileher jenjangmu,tp kalung tasbih yg menyertainya.
Aku ingin mencintaimu dg sederhana,
Disaat tiba waktu dhuha dan ba'da asar hingga mengjelang maghrib..
Krn saat itu amal kebajikan seorg hamba dibawa naek ke langit.
Aku ingin mencintaimu dg sderhana,
Bukan krn halusnya kulitmu atau putihnya wajahmu.. Tp dienul islam yg kau selempangkan sbg selendangmu..
Kaulah mata para pecinta..
Dan sari dlm bunga,jantung sgala hidangan.
Kaulah mawar,mekar brsama fajar,dan sang dara menciumku lalu menyematkanku ke dadanya..
Kau lebih manis dr senyum bunga,
Dan lebih indah dr harum melati,
Kau terungkap dlm hati yg menjerit, kau sempurna dlm hasrat jiwa..
Dan menggema dlm ruang kosong penuh cinta.
Mendekatlah kasihku,lengkap dg lesung pipitmu..
Bawakanku segudang rayu..
Dan kau tersenyum,hampiri aku manis sekali..
Perlahan kau bangunkan aku,antarkan segelas susu..
Aku ingin mencintaimu dg sderhana,setiap kau bangun dan terjaga..
Dan aku selalu siap kau jadikan tumpuan,krn aku akan menjadi batu pijak bagimu,saat kau ingin melompat lebih tinggi !
" Bidadari Dunia Mencari Bekal Untuk Akhirat
27 minutes ago · Like · 7
Kobayashi Kawa Sena mantapppp
27 minutes ago · Like · 1
Tansri Mahabbani Kayaknya Pernah baca neh...
Karya siapa ya?????
25 minutes ago · Like · 1
Heri Setiawan ^^
24 minutes ago · Like · 1
Linauea Uea Siff deeeehhhh,,,
24 minutes ago · Like · 1
Dahlia Yank SelaluTersenyum Rmntic bngt..5ntaab..
Salam siang SSTE..
Mt siang shbt sste smuanya..
24 minutes ago · Like · 2
SEBUTIR SYAIR dari TETESAN EMBUN Salam siang berbalut rindu pula kuhaturkan tuk sahabat semua,,,
22 minutes ago · Like · 6
Rose Atta Atta Subhanallah ...
21 minutes ago · Like
Ika Legacy manisss....
20 minutes ago · Like · 1
Shepta Cynk Diaa i like it
19 minutes ago · Like · 1
Sizcha Mutiara CintaKu asex..
18 minutes ago · Like · 1
Bunda Yayang salam penuh rindu asyiik
16 minutes ago · Like
Andrian Syah pas pas pas kena hatiku
oyeeeaah
16 minutes ago · Like
Rabeah Mohd Ali KAU HILANG DITELAN KABUS SENJA
Kau hilang entah di mana
kau tinggalkan aku
dalam derita sepi
cintamu dalam bara mencengkam
lalu kau pergi
tanpa mengucapkan selamat tinggal
aku merana dalam derita hati luka
ku pujuk hati
kerana aku masih sayang
dan rindu sama kamu
tapi itu cuma ilusi
tak akan jadi kenyataan
bila malam aku
bagaikan pungguk
berlagu rindu mendayu-dayu sayu
tanpa kau sahut lagu rinduku
bulan menangis mendengar
gurindam puisiku yang sayu
bergema memecah kesunyian malam
penghuni rimba juga menangis
memujukku jangan dikenang
lagi cinta terluka
kerana dia hilang ditelan kabus senja
aku redha
pada Tuhan kusandarkan harapan
tak ingin ku menangis lagi
cukup...cukup...sudah...
aku terlara sepi dalam rindumu
biarkan ku begini
berlagu rindukanmu
di perdu rindu
tiada penghujungnya...
KARYA RATU RIMBA NIAGARA
12 Sept 2012
(PETIKAN DARIPADA WALL SEBUTIR SYAIR TETESAN EMBUN)
12 September 2012
OBOR API PERJUANGANMU KAMI PASTIKAN TERUS BERNYALA-NYALA
✽ Sopan santun Nabi Muhammad.SAW ✽
فَقُولَا لَهُ قَوْلاً لَّيِّناً لَّعَلَّهُ يَتَذَكَّرُ أَوْ يَخْشَى
“Maka berbicaralah kamu berdua kepadanya dengan kata-kata yang lemah lembut, mudah-mudahan ia ingat atau takut.". (QS : 20 : 44).
 ✽  ✽  ✽  ✽  ✽  ✽  ✽ 
Unlike · ·
̷̴✽̶┈┉┓.......KEJERNIHAN PIKIRAN berarti ............KEJERNIHAN HASRAT └┉⌣̊┈̥-̶̷̴̯͡✽̶⌣̊✽̶┉┈┈┈┈┈┈┈┈┉⌣̊┈̥-̶̷̴̯͡✽̶⌣̊✽̶̷̴⌣̊┈̥-̶̯͡ Itulah sebabnya mengapa pikiran yang hebat dan jernih dapat mencintai dengan sangat kuat dan melihat dengan jelas apa yang dicintainya ⌣̊┈̥-̶̯͡."Selamat beraktifitas semoga menjadi hamba Allah yg bermanfaat".آَمِيّـٍـِـنْ... آَمِيّـٍـِـنْ يَآرَبْ آلٌعَآلَمِِيِ✽̶⌣̊✽̶SALAM PENUH RAHMAT✽̶⌣̊✽̶(By: Bara Astama) — with Salim Bin Qhody and15 others.
Unlike · · Share · 16 hours ago via BlackBerry ·
You, Adel Fadel, Mahadher Cucu Tok AWang, Kerta Kusuma Maheswara and34 others like this.
1 share
Broer Kelly Gambar yg indah, cukup inspiratip. Salam
16 hours ago · Like · 3
Tb En Al-bin Hassan Nice pic
16 hours ago · Like · 3
SD Ajjh kemampuan dapat dibentuk keinginan dapat diwujudkan pencapaian dapat ditingkatkan,kecerdasan emosional mampu sebagai penyeimbang mampu menembus dan mencapai sentuhan rasa,tuntunan tlh dberikan tinggal adakah hasrat d hati untuk merengkuhnya
16 hours ago · Like · 2
SD Ajjh kemampuan dapat dibentuk keinginan dapat diwujudkan pencapaian dapat ditingkatkan,kecerdasan emosional mampu sebagai penyeimbang mampu menembus dan mencapai sentuhan rasa,tuntunan tlh dberikan tinggal adakah hasrat d hati untuk merengkuhnya
16 hours ago · Like · 1
Kerta Kusuma Maheswara AMIIN. Ungkapan yang bagus sekali. Fhotonya pun bagus pula. Tapi...ko sepertinya fhoto HATI nya .. mirip-mirip dg Fhoto profil ini. Terimakasih. Salam Sejahtera untuk kita semua.
16 hours ago · Like · 4
Dedy Muhammad > Claudia J Taulu-Walean @: Aamiin.. Makasih atas tag'nya. Smoga pahala dr Alloh atas Anda..n boleh sy tambahkan: Sseorang yg dikuasai aqal & hati nurani apalagi cerdas & beriman dg ahlaq yg baik tentu mampu mmbedakan mana yg baik/ buruk & apa & siapa yg dicintainya.. AsSalaamu'alaikum wr.wb..
14 hours ago · Like · 2
Claudia J Taulu-Walean @Broer Kelly, وَعَلَيْكُمْ السَّلاَمُ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Terima kasih yah.
@ Tb En Al - bin Hasan,
syukron...jazakallah khoir...
4 hours ago · Like
Claudia J Taulu-Walean SD Ajjh,.
Semua telah tersiratkan,, hanya waktu yang belum tersuratkan,, tempaan belum berakhir,, hingga 'saat'nya nanti...
4 hours ago · Like · 1
Claudia J Taulu-Walean Kerta Kusumah Maheswara, aamiin.. Makasih kangmas pujiannya,. Salam sejahtera selalu tuk Kangmas beserta Keluarga. Aamiin.
4 hours ago · Like
Claudia J Taulu-Walean Dedy Muhammad, Wassalamu'alaikum Wr.Wb. Syukron akhi tuk pencerahannya. Semoga kita semua selalu dalam limpahan Kasih Allah.SWT. Aamiin Allahuma Aamiin.
4 hours ago · Like
CINTA KEKASIH ALLAH NABI MUHAMMAD S.A.W
Kau dilahirkan
untuk memberi
Rahmat Sekalian Alam
Berpekerti mulia
menempuh segala cabaran
dan dugaan semata-mata
untuk menyebar
Agama Suci Allah
Berkorban apa saja
demi umat sezamannya
dan akhir zaman
Sambil berdiri, duduk dan
berbaring sentiasa
mengingati umatnya
mencintai umatnya
sepenuh hati
sepenuh jiwa
Masya-Allah!
Sentiasa berdoa pada Tuhan
agar umatnya mati dalam
ucapan kalimah
LaaillaahaillAllahMuhammadaRasullullah
Risaunya Nabi terhadap umatnya
hingga nafas terakhir
menyebut-nyebut umatnya
‘Umatku! Umatku! Umatku!
Duhai Kekasih Allah
Nabi Muhammad S.A.W
Biarpun telah tiada jasadmu
Budimu…
Pengorbananmu…
Cintamu kepada umatmu
akan dikenang…
dihargai dan
disanjung tinggi hingga
ke akhir hayat kami
Kami tahu kau mencintai kami
ketika berdiri… duduk dan berbaring
hingga ke akhir hayatmu
Amatlah rugi dunia akhirat!
malang dunia akhirat!
Jika kami tidak membalas cintamu
Wahai Nabi Allah
Kekasih Allah
Sebagai balasan cintamu
pada kami umatmu
kami akan menjadi
pewaris setiamu
menyebarkan dakwahmu
Al-Quran dan Hadis
yang kau tinggalkan
untuk kami umatmu
Selawat untukmu
wahai kekasih Allah
terimalah kami
menjadi kekasihmu
sebagaimana kau
menjadi Kekasih Allah
Moga dengan cinta kami ini
dapatlah kami keberkatan
cintamu di dunia …
Di Padang Masyar
mendapat Syafaatmu
Amin Ya Rabbal A’lamin.
Karya: Ratu Rimba Niagara
12 Sept 2012
4 hours ago · Like · 2
Abdul Haris Herlambang ( ~ _ ~ )
(")(")
☆˚◦°•˚◦ O:)Aäмι̥iπ O:) ya rabbal alaamiin˚◦°•˚◦☆»»»»*
4 hours ago · Like · 1
MOHON SYAFAAT NABI MUHAMMAD S.A.W
Duhai kekasih Allah yang dicintai…
Balaslah cinta kami ini
satukan hati-hati kami untuk saling
ingat- mengingati
tentang pejuanganmu sentiasa diingati
kesyahduan cintamu pada kami umatmu kami tangisi
betapa tulus ikhlasnya cintamu pada kami
harusnya kami balasi
kami menanti penuh pengharapan
Ya Nabi Allah
Ya Kekasih Allah
yang kami cintai seutuhnya cintamu pada kami
pilihlah kami mendapat Syafaatmu di Mahsyar nanti.
Amin Ya Rabbal A’Lamin.
KARYA PUTRI RIMBA NIAGARA
12 Sept 2012
4 hours ago · Like · 1
Claudia J Taulu-Walean Rabeah Mohd Ali, subhanallah., aamiin yaa Rabbul al'aamiin.. Syukron bunda puisi tausiahnya,, yg sangat indah ini.. Wass.Wr.Wb.
4 hours ago · Unlike · 2
Ir Abhang Msi Amin Yaa Rahman Yaa Rohim ....
about an hour ago · Like · 1
CINTA KEKASIH ALLAH NABI MUHAMMAD S.A.W
Kau dilahirkan
untuk memberi
Rahmat Sekalian Alam
Berpekerti mulia
menempuh segala cabaran
dan dugaan semata-mata
untuk menyebar
Agama Suci Allah
Berkorban apa saja
demi umat sezamannya
dan akhir zaman
Sambil berdiri, duduk dan
berbaring sentiasa
mengingati umatnya
mencintai umatnya
sepenuh hati
sepenuh jiwa
Masya-Allah!
Sentiasa berdoa pada Tuhan
agar umatnya mati dalam
ucapan kalimah
LaaillaahaillAllahMuhammadaRasullullah
Risaunya Nabi terhadap umatnya
hingga nafas terakhir
menyebut-nyebut umatnya
‘Umatku! Umatku! Umatku!
Duhai Kekasih Allah
Nabi Muhammad S.A.W
Biarpun telah tiada jasadmu
Budimu…
Pengorbananmu…
Cintamu kepada umatmu
akan dikenang…
dihargai dan
disanjung tinggi hingga
ke akhir hayat kami
Kami tahu kau mencintai kami
ketika berdiri… duduk dan berbaring
hingga ke akhir hayatmu
Amatlah rugi dunia akhirat!
malang dunia akhirat!
Jika kami tidak membalas cintamu
Wahai Nabi Allah
Kekasih Allah
Sebagai balasan cintamu
pada kami umatmu
kami akan menjadi
pewaris setiamu
menyebarkan dakwahmu
Al-Quran dan Hadis
yang kau tinggalkan
untuk kami umatmu
Selawat untukmu
wahai kekasih Allah
terimalah kami
menjadi kekasihmu
sebagaimana kau
menjadi Kekasih Allah
Moga dengan cinta kami ini
dapatlah kami keberkatan
cintamu di dunia …
Di Padang Masyar
mendapat Syafaatmu
Amin Ya Rabbal A’lamin.
Karya: Ratu Rimba Niagara
12 Sept 2012
2 hours ago · Like · 1
MOHON SYAFAAT NABI MUHAMMAD S.A.W
Duhai kekasih Allah yang dicintai…
Balaslah cinta kami ini
satukan hati-hati kami untuk saling
ingat- mengingati
tentang pejuanganmu sentiasa diingati
kesyahduan cintamu pada kami umatmu kami tangisi
betapa tulus ikhlasnya cintamu pada kami
harusnya kami balasi
kami menanti penuh pengharapan
Ya Nabi Allah
Ya Kekasih Allah
yang kami cintai seutuhnya cintamu pada kami
pilihlah kami mendapat Syafaatmu di Mahsyar nanti.
Amin Ya Rabbal A’Lamin.
KARYA PUTRI RIMBA NIAGARA
12 Sept 2012
Like · · Unfollow Post · about an hour ago
Mahadher Cucu Tok AWang likes this.
Mahadher Cucu Tok AWang nun di sana.. di atas bukit. bebalam-balam. ramainya kelihatan segerombolan manusia bepakaian serba hitam.
Dipuncak bukit itu, kelihatan dari jauh terpacak Panji-panji yang dikenalnya. Itu panji-panji MALAYSIA!
Seraya, SATU SUARA kedengaran bak GENTA ALAM,
"Wahai Ayahanda Seri Paduka JUNJUNGAN,
SEMBAH SALAM SEKAPUR SIRIH SEPULUT KUNING SEGENGGAM PADI...
dari kami sekalian TENTERA, KETUMBUKAN ANGKATAN SILAT MELAYU.
BUAIAN CINTAmu kami teruskan ayunannya.
OBOR PERJUANGANMU kami pastikan terus BERNYALA-NYALA.
PEWARIS-PEWARISMU YANG TAAT SETIA sekaliannya, bersama-sama kami. Menjunjung titah , melaksana perintah.
Salam Takzim buatmu dan BONDA SERTA KELUARGA DI SANA.
TAKBIR!!!"
Hening seketika... bening... Ada air mata yang menitis. Entah milik siapa empunyanya.
Dinamik - Dilema rindu
www.youtube.com
Try dengar lagu ni.. Add facebook:www.facebook.com/khairulhilmi Twitter:twitter.com/khairulhilmi94 Blog: khairulhilmi94.blogspot.com
about an hour ago · Like
Mahadher Cucu Tok AWang . Jmm Kuala Lumpur .
55 minutes ago · Unlike · 1
Ya Allah
Tuhanku Yang Maha Perkasa Lagi Maha Mendengar
Perjuangan Kekasih-Mu Nabi Muhammad SAW
Diteruskan oleh Para Pahlawan Melayu Nusantara
Makanya Ya Allah berilah kejayaan
Kepada tentera-tentera-Mu
Kejayaan dalam fisabilillah mereka
Agar kibaran panji-panji menegakkan kalimah-Mu
Bertebaran di muka bumi ini
Aamiin Aamiin Aamiin Ya Rabbal A'Lamin
By: Putri Rimba Niagara
3 minutes ago · Edited · Like · 1
(PETIKAN DARIPADA WALL GRUP MAJLIS PANGKUAN DIRAJA MELAYU ISLAM NUSANTARA)
12 Sept 2012
Zainal Awab Boonsong
ongan pendapatan sederhana dan rendah..... yang penting bagi mereka adalah kekuatan BANGSA dan AGAMA ...... masa RUSUHAN bahrulah nilai rakyat pada GURU2 itu meningkat kerana dicari orang untuk menuntut.... 'DAH TERANTUK BAHRU NAK TERGADAH' ada juga GURU yang menjadi kaya raya atas keadaan semasa masa itu kerana PERKAUMAN BANGSA.... duniya dah berubah sekarang ramai betul GURU2, pangkat dan gelaran diguna tampa segan silu bahkan berebut rebut menggunakan nya........ tak ramai diantara GURU sekarang yang tahu ada MUSUH DARI SESUATU ugama yang bersumpah SELAGI ADANYA ISLAM SELAGI ITULAH TANDA PADA DIRI MEREKA TIDAK AKAN DIUBAH ..... sistem2 silat yang bahru pada mulanya lain dan sekarang pula dah lain!!!!????? (tapi kononya asli) MENIRU MENCURI SUDAH JADI OK sedangkan masa dahulu siapa nak buat apa buatlah kita tetap dengan CARA KITA kalau lemah kita KUATKAN ..... SEKARANG GAMBAR DAH CANTIK BERWARNA WARNI MASA DAHULU HANYA HITAM PUTIH..... semua SEGERA SEKARANG dan DUIT PUN DAH PLASTIK...... YANG MAUT KERANA RUSUHAN KAUM TAK AKAN AKU LUPAKAN !!!!!!!
KARYA YANG DISIAR HANYALAH SEPERTI BERTABURAN KACA TANPA NILAI
Sri Mawar:
Maaf Ratu Rimba Niagara..ada kalanya orang sukar untuk jadi berani mengkritik karya orang lain..kerana sajak dan puiis adaalah universal sifatnya .lain orang lain pandangannya ..kritikan ibarat cili walaupun tergigit sedikit pedasnya akan terasa cuma daya tahan menentukan keenakaannya.tidak semua org menerima teguran dgn ikhlas hati.um prnh alami ini .memberi salam sampai 3 kali dlm waktu berlainan pada seorg yg tidaklah begitu tersohor tanpa mendapat balasan salamnya.berlainan dgn tokoh Ahmad Sarju , Yatim Ahmad ,Khalid Salleh ,Abdullah Awang ,M Yusof Taib dan Kemala.pengiat sastera di Indonesia Temul Amsal.tk pernah sombong..dan ada yg memberi sokongan padu.dan umi mulai faham bila diminta komen mereka mengatakan tidak mudah mengomen di umum dan sukar untuk komen kerana itu idea org lain .lain org lain pendapatnya..komen yg umi dpt baiki yg sedia ada dan biar 10 puiis yg tertulis tp pilih satu utk kilaukan gemerlapnya dr hanya bertabur kaca2 tanpa nilai,,..itu pun dh cukup memadai bagi umi .nasihat yg amat mendalam..
3 hours ago · Edited · Like
Ratu Rimba Niagara:
Komen bergantung kepada tema puisi...ini lain yang diminta lain dikomen...macam tak puas hati...kita bercakap apa yang kita mahukan pada teman fb yang dicari..bukan teman fb yang jawab ahli grup jawap kata kita minta penghargaan karya...begitulah kalau sudah tak faham tajuk apa yang dimahukan penulis. Pencanggahan minda yang tiada kesatuan jawapan.
28 minutes ago · Like
Pada ratusan karya yang disiarkan tidak pula dia like atau komen. Macam menunggu masa nak menghentam rasa yang tidak puas hati di dalam hati. Sedangkan kita diundang digrup ini untuk menyumbang bakti karya agar dapat dikongsi bersama...yang peliknya di sini rata-rata orang sastra dan peminat sastra. Tidak menyumbang karya tidak pula memberi pandangan untuk menyokong penulis...ada tu melepaskan apa yang tak puas hati. Kalau begini sikap ahli grup sampai bila pun sastera melayu nusantara tidak pergi mana...masing-masing tidak ada sikap mahu saling memberi dukungan...semuanya takut apa orang lain kata...apapun apa yang hendak kita karyakan terpulanglah kepada kepada diri kita sendiri...apa matlamat kita berkarya...jangan pedulikan apa kata orang...kalau kita pedulikan apa kata orang...idea untuk bertinta jadi kaku dan berputus asa untuk berkarya. Dan dalam hati hilangkan rasa menyampah , sakit hati, dengki hati , dendam hati dan apa saja mengenai hati sakit...pada rakan-rakan sastera...kalau hendak sakit hati boleh tanya pada diri sendiri aku berkarya untuk siapa? adakah untuk mendapat penghargaaan? atau mahukan pujian? tepuk dada tanya kemahuan sendiri ketika menulis....
Bagiku jika aku menulis ada perbalahan hingga kutuk mengutuk hina menghina...amatlah kutakuti dan aku malu pada diri sendiri..tujuan aku menulis kerana kasih sayang demi-Nya tapi lain jadinya makanya aku akan berundur dari grup tersebut...aku berudur bukan berarti aku kalah tapi aku mengalah demi kedamaian grup tersebut.
Apa guna kita berkarya hingga jadi pergaduhan besar...he malunya...lebih baik pergi ke tempat grup yang sedia menerima karya kita bersiaran ...banyak macam mana pun tak kisah...lagi mereka alu-alukan...ha...kan seronok macam tu...rasa idea pun terus mengalir dan mengalir tanpa henti kerana hati penuh dengan kedamaian...memberi pendapat boleh tapi jangan sampai mematikan akal penulis untuk berkarya seolah mahu cantas sampai mati...sampai ada rasa mahu keluar dari grup tersebut...itulah yang dikatakan pergi tanpa mengucapkan selamat tinggal...
"JIKA KITA TIDAK DAPAT MEMBAHAGIAKAN ORANG
SETIDAKNYA KITA BAHAGIAKAN DIRI SENDIRI
DENGAN TIDAK MENGGANGGU URUSAN ORANG YANG
SEDIA BERBAKTI UNTUK MENYUMBANG KARYA
DAN KITA JUGA BOLEH BERKARYA SESUKA HATI
TANPA ORANG MENGGANGGU PEMIKIRAN KITA
BERKARYA... DAN KITA RASA BAHAGIA KERANA
KITA MENULIS ADALAH KERANA-NYA
DAN KITA BERSYUKUR KERANA KITA DIPILIH
UNTUK MENJADI PENULIS DALAM JUTAAN
HAMBA-NYA YANG RAMAI INI WALAUPUN KITA
BUKANLAH SEHEBAT PENULIS YANG TERNAMA
KERANA KITA MENULIS BUKAN KERANA NAMA
JAUH SEKALI MAHUKAN PENGHARGAAN
JIKA DIBERI PENGHARGAAN JUGA ATAS
SUMBANG BAKTI KITA MENULIS ITU ADALAH
KURNIAAN DARI-NYA JUGA MEMBUKA HATI
HAMBA-NYA UNTUK MENGHARGAI SUMBANG
BAKTI KITA ...ADA KITA SYUKUR TAK ADA
KITA REDHO BARULAH KITA BERKARYA
BUKANLAH MENANTI DAN MENGHARAP
UNTUK DIHARGAI DAN DIPUJI..."
KARYA RATU RIMBA NIAGARA
12 Sept 2012
SukaTunjukkan lagi reaksi
Komen
Komen
Rabeah Binti Mohd Ali KARYAKU BAGAIKAN KACA YANG TAK BERNILAI

Duhai rakan sastra ...

kenapa kau bilang karyaku 
bagai kaca yang bertaburan tanpa nilai

aku berkarya 
pagi petang siang malam bersiaran
tanpa henti memerah kodrat pemikiran
kamu bilang macam itu...
kenapa adakah kamu sakit
hati setiap karyaku bersiaran
sedangkan kamu menyiarkan karya kamu
aku tidak pun sakit hati
malah aku suka
berkaryalah semahumu
tiada siapa yang melarang
kita di grup ini lagipun
bukan sama-sama cari makan
kerana karya yang disiarkan
bukan dibayar satu sen pun
dan tak terfikir pun hendak 
mendapatkan pengiktirafan 
karya sehebat sasterawan negara
ahh...siapalah aku penulis yang tiada nama
lainlah kau penulis yang sudah ada nama

bagiku biarlah orang kenal karyaku
tak kenal aku pun tak apa

kalau aku tahu aku akan 
dijemput oleh 20 grup
untuk menyertai ahli mereka
aku akan gunakan nama pena saja
tapi aku tak tahu 
apa yang akan berlaku
tanpa tahuku

sebelum ini setiap karyaku
aku hanya gunakan nama samaran saja
kerana aku tak mahu orang kenali aku

aku gunakan nama pena 
putri rimba niagara
ratu rimba niagara
itu pun menjadi isu
berangan hendak menjadi
putri dan ratu konon

aku sentiasa sedar aku siapa
tiada siapa-siapa
nama pena putri dan ratu itu
hanyalah untuk 
mengundang ilham
untuk mengarang 
watak kerabat diRaja
tak lebih dari itu
salah ke
itu pun memegang watak
putri dan ratu rimba niagara
yang memerintah kerajaan penghuni rimba
bukan penghuni manusia
takkan itu pun nak sakit hati

makanya aku harap dengan
penjelasan aku ini ...harap 
kau sudi memahami dunia
sasteraku yang aku dambakan
dalam hidup ini ...
dan aku sentiasa sedar karyaku
tidaklah sehebatmu
seperti yang kau katakan
bagaikan bertaburan 
kaca yang tiada nilainya
aku terima kata-katamu 
dengan hati sebagai insan
yang terlalu kerdil
pabila aku berkarya

moga kau teruskan
perjuanganmu
menghasilkan karya
yang hebat berkilauan-kilauan
seperti permata berlian
hingga nilaiannya
dipuja dipuji manusia
hingga kapan pun
karyamu adalah pesona dunia
yang mengagumkan
si pengagum sastera
aku sentiasa sedar aku tidak setandingmu
menghasilkan karya yang puitis-puitis 
siapalah aku yang menulis
terperuk di hutan belantara
Rimba Niagara
hanya puisiku
dihayati diminati oleh
seluruh penghuni 
Rimba Niagara
dan aku tenang 
berkarya di sini
aman... damai... tenteram...

KARYA RATU RIMBA NIAGARA
12 Sept 2012

4 TAHUN YANG LALU PADA HARI INI
12hb September 2012
PERJUANGAN DALAM BERKARYA TAK BOLEH PAKSA
Duhai rakan sastraku...
Sastra adalah satu perjuangan
Dengan rasa ada sukarela
Jika dilantik tanpa setuju mereka yang dilantik
Akan jadi sepi juga
Mereka bukan tidak mahu
Tapi mereka ada banyak komitmen
Tugas yang terikat
Persatuan..kerjaya...keluarga dan sebagainya
Semua orang boleh kata boleh atas dasar minat
Tapi mereka tetap juga terikat dengan masa
Makanya kita tak boleh paksa untuk memaksa
Yang pentig kita faham keadaan mereka
Dan mereka akan rasa dihargai kerana memahami mereka
Jadinya jika mereka dengan secara sukarela bukan paksa rela
Untuk menyandang jawatan itulah yang terbaiknya
Dalam perjuangan tiada paksaan
Seperti kamu menyiarkan karya-karyamu
Tiada siapa memaksa menyiarkan karya
Dan bila kamu sudah menyiarkan karya
Kamu tak boleh paksa orang baca karya kamu
Dan like karya kamu dan komen karya kamu
Tak boleh... tak boleh... tak boleh
Itu di luar bidang kuasa kamu untuk memaksa
Tapi aku tak kisah jika di grup orang
tak baca tak like tak komen
kerana itu hak mereka
Tapi jika dia jadi rakan fb aku
dia mesti memberi sokongan
habis habisan padaku
kerana itu aku ambil mereka
jadi rakan fbku
jika mereka sepi menyepi
aku ucapkan selamat tinggal
duhai rakan fb kerana aku
tiada masa untuk menunggu
maafkan aku
Itulah arti perjuangan
Dalam sasterakuduniaku
Jika kau nak tahu
Kau minat sastra
Aku minat sastra
Dan semua di sini minat sastra
Tapi biarlah dengan cara tersendiri
Jangan sesekali kita mengajar mereka
Kerana mereka lebih arif daripada kita
Kita ambil tahu sajalah karya kita
KARYA RATU RIMBA NIAGARA
12 Sept 2012
KARYAKU BAGAIKAN KACA YANG TAK BERNILAI
Duhai rakan sastra ...
kenapa kau bilang karyaku
bagai kaca yang bertaburan tanpa nilai
aku berkarya
pagi petang siang malam bersiaran
tanpa henti memerah kodrat pemikiran
kamu bilang macam itu...
kenapa adakah kamu sakit
hati setiap karyaku bersiaran
sedangkan kamu menyiarkan karya kamu
aku tidak pun sakit hati
malah aku suka
berkaryalah semahumu
tiada siapa yang melarang
kita di grup ini lagipun
bukan sama-sama cari makan
kerana karya yang disiarkan
bukan dibayar satu sen pun
dan tak terfikir pun hendak
mendapatkan pengiktirafan
karya sehebat sasterawan negara
ahh...siapalah aku penulis yang tiada nama
lainlah kau penulis yang sudah ada nama
bagiku biarlah orang kenal karyaku
tak kenal aku pun tak apa
kalau aku tahu aku akan
dijemput oleh 20 grup
untuk menyertai ahli mereka
aku akan gunakan nama pena saja
tapi aku tak tahu
apa yang akan berlaku
tanpa tahuku
sebelum ini setiap karyaku
aku hanya gunakan nama samaran saja
kerana aku tak mahu orang kenali aku
aku gunakan nama pena
putri rimba niagara
ratu rimba niagara
itu pun menjadi isu
berangan hendak menjadi
putri dan ratu konon
aku sentiasa sedar aku siapa
tiada siapa-siapa
nama pena putri dan ratu itu
hanyalah untuk
mengundang ilham
untuk mengarang
watak kerabat diRaja
tak lebih dari itu
salah ke
itu pun memegang watak
putri dan ratu rimba niagara
yang memerintah kerajaan penghuni rimba
bukan penghuni manusia
takkan itu pun nak sakit hati
makanya aku harap dengan
penjelasan aku ini ...harap
kau sudi memahami dunia
sasteraku yang aku dambakan
dalam hidup ini ...
dan aku sentiasa sedar karyaku
tidaklah sehebatmu
seperti yang kau katakan
bagaikan bertaburan
kaca yang tiada nilainya
aku terima kata-katamu
dengan hati sebagai insan
yang terlalu kerdil
pabila aku berkarya
moga kau teruskan
perjuanganmu
menghasilkan karya
yang hebat berkilauan-kilauan
seperti permata berlian
hingga nilaiannya
dipuja dipuji manusia
hingga kapan pun
karyamu adalah pesona dunia
yang mengagumkan
si pengagum sastera
aku sentiasa sedar aku tidak setandingmu
menghasilkan karya yang puitis-puitis
siapalah aku yang menulis
terperuk di hutan belantara
Rimba Niagara
hanya puisiku
dihayati diminati oleh
seluruh penghuni
Rimba Niagara
dan aku tenang
berkarya di sini
aman... damai... tenteram...
KARYA RATU RIMBA NIAGARA
12 Sept 2012
Indah berbagi kelebihan yang Allah Kurniakan.
AS Alwi ke SAORAJA ARUNG PAROTO (KERAJAAN PAROTO)
ertama dari daratan Asia tepatnya Yunan. Kata 'Bugis' berasal dari kata to ugi, yang berarti orang Bugis. Penamaan "ugi" merujuk pada raja pertama kerajaan Tiongkok (bukan negara Tiongkok, tapi yang terdapat di jazirah Sulawesi Selatan tepatnya Kecamatan Pammana Kabupaten Wajo saat ini) yaitu La Sattumpugi. Ketika rakyat La Sattumpugi menamakan dirinya, maka mereka merujuk pada raja mereka. Mereka menjuluki dirinya sebagai To Ugi atau orang-orang/pengikut dari La Sattumpugi. La Sattumpugi adalah ayah dari We Cudai dan bersaudara dengan Batara Lattu, ayahanda dari Sawerigading. Sawerigading sendiri adalah suami dari We Cudai dan melahirkan beberapa anak termasuk La Galigo yang membuat karya sastra terbesar didunia dengan jumlah kurang lebih 9000 halaman folio. Sawerigading Opunna Ware (Yang dipertuan di ware) adalah kisah yang tertuang dalam karya sastra I La Galigo dalam tradisi masyarakat Bugis. Kisah Sawerigading juga dikenal dalam tradisi masyarakat Luwuk Banggai, Kaili, Gorontalo dan beberapa tradisi lain di Sulawesi seperti Buton. Perkembangan
Dalam perkembangannya, komunitas ini berkembang dan membentuk beberapa kerajaan lain. Masyarakat Bugis ini kemudian mengembangkan kebudayaan, bahasa, aksara, pemerintahan mereka sendiri. Beberapa kerajaan Bugis klasik dan besar antara lain Luwu, Bone, Wajo, Soppeng, Suppa dan sawitto (Kabupaten Pinrang), Sidenreng dan Rappang. Meski tersebar dan membentuk etnik Bugis, tapi proses pernikahan menyebabkan adanya pertalian darah dengan Makassar dan Mandar. Saat ini orang Bugis tersebar dalam beberapa Kabupaten yaitu Luwu, Bone, Wajo, Soppeng, Sidrap, Pinrang, Sinjai, Barru. Daerah peralihan antara Bugis dengan Makassar adalah Bulukumba, sinjai, Maros, Pangkajene Kepulauan. Daerah peralihan Bugis dengan Mandar adalah Kabupaten Polmas dan Pinrang.
Hubungan Aspek Sejarah dengan Perantauan Konflik antara kerajaan Bugis dan Makassar serta konflik sesama kerajaan Bugis pada abad 16, 17, 18 dan 19, menyebabkan tidak tenangnya daerah Sulawesi Selatan. Hal ini menyebabkan banyaknya orang Bugis bermigrasi terutama di daerah pesisir. Komunitas Bugis hampir selalu dapat ditemui didaerah pesisir di nusantara bahkan sampai ke Malaysia, Filipina, Brunei dan Thailand. Budaya perantau yang dimiliki orang Bugis didorong oleh keinginan akan kemerdekaan. Kebahagiaan dalam tradisi Bugis hanya dapat diraih melalui kemerdekaan.(Rahmat Munawar)
Kepiawaian suku Bugis-Makasar dalam mengarungi samudra cukup dikenal luas, dan wilayah perantauan mereka pun hingga Australia, Madagaskar dan Afrika Selatan. Bahkan, di pinggiran kota Cape Town, Afrika Selatan terdapat sebuah suburb atau setingkat Kecamatan, yang bernama Maccassar, sebagai tanda tangan penduduk setempat mengingat tanah asal nenek moyang mereka.
Mata Pencaharian Karena masyarakat Bugis tersebar di dataran rendah yang subur dan pesisir, maka kebanyakan dari masyarakat Bugis hidup sebagai petani dan nelayan. Mata pencaharian lain yang diminati orang Bugis adalah pedagang. Selain itu masyarakat Bugis juga mengisi birokrasi pemerintahan dan menekuni bidang pendidikan.
Indah berbagi kelebihan yang Allah Kurniakan.
JIKA KITA LETAKKAN KEBAHAGIAAN PADA ALLAH KITA AKAN
BAHAGIA DUNIA DAN AKHIRAT TAPI JIKA KITA LETAKKAN KEBAHAGIAAN PADA MANUSIA DIA SENDIRI TIDAK BISA MENJAMINKAN BAHAGIA UNTUKNYA APA TAH LAGI KITA .
ALLAH SENTIASA ADA BERSAMA DAN MEMBANTU KITA WALAUPUN DI SAAT KITA DISISIHKAN OLEH SEMUA MANUSIA.
BILAMANA ALLAH MEMBANTUMU TIADA SIAPA YANG DAPAT MENGHALANG-NYA SAMADA DI DUNIA ATAU DI AKHIRAT YAKINLAH JANJI ALLAH ITU PASTI !
SEJAK AZALI LAGI KITA SERASI BERSAMA HINGGA KE SYURGAWI KERANA KAULAH PERMATA SYURGA KURNIAAN-NYA YANG AKU SYUKURI. INDAHNYA PERSAHABATAN KITA SEINDAH PELANGI DI MALAM HARI TERIMA KASIH KERANA SUDI HADIR DALAM DUNIA SASTERAKU UNTUK MERIMBUN DAN MELEBATKAN BUAH PEPOHON SASTERAKU DUNIAKU AKHIRATKU AKHIRATMU IN SHAA ALLAH KITA BERSAMA DI SYURGA MENYATUKAN CINTA KITA BERSAMA CINTA ALLAH DAN CINTA RASULULLAH AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN.
'CINTA RASULULLAH KEPADA UMMATNYA TERPATRI SAMPAI SYURGA,'
MUHAMMAD RASULULLAH KEKASIH ALLAH
'INDAHNYA BUDI BERBUNGA IMAN'
As Syakuur الشكور = Yang Maha Pembalas Budi (Menghargai)
WAHAI JIWA YANG TENANG
Surat Al-Fajr ayat 27 - 30
“Yaa ayatuhan nafsul mutma’inah, irji’i ila Rabiki radiyatan mardiyah, fadhuli fi ‘ibadi, wadhuli Jannati..”
(wahai jiwa yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan ikhlas dan diridhoi, masuklah kedalam golongan HambaKU, dan Masuklah kedalam SyurgaKU…).
BERBAIK SANGKA DENGAN ALLAH AZZAWAJALLAH
Artinya: Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w: "Berfirman Allah Azzawajallah: 'Aku berkuasa untuk melakukan apa yang hamba-Ku sangkakan terhadap-Ku. Dan Aku berserta dengannya ketika ia menyebut-Ku (Berzikir kepada-Ku)
(Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)
DUNIA YANG HINA
Artinya: Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda: "Bukankah dunia ini dilaknati melainkan zikrullah dan apa yang berkaitan dengannya, dan orang yang berilmu atau orang yang menuntut ilmu."
(Riwayat al-Tirmizi)
Fatimah Ismail menyintaiMu lebih dari itu..mengharapkan bunga dari syurga jatuh ke telapak tangan..tatkala berdoa..semuga harumnya merentasi benua....amin.
Ratu Rimba Niagara :Aamin Ya Rabbal A'Lamin
YA ALLAH DENGAN AMALAN YANG SEDIKIT INI TAK LAYAK
KAMI MENJADI KEKASIH-MU TAPI BERILAH KAMI PELUANG UNTUK BERBUAT AMALAN SOLEH YANG YANG ENGKAU REDHAI SEHINGGA MATINYA KAMI DALAM KEADAAN KAU SUKA DAN REDHAI AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN
"SALAM AIDIL ADHA SEMUA YANG MENGENALI DIRI INI DI ALAMMAYA MAHUPUN DI DUNIA NYATA DENGAN UCAPAN MAAF ZAHIR BATIN KUSAYANG KALIAN DEMI-NYA MOGA PERTEMUAN KITA BERAKHIR DENGAN PERTEMUAN DI SYURGA BERSAMA MELIHAT WAJAH ALLAH AZZAWAJALLAH BERDEKATAN DENGAN RASULULLAH ITULAH MATLAMAT KITA AAMIIN YA RABBAL A'LAMIIN,"
10 Zulhijjah 1437H
12 September 2016

0 comments:

Post a Comment

 
;